Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolonie vs impérium 2

15. 01. 2004
0
0
2113

Jednoho dne v naší galaxii..................... Na jedné lodi hluboko v srdci mlhoviny Kraylax....... Na každodenní strážní obhlídce........

 

Na můstku bylo šero. Nouzové osvětlení zatím nikdo nerozsvítil a zbytky zadních osvětlení ovládacích panelů nestačily na to, aby bylo v místnosti dostatečné světlo.  Kri-Kai se zvedla ze země a otřela si proužek krve, který se jí řinul po tváři. Zakašlala, když jí do nosu uhodil zápach spálené izolace. „Kruci! Hlášení!“ zařvala vztekle na důstojníka u panelu řízení oprav. „Dvě torpéda pronikla bodovou obranou. Zasáhly loď v sekci dva a pět. Obranná stanoviště dva, tři a pět na levoboku zničena. Ocasní střeliště je na maděru a Vionsonová, která byla vevnitř je teď někde na půl cesty k Proximě Kentauri,” oznámil důstojník oprav a přejížděl přes svůj displej rukou a prohlížel si červeně zvýrazněné úseky lodi. “Zajistěte poškozené sektory. Harigene! Sledovat útočící cíl. Máte už jeho strukturní řez?” zeptala se Kri-Kai. „Ano. Vypadá to na Driogerský torpédoborec třídy kamnech,” Odpověděl Harigen. „Co proboha dělá kamnech na okraji Kraylaxu?“ podivila se Kri-kai. „Útočí! Mám tu silnou senzorovou odezvu. Cíle! Cíle! Torpédoborec vypouští stíhačky,“ zakřičel překvapený Harigen. „Kolik?“ „Asi dvě perutě, kapitáne,“ odpověděl. „Sakra! Úhybné manévry.

            Vůdce lovců Tamayo z Diogerského impéria si prohlížel koloniální Galéru třídy Venture. Při posledním útoku jeho křižníku Arol, zničily třicet procent obrany lodi a levá strana měla sotva padesát procent otočných rychlopalných lafet. „Zahajte steče! Letka Graldaků bude krýt bombardéry. Útočte na levou stranu. Tamayo končí vysílání.“ Díval se, jak se jeho stíhačky mění v maličké bílé tečky, které přivedou jemu vítězství a nepřátelům smrt.

            „Jsou blízko! Zatraceně moc blízko,“ přeříkávala si Kri-Kai. „Budou chtít útočit na levobok. Okamžitě nás stočte pravobokem k nim!“ Kormidelník provedl její příkaz a galéra Starsheel se začala pozvolna otáčet. „Kapitán všem stanovištím,“ promluvila do interkomu. „připravte se na bojovou operaci. Všichni se připravte a rozstřílejte každýho imperialistu, který se vám připlete do zaměřovače. Opravárenské čety mají od tohoto okamžiku plnou pohotovost. Připravte výletový tunel na hromadný vzlet všech stíhaček. Kapitán končí vysílání.“  Po palubě rozlehla siréna a ve zdích se nesl tlumený rachot motorů od stíhaček, vyrážejících z výletových tunelů s motory na plno.

            „Kolonisti vypouštějí šrot z paluby,“ oznámil Tamayo vyrovnaným hlasem svým stíhačkám, když uviděl žhnoucí špendlíkové hlavičky, které opouštějí nepřátelskou loď. Jeho stíhači se již blížili na dostřel čtyřsetmetrovému kusu železa, plujícího ve vesmíru. Tamayo provedl pár rutinních operací. Překontroloval odjištění zbraní. Propočítal stav paliva a dobil kondenzátory laserů. Jeho první letka bombardéru, doprovázená osmi Graldaky právě zahájila steč. Vesmír se najednou proměnil ve změť paprsků, šlehajících z obraných stanovišť nepřátelské galéry.

            „Dělejte! Sejměte ty diletanty!“ křičela Kri-Kai do interkomu a pozorovala odečet vzdálenosti mezi koloniálními stíhači a imperiálními bombardéry. „Vyslali torpéda. Signatura odpovídá typu MARK 5 se sto kily oddělné submunice,“ ohlásil Harigen. To jim ještě scházelo, pomyslela si Kri-Kai. Submunice se rozdělí na pár set malinkých raket. Zničit takový počet cílů je zhola nemožný. Musí je zničit za každou cenu ještě před rozdělením. „Naše stíhačky právě dosáhly maximálního dostřelu,“ oznámil potěšující zprávu Harigen. „Ať jdou po torpédech,“ štěkla.

            Arling právě obdržel zprávu ze Starsheelu. „Jdeme po těch šrapnelech!“ rozkázal. Všech šest koloniálních stíhaček zrychlilo na maximální tah. „Mám na senzoru osm imperialistickejch plechovek a vypadá to že nemají zájem si s náma zajít na kafe.“ Arling zoufale sledoval, jak ho zezadu dohánějí stíhačky. Věděl však ,že když se obrátí proti nim, torpéda zasáhnou loď a……………..

            „Peddie, Jaguáre! Zkuste zastavit ty stíhačky. My ostatní plnou parou za torpédy.“ Zadní dvojice se po Arlingově příkazu otočila o sto osmdesát stupňů zpět a se šlehajícími lasery, se ponořila do vlny nepřátelských strojů. Mezi tím se již přední dvojice přiblížila k poslednímu torpédu. Pravá stíhačka zasypala smrtonosnou raketu palbou ze předních paprskometů, dokud se kondenzátory nevybili až do červeného pole. Torpédo se rozlétlo na milióny kousků. Vzápětí zmizelo další v kouli rozpínajících plynů, když ho zasáhl Arling. Poslední dvě se řítili k cíli a měli před stíhačkami značný náskok. Třetí torpédo zmizelo po zásahu bodové obrany Starsheelu.

            Kri-Kai sledovala, jak se poslední Mark 5 Dělí na zhruba osmdesát maličkých válečků, které se řítili přímo na ni. Ze zadu do raket stříleli stíhači, zepředu obranné lafety lodi. Asi třicet kusů submunice proniklo k lodi. „Všichni se připravte na možnou dekompresi. Převeďte všechnu energii do štítů. Připravte se na náraz.“

            Vůdce letky impéria Tamayo pozoroval, jak se kolem galéry chvěje štít pod náporem výbuchů. Detonace odčerpávali energetické bariéře sílu. Štít se zamihotal a zmizel. „Štít je dole! Útok! Útok!“ zařval do vysílačky a zatlačil páku přípusti paliva na doraz dolů. Stíhačka vyrazila kupředu, nevšímaje si dvou bláznivých stíhačů, kteří se sami vrhali proti jeho peruti.

            Arlingovi stíhači měli plné ruce práce se čtyřmi bombardéry a dvěmi graldaky, kteří je nepustili z dohledu a systematicky je odřezávali od útočící perutě. „Nemáme na výběr. Musíme bojovat, nebo je z nás sekaná. Starsheel se o sebe musí postarat sám,“ ohlásil Arling a vrhl se na nejbližší bombardér, aby mu jediným předsazeným výstřelem zničil obě obrané lafety. Stiskl přípusť paliva a udělal rychlý přemet, kterým se dostal přímo nad bombardér. V této poloze byly lafety nepřátelského stroje neúčinné. Arling se za pomoci dalšího přemetu dostal kolmo dolů za bombardér a vypálil pár ran z předsazením. Na závěr ještě přidal řízenou střelu typu Isa, nebo jak jí říkali letci, „odpal a zapomeň“.  Laser se prokousal slabým štítem a roztříštil jednu z lafet na bombardéru. Poté do stejného místa zasáhla řízená střela. Bombardér zahalila koule rozpínajícího ohně. Když se plameny rozplynuli, byl bombardér bez křídla, pravé trysky, obou střeleckých lafet a kabina pilota byla roztříštěná. Mrtvý kus kovu letěl setrvačností dál do prázdného vesmíru………..

           


Danny
13. 12. 2004
Dát tip
nic moc...

johanne
27. 02. 2004
Dát tip
děj "jenom" bitva... :o?

Jak už jsem říkal. Na základě tvých postřehů to radikálně překopu (nebo alespoň další části, no když tahle byla jenom zkušební........) Takže dík a vynasnažím se, abys měl do příště s kritizováním míň práce.

Jak už jsem říkal. Na základě tvých postřehů to radikálně překopu (nebo alespoň další části, no když tahle byla jenom zkušební........) Takže dík a vynasnažím se, abys měl do příště s kritizováním míň práce.

hajdam
16. 01. 2004
Dát tip
Chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že 2 neznamená druhý díl, ale rozšíření prvního... Musím říct, že se mi to osobně moc nelíbí. Mísí se tu technické prvky vesmírných letů ze zastaralou technologií druhé sv. války. Stíhačky se chovají, jako by byly ve vzduchu a atp. Bitva za každou cenu, co? Např. co je "dostal se přímo nad bombardér"? kde je nad? (to by ještě možná šlo - nad horní stranu) "přemet kolmo dolů za bombardér" přemet ve vakuu? dolů? Kde je ve vesmíru dolů? Od kdy je nutné rozsvěcovat nouzové osvětlení ručně? (lepší že selhalo, ne?) Připravit výletový tunel jenom jeden? (asi překlep) Není pro uvedení opravárenské čety do pohotovosti příliš brzy? :-) Co je "dosáhnutí maximálního dostřelu"? Zamysli se nad využitím paliva v prostoru pro zrychlení a zpomalení s využitím směrových trysek, jinak to vypadá, že se spotřebovává palivo i na let konstantní rychlostí a piloti směr mění pomocí přídel :-) "Vionsonová je teď někde na půl cesty k Proximě Kentauri" teda těžce sarkastické a morbidní na to, že tam za chvíli zbytek posádky poletí taky. "připravte se na náraz"? Náraz do čeho? Prudká změna setrvačnosti? U 400 metrového objektu ve vesmíru? Pomocí 100K? "zahalila koule rozpínajícího ohně" Uf. Možná tak "explodující plyn roztříštil/roztrhl bombardér do všech směrů", ale rozpínající oheň? Není jasné zda Starsheel letí, ale asi ano, jinak by nemohl provádět úhybné manévry bočními tryskami, tzn. že letí a asi od Arol a je k útoku otočen zadní (nebo přední :-) ) stranou? Asi má vzadu hlavní motor? Otočením tak aby pravobok byl směrem k útočící letce musel přerušit tah motoru (pokud ten běžel a je ještě funkční), ale udržel si setrvačnost. Aby se nemohl vyhnout, musí být hlavní motor vyřazen - dobré nějak tak promýšlet scénu. Hodně štěstí a nenech se mnou znechutit :-)

hajdam
16. 01. 2004
Dát tip
> Už jsem četl tu kritiku. Máš ve spoustě věcí pravdu, ale např. > 1. Směr dolů jsem vyvodil ze směru pilota. Když se podívá "dolů" > ,vidí bombardér. Myslím si, že to jak byl pilot otočený čtenář nemůže vědět. Osobně bych to viděl na "slétl/dostal se za bombardér". > 2. Nouzové osvětlení byla moje chyba, něco jako překlep. > Správnější by bylo náhradní osvětlení. Takže ručně zapínané náhradní osvětlení? :-) > 3. Když si vezmeš, že k lodi proniklo třicet desetimegatunových > hlavic........to by při selhání štítů udělalo s lodí krátký proces. Proto > si myslím, že při nárazu takové síly do štítů, to s lodí otřese. Takže > podle mě, bylo dobré že kapitánka varovala posádku, ale to je > pouze můj dojem........ Dobrá, dobrá. Nevím jaký systém umělé gravitace používáš, zda máš startrekovské pole, nebo gravitaci odstředivou rotací, či jinak, takže mlčím. :-) > 4. Co se pozic týče, byl Starsheel na obyčejné hlídkové trase, když > Arol udeřil. Galéra tedy mohla být natočena jakýmkoliv směrem a > těsně před druhým útokem (tentokrát za pomoci stíhaček) se > pokusil Starsheel obrátit k protivníkům tak, aby jim nevystavoval > poškozenou stranu lodi. Dobře. Takže zůstávala na místě? Sice nechápu jak může potom dělat úhybné manévry... asi kousek popopletí :-) Pokud letěla, tak útok mohl být proveden ze předu - Arol by musel dost brzdit :-) a pak letět před... Osobně bych se snažil uletět (když nefunguje ani záložní osvětlení) a určitě bych se nedivil, kde se tu ta loď vzala. Jedině, pokud při prvním útoku neměla kapitán zapnuté předepsané pásy, a proto si rozbila držk.. hlavu :-)) > 5. uvedení opravárenských čet do pohotovosti je ryze bezpečnostní > akt. Kdyby se zničilo chlazení skipovacího motoru ( v tomto raném > stádiu povídky nebylo nutné se o něm zmiňovat) a ten se > přehřál,jedna jedíná četa, která je neustále v provozu, by ani > nemusela přeběhnout těch čtyři sta metrů včas, aby zabránila > katastrofě. Z mého pohledu je tedy lepší uvést do pohotovosti > všechny čety, které takto mohou být rozděleny do všech sektorů > lodi. Tím jsem měl na mysli, že už ve chvíli prvního útoku se měl spustit poplach a všechny jednotky automaticky přešli do pohotovosti... Kromě toho, neměl by mít motor svoji vlastní opravárenskou četu? Žeby škrty v rozpočtu? :-) > Každopádně tvoje postřehy jsou perfektní a myslím, že to celé > naprosto překopu. Rád bych, pokud je to v tvých silách, abys mi to > zkritizoval co nejvíce, ať vím ,co všechno jsem udělal špatně. Domnívám se, že jsem to spíš odfláknul, protože se mi do toho ani moc nechtělo :-) Ale můžu zkusit přidat... Určitě je to torpédoborec? Vypadá to spíš na letadlovou loď s torpédy ozbrojenými bombardéry... Ale to vlastně taky může být.. Předpokládám, že lafety jsou lehké otočné kanony, řízené člověkem? (myslím, že by to zvládlo i ZX Spectrum) Asi proto mají tak slabou úspěšnost zásahu... "tlumený rachot motorů od stíhaček" - nemyslím si, že by museli stíhačky z lodi startovat s plnou forsáží... Vypadnou ven a tam akcelerují. Nestartují přece do vzduchu aby museli mít velkou počáteční rychlost. Klidně by je mohli z lodi vyhodit rukou :-) Možná shíhače umí i kolmý vzlet? Víc mě toho teď nenapadá. Musíš toho napsat víc, aby bylo co kritizivat. Hlavně mě neber moc vážně. Moje kritika je motivována přáním ti pomoct :-) Jistým rozporům se v díle stejně nevyhneš... Taky jsem něco zkoušel a není to lehké - vlastně jsi to četl (teda možná jenom první díl)... Na "letecké/vesmírné boje" se necítím :-( > Dík Není zač!

Dero
15. 01. 2004
Dát tip
Hned po prvních větách ... ne díky ... ;o) Na to mám sci-fi moc rád ... ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru