Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První sníh

04. 01. 2004
1
0
2008

     S příchodem sychravého zimního počasí u mě přichází obava. Zimu mám přeci jen o něco méně rád než slunné léto. Největší strach mám z prvního sněhu, který uráčí zavítat do Prahy. Většinou v noci napadne a ráno se promění v podivnou hmotu, která vám chce ukázat, že s bílými Vánocemi to budete mít zase jednou těžší než minulý rok.

     Sníh sám o sobě je věc krásná. Každý, když byl malý, v něm strávil mnoho času. Obtiskování těl a koulování patří k zimě. Proč však pravý sníh napřed vysílá na zem svého dvojníka, to jsem nepochopil. Tento dvojník nemá dlouhou výdrž. Při svém opouštění země se proměňuje v břečku a v posledním záchvěvu slávy se nám lepí na boty.

     Je pravda, že když napadne, je na něj krásný pohled. Pokrývá vše bílou peřinou, ale při prvním kontaktu s ním zjistíme, že jde o faleš. Při doteku se mění v hnědé nic.

     První proměna přichází na silnicích. Pod stovkami kilogramů nemůže první sníh vydržet dlouho. A tak, když jsem takhle jednou šel po chodníku (stále ještě pokrytým bílým sněhem), přilétl mi na nohavici jeho bratříček bláto. Hned jsem využil sněhu k otření špíny. Sníh se proměnil bláto a já pochopil, kdo z bratrů je silnější.

     S příchodem prvního sněhu dělám rázný zásah do šatníku. Má oblíbená světlá barva putuje do spodních pater s oblečením a prim začíná hrát černá. Černé horské nepromokavé boty, černé staré kalhoty – někdy si připadám jako bych šel prvnímu sněhu na pohřeb.

     Ale nejde volit jinak. První sníh se snaží zanechat v lidech co nejdelší vzpomínky, a tak se zachycuje na cokoli světlého, co vidí. Nejhůře to odnášejí automobily. A hlavně ty, které si jejich pánové a paní nehodlají umýt jak je rok dlouhý. Spodek automobilu pak vypadá jako po bitvě u Waterlo.

     Při diskuzi o prvním sněhu jsem se od kamaráda dozvěděl zajímavou informaci. Když jsem argumentoval, že jde spíš o bláto, odpověděl:

     „Neboj, dozraje.“

     Hodiny biologie jsem ve škole více méně prospal, ale beztak jsem věděl, že zraje víno, jablka a angrešt. Ale aby zrál sníh? Spíš mi připadá, že první sníh prochází rychlozralostí. Nejprve je nezralý (bílý), a pak už zase shnilý (černý, popřípadě jiné odstíny tmavé).

     Výsledkem toho je, že se ani nedá pořádně sklidit. Mám na mysli sklidit tak, aby se z něj mohl vytvořit sněhulák, sněžné hrady a zámky nebo pořádná zásoba koulí. Na to je ho příliš málo. Působí spíš jako dekorace. Tedy jen do té doby, dokud nejdete přes ulici vynést v pantoflích koš. Pak ho máte plné kecky!  


Zvěruška
04. 05. 2004
Dát tip
Mě to teda připadá roztomilé, protože podobné rozpoložení s příchodem zimy prožívám i já.

johanne
01. 02. 2004
Dát tip
no... nic moc :/... ale nápad je to fajn

Tak obyč.

Yossarian
05. 01. 2004
Dát tip
jeden průměrnější, chybí mi tam trochu švihu

Dero
04. 01. 2004
Dát tip
Druhou polovinou jsi to zachránil. *** Protože ta první mi připadla, jako bys ji ani nepsal Ty - překlepy, interpunkce, slohové nedostatky ...

Můžeš být k těm chybám konkrétní. Přečetl jsem si to a nenacházím je. Díky.

Dero
04. 01. 2004
Dát tip
"sychravého zimní počasí" - snad "sychravého zimního počasí" "mít zase jednou těžší, než minulý rok." - čárka nepatřičná "Tento dvojník nemá dlouhou výdrž a při svém opouštění země se proměňuje v břečku a v posledním záchvěvu slávy se nám lepí na boty." - a .. a .. a ... to snad ne. ;o) Následující 2/3 gradují ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru