Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevyžádaná reklama?

04. 03. 2004
1
0
4351
Autor
clovrdka

Už párkrát se mi stalo, že mi ve zprávách uvízl vzkaz typu: "Co si myslíš o mojí tvorbě?".

 

Co vy na to? Vadí vám to? Je správné někomu takhle vnucovat zájem o svá díla? Nejde to jiným způsobem? Co takhle nejdřív si dotyčného, kterého chci oslovit, přečíst a zjistit, jestli má stejný styl jako já? Nepřijde vám to ponižující a trapné dožadovat se takovéhle pozornosti?


Podle mne to není zrovna špatné. Já vím, že to asi nemusí být příjemné, ale někdo se zkrátka může rozhlídnout po Písmáku, uznat tě za dostatečně zkušeného a sečtělého autora a poté pochopitelně chtít kritiku právě od tebe. Já mám také raději, když mi dílko kritizuje někdo, o kom vím (nebo si myslím), že je určitou autoritou, než když mi dává tipy pár kamarádů jen proto, že chodíme na stejnou školu...

pozorovatel
06. 03. 2004
Dát tip
Taky jsem se samozřejmě dopustil reklamy, propagace sebe samého. Tomu se snad ani nelze vyhnout, ale jsou určitý meze, za který je neslušný jít a hlavně jsou mnohdy k ničemu. Nejlepší reklama jsou asi ty kritiky, kterými máte možnost někoho přilákat ke svým dílkům a pak díla samotná. Dobrý autor reklamu nepotřebuje. To ale nepíšu nic nového.

clovrdka
06. 03. 2004
Dát tip
clovrdik pokud jsi v redakci, tak se tohle dá čekat, takže bych se nedivila, když ti přijde ve zprávách takováhle prosba, jinak já se občas podívám na ty, kteří mi napsali nějakou kritiku a v oblíbených je mám taky :-) _JiKo_ nemyslím, že psaním kritik si tu člověk udělá nepřátele (viz Dero) pozorovatel pravdou je, že duchaplná a trefná kritika upoutá pozornost natolik, aby se člověk víc "seznámil", tj. přečetl myšlenky kritizujícího

clovrdka
05. 03. 2004
Dát tip
Dero: s tím vyhraněným či podobným stylem máš pravdu, měla jsem jen na mysli, když nás něco zaujme... chroustjazz: těžko říct Yossarian: souhlas :-), člověk se pak rád koukne na díla těch, kteří se psali s kritikou pod jeho dílo Igor_Inddruch: viz první řádek Lakmus jaké nástroje k eliminaci máš na mysli? já tedy o žádných nevím (krom neoblíbených autorů, což tuto situaci vůbec neřeší), provozování je psaní "nevyžádaných" zpráv - to beru, ale nesouhlasím s tvou myšlenkou, že zrovna tohle musím přijmout, proč bych také měla?! nevidím k tomu vůbec žádný důvod, protože se nikoho o tuhle reklamu neprosím, jsou jiné způsoby (viz výše) - a mnohem lepší - jak na sebe upozornit, např. čtení a kritika děl toho, od koho bych chtěla znát názor na svoji tvorbu

Clovrdka: Nepaušalizoval bych to. Když mi někdo napíše: "Líbí se mi tvoje tvorba/kritiky, rád bych věděl(a), co si myslíš o tom a tom díle" - tak mi to i svým způsobem zalichotí (jsem koneckonců ješita jako každej druhej :o)) A je to v pohodě - nemám moc času prolízat Písmáka a čmuchat, kde je co nového. Takže někdy jsem i rád, když na sebe někdo takto upozorní - a stojí za to - že se tak o něm dozvím. To psaní názorů druhým dnes, řekl bych, už moc nefunguje - respektive je strašně málo efektivni :o( Takže si myslím, že "cílená oslovení" (neříkal bych tomu v tomto případě reklama) jsou na místě. Když vydáš knížku, taky není moc účinné doufat a čekat, až si jí páni kritikové všimnou. Lepší je jim to rovnou poslat - a i tak se na to většina z nich vykašle, protože jsou zavaleni... Něco jiného ovšem je, když někdo takvou zprávu pošle třeba dvaceti lidem - pak už je to spam a takový člověk si koleduje o to, aby byl zařazen do neoblíbených (pokud to tady už funguje - já sám to ještě nezkoušel) - pak by od něj už žádné zprávy chodit neměly.

clovrdka
05. 03. 2004
Dát tip
Igor: Je pravda, že člověk nemá moc času a náladu prolézat všechny díla na písmáku, protože je jich tu neskutečně mnoho. Co se týče vydání knížky, myslím, že je to trochu o něčem jiném - ten dotyčný chce, aby to šlo dobře na odbyt, což bez vhodně cílené reklamy nejde. Neoblíbené autory jsem ještě využít nezkoušela, ale jestli jsem to dobře pochopila, tak cílem je zabránění kritik od tohohle autora pod tvými díly a zpráv se to netýká, ale možná se mýlím (jak jsem řekla, nezkoušela jsem to).

clovrdik
05. 03. 2004
Dát tip
za sebe řeknu asi tohle - občas se mi to stane talky, že se na mě někdo obrátí s takovou žádostí; jelikož jsme se před nějakejma rokama dostal do redakce, tak by mi bylo blbý říct tomu dotyčnýmu NE; a dokonce jsem takhle objevil pár pro mě zajímavejch autorů, který mám v oblíbenejch; bohužel se ale takhle dostávám i naprosto mizernejm rýmovačkám; zase na druhou stranu, když je něco mizerný, tak to tomu autorovi napíšu taky a pak už po mě většinou nic nechce :-); trapný mi to nepřipadá, prostě každej se zkouší dostat do povědomí :-)

JiKo
05. 03. 2004
Dát tip
To je prča: Vy si myslíte, že když někdo bude psát kritiky tj. zřejmě bude muset sáhnout i po záporných věcech bude autor díla celý šťastný, že se může kouknout na tvorbu někoho, kdo mu napsal jakých chyb se dopouští? Uvědomte si, že 99% "kritik" zde, jsou pouze pochvalné ódy na radost. Psaním kritik si tu člověk udělá jenom nepřátele. A nepolemizujte stímto faktem. Je to tak a zažilo to spousta lidí co to zde někam chtěli posunout. To je utopie! ps: Nemusíte číst zprávy od lidí co neznáte :-) Stejně jako spam v emailech - nic se s tím nedá dělat

Dero
05. 03. 2004
Dát tip
Není to pravda, že psaním záporných kritik si člověk nadělá jen nepřátele. Píši je a ještě nikdo mě kvůli tomu nezačal nenávidět. ad. zprávy: Nemusím je číst, ale musím se podívat, kdo mi píše - což znamená dvacet sekund načítání seznamu zpráv.

JiKo
05. 03. 2004
Dát tip
A kolik z těch kritizovaných ti přišlo na oplátku pochválit tvé dílo?

JiKo
05. 03. 2004
Dát tip
btw: smysl toho mého plkání, je že když selidé zde dají cestou pochlebování, rovnou se můžou smazat komentáře a za návštěvu díla se může přidělovat velkej smajlík doprovozený nejlépe krásněvyvedeným sluníčkem...

Dero
05. 03. 2004
Dát tip
Nepamatuji si přesně - z poslední doby jedna dívčina. Já vím, že platí - chval a budeš chválen, kritizuj a budeš kritizován, tipuj a budeš tipován - ale stavět na tom svůj úspěch ... dělá se to, jistě ... to neznamená, že bych to tak musel dělat já.

_JiKo_ má v mnohém pravdu. Cituji: "Pokud neumíš psát kritiky, tak je nepiš. Zapomeň na to, že jako autor existuju." Na druhé straně musím říct, že podobné reakce jsem zatím zaznamenal pouze dvě, a to lidi většinou moc nešetřím (i když tady, myslím na Písmákovi, už moc ne) Souhlasím ale s tím (a už jsem to nadhodil výše), že psaním kritik si člověk dnes čtenáře nezíská. Je tu toho prostě moc a každý člověk má na čtení jen omezený čas. Takže kdo chce být čten, musí budovat "dobré vztahy" :o))) (tady na Písmákovi se vyplatí chodit na Pokec - nebo alespoň vyplatilo, já už tam dlouho nebyl, ale většinou, když jsem tam vstoupil a dal se s někým neznámým do řečí, tak se na mě přišel kouknout, aby zjistil, co jsem zač a já se zpravidla mrknul na něj :o)))

JiKo
05. 03. 2004
Dát tip
Igor: Takže zase v podstatě přímá forma reklamy :-)

Albireo
05. 03. 2004
Dát tip
Stávalo se mi to také. Já sám jsem to nikdy nepoužil, nanejvýš poslal avízo od svého díla tomu, od koho bych rád slyšel názor. Toleruji to, pokud jde o autora, který se tady teprve rozkoukává. V takovém případě mu poradím, ať raději píše "kritiky" k cizím dílům a pokud budou mít hlavu a patu, autoři začnou být zvědavi, kdo tyhle zajímavé názory má. Ovšem pokud zjistím, že někdo oslovil spoustu autorů stejným "Tvá díla se mi líbí, nechceš se podívat na moje?" jsem automaticky odrazen od snahy se angažovat. Osobně přijímám i negativní kritiky na svou adresu a musím za ně řadě písmáků poděkovat, hodně mi v minulosti pomohly. Ne každý ovšem negativní kritiku ustojí.

clovrdka
05. 03. 2004
Dát tip
Albi Souhlasím, je fakt, že se rozhlížející autor bude snažit se takhle dostat trochu do povědomí a urychlit tu dobu než se tu "usadí". A pokud někdo neustojí negativní kritiku, která je oprávněná, tak je to jeho chyba.

nesnášim to, jednou jsem to taky udělala, abych vyzkoušela, co na to řikaj lidi a nikoho jsem k ničemu nedonutila :-) opupínkovávám se, když mě někdo nutí, abych ho četla :-)

Inu, zatím se mi to stalo jednou, před pár dny, od autorky (mám jmenovat ?) která je dle mého názoru velmi talentovaná, a otráven jsem byl poměrně dosti - už z toho důvodu, že to při kvalitě svých textů nemá zapotřebí. Jsem z toho rozpačitej. Na jednu stranu si dovedu představit, že někdo stojí o můj názor (ach, to ego...:)) ), na druhou stranu si říkám, že přímočarý direkt typu "přečti si mě a já si tě za odměnu přečtu taky" jaksi není morálně úplně košer. Těžko říct. Osobně bych se velmi styděl to udělat.

clovrdka
04. 03. 2004
Dát tip
Já to taky nedělám, jen se mi to teď stalo dvakrát v posledních pár dnech a tak se nabízí otázka, co s tím. Myslím, že si ten někdo potřebuje dokázat, že je super a že jeho texty jsou nad všechny nebo naopak nemá dostatek sebevědomí, a tak chodí tzv. od domu k domu a čeká, až ho někdo milostivě pochválí.

clovrdka
04. 03. 2004
Dát tip
V tom máš pravdu, ale Jehovisty nech odpočívat v pokoji :-)

clovrdka
04. 03. 2004
Dát tip
ne, ale nechme sekty stranou, téma diskuze je z jiného soudku :-)

Dero
04. 03. 2004
Dát tip
No - stává se mi to - v posledních dnech se mi to stalo několikrát. Dokud to byl řídký jev, snažil jsem se takovým prosbám vyhovět, teď jsem měl spíše nutkání takovým autorům odpovědět něco, co by si za rámeček rozhodně nedali. Něco jiného to je, pokud dotyčného autora znám, dříve jsem mu něco (většinou kriticky) ohodnotil a on chce vědět, jak se dívám na jeho nové dílo - zlepšení, zhoršení ... ? Tohle taky dokážu pochopit. Ale nahánět si kritiky ke svému dílu formou "Koukni ke mně. Dík." (a mnozí z vás právě poznali jednoho Písmáka) mi přijde jako docela nepatřičný, trapný a velmi, velmi snadný způsob, jak si zvýšit čtenost. K otázkám, které jsem nezodpověděl: Je správné někomu takhle vnucovat zájem o svá díla? - Není, je tu mnoho autorů, kdyby každý dělal totéž ... Nejde to jiným způsobem? Psát lépe, sám víc kritizovat ... Co takhle nejdřív si dotyčného, kterého chci oslovit, přečíst a zjistit, jestli má stejný styl jako já? Třeba u mě by to nic neřešilo - nemám vyhraněný styl - myslíte, že bych pak měl pokoj? Za tuhle diskusi díky, clovrdko. ***

Dero
04. 03. 2004
Dát tip
Za žlutou se omlouvám, neuvědomil jsem si, že tohle je diskuse. :o) Obyčejně žlutím všude, kde se trochu rozepíšu ... pardon.

Dero
04. 03. 2004
Dát tip
Ba jo, snad se kouknou, jaký rozruch se kvůli tomu koná ... :o)

Yossarian
04. 03. 2004
Dát tip
no jo, stává se to, když někdo chce, aby ho ostatní četli, musí číst on je a psát kritiky, si myslim

Já myslím, že důležitá je ta věta "Co takhle nejdřív si dotyčného, kterého chci oslovit, přečíst..." přičemž stejný či podobný styl není dle mého názoru rozhodující. Důležité je zdvořile požádat a vysvětlit, proč chci názor právě od toho onoho. Pak je to podle mě oukej. Dobrý je pak ale za názor - ať je jakýkoliv - alespoň poděkovat :o))

Lakmus
04. 03. 2004
Dát tip
Je to naprosto správné, neboť máš nástroje jak to eliminovat a druhá strana má nástroje jak to provozovat. Jsi-li na síti musíš přijmout tato pravidla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru