Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třikrát a dost

16. 01. 2004
1
0
3534

Čestí politici se zase jednou vyšvilhli.

     V dětství jsem se naučil pořekadlo do třetice všeho dobrého. Když už vám něco dvakrát nevyšlo, zkusili jste to potřetí a většinou to vyšlo. Zářným příkladem z praxe byl jeden bývalý spolužák ze základní školy, který se zastavil na přelomu sedmé a osmé třídy. Celkem dvakrát si sedmou třídu zopakoval, ale do třetice všeho dobrého mu to vyšlo a postoupil dál!

     Možná že právě tímto pořekadlem se nechali inspirovat naši politici. Projednávají zákon třikrát a dost!. Neznamená však nic dobrého.

     Domnívám se, že když se tento zákon odhlasuje, nastane u nás nový život. Pokud vám již delší dobu připadal nějaký člověk na zabití, zákon vám umožní uvést sny v platnost. Pokud dotyčnou osobu zamordujete, budete mít jistotu, že si můžete dovolit ještě jeden exces, než pro vás přijde policii s větou na rtech: „Ale, ale, toto bylo potřetí.“

     Třikrát a dost! je dobrácký zákon. Oznamuje vrahům a delikventům, že když poprvé někoho zabijí nebo znásilní, bude se snažit pokud možno co nejvíce lidí o jejich záchranu. Jakou záchranu mám na mysli? Přece aby tito lidé, kteří ubodali svou manželku dvaceti ranami kuchyňským nožem, popřípadě umlátili důchodkyni železnou palicí kvůli pěti stovkám, dostali ještě jednu šanci na vedení spořádaného života. Omlouvám se, dvě šance.

     Když vrahům a delikventům sjede ruka po noži či palici podruhé, mělo by se jim rázně domluvit:

     „Podívejte se, pane K. My chápeme, že jsou to dvě velké náhody, že vaše ruka dostala dvakrát v průběhu dvou týdnů nekontrolovatelný třes a zabila, samozřejmě že naprosto neúmyslně, dva lidi, ale pojďme s tímto problémem něco dělat.“

     Někteří lidé mají takovou smůlu, že jim ruka s nožem dostane třes i potřetí, a pak musíme aplikovat tento STRAŠLIVĚ TVRDÝ zákon a dotyčného poslat za mříže až nadosmrti. Výsledek tři mrví a jeden doživotní žalář – sportovní znalec nejsem, ale myslím, že vyhrávají mrtví 3:1. Měli by se radovat!

     Avšak ani poražený nemusí lamentovat a hořekovat. Stačí jen trocha snahy nevyzvedávat si obsílky k soudu, občas se jít proběhnou na čerství vzduch, přičemž změní úkryt, několik krádeží a může si žít jako nadprůměrný občan.

     Tento tvrdý zákon má však jednu velkou trhlinu. Může být aplikován pouze na při stejných přestupcích. Pokud člověk třikrát zabije někoho palicí a, je souzen podle zákona třikrát a dost! Zákonu se může vyvarovat, pokud bude rafinovanější: zabití v pominutí smyslů nožem, podruhé úkladnou vraždou basebalovou pálkou, poté neúmyslné zabití chodce na přechodu, dále předem plánované zabití mačetou, vražda servírky pod vlivem drog, znásilnění a následné zardoušení nezletilé dívky v opilosti…


Zbyhoň
06. 07. 2004
Dát tip
Buď už si ten zákon nepamatuju, nebo mi úplně unikl, takže nevím, z čeho ve fejetonu vycházíš, co je pravda a co jsi přifabuloval. Jo, taky bych byl pro trest smrti ve výjimečných případech, ale o už jsme zase u debaty o možnosti justičního omylu. Je pro mě dost těžký utvořit si na takové věci striktní názor…

Black_Bart
24. 04. 2004
Dát tip
Jen jsem rozhněvaný malý muži nepochopil, jestli jsi pro zpřísnění trestů, nebo ne.

Já jsem pro zpřísnění, ale musí to být nějakou inteligentní cestou, což avšak od politiků už nečekám...

horák
16. 03. 2004
Dát tip
koukám, že to většina pojala spíše jako diskusi než jako fejeton :o), jak jsem již psal, úplně mi nesedí provedení, ale člověk si aspoň souvisle začte a popřemýšlí o názorech těch druhých

A co myslíš, že bych měl na tom provedení změnit???

S tim trestem smrti se shodnem. Já vim, že mě zavřou hned, ale chtěl jsem to překroutit tak, aby to vyznělo jako že se něco pořádnýho děje právě až napotřetí. Sám to vypichuješ, že poprvé dostaneš beztak jenom nějakej směšnej trest.

Yossarian
17. 01. 2004
Dát tip
"Může být aplikován pouze na při stejných přestupcích." - tahle věta je blbost, nemyslíš? a ikdyž si zvolil dobrý téma, a úmyslně to trochu překroutil, jak se ve fejetonech dělá, myslím že si šlápl vedle, zavřou tě hned, ale dostaneš (jak je u nás obvyklé) směšně malej trest, teprve při třetím vážném deliktu trest tvrdej, podle mě by měl bejt trest smrti hned a hotovo, když někdo dokáže znásilnit a ubodat třináctiletou holku, tak nemá právo dál žít!!!

houmles
16. 01. 2004
Dát tip
dvacet bodnuti kuchynskym nozem neprojde. bodnes potreti a smytec - seberou ti nadobi - vcetne lzicky na kafe, majetnejsim i remosku.

Dobře napsané, přiměřeně nadsázky, přiměřeně humoru, jen té kruté a smutné reality, potažmo vize, je v tomto fejetonu přespříliš.

Tenhle se mi líbí.

Jo, jo - pravda. Tohle je spíš sloupek, než vtipný fejeton.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru