Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde tradice určuje módu

12. 02. 2004
0
0
655
Autor
tarabuska

Hidžáb, obecně popisovaný jako závoj pokrývající vlasy, je stále častější ozdobou mladých egyptských žen, které do něj však dnes zcela dobrovolně halí i své tváře. K tomuto činu je už kupodivu v současnosti nenutí manžel ani rodina. Dívky se zkrátka v jednadvacátém století opět rozhodly vrátit se k tradicím, které jsou podle nás, Evropanů,  nepraktické, nepopulární a navíc i jaksi šovinistické a omezující.

V zahradách káhirského muzea jsem se na tento zvláštní úkaz zeptala jedné z dívek, která se bezstarostně bavila se spolužáky opačného pohlaví - samozřejmě bez hidžábu na sobě. „Ve školách i doma nás učí, že nosit hidžáb patří k naší kultuře. Svou krásu, která se jednoznačně odráží právě ve tváři, by si totiž žena měla uchovat pouze pro svého manžela a nejbližší. Jen ti mají nárok ji poznat,“ objasňuje výchovu a  myšlení své i mnohých kamarádek dvacetiletá studentka umění na káhirské univerzitě jménem Prascha.

Sama hidžáb nenosí, ale své přítelkyně chápe. „V jejich případě totiž nejde pouze o vyjádření jejich vztahu k islámským hodnotám, ale spíše se snaží jít s dobou. Nosit hidžáb v Egyptě začíná být bezesporu novým módním trendem. Věřím dokonce, že jej jednou bude i moje dcera nosit s hrdostí a úplnou samozřejmostí. Vůbec ne z donucení, ale protože bude sama chtít,“ dodává rozhodně s úsměvem.

Nošení hidžábu má podle ní i své praktické opodstatnění. „Mnoho egyptských žen si, vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci v naší zemi, nemůže tak často jako dříve dovolit nový účes ani šaty. Zahalení nedostatků je tak pro ně leckdy ideálním řešením,“ poukazuje také na dnes téměř všudypřítomné několik metrů dlouhé černé látkové přehozy, které ženy na ulicích nosí navlečené přes své jinak pestrobarevné oděvy. Tato staronová móda podle ní zkrátka vyjadřuje myšlení mladých Egypťanek, které takto vyjadřují svůj vztah k hodnotám islámu, a které navíc hodlají zůstat „své“ i přes nepochopení západního světa.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru