Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracené naděje

07. 02. 2004
5
0
2234
Autor
C_ensinka

...věří... ...zatím...

 

Hluboko v lesích kráčí kulhavou chůzí starší žena, téměř zbavená iluzí, zklamaná životem, přesto jde, dýchá, žije – živoří. Nad kopci se pomalu smráká, stařena se blíží ke svému úkrytu – kýmsi amatérsky stlučené boudě z dříví. Nemá domov ani rodinu. Než se její muž upil k smrti, porodila mu čtyři děti, žádné se nedožilo dospělosti. Byly to kruté časy, nedostatečná lékařská péče a znalost lidí si vybrala svou daň. Nebrala ohledy na nikoho. Na chudou Alžbětu teprve ne.

V ojedinělých chvílích, které si ale do nejpodrobnějších detailů pamatuje, jí říkával Bětunko, něžně jí hladil kaštanové vlasy a vychutnával si pohled na jas, lesk a zář, kterou vydávaly, odrážejíc tak paprsky slunce – jejich světlo, energii a zároveň Alžbětinu vnitřní sílu a vitalitu. To vše je však pryč – její krása, mládí, síla, sladké oslovení „Bětunka“ i on; zůstala sama, vlastně ne úplně, jedna věc jí přece jen zbyla…

Po jeho smrti odešla z malé vísky pryč, ztratila se v beskydských lesích a nikdo kromě Všemohoucího, který nad námi bdí stále, o ní už neslyšel. Jako domov jí slouží ona dřevěná bouda, živí se dary lesa a myje se v nedalekém potůčku.

            Pospíchá za svým každodenním zvykem, stal se jí rituálem. Sedne si na bouřkou vyvrácený kmen stromu a pozoruje ne západ slunce (tmy se trošku bojí), ale probouzení vesnice schované v dálce v údolí. Dělí je hluboká propast – obrazně i skutečně – přímou cestu k vesnici jí znemožňuje prudký sráz metr před ní. Stejně by tam nikdy nešla. Je už nejspíš šílená, osm let bez lidské společnosti. Sleduje postupné rozsvěcování několika pouličních lamp a vesnických stavení. Viděla už to nesčetněkrát, přesto je znovu a znovu uchvacována. Světlo ji pohlcuje, uklidňuje pomatenou mysl osamělé ženy, dává jí naději a tajuplný příslib do dalších dnů. Věří…

            Promoklá na kost sedí v psím počasí na kmeni stromu, nevnímá tu slotu kolem sebe. Oči má upřené do míst, kde leží „její“ vesnice. Čeká na svoji pravidelnou dávku. Plamínek v jejích očích pomalu skomírá, pořád ještě doufá. Ale dnes se nedočká, bouřka strhla sloup elektrického napětí. Tři hodiny strávené drkotáním zubů a marným čekáním na její životní světlo zatmí nebohé ženě mysl. Vrávoravě vstane, vítr si hraje s její vyhublou postavou jako s loutkou.

Vykročí do propasti…


Azmidiske
28. 11. 2004
Dát tip
Tak mě tohle zrovně nějak neoslovilo, asi jsem toho dneska už přečet moc.

C_ensinka
25. 03. 2004
Dát tip
To potěší, dík, tak snad jen, ať se Ti líbí i ty ostatní:o)

borůfka
24. 03. 2004
Dát tip
Druhé tvé dílko, co čtu, a přesvěčuje mě, abych přelouskala všechny. Mám z něj takovéto hezké mrazení v zádech a na rozdíl od Stopařky žádné výtky.

Tak nejak divne sepsany ty odstavce prvni dva jsou. Asi jako veta predesla a i tato jest. To bych trosku uhladil - hlavne konec prvniho a zacatek druheho. Jde mi o vety jo (aby davaly smysl a mely formu), ne o jejich obsah..:) Pekne, fakt - ale nemam rad pochmurnosti tohoto typu. I kdyz to ma myslenku a vsechno vubec, jde z toho na mne deprese. V cloveku to zustane, to je pravda. Coz je pro autora vlastne dobre... :) Lze si u tebe taky objednat neco s happyendem? :)

C_ensinka
20. 03. 2004
Dát tip
Cum...: Jak už si u jiného díla poznamenal, nemůžu se zavděčit všem čtenářům, takže konkrétně Tobě se omlovám za pochmurý ladění a za "rozcuchanej" vzhled prvních dvou odstavců, ale ani jedno, ani druhý nezměnim... ... :o) Něco s happy endem, možná Dětská nestálost, ale to taky moc ne... Jasně, už vim, Starosti, to končí dobře:o)) Ale já ani nevim proč, ale vždycky mi ty postavy nějak poumíraj..:o)

Perchta
05. 03. 2004
Dát tip
trápení nezměním co s tím? :-))

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Pisces: Díky moc, tady se ale spíš oceňují kratší dílka. Většinou mi lidi píšou, že to mám moc ukecaný. Že by novej názor;o) Takže za něj děkuju, vlastní mínění oceňuju:o))

Pisces
22. 02. 2004
Dát tip
C_ensinka: Mno jo...jak kdy. Někdy mi vadí, když narazím na dobrý dílko a je hóóódně dlouhý. A někdy mám zase chuť (a i čas) si počíst a narážím na samý krátký. A dnes mám zrovinka čtecí náladu :-)

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
Jooo, tak to sorky, že jsem Ti nekápla do noty;o) Přeju pěknej čtecí večer:o)

C_ensinka
22. 02. 2004
Dát tip
avi

Pisces
22. 02. 2004
Dát tip
Díky :)

Pisces
21. 02. 2004
Dát tip
Mně se to taky docela líbí. Ale od názvu jsem čekala něco jiného. Navíc povídka mohla být trošku delší, rozvinutější. Máš tam moc pěkné obrazy, tak proč si s nimi nepohrát ještě o malinko víc? Ale toť pouze můj názor.

C_ensinka
09. 02. 2004
Dát tip
Děkuju moc všem za příznivý kritiky, Kakabus i ostatní fakt jste mě potěšili:o))

fungus2
08. 02. 2004
Dát tip
Mě se to líbí. TIP

Kakabus
08. 02. 2004
Dát tip
Je to pěkný, tahle povídka má všechno, co správná povídka má mít...formu...obsah, který nenudí...a hlavně obsahuje jakous takovous látku na zamyšlení...navíc ta paní je mi docela sympatická :o)

sgt_Hakon
08. 02. 2004
Dát tip
kakabus mě vyjádřil přesně..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru