Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stopařka

19. 03. 2004
14
0
3827
Autor
C_ensinka

Tak ani nevím, jen mě tak napadlo, ráda totiž pozoru světýlka:o)))

 

Stála na krajnici dálnice s pravou nohou ležérně pokrčenou, druhá byla napnutá, takže dívka měla nedbale, až v tom byla jakási svůdnost, vysunutý bok mimo osu těla. Její oblečení vypadalo, že jistě pamatuje lepší časy. Široké černé kalhoty do zvonu byly na mnoha místech potřísněny tmavými skvrnami nejasného původu, nejspíš od bláta. Před chladem ji chránila jen lehká světlemodrá mikina a černá vesta s kapucí. Celým jejím vlastnictvím, kromě jí samé, byl pouze malý kožený batůžek, jenž jí nezúčastněně visel přes rameno.

Míjela ji spousta aut, ona jen nevšímavě stála s pohledem ubírajícím se k obzoru. V dálce se rozzářily reflektory jednoho z mnoha aut, probralo ji to z netečnosti. Vyčkala, pak zvedla pokrčenou ruku, propnula palec a udělala typické stopařské gesto. Řidič fordky v barvě metalízy si jí málem nevšiml, tma totiž už dávno zahalila celý kraj – displej v autě ukazoval půl jedenácté večer. Dívčin tmavý oděv a téměř průhledně světlá kůže v obličeji spolu s pšeničnými vlasy navíc vytvářely dojem, že stopařka je spíš přízrak než opravdová.

Mladík prudce přibrzdil a zajel k okraji. Stáhnul okénko a přes sedadlo se k němu naklonil.

„Slečno, nechcete svést!“ zavolal sympaticky zabarveným hlasem. Dívka se k němu ladně přibližovala, lehce se sklonila a na tváři vykouzlila plachý úsměv.

„Kdybyste byl tak hodnej,“ věnovala mu měkký pohled svých stříbřitých očí.

„V pořádku.“ Galantně jí otevřel dveře. Přikrčila se, levou nohou nastoupila do vozidla a přitom na řidiče nechtěně vystrčila zadek. Jakkoli byly kalhoty obnošené, a na její štíhlou postavu příliš volné (Aby jí nespadly, utáhla si je mohutným kovovým páskem.), náhlé setkání s jejím pozadím ho silně vzrušilo. Napadlo ho, že by se měl pokusit dostat ji do postele. Pak mu ale tato myšlenka přišla až moc absurdní, snad to bylo únavou, pomyslel si ještě. Dívka dosedla, obličej se jí roztáhl do nepřirozeného šklebu, kterého si však řidič nemohl všimnout. Když se na něj otočila, už se pouze nevinně usmívala, jen v očích jí jako památka zůstal chladný stříbrný záblesk.

„Kampak jedete? Takhle pozdě a sama?“ zeptal se mladík a sám se svému lacinému vtipu zasmál.

„Tak, na konec,“ odvětila neurčitě.

„Na jaký konec? Co vlastně děláte? Utíkáte z domova?“ napadla ho možná příčina její vyhýbavé odpovědi.

„Ne, kdepak, já … stopuju a pozoruju světla, podívejte,“ zvedla ruku a ukázala dopředu ven z auta. Jak se dálnice vinula, točila se do různých směrů, stoupala a klesala, vytvářely lampy, postavené uprostřed velké dopravní tepny, dalekosáhlý světelný chodník. Na mnoha místech se rozléval a rozšiřoval do větších zářivých ploch – to byly městečka a vesnice. Střídavě mhouřila oči, takže se světla jakoby ještě více roztahovala.

„A co hvězdy, ty nezkoumáte?“ zajímal se řidič zvědavě, ale z jeho hlasu zaslechla lehký náznak ironie.

„Ne, ty ne, ty už jsou příliš v jiném světě,“ řekla mnohoznačně.

„Příliš v jiném světě? A co je v jiném světě – co září a o co se zajímáte, ale není to příliš v  jiném světě?“ Byl bystrý, pozoruhodně bystrý, skoro jí ho až bylo líto, protože některé věci jsou nevyhnutelné. Na odpovědi nezáleželo, odpovědi jsou zajímavé, ale otázky – tedy najít způsob jak správně otázku položit, je mnohem významnější. Otázka je cesta kudy jít. Když víte, jak se zeptat, otevře se před vámi mnoho bran. Teď však cítila, že je povinna odpovědět.

„Světla, která vydávají duše, když lidé zemřou. Jsou tlumenější a jejich odstín, barva vypovídá o povaze bývalého majitele. Sbírám je, ale jen ty se stříbrným nádechem. Líbí se mi nejvíc. Problém je jen jediná věc: u živých lidí nepoznám barvu světla jejich duše,“ vysvětlila mu smutně.

„Ale my lidé ty světla nevidíme, že?!“ Překvapila ji samozřejmost a lehkost, se kterou přijímal všechno, co říkala. Stejně tak byla zaskočena použitím výrazu „my lidé“. Navíc, jak to, že nepřemýšlel o pravdivosti jejích slov? Co když byla jen mladá holka, co se nudí a dělá si legraci z unaveného hodného kluka?!

„Nevidíte, vy ne.“ Řidiči fordky se rozšířily zornice, jakoby si něco konečně uvědomil.

Začala zpívat, něžně příjemným hlasem broukala tklivou melodii. Mladík zavřel oči a vzápětí téměř čelně naboural do jedné z lamp lemující střed dálnice.

       Vznášela se dvacet centimetrů nad vozovkou, průhledná jak čistá sklenice. Rozhlédla se po okolí na světelnou pavučinu, usmívala se – zvláštním způsobem, smutně a vítězně zároveň. Potom přenesla svou pozornost na nabouranou fordku, všimla si malého fialkového světla stoupajícího kamsi nahoru. Vítězný výraz v tváři se vytratil.


Brosqička
01. 03. 2005
Dát tip
Nápad se mi moc moc líbí, je to fakt zajímavý.. Jen některý fráze by chtělo ještě trochu uhladit, ale celkově TIP

Climent_XI
06. 05. 2004
Dát tip
Malý Princ?

Perchta
14. 04. 2004
Dát tip
ach já mám ráda svoje světýlko - nemusim do hrobu, tudíž pointa byla překvapivá hezky se čteš

C_ensinka
12. 04. 2004
Dát tip
sicco: No, něco na tom bude, ale tady se bohužel delší povídky moc nechytaj... Ledaže bych si udělala vlastní - delší - soukromou verzi:o) Dík za názor, hezkej večer

sicco
12. 04. 2004
Dát tip
taky pěknej večer a šťastnou ruku při výběru čtiva, mě se dneska moc nedaří

sicco
09. 04. 2004
Dát tip
tak tohle je pařesně ono; prostě tvořit zajímavé náměty, to je, oč tu běží. Povídka super, jen kdyby nebyla tak krátká vše bylo moc rychle vysvětleno (natáhl bych to přibližováním mladíkovyduše a větším množstvím dvojznačné konverzace), sktátka takhle nějak se podle mě píšou velké povídky a thle na to měla náběh. Ale nebudu ti do toho kecat máš koneckonců svojí hlavu, není liš pravda. Měj se a bojuj dál

C_ensinka
31. 03. 2004
Dát tip
beatrice: Díky, chybky opravim, ale s tím, že Ti tam něco chybí bohužel nic neudělám:o))) Přesto ještě jednou dík za názor

borůfka
23. 03. 2004
Dát tip
Zajímavé téma, myslím, že je z těch, u kterých se nemusíš zas tak moc obávat, "že už to někdo před ním použil". Jen mi nesedí některá slovní spojení - pohledem ubírajícím se, barvě metalízy. Celkově perfektní dojem. tip

C_ensinka
23. 03. 2004
Dát tip
borůfka: Máš pravdu, ten pohled je trochu lámaný, ale tu metalízu jsem tam chtěla...:o) Díky za kritiku

Uplne prvni povidka, kterou jsem si od C_ensinky precetl, ktera me navedla k tomu prelouskat od ni vsechno, jak to tu ulozila. :) Co dodat. Snad jen, ze jsem obcas z nepozornosti nepridal tip, zamerne jen zridka... A tesim se na dalsi, co si od ni prectu. Tohle ctu podruhe a na tip uz nezapomenu. Je mozna nejlepsi, ale tezko soudit, rozhodne zajimava a zvlastni.. :)

C_ensinka
20. 03. 2004
Dát tip
Cum...: Jestli je nejlepší? S pozorovatelem jsme řešili "problém první povídky" - že je nepřekonatelná:o)) Že by se mi to povedlo?! Možná podle laskavého čtenáře, ale já si to zase tolik nemyslím, protože se napsala tak nějak sama a měla bejt úplně jiná (možná právě proto;o)) Každopádně děkuju moc! Ale hlavně jsem ráda, že se vám líbí, protože mě baví pozorovat světýlka a příběhy s hvězdičkama mi přišly už vyloženě trapný:o) (Tohle je vlastně už druhej "světýlkovej" pokus - první jsou "Ztracené naděje")

Mařka
19. 03. 2004
Dát tip
Dobrý-))*

chicoria
19. 03. 2004
Dát tip
ju ,pěkné

moc pěkný námět možná bych vypustil pár slov (např. nejasného původu, kromě jí samé), ale to jsou jen podřadné detaily

horák
19. 03. 2004
Dát tip
paráda, paráda, nechci šťourat, určitě bych si něco našel, ale prostě výsledný pocit: líbilo*

guy
19. 03. 2004
Dát tip
já šťourat ani neumím, takže jen: líbilo *

FLO
19. 03. 2004
Dát tip
Moc hezký. Řekla bych až originální nápad. Líbilo.*

fungus2
19. 03. 2004
Dát tip
Fajn. Zaujalo mě to! TIP

Shellinka
19. 03. 2004
Dát tip
*** Bomba.

C_ensinka
19. 03. 2004
Dát tip
Teeda, díky moc všem, zrovna s touhle povídkou jsem si nebyla vůbec jistá, udělala jsem krok trošku jinam od svý "obvyklý tvorby":o)) Peter_Villain: No to nejasnýho původu mohla bejt třeba krev, ale přiznám se, že jsem nad tím taky dost přemýšlela, jestli to tam nechat nebo ne. A s tím "kromě jí samé" původně to mělo být ještě trošku jinak, ale jak už to tak bývá povídka si dělala, co chtěla a nakonec jsem ten námět nepoužila a to "kromě jí samé" tam ale zůstalo, ještě to tam nechám a časem možná smažu, dík FLO: děkuju:o) Snažim se o originalitu, ale člověk většinou zjistí, že už to někdo před ním použil :-/ :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru