Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

01 Omylem

05. 03. 2004
13
1
3056
Autor
Kohy

Z povídkového cyklu \"To snad né!\" Povídka první.

To snad né!

1.

Omylem

 

            Můj život je neuvěřitelná hříčka, o níž já vůbec nerozhoduji a většina věcí se v něm děje omylem. K tomuhle zjištění jsem dospěl po dvaadvaceti letech života, ležeje v posteli a žvýkaje z nudy svůj jazyk. Tolik zdánlivých volovin, které vrhly můj život vždy zcela opačným směrem, než který jsem do té doby sledoval, se prostě nemůže sejít náhodou… no, posuďte sami:

 

            Narodil jsem se na podzim, což je dnes velmi běžné, protože odpočítáte-li 9 měsíců zpět, zjistíte, že byla zima a to je období, v němž je lidem zima (absolutní rým, ha!), což některé páry řeší přílišným vzájemným tulením, které pak omylem přejde v pohlavní styk a malý, usmolený a uřvaný člobrda je pak logickým vyústěním. Měl jsem údajně po narození 4,23 kg, což bylo prý tím, že jsem se narodil omylem prý až o tři týdny později, čímž jsem se dobou vývoje plodu přiblížil více gorile, než-li člověku. Mým největším hobby bylo od počátku jídlo a spánek. To by až tak nevadilo, kdyby mi to ovšem nezůstalo. Traduje pro rodiče velmi veselá historka, že doktorka přemlouvala maminku, ať mi nedává kaši, že přibírám už, když ji vidím, ale já do té doby prý nikdy kaši nejedl. Nechápu pointu této dozajista veselé taškařice, ale celá rodina se u toho velmi baví, takže vždy nasadím mírně kyselý škleb a nechám debatu plynout.

 

            Byl jsem prý moc hodný a chytrý, což s přihlédnutím k dnešku vyznívá mírně komicky, ale kdo by si děti neidealizoval, že? Má nejzazší vzpomínka se váže k prvnímu náznaku rodinné tragédie. Všechno mám rozmazané, ale rekonstrukce by vypadala asi takhle:

 

            Byl krásný pozdně zimní den a malý takřka dvouletý mikroň vycházel s maminkou z činžáku.

            „Mirečku, počkej tady, já dojdu nahoru pro sestřičku v kočárku a půjdeme k babičce,“ pravila starostlivě mladá paní oblečená do hypermoderní ultrašusťákové bundy.

            „Dobše,“ odvětil pidimužík s usmoleným nosem a naraženou čepicí.

            Maminka svižně vyběhla schodiště, upravila kočár, nasadila do něj maličkou holčičku s výrazem kačenky a snášela ho směrem dolů. Už jen kopnutí do dveří a je venku.

            „Tak jdeme,“ povídá, upravujíc mimčo zastíněné stříškou kočárku, a natahuje ruku.

Jenže ruka, ač otevřená, jestřába nepřilákala. Jeden rychlý pohled vlevo, jeden vpravo, dopředu, dozadu, pod sebe a nakonec v hrůze nad sebe, ale… nic. Kde je? Žišmarjá, všude tu jsou silnice plné aut (Legrace, ne? Byl rok 84 :o))), kam to dítě šlo? Neunesl ho někdo? Skličující thriller dostal zápletku. Měřil-li by se běh na 100 metrů s dítětem v kočárku, neměl by šanci ani Jarmil Kratochvíl s běhavkou a hypermoderním kočárem z Tuzíku, takovou tíseň umí vyvolat strach o potomka. Dunivé kroky sprintující matky s kočárem skákajícím vysoko nad nerovným povrchem chodníku nesly jasný rukopis hrůzy a strachu… světýlko na konci tunelu! Babička stojící opřená o hůlku v nedaleké zahrádce, která byla po směru cesty k prarodičovstvu…

            „Prosimvás, nešlo tudy děcko?“ vytryskla z mladé ženy logická, ale i tak divná otázka, jakoby parafrázující Perníkovou chaloupku.

            „Nojó, takovej maličkej prcek tudy šel,“ souká ze sebe typicky pomalým tempem hodná důchodkyně. „Ptala jsem se ho kam jde, ale říkal, že se nesmí bavit s cizíma lidma,“ pousmála se milá paní, což bylo v ostrém rozporu s vtělenou hrůzou matčina šklebu.

            No, mohl bych vás napínat ještě hodně dlouho, krmit vás vějičkou děsu a hrůzy, okousaným faktem však zůstává, že já byl už dávno u babičky a houpal se. Dodnes vidím ten rozporuplný výraz mé maminky, která mi nejprve chtěla naplácat, pak mě políbit a nakonec mávla rukou a začala konejšit mou pidisestřičku Simonku, která po tom úprku v kočáru sice poznala, jak se asi cítí při jízdě Schumacher, ale nedokázala to zřejmě patřičně ocenit, pročež strašně brečela. Podle dnešních slov si to sestra naštěstí nepamatuje, ale já myslím, že ji to určitě ovlivnilo, protože dnes je z ní děsná stíhačka.

 

Jinak jsem ale rané dětství prožil relativně v poklidu a dovolím si tvrdit, že ve mně nezanechalo větších následků, což je také s podivem vzhledem italskému manželství mých rodičů, u nichž slovo „rozvod“ bylo bráno jako spojka a slovem „blbec“ se utíralo nádobí. Ale zase se člověk naučil uhýbat létajícím předmětům, což se později hodilo…

 

Základní školu, respektive její první čtyři ročníky, jsem absolvoval bez problémů a s jedničkami, asi proto, že při neustálém domácím křiku začítal jsem se často do oblíbeného atlasu světa a omylem jsem se naučil ve čtyřech letech číst. Paní učitelku v první třídě pak překvapovalo, že se neptám, cože znamená ta stříška, ale jak se čte „Brazzaville“. Z nudy jsem se tak naučil opět omylem zlobit, protože koho by bavilo poslouchat neobratně hláskující souputníky, když kolem vás létá mol nebo prochází spolužačka v krásných bílých punčocháčích.

Nasbíral jsem tudíž kvanta poznámek, z nichž nejpamátnější: „Dívá se na mne skrz pravítko a směje se mi, že jsem zelená,“ už zlidověla. Doma mi za to obvykle zakázali fotbal, ale protože ten mi taky docela šel, trenér je vždycky ukecal a nikdy jsem na něm nechyběl. Jinak se mi neděly žádné obzvlášť nevídané věci, možná krom toho, když na mne kamarád omylem vystřelil lukem, ale to spravil průměrný lapiduch jednoduchým stehováním.

Ve čtvrté třídě jsem však zažil událost, která překopala říčku mého života a svedla ji do jímky zvané Sportovní škola a gymnázium. Dostal jsem se tam tak, že tatínek si kdesi přečetl inzerát, že se koná výběr atleticky talentovaných dětí. Termín byl chytře zvolen na dopoledne a mě se nechtělo jít do té nudné školy, tak jsem tam s tátou jel.

Ta stovka prcků, která měla naplnit vyhaslé touhy vlastních rodičů, kolem mě běhala, skákala, pořád něčím házela a nakonec jsem byl vybrán já, jakožto první ze všech. Jen mladá měřička času spolu se mnou ví, že zmáčkla omylem pozdě na stopky a můj čas na 60 metrů byl tak ochuzen o vteřinu. Ale to mne neomlouvá v tom, že jsem zbytečně daleko skočil i hodil medicimbal. Kdo ale mohl tušit, že taková banalita, jako třímetrový skok do písku, může rozhodovat o zbytku života? Já to tehdy rozhodně netušil… byl jsem rád, že jsem ten písek vůbec dostal z trenýrek.

 


1 názor

johanne
16. 04. 2004
Dát tip
sprintující matka :))) to je vážně dobrý, i ta perníková chaloupka :D jednoduše ten příběh o návštěvě babičky je perfektní!!! tip a těším se na další :)

Kohy
16. 04. 2004
Dát tip
No, dalsi dil uz existyruje ;o)

johanne
16. 04. 2004
Dát tip
jojo, vidím, mám to uložený, přečtu si to pak v klídku offline... to víš, my modemisti máme těžkej život :)))

Elyanne
16. 03. 2004
Dát tip
Naprosto chybí závěr, popis je místy překombinovaný. Vcelku vtipné, ale na formě bys měl zničit takových sedmnáct pilníků. Na tip to pro mě není, jen tak-tak, ale není.

Kohy
16. 03. 2004
Dát tip
Nevim proc nebo jak, ale kdyz jsem opravoval v clanku jednu gramatickou chybicku, zmenila se povidka v prvni kritiku pod sebou. Tak jsem byl nucen ji smazat a pastnout sem dilko znova... divne veci se deji :o) Treba i to je duvod, ze Elyanne nenasla(el) zaver :o) A nebo je to proto, ze je to na pokracovani ;o)

Kohy
16. 03. 2004
Dát tip
Tak mas hotovy dalsi dil ;o)

Aleya
11. 03. 2004
Dát tip
fajné, pobavilo mě...ale chtělo by to pokračování:)

reka
10. 03. 2004
Dát tip
skoda ze to slovo omylem neprokladas celym textem, jenom na zacatku a na konci. Moc mi nesedi styl, jakym pises: klasicky humorny: obycejne zazitky popisovat vznesenymi prirovnanimi a vybranym slovnikem: "Dunivé kroky sprintující matky s kočárem skákajícím vysoko nad nerovným povrchem chodníku nesly jasný rukopis hrůzy a strachu…" "což bylo v ostrém rozporu s vtělenou hrůzou matčina šklebu." "No, mohl bych vás napínat ještě hodně dlouho, krmit vás vějičkou děsu a hrůzy, okousaným faktem však zůstává..." "nezanechalo větších následků" (starsi genitiv misto akuzativu). Neni to vsechno prilis klisovite? Mimochodem, to se opravdu hazelo na prijimacky medicinbalem?

Kohy
10. 03. 2004
Dát tip
reka: Ty bys radsi, abych popisoval obycejne zazitky obycejnym slovnikem? Ja nevim, klise je podle meho neco, co je pouzivano hojne a vzite a ja myslim, ze tebou citovane vety jsem nikde moc neslysel... A medicimbalem se fakt hazelo :o)

malar
09. 03. 2004
Dát tip
Jo, usmívám se, líbí se mi to.*

RuDa
09. 03. 2004
Dát tip
Taky... *

Rimmer
08. 03. 2004
Dát tip
Přílišné vzájemné tulení přejde omylem v pohlavní styk... *tip

Kohy
07. 03. 2004
Dát tip
No, uznavam, ze tomu jeste neco chybi, ale planuju hodne dilu, tak se to snad bude zlepsovat ;o)

Gerzon
05. 03. 2004
Dát tip
T* Zdá se, že se tu rodí nový Ota Pavel v mírně ironickém podání. Jen tak blíž!

Shellinka
05. 03. 2004
Dát tip
Čtivé, lehké, hezké. :)

FLO
05. 03. 2004
Dát tip
Mně se to zdá dějově chudý.

fungus2
05. 03. 2004
Dát tip
Zdařile napsané. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru