Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odpuštění

03. 02. 2004
14
0
5956
Autor
pozorovatel

Je to taková úvaha a povídka dohromady.

 

Bylo pozdě večer, když se můj unavený otec vracel z práce. Ztěžklou rukou nemotorně otevřel dveře domova. Potichu pozdravil svou ženu a mlčky usednul za stůl čekajíc večeři. Nemluvil a snad ani se nehýbal. Jen prázdným nicneříkajícím pohledem sledoval neměnnost podlahy. Matka, aniž by čekala na výzvu, předložila manželovi teplou večeři. On pomalými, stejnotvárnými pohyby jedl a ona mu byla tichou společností. Neměli, co by si řekli.

Dlouhá léta spolu žili a tak se čím dál více stávalo, že se v jejich společném životě občas objevila nějaká ta prázdnota. Avšak, jak čas běžel,  podobných černých okének s výhledem do prázdna začalo přibývat. Byli si toho oba vědomi, ale nechtěli na to myslet. Až přespříliš jeden druhého milovali, aby o tom druhém někdy zapochybovali či dokonce sami o sobě a síle své velké lásky. Pročež se objevovaly podobně prázdné chvíle. To se přehlížená skutečnost drala na povrch a odpudivě se rozrůstala bytem manželů, kteří před ní zavírali oči a raději jí obcházeli. Podvědomě jí cítili a tušili její nezvratný příchod. Přese všechno však stejně čekali, že věc se vyřeší sama. Nechtěli jeden o druhého přijít a už vůbec ne ho sebevíce ranit a tak dál přiživovali hada, který se jim omotával kolem těl a rozděloval je. Natolik se milovali.

 

Ani nevím, kdy se poznali. Nikomu se s tím nesvěřili a snad to ani oba dobře nevěděli. Oni se totiž znali odjakživa. Když ještě spolu nebyli a nesetkali se, tak alespoň jeden o druhém snili. Až do chvíle, kdy sny se protkly a fantazie zhmotnily. Pak není divu, že ihned po svém prvním setkání, se k sobě chovali, jako ke dlouholetým partnerům. Nenašli byste je v parku zuřivě se líbající a nenasytně po sobě toužící. Jejich láska nebyla okem viděná. Odehrávala se v nitrech těch šťastlivců. A byla tak silná, že jim stačila pouhá blízkost svého milého, pouhé uvědomění si svého výjimečného vztahu. Nebylo to obrovské všepřevracející štěstí, ale mnohem více. Radost, potěšení, úspěch, žal, zklamání,…prázdnotu,… , vše cítili a prožívali společně. Jeden druhého podpírali. Obětovali se ve prospěch společnému. Učinili tak a ani se neptali proč. Přišlo jim to nezbytné. Společný cit je k tomu vedl. V životě jsou věci, nad kterými se nepřemýšlí. Jinak by nám totiž mohly i uniknout…

 

A tak ani nyní nechtějí nad čímkoliv uvažovat a zbytečně se domnívat. Avšak tyto domněnky nejsou tím jediným potlačeným. I ten ryzí a neomylný cit, jako telegrafní drát je propojující, je zahnán do kouta. Prázdnota, ta zpropadená konečnost se vkrádá mezi ně.

 

Proto tu sedí naproti sobě a necítí nic. Nic než neodvratnost konce. Dívají se všude okolo sebe, jen ne na sebe. Začínají se nenávidět. To láska nastavuje svou krutou tvář páru, který si jí málo vážil a pečoval o ní. Který se jí přesytil a možná i zapomněl.

Matka nevydrží napětí ve své hlavě a bolest v srdci. Vykřikne jako první výčitky na svou životní lásku, aby konečně spustila, co už muselo vyplout. Strhne se hádka drásající sluch i hluchého. Zaživa ze sebe ti sobě souzení strhávají společné vzpomínky. Veškerý cit je pohozen opodál. A láska se jen zpovzdálí na ně dívá a strachuje se. Stále doufá a stále v ně věří. Oni však už svou víru ztratili. A nyní se topí v urážkách a chybách druhého. Jsou viní oba a oba se zato nenávidí. Vědí to, ale říkají opak. Jakoby vše bylo dané již předem a nyní se to jen stávalo skutečností. Nešlo to zastavit, i když oba po ničem jiném netoužili. Nemohli se rozdělit, ale zároveň nemohli jeden druhému odpustit. Příliš dlouho se navzájem podváděli, aby v pouhý jeden den vše vrátili.

A právě ve chvíli, kdy se rodičům měnili obličeje zuřivostí a nenávistí, že se nemohli ani poznat, zamlkli oba v jeden ráz. Padli k zemi - snad že hledali své zbité duše - a vzlykotem se vzájemně omlouvali. Nemohli již spolu žít, ale nemohli už žít sami. Láska neskončí ze dne na den. Láska je doživotní a ještě něco víc. Láska může být i trest, pro ty, co jí podvádí.

Oba jsou tak ztrápení, že nemohou ani plakat. Jen se vyhýbají pohledy ze strachu z ještě většího žalu. Vše ztrácejí a jsou toho trpícími svědky. Není pro ně milosti a ani prosby utrpení Bůh neslyší. Již před tím se rozhodl. Takové síle se nedá postavit a síly je nyní v obou zoufalcích po málu. V živých tělech cosi umírá a hnisá zevnitř.

Otec se náhle postaví, jakoby se chtěl vzepřít celému světu. Matka naň z vírou(tou poslední, co má) hledí a doufá v zázrak. Zavře oči a přitiskne se k němu. Už se nechce nikdy odpoutat. Zpod prachu a špíny se Láska zvedne z podlahy, aby se rozkryla nad jejich hlavami, jak ochránkyně nejcennějšího, aby se s nimi nadobro rozloučila. Blaženost a snad i smír ovane pár, jak příjemný vánek. Naráz stejně dýchají. Znovu k sobě našli cestu. Cestu, která je však slepá a nemá již pokračování. Láska je znovu opouští. Nyní už nadobro.

Cítí to a nemíní se s tím smířit. Jsou ochotni obětovat cokoli. Nepřipouštějí si konec.

Rozeběhnou se, aby svou Lásku ještě chytili a už nikdy nepustili. Rozeběhnou se a skočí…

 


pozorovatel
05. 06. 2005
Dát tip
si tuhle ani nepamatuju jsem asi rád psal v citech tu tvojí podezíravost pořád nechápu - myslim, že je to blbost

podezíravost je blbost nebo povídka ? děkuju, že používáš všechny prostředky k tomu, abys mě přiměl říct, že má tehdejší nálada byla naprosto zhovadilá a nerozeznala krávovinu (smích)

pozorovatel
05. 06. 2005
Dát tip
podezíravost já nepsal, že je tohle blbost to bych si to po sobě ještě musel přečíst... hlavně neplač a uč se!

podezíravost je blbost, ovšem co se tebe týče, nikoliv neopodstatněná, ale za to si můžeš sám:) ovšem žádný strachy, mám dojem, že tě začínám brát vážně, což je cesta od tý blbosti pryč hurá budu se učit, slibuju!

Vitex
03. 06. 2005
Dát tip
danke šén

tyjo, pozouši! původně jsem to teda četla bez mrknutí na datum, čili jako novou věc, asi je znát, že se někam suneš, i když nevím jak a jakým tempem zpočátku jsem byla ostražitá, čistě z těch důvodů, e tebe podezřívám ze zásady vždycky a využívám každou příležitost, kerou mi poskytneš, abych řekla, že na mě zas něco hraješ, resp. ten text, že něco hraje takže jsem si dávala bacha, ale někde ze mě ta ostražitost slezla, aniž bych věděla, plně jsem si to uvědomila až někde v místě, kde se rodičům tvářily obličeje a vůbec, všechno se tam dalo do pohybu žejo jestli je to dobrá povídka po nějaký formální stránce, nevím, já tohle neumím, nemám oko na formální chyby (kdyby formální chyba byla červ a já pták, tak chcípnu hlady), ale pro mě podstatná jiná věc: že mě to strhlo, docela dost, spolklo to, to se mi dlouho neto, tedy ne tady na písmáku bylo to fajn, myslím to strhnutí.. a taky trochu úzkostlivo z toho no * (máš tam dvě gramatický chyby, co jsem teda zmerčilo, ehm, já si nemohlo pomoct:) jó, kdyby byla gramatická chyba červ a já pták, tak budu pořádně vypasenej opeřenec!) ahoj kluku

a teď mi vlastně blesklo.. vždyť ta povídka je v první polovině úplně ochrnutá a v druhý se to jen škube v první části otec, nehybný manžel a prázdno v druhý dost emocí, obličeje, tváření, spousta pohybu v první se oko nehne v druhý neví kam dřív když si teda vezmu tu pomyslnou možnost, že to všechno sleduju opravdu, nikoliv po řádcích nebo mezi nimi dobrý dobrý hurá!

Vitex
02. 06. 2005
Dát tip
Nechci být vlezlý... to opravdu nechci... Ale chtěl bych se zeptat, jestli už máš po maturitě... (opravdu NECHCI být vlezlý)

pozorovatel
02. 06. 2005
Dát tip
:)))dneska jsem odmaturoval a půjdu tě číst ...teda... ...až se vrátim z oslavy:)) promiň a dobře že se připomínáš, moc dobře:))

Vitex
25. 05. 2005
Dát tip
Čím dál více mne přesvědčujete, pane pozorovateli, že ve vás je cosi velkého, co jednou vyplave na hladinu...

pozorovatel
25. 05. 2005
Dát tip
:)) no, nevim, nevim dobře píše hodně lidí až budu mít po maturitě, tak si tě přečtu..

Vitex
25. 05. 2005
Dát tip
Po maturitě... a po obědě ...pro jistotu... :)

pozorovatel
25. 05. 2005
Dát tip
:))

pozorovatel
13. 02. 2005
Dát tip
:)) díky víceméně souhlasim napsaná neni moc dobře jinak k tý nenávisti: no,nevim ale vim, že se láska může rychle obrátit v nenávist, protože čím blíž ti jeden člověk je, tím víc ti může i ublížit.. a naopak

Brosqička
13. 02. 2005
Dát tip
.. souhlasím, to je logický, protože Ti na něm strašně záleží, ale co to znamená "ublížit"? Když se třeba ten druhý zamiluje do někoho jinýho? To by nemělo být ublížení.. Pravá láska přeje druhému, aby on byl šťastný, tedy jeho štěstí, ne své vlastní.. A skrze lásku mu dokáže odpustit veškeré jeho chyby, protože ho miluje víc než sebe.. Teď mluvím o pravý a dokonalý lásce, který asi ani já sama nejsem schopná, protože kdyby se ten druhý zamiloval do někoho jiného, nevím nevím, jestli bych mu přála jeho štěstí... :o) Měj se hezky

Brosqička
12. 02. 2005
Dát tip
Je taková... zajímavá.. Styl je teda takovej lehce roplizlej, co se týče myšlenky -ta mě zaujala, ale chtělo by to líp podat.. trochu to přibarvit, okořenit, takhle jsem stále čekala na něco a došlo mi, že to něco bylo už na začátku.. Jinak co se týče té popisované lásky, myslím, že silný a opravdový cit (=láska) nemůže nikdy přerůst v nenávist. To, co se změní díky žárlivosti nebo zklamání z pozitivního citu v negativní, není láska.. ale moc se mi líbilo, jak jsi ty dva stavy -lásku i nenávist- dokázal popsat,... úplně přesně

vesuvanka
30. 10. 2004
Dát tip
Povídku jsem si se zájmem přečetla. Zajímavě a pěkně zpracované téma lásky, která se postupem vytrácí, mění v lhostejnost až nenávist. Tyto stavy bych přirovnala k počasí, kdy dochází k bouřím, po nichž se zase vyjasní, a to se opakuje... skok symbolicky povídku uzavírá.... TIP

Vespa
18. 10. 2004
Dát tip
Dobře... takže (asi budu jediná, ale někdy to přijít muselo) ti musím vytknout styl celýho díla. Je to pomalý, až k uzoufání opakuješ jeden obraz (věčnou a opravdovou lásku). Někdy jako by ses zapomněl a zamotal se do celýho toho pseudoděje. Jako úvaha by to bylo fajn, jako povídka je to takový někde mezi hrůzou a celkem čtivou záležitostí. Některé věty jsou příliš banální a teatrální, takže se nehodí do roviny, kterou jsi pro tohle dílo zvolil. Jinak k tématu nemam co říct, je dobrý, hezky ses zamyslel, pěkně jsi tim proplul. Neber si to osobně, ale když stojíš o hlubší kritiku, nebudu ti pochlebovat, jenom proto, že tě v neděli potkam a nejspíš budeš můj kamarád. O tom to přece neni.

pozorovatel
18. 10. 2004
Dát tip
Klid, já mám negativní kritiky ze všech nejradši:) Tohle dílo je už ale moc dávno napsaný, abych se nějak zamýšlel a stejně už píšu jinak:)) Díky moc! Cenim si:))

Vespa
18. 10. 2004
Dát tip
Dobře, dobře, dobře, jdu se vrhnout na něco aktuálnějšího... :o)

pozorovatel
18. 10. 2004
Dát tip
jdeš se vrhnout?:) ...bacha ale, abys nevrhnula...:))))

Vespa
18. 10. 2004
Dát tip
To by to opravdu muselo bejt fakt na blití a já mam docela silnej žaludek... :o)

* Ou, to je fakt silný. A dobře napsaný, citlivě. No, znám pocit, když se někdo vzdaluje. A prázdnota stojí za dveřmi, už drží v ruce klíč... Prázdnota, může být vůbec něco horšího? S jakoukoliv bolestí se dá bojovat...

pozorovatel
14. 10. 2004
Dát tip
Správně! Se vším se dá bojovat. Prázdnotu jsem taky dřív neměl rád, ale dnes... Prázdnota může být obrovsky meditativní a očisťující. Asi záleží na přístupu, nevim. Díky moc!

Vaneta
10. 10. 2004
Dát tip
Prijde mi to fajné, smutné, realistické...Ale ten závěr mi asi taky úplně nepásne...Takže skoro tip :o( Ale musím pochválit netradičnost zpracování námětu a taky realističnost.

dadik
12. 09. 2004
Dát tip
píšeš dobře Lukýšku...fakt..t

pozorovatel
12. 09. 2004
Dát tip
škoda, že to neni pravda... zatim...fakt Díky moc!krát!

Craerassy
30. 08. 2004
Dát tip
a kruci...dá se uchopit... tip

pozorovatel
17. 06. 2004
Dát tip
fatální - to je moje. :-) Díky.

Aleya
16. 06. 2004
Dát tip
zajímavé nápady i pěkný čtivý styl, ale konec se mi příliš nelíbí...opravdu moc fatální. tak to prostě je, no. :) Ale jinak t*

Aaria
28. 05. 2004
Dát tip
Chytit lásku pádem... zvláštní, ale proč ne. Já bych ji nechala jít. Není důvod spojit něco, co spojeno být nemá. Je to cesta. Možná je lepší naučit se zase chvíli být sám, vnímat svět kolem, lidi, cítit jejich radost a snít o obejmutí. Možná, že když se pak otočíme zpátky a vidíme tu lásku, na kterou jsme házeli špínu, spíš si vzpomeneme na to hezký a budeme doufat, že teď je šťastná. Doufat a snažit se neudělat stejný chyby, které vlastně ani chybami snad nebyly.... bylo to něco, co nás mělo naučit...člověk se pořád učí.V tom ohlédnutí je láska. Láska k člověku, kterého jsme nepřestali milovat, ačkoliv jsme cítili opak. Láska, která nechala jít, plynout, žít. Láska, která dokázala odpustit. V tom ohlédnutí je možná člověk, který poznal LÁSKU.

pozorovatel
20. 05. 2004
Dát tip
A mě to zas na tom baví asi nejvíc. Vždy si raději vymýšlim než bych popisoval skutečnost. Já toho totiž ještě vůbec málo zažil. To bych toho pak hodně málo napsal... Ale určitě pravdu máš. Viz kritika Skipa. Díky!!

Blackadder
18. 05. 2004
Dát tip
Já bych to shrnul asi tvojí vlastní větou: "Lásku jsem ještě bohužel žádnou nepotkal, takže si dost vymýšlím nebo odvozuju z toho, co vypozoruju." Z povídky to je cítit a mě to vadí. Vadí mi, když někdo píše o něčem, o čem toho moc neví.

Nicollette
08. 04. 2004
Dát tip
Je to pěkné, spíše víc ta úvaha než povídka... autor to má v hlavě celkem dobře srovnaný... no to byl zase kec:-))))) No prostě líbilo, hotovo .... nepotřebuju se k tomu vyjadřovat :-) ***

pozorovatel
08. 04. 2004
Dát tip
A mně se líbí tvá kritika:-) Takový vnitřní dialog:))) "autor to má v hlavě celkem dobře srovnaný" to není kec, ale krásná poklona, které si nesmírně vážím!!! Škoda, že to není pravda. Chaoz v hlavě ještě občas mívám...

Nicollette
08. 04. 2004
Dát tip
Jo to já si vždycky kecam pro sebe a rovnou to píšu,aby lidi věděli co si myslím, protože nakonec většinou nesesmolím nic :) Sem takovej votroubeček:)

Desiré
11. 03. 2004
Dát tip
Ale někdy to v člověku zažehne ještě více melancholie ... tedy u mně to takhle funguje spolehlivě. :) Nemám ráda jednoduché věci ... no, i když kdyby existoval štětec, který by mi mávnutím přivolal kupu peněz, nezlobila bych se. :) Ostatně kdo ano .. Ty máš rád jednoduché věci? Je pravda, že v některých dílech je právě ta jednoduchost krásná.

pozorovatel
11. 03. 2004
Dát tip
Takový štěteček......:))))) Myslim si nebo spíš věřim, že pravda či nejlepší řešení je v podstatě jednoduchý a složitý si to děláme jen my. No, oni jsou ale asi i ty výjimky. Př.: Život je v pravdě jednoduchý, ale náš život je nesmírně složitý.

Desiré
10. 03. 2004
Dát tip
Taky se vypisuji ze všeho špatného, člověku to sice pomáhá, ale .... k ničemu víc to bohužel není. Asi bych potřebovala kouzelný štětec, kterým bych mávla a udělala si hezčí svět. Ale nebylo by to příliš jednoduché?

pozorovatel
10. 03. 2004
Dát tip
No, jakmile si popíšu nějaký problém, tak nad ním získám nadhled a problém, o kterém víš, jak vznikl a jak vypadá se lépe řeší. Psání je jenom nástrojem. Bylo by to jednoduché a ty bys to tak chtěla?

Desiré
09. 03. 2004
Dát tip
Přespříliš chvály pro přespříliš dobré dílo ... to se mi zdá fér, nebo ne? :) Takže když bych si měla z tvých děl vytáhnout určité pasáže, musela bych zjistit, že jsi zatrplý životem, i přestože stále věříš v novou naději? Že láska je věc, kterou proklínáš a zároveň v ní doufáš tak moc, až po večerech nemůžeš usnout? Nebo se mýlím ...

pozorovatel
09. 03. 2004
Dát tip
Mírně zatrplý jsem byl dřív - v pubertě. Teď jsem už mnohem veselejší. Možná se jen vypisuju ze špatných pocitů - to pomáhá nebo mě to jen baví a zajímá. Lásku jsem ještě bohužel žádnou nepotkal, takže si dost vymýšlím nebo odvozuju z toho, co vypozoruju. To mi připomíná, jak jsem jednou v noci nemohl usnout a v takovém polospánku jsem snil. Tančil jsem s dívkou a cítil se hrozně zamilovaný, až se z toho člověku chtělo plakat. Já mám asi hrozně velkou představivost:))

Desiré
08. 03. 2004
Dát tip
Bylo to dokonalé ... chtěla bych poznat člověka, který může napsat něco tak krásného ... jaké asi má myšlenky ... co se mu honí hlavou, když po nocích leží sám v posteli ... jsi fascinující autor, který se potkává jen jednou za život ... T.

pozorovatel
08. 03. 2004
Dát tip
To je až přespříliš chvály. Právě kus mě poznáváš, zkrze mý povídky. Pravda, nejvíc se mi toho hlavou honí právě večer a sám v posteli taky jsem... ty mě ale nějak moc dobře znáš. Fascinujících autorů je hodně a určitě ještě další potkáš.. Díky!!!

* Je to moc pěkné. Zaživa ze sebe ti sobě souzení strhávají společné vzpomínky. Od začátku to je v pomalém záběru, kroky snad ani neexistují a ke konci se jakoby mlha rozpadla...!

pozorovatel
06. 03. 2004
Dát tip
Moc pěkná kritika, Don´t worry. Děkuji.

pozorovatel
28. 02. 2004
Dát tip
Zprvu jsem tam chtěl mít nevěru (ona tahle povídka je vlastně napsaná podle tý mý básně - Nevěrná láska). S tou myšlenkou jsem to i psal, ale nějak se mi to tam nehodilo. Líbilo se mi jen naznačovat, nekonkretizovat. Možná jsem chtěl, aby si v tom každý našel to své. Ten konec to všechno asi ovlivnil. Asi jsem měl spíš napsat, jak se ti dva od sebe naprosto odcizí, ale nehodlají už jeden druhého opustit. To bych ale už nebyl já. Rád se v tom vyžívám. Tak mě napadá, jestli já nechci po čtenářích, aby věřili něčemu nereálnému. To by se mi líbilo. Díky za všechny názory, kritiky. Takhle jsem se na to nikdy nedíval. Cením si toho. Nutí to k zamyšlení.

pozorovatel
27. 02. 2004
Dát tip
Chtěl jsem tu napsat o milencích, kteří se dlouhá léta opravdu milovali až do doby, kdy je jejich láska omrzela a snad i na ní zapomněli - láska podváděná. Jakmile si toto uvědomili, chtěli vše zpět, ale bylo už příliš pozdě. Neměli už nic, co by chtěli dokázat - jen získat ztracenou lásku - , proto obětovali své poslední pro ně prázdné chvíle, za chvilku zamilovanosti. Ten konec je přehnaný, to jo. Myslel jsem ho hlavně symbolicky a taky tak trochu mi spontánně vyplynul. Má naznačit, jak láska může být křekhá, ale hlavně, jak těžké je jí znovu získat.

Skip
27. 02. 2004
Dát tip
Ale to nějak nemá logiku. Říkáš, že jsou to dva milenci, manželé, rodiče. Dlouhá léta se milovali, až je láska omrzela. Nakonec si to uvědomili, ale bylo pozdě. Jak může být pozdě v příbehu, který jsi napsal. Oba si to uvědomují, oba chtějí vše zpět. Nevidím žádný důvod, proč by to nešlo. Kdyby bylo z příbehu jasné, že došlo k odcizení. Milenec, milenka jednoho či druhého, chlad, snad i potlačovaná nenávist, pak bych pochopil, že je těžko vrátit to ztracené zpět, neboť nelze dvakrát vstoupit do téže řeky. Ovšem to podle mne rozhodně není případ těchto dvou lidí.

Skip
26. 02. 2004
Dát tip
Je to zvláštní. Může taková láska vůbec existovat? Já o tom docela pochybuji. Láska je buď šťastná nebo nešťastná. Láska podváděná? Nějak si to nedovedu představit. Moc dobře nechápu, co to je. Co to je v příběhu, který jsi napsal.

pozorovatel
05. 02. 2004
Dát tip
StvN, já už jsem takovej a jiný konec mě ani nenapadl. Trošku se v tom asi zase vyžívám. Nelze se udržet. Dík! Tragicus, jo. Nemuseji tam být. Daly by se nahradit. Dík.

StvN
04. 02. 2004
Dát tip
Zase jeden fatální konec. Nemohl sis pomoct, viď? Přijde mi zbytečný. Zkazil mi dojem ze čtení a musím říct, že poslední část se mi líbila. Melancholická, jemná, krasosmutná.

Tragicus
04. 02. 2004
Dát tip
zajimava povidka... dobre se cetla... mam snad ale jednu vytku, nelibi se mi ty zavorky, do povidky nepatri... dle meho nazoru... presto :

pozorovatel
03. 02. 2004
Dát tip
Vážně? No, to si mě mile překvapila:)) Ještě si to projdu a pokusim se chyby opravit(jestli je najdu:)). Díky! Nečekal jsem.

pozorovatel
03. 02. 2004
Dát tip
To určitě. Zkusim to opravit. Budu se hodně, hodně snažit:) Díky

fungus2
03. 02. 2004
Dát tip
Inu zdařilé. TIP

Lyryk
03. 02. 2004
Dát tip
pročeš se píše pročež .-)např. s_b: oblíbení fungují, alespoň mně ano, podívej se jestli je nemáš přes limit .-)))

pozorovatel
03. 02. 2004
Dát tip
S tím mám dlouhodobě problémy. Taky píšu načeš:-)např. No, tak dík.

Lyryk
03. 02. 2004
Dát tip
s_b: k těm 36 bych přičetl nějaká ta smazaná dílka, která bohužel také zaplňují prostor a limit je asi tím problémem, původně to mělo být deset a nyní je to čtyřicet .-))) zkusím s tím něco udělat, ale hned to nebude, teď jedu redakci... .-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru