Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nesmiem toľko rozmýšlať

21. 02. 2004
0
0
605
Autor
Wolfe

Nesmiem toľko rozmýšľať
Už sa mi to ráta.
Nemal by som sa tak s myšlienkami hra!
Mozog sa mi zohrieva,
ako keď sa na CD-ďko napaľuju dáta.
Každá bunka zomiera
Už aj malaá smrtka,
do hlavy už otvára si vráta.
Veru že je vrtká,
už veľa buniek zomiera.
No niečo ma vsak desi,
tak konam take moje male povstanie
Prázdnota tu zíva kdesi...
Dúfam, že aká-taká bunka mi tam zostane.

Lens
21. 02. 2004
Dát tip
Teď nevím, ale nějak matně si pamatuji, že myšlení naopak procvičuje mozek a udržuje jej do vysokého věku funkční. Navíc se mozek při stárnutí sice zmenšuje objemově, ale nějaký masivní úbytek buněk (počtu) je pověra. A protože tento text je postaven na určitém biologickém poznání a metafoře, tak by asi neměl tvrdit opak. Líbí se mi: "tak konam...povstanie", jenže na to nic nenavazuje, co by dalo čtenáři možnost si to nějak domyslet. I "malá smrtka" je docela dobré a dalo by se s tím něco udělat. Naopak se mi nezdá metafora s vypalováním CD, nezdá se mi příliš přesná, spíš jen velmi volná (jediný styčný bod: hmota přijímá data; ovšem způsob je naprosto jiný). No, možná.... možná je to tak krutá a přesná metafora, až si to odmítám připustit. Je fakt, že si lidi mozek vypalují např. u televize, stroboskopama na diskotéce atd. Hm, tak to by šlo.:)

Wolfe
21. 02. 2004
Dát tip
mno je to blbustka :))) Nad niecim som dost rozmyslal az som zcvokol a napisal tuto basnicku :)) S tym vypalovanim - vypaluje sa laserom a teda tu hmotu to trochu predsa len zohrieva

Pravda, je to blbůstka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru