Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věčný sen

05. 03. 2004
7
0
2164
Autor
Desiré

Snad to ani není úvaha ... spíše se pozastavuji nad blbostí člověka.:) No, ostatně, kdo dnes ne ...:)

VĚČNÝ SEN

    

    Stojí proti sobě jako dvě sochy z mramoru. Těly se nedotýkají, ale jejich oči jsou do sebe vklíněny tak pevně, až mi z toho silného pouta přechází mráz po zádech. Pohled, který by vydržel i hněv bohů! Nevšímají si ničeho, ani drzého větru, který si pohrává s jejich vlasy a nemilosrdně jim je cuchá do slepených pramínku, aby se už nikdy nemohly rozmotat. Aby navždy zůstaly ve stejném zmatku jako jejich dva majitelé.

    I přestože jsou dnes jejich těla stará a seschlá, chvějí se vášnivou touhou jako před mnoha lety. Avšak jako by jejich mysl zároveň svazoval nesmyslný strach, který mezi ně staví neviditelnou a nekonečnou zeď. Vidím jejich ruce, jež se proti sobě vzpínají, … ale nikdy se nemají dotknout. Vidím jejich napřažené nohy, jako by toužily udělat ten osudový krok, který je od sebe dělí, … ale nikdy nemá být dokončen. Vše je tak zoufalé a marné … Dívají se na sebe z blízkosti, jež vyráží dech, a přesto je od sebe dělí víc, než si obyčejný člověk dovede představit. Vodopád nedorozumění, strachu a nejistoty. Nespojují je žádné činy, jen nic neříkající slova, která měla naznačit ten podivný cit, jenž v jejich srdcích zažehává jiskru ohně rychle se měnící ve stravující plamen. Oba odsouzeni k samotě jen z nedostatku sil říct, co znamená zvláštní pohled vysílaný zpod přimhouřených očí a jemný úsměv lehce zčervenalých tváří. Mohli mít vše, co si člověk plný ideálů může přát, ale nakonec zavrhli svá přání jen proto, že nenašli odvahu k jedinému kroku vpřed. A tak se již přes padesát let na sebe takto dívají. A ani jednou jejich oči ještě neztratily ten nádech něžných citů. Jsou si tak blízko jednoho dotyku a tak neuvěřitelně daleko zároveň.

    Po tváři jim stéká jedna jediná slza, jako by chtěla říct, že …

    Kdesi nad jejich strnulými hlavami zazní hrom a po něm je ozáří fialové světlo blesku. Oba sebou prudce trhnou, jako by se probudili z dlouhého snu. V jejich očích se mihnou útržky prožitých zážitků, kolik smutku a radosti … A opět pohasnou. Naposledy se na sebe podívají, snad sbírají odvahu, ale … V tu chvíli se od sebe odvrátí a odejdou. Každý jiným směrem. Za životy, které si nikdy nevybrali.

    Navždy zůstanou dvěma oddělenými světy bez mostu, dvěma řekami, jejichž proud se nikdy nemůže spojit v jeden společný. 


wazzup
10. 12. 2004
Dát tip
krásný.. co dodat, chytlo mě to u srdce, určitě jdu číst dál. tip

johanne
30. 04. 2004
Dát tip
ten prolog mě docela vyděsil :o), ale nakonec jsem ráda, že neodehnal :)) je to docela zajímavě vykresleno... jo, tip

romi
25. 04. 2004
Dát tip
Líbilo a moc *

Nicollette
03. 04. 2004
Dát tip
Desiré: to sem ráda, že rozlévám štěstí aspoň na nějaké strany :) Platí,co platí, moc Ti držim palečky s tim psanim a souhlas s pozorovatelem......nic

Arienalia
25. 03. 2004
Dát tip
Nemám co říct.... hlouposti se prostě stávají a některé dokonce ze začátku dýchají romantikou... T*I*P

Desiré
18. 03. 2004
Dát tip
Rostock: Děkuji, ale opravdu si nemyslím, že by to tím mělo být zakončeno. Ano, byl by to správný otevřený konec, kdy si každý může domyslet, jak ti dva nakonec skončili, ale mám ráda drama a tragedii ... takže budiž tomu takhle zadobře. :)

rostock
17. 03. 2004
Dát tip
mozna trochu souhlasim s nicolette, ze tou vetou zakoncenou trema teckama by to ziskalo trosku jinej odstin a moc by se mi to tak libilo.... jinak pochvalou budiz to, ze sem to docet, protoze vetsinou veci presahujici 20 radku nedocitam :-)

Desiré
09. 03. 2004
Dát tip
Opravdu děkuji, Pozorovateli, .... takovou pěknou kritiku jsem nečekala. To člověka vždycky potěší a dodá mu to novou chuť ... Dík :)

pozorovatel
08. 03. 2004
Dát tip
Uf. Tak to je poprvé, co tu něco takového čtu(teda něco tak silného od začátku až do konce). Stáváš se mou oblíbenou autorkou:) Tohle téma, pojetí, styl a myšlenky, to vše se mi líbí. Těším se na další...

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
hezky napsané... nejsi z moravy? připomnělo mi to dva krápníky z moravského krasu... :o) t.

Desiré
06. 03. 2004
Dát tip
Děkuji za kritiku ... PS: Drago - z Moravy jsem, ale jenom napůl. :)

Nicollette
06. 03. 2004
Dát tip
Větou " Po tváři jim............" bych to utla a bylo by to výborný.. Je to pěknej, čistej styl a určitě piš, protože od Tebe si přečtu ještě hodně skvělejch věcí, to vim..... Hodně štěstí tip

Desiré
06. 03. 2004
Dát tip
Nicollette ... strašně děkuji. Ještě nikdo mi neřekl nic tak hezkého, hodně si toho vážím. ... :)

Dero
05. 03. 2004
Dát tip
Hmmm ... pěkná reflexe ... !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru