Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věž.

02. 02. 2004
8
0
6582
Autor
StvN

Dostali jste se někdy do situace, kdy, ať jste dělali, co jste dělali, vaše přátelství plakalo a chřadlo? Každý váš čin se topil v nepochopení, každá další situace se dříve či později změnila z hezké ve zkaženou? Toužili jste vše napravit a věděli, že i váš přítel chce stejný klid, jako býval dřív. Ba dokonce jste věděli, že to stejné ví on o vás. Tak co nám brání? Ptali jste se. Avšak každý další pokus, každé slovo byly jako úder palice do základů Babylonské věže. (Zde končí skutečnost a začíná fikce.)

Někdy se to schumelí a mě se zdá, jako bych stejný den žil již mnohokrát. Náhle, jako ze snu, si vzpomenu na postavu, kterou jsem před deseti lety potkal ve vlaku. Ani jsem si s ní nepovídal, jen jsem registroval její účast na zdejším bytí. Zapomněl jsem na ni jako na další cestu vlakem a šel si po svých. Avšak vzpomínka na ni se vrátila a den se změnil v procházku minulostí.

 

Není divu, že mi toho dne napsala Marika: NEMLUVIL JSI TED NEKDY S ANEZKOU? JE NEJAKA DIVNA.

 

Nemluvil jsem s ní již pár let. Mohla to vědět.

 

Odepsal jsem jí: NEMLUVIL.

 

Napsala: MY JSME SE POHADALY, UZ JE TO V POHODE. ALE TED DELA NĚCO, V CEM SE ASI NIKDY NESHODNEM.

 

Zajímalo mě, co tak zlého Anežka provádí, že to musím řešit já. Dal jsem si s Marikou schůzku.

 

?Tak jí něco řekni.? Marika byla afektované děvče. Hovor s ní byl jako jedno veliké představení. ?Nebo jí nic neříkej, ale, pro Boha, hlavně něco dělej.?

?A co jako?? bránil jsem se jako ten nejneschopnější človíček na Zemi. ?To mám vtrhnout k ní do bytu a toho chlapa zmlátit, vyhnat, udat nebo dokonce zabít??

?To je úplně jedno. Ale kdybys ho viděl,? Marika rozhodila ruce. ?Vždyť si s ním kazí život.?

?Nikdo není dokonalý,? zkusil jsem se zastat našeho nízkého plemene.

?Ale on je ožrala,? křikla na mě jako na nechápavého prcka.

?Aha,? na víc jsem se nezmohl. Najednou mi vše došlo. Bylo to zlé. ?To je zlé,? řekl jsem.    Marika slavila vítězství. Zbytek dne jsem přemýšlel, jak se zachovat. Vtrhnout jí do života? Ano, ale jak?

 

Vyhlédl jsem si kavárnu, do které občas s přítelem chodila. Čekal jsem ve stínu až vejdou. Čekal jsem dál, než si objednají. Kavárna měla zahrádku. Nenápadně jsem se posadil tak, abych oknem viděl její záda. Nyní jsem mohl buď vejít dovnitř a posadit se někam do rohu, kde by si mě s trochou štěstí nevšimla a později si k nim přisednout, nebo zůstat na zahrádce, objednat si pivo a rychle zmizet.

 

Objednal jsem si pivo a věnoval se vhledu do kavárny. Nevypadalo to, že se s přítelem hádá. Seděli naproti sobě jako muž se ženou, kteří si povídají o práci, nebo o umění. On byl sice zamračený, ale klidný. Rozhodně nevypadal jako ožrala z povolání.

 

Dopil jsem. Pivo bylo dobré, venku léto a uvnitř to vypadalo celkem zajímavě. Znovu jsem si objednal.. Když nad pivem sedím delší dobu sám, zamyslím se. A to byla chyba. Nevšiml jsem si, jak se Anežka zvedla k odchodu na toaletu. Zahlédla mě. Bylo to k vzteku. Musel jsem něco udělat. Napil jsem se a čekal, že ji oslovím, až vyjde ven. Ale ona nevyšla. Pouze si odskočila a vrátila se zpátky ke stolu.

 

Věděla o mně a věděla, že to vím. Přesto nepřišla. Po úvaze jsem si objednal další kousek a seděl dál ve stínu. Neměl jsem důvod někam spěchat, nemohla mi utéct. Snad jen na toaletu jsem pospíchal o něco víc než jindy.

 

Všiml jsem si, že se ti dva drží za ruce a hledí si zblízka do očí. Dokonce mu dala hubičku. Musel jsem si dát další pivo. Měl jsem ohromnou letní žízeň a navíc mě konečně napadlo, co udělám a co řeknu. Byl jsem přesvědčený, že musím setrvat v klidu. Rozhodně jsem měl v úmyslu počkat až vyjdou ven. Také jsem si našteloval potřebný úsměv. Chovali se k sobě tak hezky, že jsem z nich měl radost. Zvažoval jsem dokonce možnost jít jim za svědka. S úsměvem tedy potíž nebyla. Bohužel jsem nedokázal odhadnou své vyjadřovací schopnosti. Po delší době ticha, jako by se mi rty semkly o něco pevněji.

 

Když mi číšník přinášel další pivo, oslovil jsem jej: ?Prosim vás,? a sledoval, co to s ním udělá.

?Ano?? otázal se mně shovívavě. Bylo to dobré. Pokračoval jsem o poznání směleji: ?Neměl byste slané tyčinky??

?Ovšem,? odvětil a za okamžik mi je dokonce přinesl. Hurá, rozuměl mi. Paráda. Byl jsem na sebe pyšný.

 

Chroupal jsem tyčky, upíjel pivo a pokukoval po všem možném. V kavárně se nic nezměnilo. Jen občas se mi zdálo, že jsem zahlédl Anežčin pohled. S mírnými rozpaky jsem si nechal objednat další pivo. Mělo krásnou pěnu, přesnou míru. Vesele jsem si jej rovnal na tácku, když tu se otevřely dveře do kavárny a ven vyšla Anežka. Úlekem jsem půllitr nechal nevycentrovaný a opřel se do křesla. Jak jsem si slíbil. Zůstal jsem klidný a usměvavý. Byl jsem v pohodě. Dívala se na mne. Vypadala šťastně. Prošla kolem a za ní její přítel. Než jsem stačil otevřít ústa, byla pryč. Otočil jsem se přesně, abych spatřil jak se povytáhla na špičky a políbila ho na tvář.

 

Několik dní jsem tápal, až se mi ozvala Marika: NEVIM, JAK JSI TO UDELAL, ALE PODARILO SE TI TO.

 

Také jsem nevěděl, co jsem udělal.

 

V říjnu mi přišla další zpráva od Mariky: V ZARI SE VDAVA. BUD PRIPRAVEN.

 

Byl jsem připraven, ale žádná pozvánka mi nepřišla. Nakonec mi Marika napsala kam mám přijít. Za svědka jsem nešel, ale i tak byl obřad moc pěkný. Anežka si brala nějakého chlapa v obleku, který rozhodně nebyl tímž mužem, kterého jsem s ní viděl onehdy v kavárně. Pomalu jsem začínal chápat. Ale nechal jsem si to pro sebe. Anežka mi za celé odpoledne věnovala jeden milý úsměv, pak odjela na líbánky.

 

A tak to chodí dodnes. Anežka má už druhé dítě. Prochází se s ním v parku, do kterého chodím náhodou běhat. Jindy ji potkám na druhém břehu řeky, jak hází labutím, nebo na druhé straně tramvaje jak zasněně hledí z okna. Potkáváme se, dáváme si to, co jsme si nemohli dát, když jsme spolu mluvili. Dáváme si lásku a tak se trosky po naší věži pomalu obalují mechem, z nějž vyrůstají rostlinky a ty rostlinky kvetou jako zjara po celý náš dlouhý život.


StvN
14. 06. 2006
Dát tip
Hlavně, že pocity.

Čumák
14. 06. 2006
Dát tip
mam z toho smisene pocity...

StvN
05. 11. 2004
Dát tip
Záhadně? Tohle je trochu více přímé dílo. Skoro bych řekl, že je z mých nejnormálnější.

jo, uhodla jsem to? :-)

Adam_G
18. 03. 2004
Dát tip
Líbí se mi vysvětlení čekanky i pozorovatele.Chápu dílo svým způsobem a StvN dávám tip.

Adam_G
18. 03. 2004
Dát tip
Hlavní hrdina je typickým příkladem - s přirozeností nejdál dojdeš.

StvN
17. 03. 2004
Dát tip
Čekanka má bod. Jinak jsem to psal pro jednoho konkrétního člověka za jistým účelem. Podařilo se a věž zase stojí. Díky.

pozorovatel
01. 03. 2004
Dát tip
katugiro, říkal jsem si to. Tak promiň:))

hovno_z_labuťe+TIP

katugiro
29. 02. 2004
Dát tip
jé, díky, hovno_z_labutě, málem jsem zapomněl, že jsem si to chtěl nechat od pozorovatele vysvětlit... :) pozorvateli, jak to tedy je?

pozorovatel
29. 02. 2004
Dát tip
Katugiro, tak nevim, jestli tě plně uspokojim:) Já jsem to svým způsobem pochopil např. díky prologu, který jsem zpočátku nechápal vůbec. Vlastně ani nevim, jestli to chápu správně, ale přijde mi, jako bych něco podobnýho taky zažil. Jen jsem se nad tím tolik nezamýšlel. Hlavně mám dojem, že tohle jde hodně těžko popsat. Líbilo se mi, jak hlavní postava řeší situaci, o které téměř nic neví. On vlastně ani nic nedělal(na první pohled). A taky se mi líbí jeho vztah k Anežce. Zvláštní vztah. Takže tu celou povídku chápu jako jeden zvláštní vztah dvou lidí. A vůbec, všechno, co tu píšu, napsali někteří už přede mnou. Takže nic novýho.

katugiro
29. 02. 2004
Dát tip
pozorovatel - aha, díky... myslel jsem, že jsi to pochopil v jiném slova smyslu, tedy úplně, ale tím nechci říct, že... ééé, prostě beru to :) StvN, zůstává to na Tobě.

Hody
16. 02. 2004
Dát tip
Ahoj StvN Vzdor usilovnému snažení, nenašel jsem v Tvém příběhu žádnou jednoznačnou nitku logického děje a v závěru ani očekávané rozuzlení. Dejme tomu, že to byl také Tvůj záměr, a sdělení povídky stojí jaksi mimo, lépe řečeno nad dějem. Šlo Ti o vyjádření složitosti lidských vztahů? Za nejdůležitější větu přběhu nicméně pokládám tuto :\"bránil jsem se jako ten nejneschopnější človíček na Zemi.\" Nejneschopnější...človíček..na Zemi..se brání. Každé slovo má tu dle mého svůj význam. Máš rád Malého prince, viď? Ostatně, existuje vůbec nějaké vysvětlení? A jestli ano, je v silách čtenáře? Dost často člověk (usuzuji) něco jen tak napíše, bez promyšleného významu. To sdělení není pak otázkou obsahu, ale formy, totiž ve způsobu, jakým je příběh napsán. Nezáleží, kdo si koho bral, ale jak. Hezký obřad, hezký dojem, scházíte se v parku. MaRika je TeatRální HysteRka, Anežka běhá mezi stromy, krmí labutě, vaše babylonská věž obrůstá mechem. Dívám se na to s přimhouřenýma očima a vidím mnohem víc (nezáleží, jestli jsi to tak zamýšlel, příběh díky čtenářům žije už vlastním životem.) --- Z druhého konce si vysvětluji příběh takto: Anežka + vypravěč staré přátelství bylo rozloučeno, okolnosti, okolnosti, návrat... Tak hodně zdaru do další tvorby!

MeTB
14. 02. 2004
Dát tip
Já jsem obecně proti většině nátlaků, tedy tady taky budu - ale pořád mi ve Věži (v příběhu) něco chybí... Je to bezesporu dobře napsané a vůbec tak - jenže to já už u tvych textu tak nějak automaticky čekám (holt laťka už byla nasazena :-) )... a utekl mi tady kus obsahu - takže je to ode mě bez tipu, dokud (respektive jestli) nepřijdeš s vysvětlením, *co se to tedy vlastně stalo*. :-) Tom

katugiro
14. 02. 2004
Dát tip
čtu to znovu, ale pořád se k ničemu zásadnímu nemůžu prokousat... - hrdina s Anežkou spolu něco měli, pravděpodobně si byli velmi blízcí - jejich věž se však zhroutila a nastalo mezi nimi komunikační bezvětří - no a potom je kavárna a přes ni mi to nejde... to, že mu nakonec dala jen polibek na tvář - nerozcházeli se právě? to je vlastně nesmysl... taky mě napadlo, jestli to byl ten "ožrala", jestli neměla Marika postranní úmysly... taky nevím, jak moc je tohle: "Najednou mi vše došlo. Bylo to zlé." zásadní... člověk se pak chytá stébel takže koukej něco vysvětlit... nebo se rovnou zeptám pozorovatele, protože to pochopil - a jestli to bude nějaká blbost, tak si mě nepřejte

j_i_r_i_k
12. 02. 2004
Dát tip
Fakt? Hmmm... Ten druhý zas nemusíš přežít... Nebo vyvázneš skoro mrtvá a takový zážitek z dětství Ti asi té lásky k vodě taky zrovna nepřidá :)... Ale nechme toho, nebo nás eště StvN nebude mít rád :)...

bude :-)))

tim prvním způsobem se ale naučíš plavat blbě a nikdy s láskou k vodě :-)

j_i_r_i_k
10. 02. 2004
Dát tip
Já vim, že neni všechno rovná čára, jen mám pocit, že když chce autor napsat příběh, tak by měl čtenáře těmi kudrlinkami provést, to je podle mě poslání vypravěče - a ne ho vést po rovné cestě a pak mu najednou říct vidíš támhle v dálce? Tak tam je zase rovná cesta...

No to neni zase tak docela pravda, smysl literatury neni prostej popis :-) smysl literatury je rozvíjet čtenářovu fantazii.....taky :-)))

j_i_r_i_k
10. 02. 2004
Dát tip
No, což o to, rozvíjet jo - ale ono když učíš dítě plavat, tak máš taky dva způsoby - buď hezky zvolna, postupně, nebo ho prostě hodit do vody a ono už se naučí - a já prostě radši ten první způsob :)...

Já tomu rozumim, ona, když ho viděla, tak pochopila, že se nemůže zahazovat se šupákem a našla si slušnýho člověka :-))) Nebo tak něco .-) mně se to líbí, jak to je .-)

maia
09. 02. 2004
Dát tip
Pekne povedane, cakanka. :-) Zboznujem tychto kriciacich nepodpisanych anonymov.

anonymy já ani nečtu, ani jsem nevěděla, že tu je :-))) četla jsem jen prvních pár udivených :-)

j_i_r_i_k
09. 02. 2004
Dát tip
čekanka: Když jsem si to přečet, tak mě napadlo jako že ten v zahrádce byl už dost nalitej a nezmoh se na nic než ten přiblblej úsměv, což si ona tak nějak spojila s tím svým a rozešla se... Ale pak mi to přišlo tak nějak hodně za vlasy přitažené a snažil jsem se v tom najít něco dalšího - a to jsem prostě nenašel... Tak esli to Tvoje vysvětlení říká totéž a je to fakt ono, tak teda nic moc story a Anežčino myšlení pro mě není z jiné planety, ale z naprosto jiného vesmíru... A pokud v tom je něco jiného, tak jsem na to prostě moc blbej a to pak asi nemá smysl řešit :)...

ale di, to přece neni o tom, jestli je někdo blbej a jinej ne, já nevim, jak to bylo, ale v životě neni všecko rovná černá čára, někdy se schumelej kličky a kudrlinky, třeba růžový, nebo oranžový :-)

StvN
06. 02. 2004
Dát tip
Žádný vysvětlování nebude. Vše je tak, jak má být.

maia
06. 02. 2004
Dát tip
Aj ja si myslim, podstatu si vystihol. :-)

maia
05. 02. 2004
Dát tip
Mne to vysvetlovanie nechyba, ale ako myslis. :-)

j_i_r_i_k
03. 02. 2004
Dát tip
Ale klidně si požádej o nátlak :)))... VYSVĚTLIT, VYSVĚTLIT, VYSVĚTLIT (ať to může do klubu jednoduchejch :))))) )...

Seregil
03. 02. 2004
Dát tip
Zajímavé...... jedinká hrubečka mi pokazila dojem... by jste je gramatický ořech... byste je správně.. Jinak.. fajn..

maia
02. 02. 2004
Dát tip
Paci sa mi. Dobre sa mi citala. * Ak ti nevadi, dam do poulicneho klubu. Inak, ked uz beriem do uvahy moje citatelske pohodlie, tak ta dlhsia medzera pred vetou "Marika slavila vítězství." ma fakt rozrusila. :-)) Nesadla mi tam. Skoro som mala chut prerusit citanie. :-)

Kandelabr
02. 02. 2004
Dát tip
je to takové lehoučké a příjemné. ten začátek by mohl být kompaktnější. ale jako celek se mi to rozhodně líbí. možná pozor na to popisování opilosti, přišlo mi takové slohovkové (malinko :) ). tip

j_i_r_i_k
02. 02. 2004
Dát tip
Já to vůbec nechápu, nějak jako by vypadla stránka... A nebo jsem na tenhle příběh příliš jednoduchý, no nic...

StvN
02. 02. 2004
Dát tip
maia - já vím. Hloupá úprava je vinou blokování. Kandelabr - souhlasím, ale znáš to, ty začátky. TY začátky - buď se povedou anebo nepovedou. Jiříku, s tebou taky souhlasím.

Dero
02. 02. 2004
Dát tip
Mně se Tvůj styl líbí ... sice bych pár drobných výhrad měl, ale hodnotím celek ... ***

fungus2
02. 02. 2004
Dát tip
To není špatné. Líbí. TIP

Andulka
02. 02. 2004
Dát tip
Ja jsem to nejak nepochopila. Je to ctive napsany, prijemny a pohodovy a az do 3/4 povidky jsem si rikala, ze je to zatim ta nejlepsi vec, co jsem cetla. Ale nepochopila jsem ten konec. Aneb pochopila jsem to tak, ze to ze si vzala nekoho jineho, nemelo nic do cineni s tim, ze si se ji snazil tajne stopovat. Ale v horkem lete ji vidis s nekym, vypadaji jako dva zamilovani milenci -> a ty nevis, jestli Marika ma pravdu nebo ne. A pak na to ze za dva mesice vdava za nekoho jineho. Tak bud z toho kus textu vypadalo, jak se uz zminuje Jirka predemnou anebo mi neco uniklo...:-)

Rozervanec
02. 02. 2004
Dát tip
tak ja jsem dalsi v rade za jirikem a za andulkou.... ..je to uzasna vec, strasne krasne se to cte ale ten konec mi jaksi taky unika..... (jsem zbrkle chtela napsat smajlika, ale tobe uz nevenuju ani jednoho...urcite vis proc, vid? ale nic ve zlem..)

MeTB
02. 02. 2004
Dát tip
Souhlasim s vypadkem stranky... Budu jeste premyslet, treba me neco trkne. Priste si to prectu znovu a snad se rozepisu vic. Tom

StvN
02. 02. 2004
Dát tip
Můžu se třeba stavět na obě zadní, ale rozumím vaší námitce. Stejně naléhavě se však bojím, že veškerá další slova by akorát vedla k vysvětlování a to já nechci. Příčí se mi psaní vysvětlovacích pasáží. Na druhou stanu mi má ješitnost nedovolí požádat vás o trochu nátlaku a já tu stranu rád dopíši a mezery v ději doplním. MeTB - určitě se vrať. Uděláš mi radost.

pozorovatel
02. 02. 2004
Dát tip
Trvalo mi dlouho, než jsem to pochopil. Máš zvláštní styl, ale i myšlenky. Pro mě docela netradiční. Mimochodem, jedno mý přátelství teď chřadne a pláče a mně to stále míň a míň vadí, což je docela smutný.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru