Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ideální partner

14. 02. 2004
0
0
3016
Autor
Nian

Je to školní práce - kdybych nebyla svázaná určeným stylem slohovky, bylo by to...čtivější :o)

 

V dnešní době kolem sebe všude vidíme vzory, ideály poukazující na naše nedostatky. Dokonalá těla, dokonalé tváře - dokonalí lidé na nás útočí dnes a denně. Je těžké v takovém prostředí prosadit vlastní výjimečnost a mít rád sebe i své okolí přesto, nebo právě proto, že má své chyby. Totéž platí i pro pojem "ideální partner".

Je zbytečností tady psát, že nikdo podobný neexistuje - tohle by měl vědět každý. Významné ale je, v mysli takového člověka utvořit a podle něj hodnotit sebe i ty druhé. To je tedy pravé téma mé práce  (ovšem z pohledu ženy): jak a v čem se skutečnost shoduje se snem a proč si nakonec často vybereme někoho, kdo toho s našimi původními představami příliš společného nemá - ale sníme dál.

   První věcí, která člověka při vyslovení onoho zaklínadla "ideální partner" napadne, bude nejspíš znít podobně jako: hodný, milý, sympatický, abychom si spolu měli o čem povídat ... Teprve potom začneme některé vlastnosti vyzdvihávat, od jiných ustupujeme a nové vymýšlíme. Když nám tedy konečně vznikne náš vysněný protějšek, stane se něco krásného. Opravdu potkáme milého sympaťáka, kterému dokonce i pár (samozřejmě drobných) nedostatků odpustíme. Časem se snad zamilujeme, začneme se scházet častěji a možná spolu žít. Postupně se náš vyvolený, stejně jako my, přestane tolik hlídat, aby při jídle nemlaskal, nebo si druhý den nevezme čisté ponožky. Jsou to však jen další "drobnosti", které více méně přehlížíme, protože ho tolik milujeme. A tak, když se poznáváme blíž a blíž a nacházíme společně s přednostmi i další a další chyby, upustíme od původního vzoru a konečně přijmeme partnera takového, jaký je. Nebo nepřijmeme - to se jistě také může stát. Většinou ale kvůli ztrátě citu, ať už z jeho, či z naší strany, nebo kvůli nepřekonatelné překážce, která však často nemá s naším vzorem přímou souvislost.

    Skuteční partneři, ti, o které doopravdy stojíme, totiž nejsou tváře z časopisů, "přirozeně" se usmívající, či superštíhlé topmodelky, dokonce ani postavy ze srdcervoucích telenovel, kterými se to na komerčních kanálech jen hemží - ale snad proto se na ně díváme. Věřím ovšem tomu, že kdybychom se nad hrdiny oněch mýdlových oper pořádně zamyslely a zkusily si představit partnerství s nimi, uznaly bychom, že život by byl ještě složitější, než s tím naším moulou, který neumí ani spravit pojistky. A to nejspíš právě kvůli tomu, že víme o našich vlastních nedostatcích, které na nás má rád on. Jak bychom se  cítily, s kruhy pod očima, mizernou náladou a účesem á la "vstávám v pět a nestíhám", vedle chápajícího, vždy skvěle upraveného Josého? Začal by nám se svou dokonalostí a schopností vždy se vcítit do toho druhého lézt pěkně na nervy. Konečným důsledkem by byl rozchod - abychom si našly někoho normálního a nám bližšího.

    Samozřejmě, že spolu lidé nezůstávají za všech okolností, protože náš idol má určité vlastnosti, absenci kterých svému partnerovi tolerovat nemůžeme. A zrovna tady se možná pro někoho skrývá problém - kde je ta hranice, pod kterou nepůjdeme? Často se z každého mezníku nebo ultimáta musí o krůček ustoupit. Je mnoho nešťastných lidí, nespokojených se svým protějškem, kteří ve vztahu setrvávají, ať už kvůli společným (milým) vzpomínkám, kvůli dětem, majetku, nebo prostě proto, že nechtějí být sami. Je také mnoho těch, co životního partnera už našli, ale opustili jej v honbě za ideálem. Já volím kompromis - je důležité neustupovat ze svých přesvědčení a morálních či jiných zásad, ale také milovat člověka. Vždyť - co je hezčí, než chvíle, kdy vás ten druhý překvapí, ať už odvahou, ambicemi, houževnatostí, důkazy lásky... A José by překvapovat nemohl.
Nian
25. 02. 2004
Dát tip
Krásně řečeno...doufám, žes to četl, papouchu :o)

papouch
25. 02. 2004
Dát tip
četl :)

Dědouch
23. 02. 2004
Dát tip
Dovoluji si poznamenat, že Papouch si mění ponožky každý měsíc...Čili pro mne je to skutečně ideální partner.Navíc je jemný v mravech, střídmý a oduševnělý. Tento archetyp prasamce - a zároveň džentlmena - je (byl by) pro mne (jako pro ženu) nanejvýš žádoucí.Bohužel o mne nejeví zájem...Snad jej odpuzuji plytkostí svého světonázoru, snad jej irituje má zatvrzelá heterosexualita.Tak či onak: mé srdce jest mu navždy dokořán...

Karabekian
15. 02. 2004
Dát tip
Ideál je jen naše utkvělá a najivní představa, z čehož plyne jasný a stručný závěr: NEBUĎME NAJIVNÍ!

Vinki
14. 02. 2004
Dát tip
njn, mas pravdu... dokonali jsou lide pouze kdyz je pozname, pak uz ne - prave ta nedokonalost je na nich krasna :) pekna uvaha, ktera se nezabyva tim jak je jedno, jak clovek vypada, ze zevnejsek neni dulezity... pekne

Rozervanec
14. 02. 2004
Dát tip
na uvahu mi to prijde takove trosinku povrchni, chtelo by se to mozna hloubeji u nekterych pasazi zamyslet a rozepsat je...celkove je to ale povede, neni to jako obdobne prace, plne prazdnych kecu o nicem.... ..ten muj moula pojistky spravit umi a vlastne to vubec moula neni..:c))))

papouch
14. 02. 2004
Dát tip
Ideální partner? Já. :-)

Nian
14. 02. 2004
Dát tip
Tak to si zapamatuju :o)

papouch
14. 02. 2004
Dát tip
... a Ty jsi ideální partnerka? :-)))

Nian
14. 02. 2004
Dát tip
Pokud vycházím z myšlenky úvahy, tj. že ideální je partner tehdy, když má chyby, pak ano :o))

papouch
14. 02. 2004
Dát tip
...no já dělám taky chibi, napřýklad v počtech, ale fčešťyňě ňygdy!! :-)))

Nian
14. 02. 2004
Dát tip
To by mě taky ani nenapadlo :o)

Nian
14. 02. 2004
Dát tip
To by mě taky ani nenapadlo :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru