Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrtvo

18. 01. 2004
2
0
1359
Autor
dizzy

Zelená louka je posetá barevným kvítím, stébla trávy se pohybují v rytmu lehkého větříku, stromy se zelenají a staví se světu na odiv v celé své monumentální kráse. Leč svět to nevidí. Jak bymohl? (Když to tak není. )

Stojí uprostřed lesa. Stromy jsou okrouceny do roztodivných tvarů, ze všech stran jí obklopují nekonečné pralesy keříků a pnoucích rostlin. Zem je posetá houbami, mezi kterými je občas vidět nějaký tvor. Vtve stromů se rozpínají ve výšinách a všude kolem je ticho. Mrtvolné ticho. Stromy jsou suché a polámané, křoví již dívno opustilo svou pouť mezi živými na tomto světě, pouhé odumřelé šlahouny jsou stále na svém místě, na místě, kde jsou již desítky let. Houby vydávají hnilobný puch, který se nikterak neliší od toho, co je cítit z mrtvých těl zvířat. Byli to poslední tvorové, kteří nebyli sežráni svými vyhladovělými duhy, či nezemřeli na nedostatek potravy již před lety. Leč i oni podlehli, neměli jinou možnost, šanci na přežití tu nemá nikdo a nic. Větve bez listů splývaly s tmavým nebem, které nerozjasňoval ani jeden paprsek slunce. A ona tam stála. Stála na tom samém místě jako před desítkami let. Až na nesmrtelné všehubící houby byla poslední kdo přežil, měla poslední živou větev a mezi mrtvými stromy svítily bílé flíčky na její kůře jako Večernice na noční obloze. Leč ani ona již dlouho žíti nebude...umírá...na samotu? Všichni kdo byli stejní jako ona již zemřeli, byli jí cizí, leč nyní jí jsou ještě dál. Je porostlá houbou, která jí užírá od základů a rozkládá jí zevnitř. Ona se nepřipojí ke svým mrtvým bratrům a sestrám, ona zmizí...zmizí pryč z tohoto světa, nic z ní nezbude. Chtěla by utéci od té houby, od utrpení z bezmocnosti, pryč od jisté pomalé smrti, ale nezmůže nic, musí jen čekat. Však on konec přijde, pak už nebude utrpení, samota nic žal...Bude líp!


ch_34
05. 04. 2005
Dát tip
nejsem schopnej číst v nemoci své... ale koukám, že tu není nic nového... tak počkám... než se uzdravím... asi.. než napíšeš něco novějšího počkám si... a posílám pozdravy —jednou se k tomu vrátím

Semeno
17. 03. 2004
Dát tip
Jo. Kéž bych to nevidělo, ..a já to vidim strašně dlouho ale nikoho o tom nemůžu přesvědčit, dokud nám to nezačne padat na hlavu. Přehlížet sám sebe. Tenhle obrat hledám strašně dlouho, děkuju wemínko. Jo, a jinak si třeba vyser voko. Páč si mi jednak dovoluješ oponovat, a vážnější důvod je, že mě trápíš. Wemeno. A k tomu seš slepý jako patrona, takže ti vo ňáký to vysraný voko neubyde.

Wemi
13. 03. 2004
Dát tip
stala se mi divná věc. nejdřív jsem přečetla semení kritiku, poniváč mi poslalo avízo. a ne, nesouhlasim, nějak jsem se v tom neztratila. zatraceně:) nemůžu se zbavit takovýho zvláštního pocitu, že tohle už znám, deja vu se tomu říká. vychází z toho nám všem tolik známé poselství, že svět přehlíží sám sebe a že by mohlo být hůř. a že jednou hůř bude, pak budeme litovat, že jsme neviděli sami sebe a život okolo nás. protože jednou ta apokalypsa přijít musí... pche, a čas se krátí nevím, jestli to tak bylo myšlený, ale já jsem si to osobně pochopila takto. třeba se pletu a přece jenom BUDE LÍP!!!

Semeno
12. 03. 2004
Dát tip
Kdyby se spříliš neztrácela, teda ty se možná neztrácíš, ale ztrácíš čtenáře, .kdybys ujednotila dějovou linii, kterou bys držela tak pevně, že bys s lehkostí mohla kličkovat a odbíhat, ....... super. Příš slabej pocit z toho mám,... nepředala si mi silnej zážitek, ač ses snažila, ...totiž, ..je to tím, že do tvrdé reálnosti mícháš jemňounké prvky,...... chceš zabít, ale seš u toho moc něžná, a to není přirozený, tudíž to ani přirozeně nevyzní. tečka. A je to pěkný. :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru