Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na cestách

11. 01. 2004
6
0
1047
Autor
Sibyla

Znáte MHD? Ano, je to zvláštní otázka, ale jsou zde lidé, kteří na jízdy městskou hromadnou dopravou vzpomínají jako na „stará dobrá léta“. Můj otec neví, jak se označuje jízdenka. Šťastný to muž! Většina studentů, jejichž nástupní a výstupní čas je zařaditelný do tzv. špičky, asi ví o čem hodlám mluvit. Vzhledem k tomu, že i mě časová tíseň v dohledné době donutí používat tento způsob transportu, začínám preventivně trénovat.

….A sněží! Těžko říct, co se zrovna děje uvnitř hlav s červenými nosy, ale postávající na zastávce plné rozbleptaného špinavého sněhu nejšťastněji nevypadají. Přijíždějící „šalina“, „elektrika“ či tramvaj vypadá zdánlivě jako archa. Zrovna moje destinace je až konečná, což znamená asi půl hodinka cesty. Čas je drahý, proto si i tak trochu kratochvilně beru s sebou knížku. V batohu na zádech mám Dějiny zemí koruny české. Hned jak se mi podařilo usednout na studené sedadlo a jak jsem vytáhla z vaku svazek vytoužené knihy, přistoupila ke mně postarší paní s hůlkou, v trolejbusové řeči tzv. „duchna“, a požádala mě o „vztyk“, a tak jsem jí, podotýkám ráda, vyhověla. Zatímco jsem byla omotaná kolem tyčky, neuniklo mi, že o kousek dál je další volné místo. Tak to moje bylo nejspíš sametové. Hlavně že jsem pustila starou nemohoucí paní! Se zvláštním pocitem jsem sledovala, jak hned další zastávku „nemohoucí paní“ vystupuje a hůlčičku používá na rozstrkování davu shromážděného u dveří. Ale tak co, opět jsem zaujala tranzitní polohu a zahloubala se do stran knížky.

Ona pověstná „špička“ nezahrnuje ani tak školáky, jako pracující – sekretářky, kopáče. Zrovna ti kopáči jsou taková nepříjemná skupinka. Znáte to, po práci se zajde na „jedno“ , a přestože bylo něco před podvečerem, už si naproti mě stoupnul nějaký průměrný pracant, který nešel na „jedno“, nýbrž aspoň na jedenáct. Zrovna tyto typy nesnáším. S přimhouřenýma malýma načervenalýma očima stál přímo nade mnou. Ještě když další zastávku nastoupil jakýsi zpocený Van Dame z posilovny, začal se tramvají houpat opravdu silný odér. Alkoholický dech mě vyburcoval natolik, že jsem si stoupla a toho štamgastu raději pustila sednout. Postupným korzováním a rotací při uhýbání ostatním jsem se tedy octla mezi skly u dveří. Lidí přibývalo čím dál víc, takže to byla pěkná tlačenice. Jedna zastávka u střední školy je obzvlášť frekventovaná, takže mi při tom mačkání vtipně skříply dveře baťoh na zádech. Mé mámě takovýmto způsobem jednou přivřeli hlavu (!).

Víte, ono mačkání není špatná věc. Tím narážím na jeden krásný pár, kde se jeden (okouzlující) kluk lepil na nějakou (odpornou) blondýnu. Tato malá deviace by nebyla kamenem úrazu.Možná jsem vlastně i trochu záviděla. Tahle dětinská vlastnost mě ale opustila, když ten brunet s čokoládovýma očima a sladkým úsměvem na tváři vyjádřil své dívce lásku tak dojemným způsobem – něžnými slůvky: „Ty krávo, já tě fakt žeru!“ K mé radosti blondýna neudělala kaz svému pověstnému rodu, s „roztomilým“ vyceněním rovnátek řekla „Ále..-“ a do svého kluka se zakousla.Tato cesta na mě má blahodárný účinek – co nejvíc se snažím chodit pěšky.


Toxman
10. 09. 2004
Dát tip
Ještě že si to odsedím většinou v práci. Nemusím potom vstávat a někoho pouštět, když si raději vůbec nesednu :)*

johanne
19. 01. 2004
Dát tip
fakt trefný 8) z mhd, kláticích se pracantů a zlověstně se šklebících důchodců mám tak trochu fobii, takže fakt většinou všude chodím pěšky (v relativně malém městě to není zas takovej problém :)... i když auto je samozřejmě pohodlnější

Kytiii
14. 01. 2004
Dát tip
to známe všichni - můj otec je stejný (teda alespoň dává vždycky k dobru, když jednou ročně jede metrem, že neví kde se kupují a štípou lístky)... a abych pravdu řekla, já se jím stanu asi taky, na některé skutečnosti člověk raději zapomene... takže když mám jistotu, že neuvíznu na magistrále, sedám pravidelně do auta a do školy si vozím zadek pohodlně... doporučuju :o) *

chicoria
13. 01. 2004
Dát tip
znám, tip

Charlote
11. 01. 2004
Dát tip
Tak tohle moc dobře znám...

jo jo vím o čem mluvíš, jezdím denně do školy přeplněným vlakem (teda když ho stihnu) a už jsem tam fakt narazil na strašné lidi, ale když nad tím tak přemýšlím tak zas tak strašné to není, mám na tu cesti i hodně pěkných vzpomínek...

Marthin
11. 01. 2004
Dát tip
V posledním odstavci jsem zjistil, že to znám..:-) Jojo, známe to všichni a je to dobře napsaný, ale - ten závěr na jednu větu..chtělo by to víc.. Ale stejně..ze známosti..;-)

snoof
11. 01. 2004
Dát tip
MHDéčko je fakt děs T*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru