Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Možnosti

05. 01. 2004
2
0
1460
Autor
BohemiFan

Ta 99% pravděpodobnost, že se něco takového někdy stalo je náhodná...

V obyčejném panelákovém bytě 2+1 seděl muž. Nedá se říct, že by byl starý, ale vrásek a šedin měl dost-podle jeho názoru až moc.. Neměl lehký život, nebyl si však zvyklý stěžovat a tak jeho, kdysi tak vedelý, obličej stále jen bezmocně koukal střídavě do papíru a do slovníku cizích slov, který teď ležel na stole... Hned vedle popelníku se zapálenou cigaretou.
Pavel Starý opravdu až tak starý nebyl, 55let přece není žádný věk, a vždy si myslel, že ani vzhledově nepatří do starého železa. Jeho až puntičkářsky uklizeným bytem prošlo už hodně žen, které zlákalo jeho příjemné vystupování, smysl pro humor a velmi nakažlivý smích. Teď tu ale nebyl sám: společnost mu dělal pouze dopis se včerejším razítkem z onkologického oddělení Thomayerovy nemocnice s pozvánkou na dnešek na oznámení výsledků toho pitomého preventivního plicního vyšetření. Měl tam být ani ne za půl druhé hodiny.
Trvalo mu pár minut než se vypakoval z bytu a ušel těch pár desítek metrů na stanici autobusu. Nízkopodlažní sto padesát čtyřka na sebe nenechala dlouho čekat a za dalších 20 minut seděl v metru, které z Hájí jelo do centra. Celou cestu v autobuse z měcholup i potom v metru a dalším autobuse, tentokrát na trase mezi Kačerovem a Krčí, přemýšlel o dvou slovech. Pořád dokola mu myslí přebíhalo jen maligní, benigní, maligní, benigní, benigní, maligní...a jejich překlady..
   Před branou nemocnice stanul dobrou půlhodinu před termínem uvedeným v dopise, takže měl dost času prohlédnout si obrovský areál od očního oddělení přes velkou zahradu s lavičkami po obvodu až po márnici..
   Do druhého patra onkologického pavilónu, přesněji  na lavičku před pracovnou pana doktora Smíška se dostal přesně na čas. Doktor i se svým asistentem na něj už čekali. Podali si ruku a pak následovalo pár zdvořilostních frází. Pavel se snažil odhadnout náladu vráskami posetého, ale stejně starého obličeje. Nezjistil nic, ale konečný ortel se dozvěděl za chvíli. Představoval si úřední formulář, kterých už v životě vyplnil tolik. Byla na něm napsána ta 2 slova (maligní a benigní) a pod tím drobňoučkým písmem napsáno: nehodící se škrtněte.
   Za chvíli jeho zavřené oči zalité nesčetnýmy slanými kapkami zjistili, že se mezi řečmi o naději a možnostech léčby škrtá slovo benigní a nepoškozen zůstává výraz pro ZHOUBNÝ.
   Ani nevěděl, jak se dostal z nemocnice a už tuplem ne, jak se dostal zpátky na Kačerov. Tam, aniž by to tušil, nastoupil do špatného metra takže jel dál do centra. V záchvatech beznaděje přemýšlel, co dál. Pak si všiml, že jede špatně. Vystoupil na Vyšehradě a teprve tam ho napadlo asi nejlepší řešení. Popošel pár set metrů směrem doprostřed města zhruba doprostřed Nuselského mostu. Při jeho fyzičce a kdysi prodělaném horolezeckém výcviku pro něj nebyl problém dostat se přes plot. Nezíral dolů na Nusle, jako mnozí jeho předchůdci, koukal kousek dál na Vršovice. Na dům, kde vyrůstal. Na kostel, kde ho pokřtili. Na továrnu Koh-I-Noru, kde pracoval a na stadion Bohemky (Ďolíček), kam chodil na fotbal a kde prožil tolik krásného..
A potom...
.
.
.

 


Alojs
04. 11. 2004
Dát tip
o5 dobře napsané a Derův konec má něco do sebe. Právě že každý čeká, že skočí, takže když to skončí obráceně, vyrazíš tím mnoha čtenářům dech.

johanne
06. 03. 2004
Dát tip
hm, takovej průměr, nijak mě to nevzalo ani nenaštvalo...

Michalka222
12. 01. 2004
Dát tip
Je to docela zajímavý a líbí se mi to.

BohemiFan
08. 01. 2004
Dát tip
Chyby opraveny a moc se za ně omlouvám. Nedokážu je dost dobře vysvětlit.

Dero
08. 01. 2004
Dát tip
... mu přišlo líto to vše jen tak zahodit, všechny ty vzpomínky - svůj život - chtěl o něj bojovat ... se slzami v očích a pokorou v srdci slezl zpět na pevnou zem ... (pořád tam máš chyby, ale mnohem snesitelnější :o))

BohemiFan
08. 01. 2004
Dát tip
To zakončení by mou pesimistickou dušičku ani nenapadlo... dík můžeš mi ty chyby (pokud jsou pravopisné) poslat zprávou

Dero
05. 01. 2004
Dát tip
Ty hrubky a překlepy nepřekousnu, promiň.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru