Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Staří a mladí

31. 01. 2004
7
0
2772
Autor
C_ensinka

Slovo úvodem: „Ediční poznámka: Povídky souboru Miluj mě víc vznikly z iniciativy Nakladatelství Listen, které požádalo několik úspěšných i respektovaných českých spisovatelů (a také autora zatím neznámého) o milostný příběh, ve kterém bude mezi partnery značný věkový rozdíl. Až na dvě výjimky přináší soubor dosud nepublikované povídky napsané právě pro tuto knížku.“ (Miluj mě víc, Nakladatelství Listen, 2002, str. 142) Nevím, jestli se Vám už tato kniha (Miluj mě víc) dostala do rukou, mě ano. Některé povídky mě zaujaly, jiné pak méně a některé vůbec. (Pokud jste ji četli, napište, které povídky se Vám líbili a které nikoliv, zajímalo by mě to.) Nakladatelství Listen mě pochopitelně o můj příspěvek nepožádalo:o), ovšem téma mě zaujalo natolik, že jsem se rozhodla zkusit napsat povídku se stejným zadáním. Povedla se? Posuďte sami…

 

„Benny, ke mně!“ zaječím nervózně na svého padesátikilového drobečka, řítícího se vysokou rychlostí ke střednímu knírači v barvě pepř a sůl. Zastavit se, natožpak vrátit se ke mně, ho pochopitelně ani nenapadne. Naštěstí je i přes své mohutné vzezření mazel, který – jak se říká – by neublížil ani mouše. Bohudík, těžko bych ho zvládala – je mi 19 a vážím skoro stejně jako on. O to víc mě překvapí neohrožené chování asi šedesátiletého vyhublého majitele zmíněného knírače. Hrdinně Benáška popadne za obojek a smýkne s ním doleva. Pánovo chování mi imponuje. Benny je však tvrdohlavý, takže s ním dědula ani nehne – takovou moc mám jen já nebo žrádlo. Proto rychle dorazím k seskupení a toho zmetka od kníračova zadku odtrhnu.

„Promiňte, opravdu se moc omlouvám, pouštím ho normálně na volno, nikomu by neublížil, nevšimla jsem si Vás, tak jsem ho nestihla odvolat…“ snažím se trapně omluvit svou chybu. Mám trošku strach, ze zkušeností vím, že právě tito lidé bývají dost nerudní. Pán mě však už po druhé a opět mile překvapí:

“To je v pořádku, slečno. Alespoň má tady Dan nějaký to rozptýlení.“ Sympatickým oslovením "slečno" mi zalichotí, takto jsem byla otitulována…teprve po třetí. Láskyplně sklouzne pohledem na nebojácného tvorečka u svých nohou. Bůhví proč mě zašimrá ve slabinách. Podívá se na mě taky jednou někdo s takovou něhou v očích?! Dan už se tváří neohroženě a dokonce se s Bennym očuchávají a začínají si i hrát. Stařík zvedne oči a otcovsky se na mě usměje. Tak podívá?! Pak oba rozpačitě mlčíme, nevím, co říct. Dotazy typu kolik je jeho Danovi, copak to je za rasu a tak podobně, by mi nyní přišly příliš nemístné, nepříhodné a trapné.

„Tak, nashle,“ plácnu nejistě, zamlaskám na Bennyho a poklusem vyklidíme scénu. Normální, přesto však jistým způsobem bizardní setkání ve mně zanechá divný pocit, neznámou pachuť.

 

Dvojici starého pána a starého psa (řekla bych, že Danovi může být i přes deset, dvanáct let) od té doby při svých procházkách potkám ještě mnohokrát. Pokaždé mě překvapuje jemnost a vroucnost jejich vztahu. Stařík sebou nosí malinký kartáč a když se Danovi do kožichu zachytí protivný bodlák, vyčeše mu ho. Asi začínám trošku bláznit, ale přiznám se, že se mi o nich někdy zdá. O něm... Myslím, že je vdovcem. Můžu se mýlit, nikdy jsem je ale nepotkala ve společnosti nějaké paní. Oba mě fascinují neochvějností s jakou kráčí po procházkových trasách, siluetou starého, přesto vzpřímeného muže s kníračem, který se nese hrdě plný nepřehlédnutelné sebedůvěry. Uchvacuje mě ten kontrast: stáří a síly, která je nejspíš daná jejich vědomím, že jsou dva, že jsou spolu, že nejsou sami. Přála bych si k nim patřit.

 

Chladný poryv větru se mi dostane za bundu, zimomřivě se oklepu, naskočí mi nepříjemná husí kůže. Pozdní říjen. Přitáhnu si kapucu pevněji ke krku a vytrvale pokračuji v procházce, oči skloněné k zemi, přimhouřená víčka. Uslyším Bennyho poblafnutí, rychle zvednu pohled. Zuřivě vrtí ocasem na onoho pána a stejně jako já se rozhlíží po Danovi. Zároveň mě zaujme starcovo změněné držení těla. Svěšená ramena, loudavý prodloužený krok. Dan chybí, najdu v sobě tolik taktnosti a porozumění, že se na hrdého knírače nezeptám, vím vše. Pán si najednou rozepne bundu a z vnitřní kapsy vyndá malinký kartáč. Došourá se k Bennymu, pomalu a se smutnou nostalgií ho pohladí po mohutné hlavě. Můj drobek, jindy tak živý, pokojně drží. Za uchem má zacuchaný bodlák. Pán mu ho pozorně vyčeše.

„Děkuju…“ zašeptám plaše s nevyřčeným otazníkem na konci slova. V tom si všimnu, že i staříkovi dole na kalhotách ulpěly dvě hlavičky bodláčí. Shýbnu se pro ně. Dotknu se ho.

„Máte tam…“ nedořeknu, zdvihnu oči, překvapeně mě pozoruje. Váhavě se zvednu, hledíme si do očí, dívám se o velký kus nahoru, je totiž značně vyšší než já. Stoupnu si na špičky a věnuji mu motýlí polibek na rty, vysušené a popraskané z části stářím a z části zimou. Odtáhnu se, zhluboka oddechuji. Moje oči, jeho oči, jsme hypnotizováni, dychtivost a energie mých devatenácti let přechází do jeho těla. V koutcích úst mu zahraje hebký úsměv, jeho pohled mě něžně pohladí. Konečně!

Vyrazím pryč, Benny se ke mně přidá, pána bez knírače tam nechám stát, stmívá se, v zatáčce se ohlédnu: vzpřímená silueta se dala s jistotou do pohybu.

1.2.2004


Kritiky bych asi mel cist min, spis si porocist dvakrat to tvoje. Ovlivnuje me to, priste napisu svuj nazor a pak prectu nazory ostatnich. I ty bud opatrna, protoze ne kazdy ma pravdu (ani ja si nedelam narok) = s prepisy pomalu atd. Mam na mysli. Hned zkraje me zarazilo, ze te divce bylo 19 a teprve potreti ji nekdo oslovil slecno (jaks pro nekoho prepsala, tohle tam zustalo...) Co se tyce te naivity, tak ta na mne plati a verim, ze na par lidi jeste taky (dokonce ji v tom i naivne obcas nevidim...), tak si nech svuj styl. Ukecany to nebylo, cetl jsem to jednim dechem, kdyz to nekomu nic neda, nemusi to byt spatny, ale neni to treba pro nej nebo je roztrzitej. Nezavdecis se kazdymu. A psi, kdyz me rano stekaj pod oknem, vytaci me to, stejne jako hovinka na chodniku a prece mi ta pejskarina nevadila. :-)) "snažila jsem se do detailů vyjádřit pocity jednotlivých aktérů", nekde pises. A to presne jsem v tom videl a taky me oslovilo. Ja rikam pekny a davam uz po nekolikate tip.

C_ensinka
20. 03. 2004
Dát tip
Cum...: No co k Tobě dodat, díky za tu připomínku s "oslovením slečno" trošku si to promyslím a pak to nějak předělám... Je to důležitý. A stejně jako Ty dáváš poněkolikátý tipa, já po několikátý poděuju: Díky:o))

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Jojo, vim:o) Taky se mi líbila A k té povídce, moc pravděpodobný to není, vim, je to spíš takový prostě naivní

Pisces
22. 02. 2004
Dát tip
No - i když proč ne...ale ve věku, v němž se nachází Tvoje hrdinka, jsou hrozně moc znát rozdíly i dvou let. Vždyť si to vem jaká je dívka v 13ti a jaká v 15ti? A jaká v 17ti, v 19ti... Když je člověku 30 nebo 32, není to téměř vůbec znát. Ale těch 15 je tam vážně trošku moc :-)

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Tak víš Ty co, já jí přehodim na 19 a bude, ju?:o))

Pisces
22. 02. 2004
Dát tip
Tak jo, já Ti pak ten TIPík dám :) Ale znova dodávám - je to Tvoje povídka...

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Myslím, že 15 a 19 je sice významově velký rozdíl - ale zase tolik nemění autorství povídky... Už je to přepsaný Btw jak se tam dává to žluté pozadí jaký má význam?

Pisces
22. 02. 2004
Dát tip
To je když napíšeš kritiku a dole zaškrtneš políško "vážná kritika". Ta žlutá je výraznější, takže si snáze najdeš vážně kritiky mezi závalem těch ostatních. Tys opravila věk a já naoplátku dávám TIPík :) Teď už mi to tam ladí.

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Díky za vysvětlení...no a i za tip:o) Tak brou

C_ensinka
21. 02. 2004
Dát tip
pozorovatel: Děkuju, zkusim o tom přemýšlet;o)) sicco: Pozdává? Nechápu... ???

Pisces
21. 02. 2004
Dát tip
Knížku jsem četla. Nejvíc mě zaujala povídka o té učitelce a jejím žákovi - název si bohužel nepamatuju a jsem líná se zvedat od počítače, abych se podívala, ale určitě víš, kterou myslím. K Tvé povídce: přijde mi až příliš nepravděpodobný kontrast věků obou postav. Dokázala bych pochopit, kdyby té dívce bylo 19-20, ale 15? To je příliš málo. Pejska mám, takže pejskařské záležitosti mi tam nevadí :-) A kdyby ta dívka byla starší a pán ukecanější a něco málo by se tam nenápadně vyvinulo (ovšem s takovým závěrem, jaký máš), tak bych si i TIPla. Ale už by to nebyla Tvoje povídka...

sicco
15. 02. 2004
Dát tip
tak tohle se mi hodně pozdává,

C_ensinka
02. 02. 2004
Dát tip
Gerzon: můžeš to tam nechat, jen mě napadlo...podle čeho si vybíráš povídky na redigování? Docela mě to překvapilo. A kdo to rediguje? Přijde mi zvláštní, že to někdo jen tak opraví... Btw je to web alespoň trochu jako písmák, mohla bych tam nějak posílat příspěvky? Vypadá to zajímavě! StvN: Teď z toho nejsem vůbec moudrá:o(

C_ensinka
02. 02. 2004
Dát tip
Gerzon: Něco jsem opravila dle návodu, ale něco ne, je v tom kus mě a nesouhlasila bych s tím... Díky za čas!

StvN
02. 02. 2004
Dát tip
Z toho vyrosteš. Hlavně píli.

pozorovatel
02. 02. 2004
Dát tip
StvN a Kandelabr mají pravdu. Vzal bych si z toho ponaučení nebo se nad tím alespoň zamyslel. Mám takový pocit, že jsi na začátku, slibném začátku, odkud máš možnost se vyvíjet dál... Zatím to jsou takové střípky:) Jo a upovídaný to je:)), což je pro tebe nyní dobře:)

Andulka
01. 02. 2004
Dát tip
1) Pri prvni vete jsem se rozervala smichy, protoze jsem omylem mela za to, ze se jedna o tveho stareho milence a ne psa.....:-) 2) Chytry napad, seznamit se pres psy... 3) Pak si jako 15 vyberes 70 milence.... 4) Pak jsem o tebe trnula strachy co napises 5) Mas to napsany svizne a ctive, dobre postaveny 6) Ale pripominky predemnou maji pravdu. Je to tim, ze pises moc o tech psech (ne kazdy je pejskar)....misto aby si alespon stejnou merou psala o tom 70 jak te fascinuje a cim.... 7) Konec si zvladla s eleganci...a ja si oddechla...:-)))*

C_ensinka
01. 02. 2004
Dát tip
Andulka: :o))) Rozesmálas:o) No, asi máš pravdu, víš ty co? Zkusim se do toho trošku obout a proškrtám (krvácí mi srdíčko...:) Postupně... Ona se s ním neseznámila jako přes psy, prostě se potkali, ono, z části je to pravdivý. Jenže Daneček stále žije a zatim jsem si jeho vetchého majitele nenabrnkla:o)) Neni to klasickej milostnej příběh, "jen" (tedy doufám, že tam ty uvozovky patří) taková lehká pocitovka, zkus si přečíst tu knížku. Uvidíš, některé povídky jí nejsu hodny..(přišlo mi) A jinak díky za čas...:o)

C_ensinka
01. 02. 2004
Dát tip
Takže Andulko, už jsem se do toho obula a z nového "vydání" mám docela i radost. Jedna větička mi tam sice pořád nesedí (Zkus přijít na to, která:o)) (-ale jak chceš) (btw. a opovaž se napsat nějakou jinou, ať mi neponičíš "spisovatelský sebevědomí":o). Stvn, Dero, Rozervanec: Jak už jsem předeslala, povídka je upravená, tak si ji zkuste přečíst ještě jednou, jak na Vás zapůsobí teď. Dala jsem na radu Andulky a vyškrtala nějaké povídání o psech, ale některé tam přece jen zůstat muselo (jsou to nosné pilíře příběhu:o) Asi je to pořád upovídané, ale snad to nějak přelouskáte. Předem děkuji za Váš čas a znovu děkuji Andulce za (konstruktivní:o)) kritiku.

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Těžko se hodnotí. Zěmny jsou minimální a z mého pohledu spíš k horšímu. Předchozí verze na mě působila příjemně, protože nebylo tak očividné, že se jená o něco víc, než jen o obdiv mladé dívky. Tato verze je pro mě již nepředstavitelná. V lidech se moc nevyznám, ale nesedí mi chování ani jedné z postav. Stařec je jen chodící socha, která se občas pousměje, nebo se sehne a vyčeše nějaký ten bodláček. Dívka je na svých patnáct let taková divná. Na dívce je vidět, že k němu snad cítí něco víc, to šimrání ve slabinách mě pobavilo, ale nedokážu si to představit. A kdybych chtěl, pak to nikdy nebude mít romantický rámec. Teď koukám, že jsi mě dotlačila k "hlubší", nebo alespoň delší, kritice. Příště se neboj škrtat víc, nebo to přepsat úplně.

Kandelabr
01. 02. 2004
Dát tip
naivní to je, ale celkem křehce a příjemně. množství sentimentu je únosné, což je jev na písmáku celkem nevídaný. chválím.

Yossarian
01. 02. 2004
Dát tip
tahle kritika je k předchozí verzi: Chvílema působí tvoje obraty poněkud neobratně :) ale celkově líbí, ikdyž konec trošinku kýčovitej a především příliš ohranej tip za přopomenutí faktu, že pokud chceš někoho potkávat na stejném místě ve stejnou dobu, je nejlepší si pro to vybrat postarší pejskaře, ti jsou přesní :)

Gerzon
01. 02. 2004
Dát tip
Hezká povídka, snad i prožitá. Mám asi 15 připomínek k textu. Jestli o ně máš zájem, pošlu ti adresu, na které bude redigovaný text uložen. T*

C_ensinka
01. 02. 2004
Dát tip
StvN: Na mě ale fakt ten pán takhle působí, věř nebo ne. On tak prostě vypadá. Je to chodící socha - jenže s *veselým* výrazem, pak ho ale ztratí a já mu ho dokážu vrátit, tak to udělám, z lásky, ze soucitu, taky kvůli Danovi, kvůli té jejich minulé integritě, která se teď rozpadla. A povede se mi to( -je to v poslední větě).. (Asi to vyznělo jinak) Ja Ti nevim, ale i ten obdiv jsem tam chtěla dostat schválně, protože jinak jsem si jaksi nedovedla představit, jak bych ho mohla *milovat*. (Možná proto je to tak očividné...?!) Myslim, že i moje ostatní povídky jsou dost naivní (nejspíš je to špatně), nedokážu psát věci úplně ze života, ale takovym křehčejšim oddálenym způsobem... Líp to nedokážu popsat.. Šimrání v slabinách, motýli v bříšku, to neznáš? Báječný pocit:o)) Jinak dík za Tvůj čas a mrzí mě, že se Ti nová verze nelíbí... Kandelabr: Děkuju Yossarian: Teeda, teď si mě naštval:o)) (-nemyšleno zle, písmenka na kompu jsou zrádný) Konec je (dobře, přiznám to) možná trošku kýčovitej, ale ohranej? A já se tolik snažila! (neni v tom namyšlenost) Potřebovala jsem, aby Dan umřel, sice jsem původně chtěla nechat zemřít Dědulu, jenže TO mi přišlo ohraný, (btw. nevím proč, ale přišlo mi, že někdo zemřít musí...snad kvůli tomu stáří), a tak jsem to napsala takhle, protože jsem něco takového ještě nečetla... Gerzon: sem s ní:o)) Opět dík Vám všem za Váš čas, ten se cení!

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Já bych spíš řekl, že píšeš až moc ze života. Co v životě vypadá skutečné, na papíře tváří se neskutečně. Jo to s podivem, ale je to tak. Většinou musíš něco přikreslit, něco zamlčet, zkrátka dotvořit. (Motýlky v bříšku skutečně neznám. Ještě tak kručení.)

Gerzon
01. 02. 2004
Dát tip
C_ensinka: Je to tady. Dej vědět, jestli to tam můžu nechat nebo jestli chceš, abych to vymazal. Gerzon

Rozervanec
31. 01. 2004
Dát tip
Uz se mi to ani nechtelo docitat do konce, pripada mi to moc upovidane. Misty je to ctive, ale nijak zvlaste to nevtahne do deje.

Dero
31. 01. 2004
Dát tip
Hmm, Rozi má bohužel pravdu. A padesátikilový se píše dohromady. :o)

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Dá se to číst. Je to takové naivní, ale milé. Docela romantické.

C_ensinka
31. 01. 2004
Dát tip
StvN: díky moc:o) Je to naivní záměrně Dero + Rozervanec: chybu opravim, jinak bohužel - nejspíš pro mě, to musím nechat jak to je. Nedokázala bych to zkrátit, děj to vlastně asi ani nemá. Jsou to tři úseky založené na pocitech, takže škoda, že jste se nudili, snažila jsem se do detailů vyjádřit pocity jednotlivých aktérů, nejspíš moc rozvláčně, takže, co dodat? Popřeju si hodně štěstí pro příště:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru