Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Memoirs of a Geisha - recenze

19. 01. 2004
1
0
846
Autor
annamarie

Když se mi dostala do rukou kniha Memoirs of a Geisha od Arthura Goldena, přijala jsem tento dárek s mírnými rozpaky. Důvodem byl fakt, že četba v anglickém jazyce mi nepřináší ten pocit odpočinku, který většinou chci se čtením knih prožívat. Co mne zlomilo a ponouklo k přečtení, byl fakt, že kniha byla s osobním věnováním a podpisem samotného autora, o které se postarala má sestra. Když mi zároveň přidala doporučení své a jejích přátel bylo rozhodnuto.

Kniha je fiktivním příběhem dívenky Sayuri, která se narodila v chudé rybářské rodině a stala se jednou z nejznámějších gejš. Román je situován do Japonska 30. a 40. let dvacátého století a končí v New Yorku o čtyřicet let později.

Nitta Sayuri začíná vyprávět svůj příběh, když ji a její sestru, po smrti matky, otec prodal. Zatímco její sestra se stala prostitutkou, malou Nittu čekala role a úloha gejši. Ženy, která slouží mužům, aby jim zpříjemňovala život svou společností, zpěvem, hudbou a tancem a také, aby těm vyvoleným a bohatým poskytovala rozkoš lásky ve všech jeho podobách. Příběh je odrazem myšlenek, snů a pocitů naivního chudého děvčátka a jeho proměny ve světaznalou ženu, která se naučila využívat svého šarmu, krásy a inteligence k přežití v mužsky orientované společnosti a také ke splnění svých snů o lepším životě. Myšlení ženy, její pocity, tužby a boje jsou čtenáři předkládány tak reálně, že společně se Sayuri hluboce prožívá její vyrovnání se s osudem gejši a proměnu toho, kdo je vláčen, v toho, kdo vládne jiným.

Pro západně smýšlejícího čtenáře je pohled do exotiky pravidel a zvyků Japonska předválečného období, nepoznamenaného západním světem, někdy až příliš tvrdý a drsný. Scény, jako je prodej sester či deflorace Sayuri jsou popsány bez nadbytečného citového náboje,ale o to realističtěji tak, že z nich jde čtenáři mrazení po zádech. Celá kniha je bez pozlátka a nic neříkajících popisů . Je napsána poutavě, čtivě a lehkým perem, vtáhne čtenáře do děje od počátku a nedovolí mu opustit jej až do poslední strany. Román v sobě spojuje historizující popisy s bohatým dějem a výsledkem je dílo, ve kterém mohou najít své příznivci historických románů i romantických příběhů, obé v tom nejlepším slova smyslu a vysoce kvalitním literálním pojetí.

Při čtení knihy mne mnohokrát napadla myšlenka jak může americký spisovatel popsat prostředí gejši, její každodenní rituály jako je líčení, česání složitého účesu nebo oblékání kimona, to vše zároveň posadit do reálného historického prostředí s mnoha detaily. Biografie autora je odpovědí na otázku. Tímto románem debutující Arthur Golden studoval na Harvard College japonské umění, na Columbia University historii Japonska a také žil a pracoval v Tokyu. Japonské prostředí a historie, stejně tak svět ženy, o kterém píše, má Arthur Golden "zažráno pod kůží". Jeho kniha se čte jedním dechem.

Námět knihy uchvátil i tak jedinečného tvůrce jako je režisér Steven Spielberg. Ten původně plánoval realizovat film do konce roku 2002. Z plánů, vzhledem k jeho nabitému probramu, nakonec sešlo, ale v současnosti producentská společnost Columbia Pictures chce začít filmovat letošní rok pod režií Roba Marshalla (film Chicago 2002).

Takže, pokud se nedostanete ke knize samé, což vřele doporučuji, určitě se máme na co těšit v její filmové podobě.


Yossarian
19. 01. 2004
Dát tip
anglicky bych to asi nedal, ale tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru