Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Insomnia

02. 04. 2004
11
0
3181
Autor
Cecilka

 

Půlnoc bušila na okenní tabule, přes které se do pokoje vtíralo světlo měsíce, hvězd, pouličních lamp a zářivek z protějšího domu. Magda se znovu převalila na posteli a vzdychla. Bez námahy otevřela oči a pozorovala stíny na stropě, které se daly rázem do pohybu, jak kolem projíždělo auto. S námahou je zase zavřela. Hlavou jí okamžitě začaly vířit myšlenky, o které přes den zavadila a kopla je pod postel. Snažila se myslet na něco příjemného, na moře, jak se na něm převalují vlny, a na horký písek, na kterém se tak krásně usíná. Ale do myšlenek se jí ustavičně vracel refrén dávno zapomenuté písně, proti své vůli si jej v duchu notovala znovu a znovu.

Vstala a potichu přešla do vedlejší místnosti, aby neprobudila manžela. Tam spalo v zamřížované postýlce miminko, ručičky rozhozené vedle hlavy, jedna pěstička se rytmicky svírala, jakoby po něčem chňapala. Maličká ústa byla pootevřená a v paprsku světla se leskly bezzubé dásně a měkký jazyk. Magda přes něj přetáhla odkopanou přikrývku a poslala mu vzdušný polibek.

Zachvěla se, jak se bosou nohou dotkla podlahy v kuchyni. Když si natáčela sklenici vody, zdálo se jí, že to musí být slyšet i u sousedů. Než se napila, chvíli napjatě poslouchala, zda se neozve dětský pláč. Vrátila se na koberec a se sklenicí v ruce se zadívala z okna. Zkusila zívnout, ale nešlo jí to. Cítila se pod psa, věděla, že ráno ji před pátou vzbudí hladový pláč a pak už se jí nepodaří usnout, ani když muž odejde do práce. Chtěla spát, potřebovala spát. Chladila si čelo o ohmatané sklo a voda ve sklenici jí voněla chlórem. Už týdny spánek uzobávala jen během dne jako zakázané ovoce a v noci po něm jen zbytečně toužila.

Vrátila se do ložnice, aby další hodinu tlačila oční víčka dolů a poslouchala pravidelné oddychování, které vycházelo z teplého chumlu přikrývek vedle ní. Opět vstala, napila se a zkontrolovala syna. Pak neslyšně vzala ze židle oblečení, které večer neměla sílu sklízet do skříně. Natáhla si ponožky, džíny a svetr, v předsíni ještě dlouhý kabát. Vrátila se pro mobil a se zatajeným dechem za sebou zaklapla dveře.

Před domem se nejdříve zhluboka nadechla mrazivého vzduchu a pohlédla vzhůru do oken bytu, která byla slepá a němá. Na balkóně se třepetaly vyprané plínky, které tma zabarvila do šeda. Na okamžik zatoužila být zpátky v teple u svého syna. Pak se ale otočila a vykročila. Chtěla se projít, vyčistit hlavu, odpočinout si a unavit se. A také ochutnat noční opuštěné město, zaposlouchat se do něho a svěřit mu svá bolavá místa. Jestli ji ještě vyslyší. Jestli se sama dokáže zaposlouchat, tak jako dřív, než se stáhla do jeho nejmenší buňky, aby se tam zapouzdřila jako vřídek.

Přivřela oči před ostrým větrem, který se vzápětí zmocnil jejích rozpuštěných vlasů. Vanul od řeky. Vlhká dlažba odrážela klapot jejích bot, kolem kterých tančily prázdné krabičky od cigaret. Ze šňůry na balkoně se utrhla bledá plínka, pustila se za Magdou, ale vítr s ní plácnul do louže za jejími zády. Možná ji zvedne, až se bude vracet. Možná.


Cecilka
25. 02. 2005
Dát tip
Carodej: Díky, je to od tebe moc hezké. Příště už Martině žádný igeliťák nepůjčím, slibuju :-))

Carodej
24. 02. 2005
Dát tip
Jsou lidé, kteří pro nás musí do svých děl sbírat detaily, abychom si jich vůbec všimli... (těch detailů) :o) tip.

StvN
06. 05. 2004
Dát tip
To je potíž u děl podobného stylu. Nejsou o ničem, snad o pocitech, snad slohové cvičení, snad ses snažila o atmosféru, snad trénuješ styl. Ať tak, či jinak, nezaujalo mě to. Možná, kdybych byl v podobné situaci, ale jako čtenáře mě to nechává chladným.

joj, další povedená! nedopovězená a plná pocitů; líbí :)

Nedlloyd
14. 04. 2004
Dát tip
jj..Leoš Mareš...taky s ním mám problémy...:o))

Cecilka
13. 04. 2004
Dát tip
Nedlloyd: Padnul jsi na úryvek, který je úplně autentický - nedávno mi půlku noci běžel hlavou refrén písničky Leoše Mareše Nejlepší nápad. Ráno jsem chtěla volat do Bohnic, kdy by mě mohli vzít :-))

Nedlloyd
09. 04. 2004
Dát tip
hezké... ,,Ale do myšlenek se jí ustavičně vracel refrén dávno zapomenuté písně, proti své vůli si jej v duchu notovala znovu a znovu.'' - to moc dobře znám ajsem rád, že nejsem jediný, kdo s tím má občas problémy...

Cecilka
07. 04. 2004
Dát tip
Kyt: Díky!

Kytiii
06. 04. 2004
Dát tip
mě se to moc líbilo, neměnila bych ani písmenko... myslím, že je to jedno z mála dílek, u kterého jsem se o tipu nerozmýšlela :o) Jen tak dál...

Cecilka
05. 04. 2004
Dát tip
Igor_Indruch: Díky za pokus o skutečnou kritiku. K té půlnoci - pro začátek je to možná přehnané, ale nemusí to tak vnímat každý. Nemyslím si, že by "lehce parodující metafory" patřily jen do poezie. "Bez námahy - s námahou" cítím jako jasný protiklad, který tu má svou funkci (kromě toho, že si s tím ráda hraju). Překvapuje mě, že ti nevadí "odpočinout si a unavit se" na konci, je to podobné, i když se tam neopakují slova. K těm plínkám - jsou maminky, které je používají, znám je osobně. Ale moc se to už nevidí. Taky se mohla ohlédnout po popelnici, ze které na ni vypadávaly použité plenkové kalhotky... :-) Mrazivý vzduch asi moc nefunguje, mám tam i vlhko a louže atd. Plásla jsem tam spíš subjektivní pocit, který mě přepadne, když vyjdu v noci ven, je kolem nuly a mě zebou ruce. Je mrazivo, přitom nemrzne. Ale jak říkám, asi tam ten výraz nefunguje, když to musím takhle vysvětlovat :-) Jinak musím říct, že prádlo se třepe i ve velkých mrazech - když je už skoro suché. Ještě jednou díky za kritiku, i když se vším nesouhlasím, jsem ráda za každý názor. Zajímalo by mě ale také, jaký z toho máš pocit, jestli tě to něčím zaujalo, kromě toho, na čem ses zasekl.

Jo - už jsem napsal, že ta situace a ty pocity jsou tam popsány velice věrně (vím o čem mluvím - máme tři děti - 4 roky, 2,5 let a 8 měsíců - takže nevyspaní jsme se ženou permanentně oba :o))) Jinak máš pravdu, že "lehce parudující metafory" je možné použít kdekoliv, ale to by se v tom duchu musela pak nést celá povídka. Tady z toho mám pocit určité rozkolísanosti - jednu větu máš utkanou jemně jako z pavučinky a další neotesanou, pak něco mezi... a tak pořád dokola.

ondrech
03. 04. 2004
Dát tip
Krasné, tip, prostě *

Elyn
02. 04. 2004
Dát tip
A také ochutnat noční opuštěné město, zaposlouchat se do něho a svěřit mu svá bolavá místa. Jestli ji ještě vyslyší. Jestli se sama dokáže zaposlouchat, tak jako dřív, než se stáhla do jeho nejmenší buňky, aby se tam zapouzdřila jako vřídek ...výstižně, ani slovo navíc, hezky chycený...*

Cecilka
02. 04. 2004
Dát tip
Díky, Elyn.

fungus2
02. 04. 2004
Dát tip
Je to výborné. TIP

Cecilka
02. 04. 2004
Dát tip
Díky všem! s_b: To je pro mě největší pochvala, píšu hlavně proto, abych vyjádřila pocity.

Lasy
02. 04. 2004
Dát tip
Něžné, smutné a moc moc dobré . . . Lasy

Cecilka
02. 04. 2004
Dát tip
s_b: To místo je tak nenápadné, že jsem si ho sama skoro nevšimla :-)

Cecilka
02. 04. 2004
Dát tip
s_b: Já pýchou snad prasknu! Nebo napíšu další povídku...:-)

tanganika
02. 04. 2004
Dát tip
**********

Ta situace je tam vystižená celkem věrně. Ale pokud jde o stylistiku - nezlob se, to je děs. Už to: "Půlnoc bušila na okenní tabule..." to by se dalo zkousnout v nějaké básni jako lehce parodující metafora. Tady to háže celou "povídku" do křeče už na počátku. "Bez námahy oči otevřela... s námahou je zavřela" - asi cítíš sama, že to nebude to pravé ořechové "Chladila si čelo o ohmatané sklo a voda ve sklenici jí voněla chlórem." - tohle se mi naopak velice líbí. Pak mi nejdou dohromady ty třepetající s plínky a mrazivý vzduch - kdyby mrzlo, tak by se moc netřepaly. Za druhé nevím, jak moc je to autentické, ale látkové pleny dnes už nejsou příliš v módě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru