Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebe, peklo, ráj II (3. 2. 2004 – 6. 2. 2004)

08. 02. 2004
1
0
1806
Autor
clovrdka

tak tady jsou další zážitky ze Švédska Obrazová dokumentace na www.olllie.info

* Je úterý a dnes si konečně vyzkouším v CADu ono pověstné „škatulata, batolata, hejbejte se“. Nejdřív však absolvuji přednášku z DSP, což je programování výrobních strojů. Nutno podotknout, že přednášející mluví plynně anglicky jako kdyby pocházel anglicky mluvících zemí, i když je to Švéd s poměrně českým jménem Jan a německým příjmením Wahlberg.

 

* Od jedné odpoledne mám první cvičení z CADu, na které se tolik těším. K pomoci dostanu jednadvacetistránkový „návod k použití“, myslím, že netřeba dodávat, že v angličtině. Faktem zůstává, že se švédštinou bych si rady nevěděla už vůbec… V manuálu je představení předmětu, základní informace o ovládání a popis prvních čtyř úloh. Jaký bude konečný počet výtvorů zatím vůbec netuším. S prvním – naprosto jednoduchým obrázkem – se patlám celé cvičení, které trvá bezmála čtyři hodiny. S lehkou závistí pozoruji ty studenty, kteří na kurz chodí od začátku. Nám dva týdny utekly z toho důvodu, že jsme u nás dělaly zkoušky ze zimního semestru.

 

* Jak kruté je ranní vstávání… Budík zařve v půl sedmé a mě se chce zařvat taky – dneska mě čeká náročný a hlavně dlouhý den… Začínám s CADem a oproti úterku to jde o poznání lépe. Na prvním cvičení z DSP si připadám jak Alenka v říši divů. Ta rychlost, se kterou soustruh obrobí hliníkový válec v to, co chceme, je opravdu obdivuhodná stejně jako dosažená jakost povrchu… Mám takový dojem, že kdyby se jeli podívat k nám do laboratoří, připadali by si jako v muzeu. Není nad to, když jsou ve školství peníze, což člověk ocení zvláště v případě, že studuje technicky zaměřený obor. V tom švédském naštěstí jsou a jsem ráda, že můžu takovéhle fungování školství poznat.

 

* V šest večer začíná slavná Introduction Party. Pořádá ji ChESS, což je Christianstad Exchange Student Society. U stolů sedíme namícháni, ale jelikož Čechů je nás tu 18, u každého z nich sedíme v průměru tři. Já jsem seděla u stolu společně se třemi kluky od nás, jednou Němkou, Číňankou a třemi Švédkami. Nejen že po celou dobu večeře se zvlášť dívky a zvlášť kluci přestěhovávali buď ob židli vpravo nebo vlevo, ale po celý večer se také hrály hry ala ŠvP. Já osobně jsem vyfasovala pojídání nechutně sladkého a mastného rádoby vdolku s pudinkovou náplní, ale byli zde i zajímavější úkoly. Zvlášť jeden byl jen pro pány: ovázat si kolem pasu šňůru, na ten delší konec přivázat tampon, to celé otočit vzad a pomocí vhodných pohybů se trefit do lahve od piva naplněné vodou.

 

* Konečně pátek! Celý den máme přednášku z Managementu životního prostředí, který přednáší Čech, který tu žije od roku 1968, kdy sem přijel na praxi a už tu zůstal. Odpoledne zůstáváme na přednášce jen my, takže se bavíme česky a těžko říct, proč nám tak šel model CATWOE (pozn. red. Checkland P, Systems Thinking, Systems Practice, Wiley, 1999/2000)…

 

* Přede mnou teď leží tři dny volna, protože výuku mám až v úterý. Je mi ale jasné, že v pondělí se půjdu do školy podívat, protože potřebuji nastudovat „Systems Thinking, Systems Practise“, které potřebuji k sepsání své vůbec první seminární práce ve Švédsku.


clovrdik
08. 02. 2004
Dát tip
máš to tam koukám náročný, ale musí to bejt fajn ...; tak nějak profesně jen bledě závidím finanční a teda materiálně-technický možnosti tamního školství v porovnání s tím naším ...

clovrdka
08. 02. 2004
Dát tip
ono to zatím tak náročné není - dost věcí si člověk domyslí z kontextu, když nerozumí úplně všemu, anebo je to tak, že každý pochopí něco a z toho se to pak docela v pohodě poskládá... náročnost přijde až když nastoupí první písemky a prezentace v angličtině... a porovnání našeho a švédského školství stojí za to - mám možnost si to uspořádat a poznat nové věci

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru