Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez mobilu není stylu

09. 03. 2004
8
0
3114
Autor
Anni

Co dodat?

Bez mobilu není stylu

 

  Přišly tiše a nenápadně. Možná jste si jich zpočátku ani nevšimli, ale byly tu a z několika málo jedinců se rozšířily na celou populaci a zapustily své dlouhé kořeny hluboko do ní.

  Ne, nemluvím o nějaké výjimečně zákeřné nemoci, ale o věci dnes už běžné – o mobilních telefonech.

  Jěště před několika málo lety důležitý pan podnikatel v obleku, který vlekl přístroj o velikosti batohu s plnou polní a mluvil do něj, sklidil jenom pobavené pohledy okolí a více či méně tlumený smích.

  A dnes? Nic nenormálního. Telefony se zmenšily, jsou o několik funkcí bohatší a dají se pořídit v takové barvě i provedení, jaké si jen člověk dokáže vymyslet.

  Stačí nastoupit do autobusu a hned se můžete přesvědčit, jak široké spektrum populace už toto utržené sluchátko vlastní.

  Jen se zaposlouchejte a za chvíli se z některé strany jistě ozve :

“Nó čau Máňo. V autobuse. V autobuse. Cože? Jo, to krmení pro prasata jsem koupil. Cože? Je tu hroznej kravál...No že je tu kravál...” atd.

A nebo : “Jo, vole, na dýzu. Přiď vole, bude sranda. Ty seš teda vůl, vole...”

  Ostatní cestující alespoň horlivě píší zprávy nebo hrají hry a dávají hlasitě najevo své rozčarování z toho, že jejich roztomilé letadélko bylo už podruhé sestřeleno. Mezi oblíbené kratochvíle patří také porovnávání vyzváněcích melodií, pokud možno co nejhlasitěji.

  Mobily zkrátka vlastní všichni – od dětí na základní škole až po důchodce. Pro mladé lidi se staly nezbytným módním doplňkem, jako třeba barevné brýle nebo piercing v pupíku. Zkrátka vznikl nový módní trend a zřídka potkáte někoho, kdo mu nepodlehl.

  Někteří jedici se dokonce řídí známým staročeským příslovím : Kolik mobilů vlastníš, tolikrát jsi člověkem. Takže mají jeden na pravém uchu, druhý na levém a upřímně litují, že nemají další ruku, aby si při tom mohli alespoň napsat nějakou tu zprávičku.

  I ve způsobu nošení této novodobé ozdoby se lidé různí. Někteří ji schovávají hluboko do kapsy, jiní ji mají stále v pohotovostní poloze v ruce – co kdyby náhodou...

  S mobilním telefonem se však také objevil ojedinělý kulturní úkaz – je to totiž jediná věc na světě, se kterou se muži nechlubí, že ji mají největší, ale naopak nejmenší. V žádném jiném případě se s tímto jevem zaručeně nesetkáte.

  Život bez něj si už ale většina z nás nedovede ani představit. Matky mouhou kdykoliv zkontrolovat své milované ratolesti, jestli netropí nějakou neplechu, či jestli je snad někdo zlý neukradl, podnikatelé řídí své firmy přes půl světa a přátelé i partneři mohou být v kontaktu i na značnou vzdálenost. To nezní špatně, že?

  Přesto, když vidím dvojici lidí procházejících se spolu a mluvících při tom každý do svého telefonu, projede mnou podivný pocit a mimoděk mě napadne oblíbené rčení našich spoluobčanů důchodového věku : Kam jen ten svět spěje....

  Kam? Na to není tak těžké odpovědět – měli jsme dobu kamennou, bronzovou i železnou, a nyní začíná zcela nová epocha – doba mobilní. To se ale bude v učebnicíh dějepisu pro příští generace pěkně vyjímat, nemyslíte? Já jsem přesvědčená, že zcela určitě. A teď mě omluvte, potřebuji si ještě napsat zprávu...

 

 

 

 


„…a dávají hlasitě najevo své rozčarování z toho, že jejich roztomilé letadélko bylo už podruhé sestřeleno.“ – BRAVO! Takhle krásně hravou, vtipnou větu jsem už dlouho nečetl! K několika odstavcům bych měl menší výhrady (ten jak telefonuje s dvěma mobilama u obou uší, zbytečně dlouhý úvod), ale jinak super! Jsem rád, že tu je po delší době čtivý, zajímavý a zábavný fejeton. Tip

Simona
21. 04. 2004
Dát tip
moc pěkně napsaný, ;o) *t

Adam_G
20. 04. 2004
Dát tip
Pěkný fejeton.t.

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
*t

Anni
10. 03. 2004
Dát tip
Yossarian : Ale no tak, to byl vtípek;o)

Anni
10. 03. 2004
Dát tip
chroustjazz - To není odsouzení mobilů. To je jen zamyšlení. A kromě toho zamyšlení trchu odlehčené. Dělat si legrácky i sám ze sebe - mě to baví a nemyslím, že ti, kteří jen moralizují a vyvyšují svou vlastní dokonalost, to vzali za ten nejlepší konec. Ale proti gustu...

Dero
09. 03. 2004
Dát tip
No jo ... slušně napsaný fejetonek ... ***

iluse
09. 03. 2004
Dát tip
Slušně, svižně a hlavně záživné.. t*

Makča
09. 03. 2004
Dát tip
¨chroust: podle mě se to nevylučuje, protože jde o to využívat, nikoli nechat se využívat a nemusí se jít vycpat a di se radši vycpat ty s tou svojí nekompromisností...a mně se to teda docela líbí..

Jeheheman
09. 03. 2004
Dát tip
tomu nerozumím, telefon nemám:-)

FLO
09. 03. 2004
Dát tip
Nic novýho. Chybí mně v tom ňákej novej postřeh, myšlenka nebo aspoň vtip.

Andulka
09. 03. 2004
Dát tip
mobil nemam, telefon nezvedam....ale kazdy vecer si poslechnu zaznamnik a pak zavolam kdyz mam cas...:-)

Rowenna
09. 03. 2004
Dát tip
:-) Mobil mám, ale prý k ničemu, když ho stejně neslyším, a i kdybych slyšela, například v divadle nebo na semináři (ano, přiznám se k tomu, že jsem takový hňup), tak budu káravě koukat po těch ostatních idiotech, co si nechají mobil zapnutý..., no zkrátka, nezžili jsme se - já a mobil. V tuto chvíli mě napadá, že chudák leží v kabelce vybitý - a zapomněla jsem ho nakrmit včera, předevčírem...

Yossarian
09. 03. 2004
Dát tip
tip dostaneš, ale nesouhlasím s tímhle: já se nechlubím, že mám mobil nejmenší, vlastním model který se už asi rok a něco neprodává, a jeho velikost je pro mě optimální, pořád se to ještě zmenšuje, ale mé prsty jsou stejné, a ty menší mobílky už ani mačkat nemůžu

já jsem mobil nikdy neměl a nemohu říct, že by mně někdy nějak chyběl...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru