Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jenom trochu vzpomínání

30. 01. 2004
0
0
1341
Autor
Jolina

Věřím, že tohle prostě někoho vůbec nezaujme. Spíše je to osobní vyznání, něco pro ty Písmáky, kteří mě chtějí poznat blíž a líp:)

Jenom trochu vzpomínání…

Dlouho jsem neseděla nad napsáním jenom pár souvislých vět, až dnes. A asi zase jenom proto, že je tu opět nový rok, tentokrát s dalším pořadovým číslem, číslem 2004. Ani nevím, co to číslo v sobě nese, co symbolizuje, a asi je to vlastně jedno. Je nový rok, ten starý pohřbený a zavalený miliónem hliněných vzpomínek odešel s gejzírem půlnočních ohňostrojů.

A vždycky jsem v mých každolednových psaníčkách přemýšlela jenom nad tím, co si přát a nepřát, jaká být a nebýt. Co dneska ten rok 2003 shrnout? Třeba se zamyslet nad těmi uplynulými, již zemřelými dny a týdny, které jsem proklínala tak málo, o co víc jsem se na ně a z nich těšila. Jo, je to tak.

Uplynulý rok mi nabídl mnohá poznání, snad i veliký pokrok v mém životě směrem k zjištění, co jsem vlastně zač, o co mi vlastně jde a co je pro mě důležité. Snad ten konec středních školních let, zakončený spoustou nezapomenutelných akcí, snad ta veškerá rozloučení s fajn přáteli, snad nacházení nových životních pozicí mezi ještě neznámými lidmi, snad tohle všechno mi ukazovalo a stále ve vzpomínkách ukazuje, jaká jsem a jak se ke mně ostatní staví. A snad tak dobře, jak si sama přeji (no, teď trochu přeháníš, všechno by mohlo být lepší, co říkáš?).

Rok rychle zamířil od svého počátku do svého konce. Ples, maturita, poslední večírek, poprvé vedoucí na táboře ve Skokovech, setkání s dalšími skautkami v Červeném Hrádku, návštěva představení o Shakespearovi v Lyře Pragensis, noví spolužáci, podkrovní pokoj, vysněná škola a poslední den roku strávený s partou “starých známých” na Černé studnici. Snad tohle všechno mi nejvíce utkvělo v hlavě, to všechno určitě ovlivní velikou měrou další rok 2004. Rozhodně nesmím zapomenout na Kerouacka a Nohavicu, dvě inspirativní osoby opět objeveného nadšení pro psaní. Výčet všechen, spontánní, ale určitě ne úplný. Nevadí.

A co si přát?

Věřím stále v krásy světa (přáno mi Rakšou a psem Filipsem) , neodmítám žádný den, těším se na nový, co přinese, jaké problémy budu muset řešit. A také mám radost z maličkostí. Jo, mám. Možná je to trochu zvláštní, ale snažím se. A těším se domů, když se vracím z Hradce Králové, protože Trosky jsou Český ráj a Český ráj je můj opravdový domov. A děkuji tomu, že Šárka je stále moje nejlepší kámoška, a to že je, vím naprosto jistě a doufám, že budu vědět vždycky (nebuď tak patetická!). Stejně tak vím, že skaut nemůžu nikdy opustit (vzpomeň si na to, až bude nejhůř, jako cos tu teď napsala!!!), protože tam jsem já mnou, tam jsou lidičky, co pomůžou, tam je všechno (idealisto!!!), je to můj život. Mám radost, když vidím někoho z té party z gymplu, mám radost, když Jáňa napíše, že na nás vzpomíná a pošle nám přání do nového roku. Škola není všechno. Baví mě, ale opravdu to chce těch pět let pořádně prožívat, užívat a nejenom přežívat. Je to tak. A chci psát. Alespoň teď, kdy vím, že mě něco napadá (vybrala sis zkouškový, holka!!!). To nevadí, čas se vždycky najde, čas vždycky je (jo, jo, tvoje oblíbené heslo, viď?), takže píšu. A jednou budu básničky darovat blízkým lidem, jen tak, aby se pobavili, zamysleli, třeba budou mít i radost, třeba mě i pochopí, uvidíme (to se ale musíš ještě hodně snažit, ale to víš, tak to je…).

Občas se bojím dalších dnů, vážně. Je to proto, že se může stát hodně smutných věcí, kterých mě život ještě ušetřil. Bojím se, ale žiji jenom jednou, a dokonce jsem zjistila, že všechno zlé se mi z hlavy rychle ztratí a zbudou z toho jenom matné obrysy. A to je dobře.

Občas mám chuť zahrát si na hrdinu z Kerouacka a odejít, odjet, prostě zmizet, vzít jenom batoh, nohy, nasednout do prvního vlaku a trochu změnit ten život, zažít něco nového, napsat cestovní haiku, zamávat z okna, nechat vše za zády, poznat jiný svět. Člověk ale mocně lpí na tom, co už vytvořil a je těžké to všechno tady opustit. Vážně, moc. Třeba někdy najdu odvahu. Uvidíme.

A láska? Nic moc, ale jsem trpělivá, nespěchám a doufám. Tak se nechám překvapit.

Tak to je asi všechno, o čem jsem chtěla psát, teď napíšu poslední větu a napadne mě spousta dalších myšlenek. Vlastně ani nemusí. Raději je schovám do šuplíku a roztřídím je pečlivě na příští rok…

1.1.2004


j_i_r_i_k
04. 02. 2004
Dát tip
Však já Ti věřím, jen jsem měl chuť si rýpnout :)... Ale jak jsem psal, piš dál nehledě na rýpání :)...

j_i_r_i_k
03. 02. 2004
Dát tip
Máš pravdu, tohle leckoho prostě vůbec nezaujme :)... A šlo by to napsat stručněji: "Mladá optimisticky smýšlející aktivitou oplývající nezadaná vysokoškolská studentka hledá touto cestou studenta s podobným přístupem k životu pro romantické přátelství, časem možná i víc." :))) Ale ne, jen piš, piš co chceš, protože to jsi Ty, co na tom, že si bude nějaký jiřík dělat srandu, že leckoho nezaujmeš, neděláš to pro druhé, ale pro sebe... Druzí Ti "odpustí" a pokud ne, jejich smůla... Takže go ježíšku go :)...

Jolina
03. 02. 2004
Dát tip
Hele to fakt nebylo míněno jako inzerát, spíš jako vyznání:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru