Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Občas mám pocit, že ani neexistuju.

09. 04. 2004
6
0
7406
Autor
pozorovatel

 

Občas mám pocit, že ani neexistuju.

Lidé mě míjejí bez zájmu. Přátelé ignorují nebo ode mne rovnou odcházejí. Příbuzné nemám – nechci je ani vidět. Svět je krutý a to jen proto, že o mě neví. Kdyby mě alespoň nenáviděli, nadávali mi, vyčítali… Nic.

Co je horší než lhostejnost? Nechci lásku, chci zájem.

Procházím se ulicemi a dívám se do oken, na lidi. Vydržím je pozorovat celé hodiny. Jak se jejich světy prolínají a obohacují. Jsem u vytržení, když se hádají – s jakou vášní se jeden o druhého starají a doufají, že toho druhého změní k lepšímu, tedy ke svému. Pláču, když spolu tančí, když jim stačí pouhý pohled, aby věděli, že nejsou sami – soucítí.

 

Můj pokoj je temný – není v něm světlo a nejsem v něm snad ani já. Až tak jsem sám. Přikrývám se prázdnotou a je mi chladno – chybí mi život. Jsem mrtvý.

Jsem mrtvý, už staletí. Tak mě nechte odejít! Vážím si života, tak mě nenuťte se na něj ještě dívat – každý den musím vidět, co nemám, co jsem zavrhoval, chtěl zahodit. Nechte mě jít!

Prosím.

 

 

Můj pokoj má okna s výhledem na svět.

Zatáhnu závěsy a přikryju se prázdnotou od hlavy až k patě

– a bude mi teplo.

Děkuji.

 


Nimis
12. 06. 2005
Dát tip
Sice teda píšeš, že to nebylo inspirovaný skutečnou událostí, ale já si takhle občas připadám. Takže za vystihnutí mých pocitů *

pozorovatel
12. 06. 2005
Dát tip
tohle je už hodně starý dílo... díky:))

andromeda
06. 06. 2005
Dát tip
mně to připadá, že se ti v té prázdnotě líbí - hezky napsané, tip

pozorovatel
06. 06. 2005
Dát tip
líbí:))

Morasten
10. 11. 2004
Dát tip
né že bych se zrovna nějak podceňovala,ale stejně se nechci hádat kdo je tady hezčí realita:-))

Morasten
09. 11. 2004
Dát tip
:-)kdybych byla realitou,to by to na světě vypadalo.. ale s tebou ta realita taky neni zrovna špatná...;-)

pozorovatel
09. 11. 2004
Dát tip
Jako dvě reality jsme krásná nerealita:-) ...a stejně jsi ta hezčí realita:)))

Morasten
08. 11. 2004
Dát tip
existuješ ať chceš nebo nechceš:-)a do světovýho dění zasahuješ i když seš zakuklenej do svý prázdnoty v temnym pokoji:-) - jen si tu realitu užij,(..................................aspoň se mnou) jinak ten temnej pokoj mi připomněl Poea t.

pozorovatel
08. 11. 2004
Dát tip
S tím Poeem máš pravdu. A s tou existencí taky! :-) S tebou si realitu užívám a užívat budu rád. Jako realitě ti to docela sluší:))

Přeno
31. 10. 2004
Dát tip
Ach tak. No tak to se mazáka hned zeptám - jak se dělá to "autor sám doporučuje?"

pozorovatel
31. 10. 2004
Dát tip
Najedeš vlevo na "Přeno" a ukáže se ti výběr z Zprávy, Kritiky, avíza,... a Tvoje díla - na to klikneš. Ukáže se ti výpis všech tvých děl a když dojedeš na konec stránky, uvidíš "Vybrat díla do svých doporučených děl". Pokud zaškrtneš některá díla a klikneš na tu ikonu, máš hned "Doporučená díla"

Přeno
31. 10. 2004
Dát tip
Tak dik.

Přeno
30. 10. 2004
Dát tip
"Co je horší než lhostejnost?" To netuším. Rána popelnicí do hlavy? *

pozorovatel
30. 10. 2004
Dát tip
Taky netušim. Mně lhostejnost nevadí. Díky

pozorovatel
30. 10. 2004
Dát tip
...a už mi ,prosim tě, neposílej avi, když píšeš kritiku pod mým dílem - už jen tím mi přijde upozornění "NOVÉ KRITIKY" ...ty nováčci, ty nováčci...:)))))

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Když jsem byl malý, obdivoval jsem dospělé, že se pořád o něčem baví, můj svět nebyl tak složitý, abych se o něm vydržel souvisle bavit déle než pár vteřin... A když dnes vidím, o čem se baví, měl bych rád zase svůj svět... To ve mně nějak dílko vyvolalo... Chceš zájem? Zajímej se, zákon akce a reakce je aplikovatelný v mnohem větší šíři než v klasické mechanice...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
S tím dětstvím to mám taky. Jen s tou výjimkou, že jsem si ten svět schoval...:) Nechci víc zájmu. Občas mám zájmu víc než unesu. Tohle dílo je trošku divný - připouštim. Díky!

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Mám chuť Ti napsat, ať pořád neděkuješ... Ale vytýkat cizím své návyky je přinejmenším zvláštní... I tohle dílko jsi Ty, duše má různé projevy...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
Stále více zjišťuju, že JÁ jsem jen v kouscích svých děl. Jsou trošku skrytý. Tohle bylo psaný se záměrem na motiv mrtvého člověka, který nemůže odejít - o tom jsem už totiž napsal jednu blbou povídku.

pozorovatel
02. 08. 2004
Dát tip
Buddhisté se o prázdnotu snaží celý život... Mám lásku, mám rodinu. Mám zájem, mám přátele. Nemusíš se bát. Samotu využívám k poznání sebe a nebo k obrodě.

Aaria
23. 05. 2004
Dát tip
Jsou zvláštní pocity být sám, otázkou je, byl někdo z nás opravdu sám?

pozorovatel
23. 05. 2004
Dát tip
A právě ta zvláštnost se mi líbí. Asi záleží na úhlu pohledu. Nikdo není sám, ale občas si tak připadáme či po tom dokonce toužíme. Samoty, klidu, ale i prázdnoty lze dosáhnout. Díky!

pozorovatel
30. 04. 2004
Dát tip
Díky! Pomalu zjišťuju, že mě smutek fascinuje a snad se mi i dokonce líbí. Kdo je schopen prožívat smutek, je mi milý, protože cítí či soucítí, ale je hlavně skvělý druhé smutku zbavovat... No, možná to je ještě složitější... nějak nejsem schopnej to přiblížit. Jsem rád, když ve čtenáři vzbudim nějaké pocity. Pokud by se mi to nepodařilo, tak je to na nic...

pozorovatel
20. 04. 2004
Dát tip
Díky, Desiré.

pozorovatel
13. 04. 2004
Dát tip
Zas si mě potěšil. V tvý kritice toho je ale dokonce víc než v mým dílku... Zasloužíš pochvalu.

sicco
13. 04. 2004
Dát tip
takže o čem to je pro mě především o člověkovi,který není schopný žít a užívat si. Je to asi kvůli sebelítosti a jeho egu, které zapomíná na to, že pro pozornost druhých lidí musí občas něco udělat. O lhostejnosti a nepochopení světa, vždyť přece na tomto světě je spoustu lidí, kteří za to nestojí a musíme si mezi nimi vybírat. O smíření s prohrou o tom, jak se další duše vzdala lidskosti.

No, něco mi to teda připomíná. Dost důvěrně. TIP

pozorovatel
11. 04. 2004
Dát tip
Díky! Jen teď nevim, jestli mám být rád...hezký pocit to neni...

Není, máš pravdu :(((((. Ještě, že to jde zahnat, třeba psaním :))))

Ty vole, překvapils :o)) Byla by to fakt moc dobrá depkárna, nebýt tady toho odstavce (vlastně dvou): "Můj pokoj je temný – není v něm světlo a nejsem v něm snad ani já. Až tak jsem sám. Přikrývám se prázdnotou a je mi chladno – chybí mi život. Jsem mrtvý. Jsem mrtvý, už staletí. Tak mě nechte odejít! Vážím si života, tak mě nenuťte se na něj ještě dívat – každý den musím vidět, co nemám, co jsem zavrhoval, chtěl zahodit. Nechte mě jít!" I s depkárnama je třeba si trošku pohrát, jinak to není ono - jak říká dismorphia, i když to možná myšlí jinak. Ale jinak na tom fakt nejsi tak zle - já Tě mám v oblíbenejch, tudíž mě zajímáš. Otázkou tedy je, jestli jsem pro Tebe dost dobrej :o)))

Abyss
10. 04. 2004
Dát tip
jo jo s depresi je treba si pohrat! (ale teda nechapu ze takovy vecy pises kdyz je ti veselo) neses nahodou taky dva?

pozorovatel
10. 04. 2004
Dát tip
dismorphia: jo, dá se to chápat dvojmo - moje chyba. Craerassy: Já si u toho představoval polomrtvýho chlápka... Igor: Ale jo. Jsi docela dobrej... Tě beru:-))))) Ty vole, vždyť já tě žeru!!! Problém je v tom, že jsem právě teď na tom literárně zle... Ale ono se to změní... fakt! Abyss: Jsem to totiž psal jednoho večera spolu dvěma dalšíma dílkama. To první dílo jsem tu měl a dopadla celkem špatně. Teď zbývá ta třetí, která je o lásce k samotě... ale co? Já se neuspěchu nebojim!!! Píšu všechno, co mě jen napadne... občas ani nestíhám:-)

Elyn
09. 04. 2004
Dát tip
a ven... a hybaj.. to by se ti líbilo, přikrývat se prázdnotou, nic nebude... :) zahoď tu jarní depku...

Plicnik
09. 04. 2004
Dát tip
jen občas??? :-))))))))))))))))))))))) hluboce mohu jen soucítit, nikoli kritizovat ... chlape, je jaro, se smutkem na nás teď nechoď... ostatně, o relativnosti času a života jsme diskutovali jinde, takže neexistujeme tam nějak všichni, tak bych si z toho tak velkou hlavu nedělala, ne :-))))))))))))))))))))))

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
Co se to děje? Žádnou depku nemám. Když jsem šťastný, tak píšu takovýhle věci. Je to prima. Co takhle okritizovat dílko... Vim, že to neni nic velkolepýho, ale byl bych za to rád. Právě si něco zkoušim, tak mě zajímají postřehy druhých...

Plicnik
09. 04. 2004
Dát tip
Je to jako když starej chlap si zoufá nad svým stářím a hrozně ho baví se babrat v těch sračkovejch myslěnkách na smrt a na nelásku a je to takovej majííííínkej ubožáček... :-( Takovýmu chlapovi bych řekla ať jde s těma kecama někam...

Plicnik
09. 04. 2004
Dát tip
pokud si uvažoval jen nad lhostejností a zájmem, tak to z toho dost dobře nevyznělo... pokud jsi řešil chlapskou stařeckou depku - ta z toho přímo srší...

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
Aha. No, ale on má být už mrtvý. Mrtvý, který nemůže odejít ze světa a který tam nemá, co dělat. Nechtěl jsem to úplně naznačit. Chtěl jsem, aby si k tomu každý čtenář došel sám.

Plicnik
09. 04. 2004
Dát tip
hmmmm, ale z toho začátku to vůbec není zřejmý... ten konec je jasnej - umřel, ale ... pokud to myslíš jen tělesně mrtvý a duše bloudí dál... tak je to hodně smutný a bezútěšný... mám hlad, fakt se du najíst a už si nebudu radši nic číst... :-)

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
:-))))))))) Taky mám hlad. Nevážil si života, tak se na něj musel dívat. Ten konec je něco jako smíření.

dismorphia
09. 04. 2004
Dát tip
Tady máš jednu poznámku, která se díla dotýká: "že o mě neví" -chyba - o mně. :) Dílo jako takové je nějakým výlevem sebelítosti, dutosti.. či co já vím čeho, zkrátka něčeho. To podstatné, co jsem chtěla říct, že pro mě taková slova nemaj příliš smysl. Ještě otázku: nechybí třeba ten zájem na tvé straně?:) A pokus předělat kohokoliv je horší než nezájem:)

Abyss
09. 04. 2004
Dát tip
to je skoda ze to nemyslis vazne.. chtela sem ti poradit abys umrel... (je to uklidnujici)... dilko je az na ten konec takove cize... nedotazene mozna kdybys to rozvedl a nejak vic prehnal...

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
dismorphia: Jaký zájem na mé straně? Předělat kohokoli není horší než nezájem. Znamená to totiž, že někdo má zájem tě předělat a právě o tohle se tvé okolí denně snaží - tě předělat, změnit, ovlivnit a dokonce se mu to i daří! Byla bys raději, kdyby si tě nikdo nevšímal, nevěděl o tobě? Abyss: je mi to opravdu líto. Snad tě potěší, že jsem na smrt velmi zvědavý a nemůžu se už ani dočkat... Díky moc všem! Pochopil jsem, že se mi nepodařilo vyjádřit, co jsem chtěl. Se omlouvám...

Abyss
09. 04. 2004
Dát tip
musim teda zduraznit, ze ten konec se mi fakt MOC libi!!! ja to chapu chces umrit a chces aby to tem ktery si te nevsimaj paknebylo lito... chmmm to je ale zvlastni...

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
Abyss: Tak to ti potom moc děkuju! Je to hrozný. Už podruhý píšu na tohle téma a znovu se mi to nepovedlo. Asi napíšu nějakou delší povídku...do třetice...

Abyss
09. 04. 2004
Dát tip
ale ne nezoufej kdyz sem byla mala taky sem psala takovyhle veci... ale sou to jenom vykrikovosti a kdyz to jeste nemyslis od srdce... hodne stesti do tretice!

pozorovatel
09. 04. 2004
Dát tip
Malá? A to jsem starší... - hezké povzbuzení. Ono to bude tím, že téměř nemám žádné zábrany a posílám do Písmáku kdejakou volovinu... ale ono se to zlepší(až začnu psát)

dismorphia
09. 04. 2004
Dát tip
Ono je totiž až ironické, že tvé dílko by se dalo brát jednak tak, že moc chceš (zájem druhých, atd.), jednak tak, že sám málo chceš, jsi beze zájmu o cokoliv (proto ten nezájem o tebe).. Taky by to šlo vysvětlovat ještě jinak - neexistující nezájem, což by podtrhovalo možnost sebelítosti, ale... no přestanu tu fantazírovat a šťourat :) Odpověď na tvou otázku zní ano, samozřejmě. Pakliže si mě totiž někdo všímá a projevuje o mě zájem, ráda ten zájem přijmu je-li nezištný a týká-li se opravdu mě. Pakliže mě někdo chce měnit, ať si ten svůj zájem soustředí na někoho, kdo se převářek podle libovůle ostatních nechá. Něco jiného je vliv jedné osoby na druhou, který je naprosto přirozený, ale o tom tam nebyla řeč:)

Craerassy
09. 04. 2004
Dát tip
Já si představila sochu...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru