Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtvrteční glosa, 25. března 2004

25. 03. 2004
0
0
1076
Autor
glosator

25. 03. 2004

 

Pokud by se volby do Evropského parlamentu konaly už dnes, vyhrála by je ODS se ziskem téměř 34% hlasů a tím 11 křesel z 24. Potud průzkum Lidových novin. Zisk ODS by mohl být ovšem ještě vyšší, pokud se ODS podaří v rámci volební kampaně přesvědčit voliče, že ve volbách nepůjde "jen" o zvolení europoslanců, ale také o "jasnou zprávu" Špidlovi a jeho gangu. "Ukažme vládě, co si o ní myslíme", mohlo by tedy být jedním z hesel eurokampaně ODS.

 

Že zrovna komunisté předložili návrh zákona, který nařizuje užívání spisovné mluvy hlasately ve všech televizích a radiích, včetně soukromých, nepřekvapuje. Že jej sněmovna přijala, to vyráží dech.
Druhým kolem by mohl být návrh zákona, který by opět zřizoval funkci domovních důvěrníků, kteří by pod okny naslouchali, zda se v rodinách mluví spisovně (neboť ovlivnění jazyka ratolestí v rodinách je nepopiratelné) a neposlušné rodiče udávali na jejich vymyšleném výboru. Jaký výbor? To by pro ně nebyl problém vymyslet. Určitě s duchaplným názvem.

 

Nedá mi to, abych neokomentoval, kterak se bývalý vicepremiér klausovy vlády Jan Kalvoda snaží opět probít do vysoké politiky. Bude kandidovat do evropského parlamentu na, jak řekla sama Helena Rögnerová (vůdkyně kandidátky do EP US-DEU), nižším místě jejich kandidátské hierarchie. Připadá mi to zvláštní, jestliže se chce někdo pokusit o návrat do politiky prostřednictvím strany, která je na pokraji rozkladu a dávno už se pohybující hranici nevolitelnosti do PSP ČR. To radši, ať pan Kalvoda zůstane v právnické branži, tam se mu zjevně daří více. 


Morasten
26. 03. 2004
Dát tip
politika na písmáka nepatří

Yossarian
25. 03. 2004
Dát tip
spisovnost v médiích mi rozhodně dech nevyráží- nejsem pro přehnané puritánství, ale co občas zazní především v rádiích, to je otřesné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru