Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Časopisy pro ty druhé

19. 04. 2004
5
0
4786

Doufám, že se dámy neurazí...

     Poslední dobou mám pocit, že se všechny dívky a ženy schovávají doma a nevychází. Počítám, že si pročítají ženské časopisy, což je při jejich množství na trhu téměř nadlidský úkol. Všechny tyto časopisy poučují, jak se nejlépe namalovat, jak s muži mluvit, jak se oblékat a chovat. Některé vyspělejší mají dokonce i recepty (počítají s tím, že jejich čtenářky někoho uloví a pak mu uvaří). Ale ani v jednom není návod, jak vzít za kliku a vyjít ven, kde se může žena s mužem seznámit.

     Možná si mnoho žen myslí, že ten pravý by si je měl najít sám jako v pohádkách, kdy se vydává Honza hledat princeznu. A tak předpokládají, že jen stačí sedět doma a pěkně vypadat, až se jejich hrdina objeví ve dveřích.

      Nebo jsou ovlivněny reklamami, ve kterých muži s loutnou (popřípadě kytarou – tu je dnes snazší sehnat, byť není tak romantická) stojí pod oknem ženy a skládají jí básně. Dotyčná většinou pošle tohoto romantika k šípku. Kdyby tak ale učinila některá z čtenářek ženských časopisů, bylo by tomu poprvé a naposled, jelikož by se už takový další pomatenec v rodu mužů nenašel. Tedy pokud nemá dotyčná dívka bydlení hned vedle psychiatrické léčebny s častými útěky chovanců.

     Několik vybraných ženských časopisů obsahuje i rubriku „jak si uvařit“, „ukonejši svůj žaludek“, popřípadě „mňam, aneb jak si držet linii s radostí“. Nic zajímavého jsem na těchto rádoby receptech neshledal. Rozhodně ne mňam je jeden bílý jogurt s půlkou jablka denně. Ale o víkendu vás čekají přímo hody – můžete si dopřát čtvrt kilogramu dušené zeleniny!

     Také v časopise pro něžné pohlaví nesmí chybět rubrika, která se věnuje ženským hvězdám a jejich životu. Každý týden se tak dozvídáme nové stěžejní informace, jestli paní N. stále ještě chodí s panem A., nebo zda-li se paní P. už konečně domluvila se svým nakladatelem a příležitostným milencem, slovutným panem R., vydání jejího nové superalba, na kterém má spolupracovat i se slavným panem D. Když si však svéprávný člověk (což chápu, že po ženách nemohu chtít) tyto indicie poskládá za sebe jako domino, ve výsledku mu beztak vyjde, že jsou všechny tyto informace NA PRD.

     Ženské časopisy vždycky obsahují rubriku křížovka o ceny. Možná namítnete, že křížovky se v dnešní době vyskytují téměř všude, ale zde mají cílené umístění. Křížovka je většinou o nějakou skvělou cenu, jako je pobyt u moře či masáž od profesionálního maséra. Celá věc je v tom, že žena v křížovce vidí příležitost, jak vybřednou z nudného soužití s přítelem, popřípadě manželem. Jak řešit partnerskou krizi však časopis neuvádí.

     Proto raději časopisy přilévají oheň do lávy. Vyskytují se takzvané top žebříčky chlapských neřestí a špatností. Pravidelně se na prvních pozicích umísťuje, že muži smrdí ponožky a oblečení vůbec. Žena souhlasně při čtení přikyvuje hlavou a jako náhodou se hned pod žebříčkem vyskytuje reklama „neuvěřitelná nabídka pračky za pouhých 6990 korun“. Kdo koupi zaplatí psát raději ani nebudu, jelikož žena si na další stránce přečte článek s nadpisem „Naučte ho, ať za vás platí“.

     Ale nemůžeme to mít našim jemnějším polovičkám za zlé. Jim zase přijde, že náš časopis o automobilech je pořád stejný. Neustále je tam totiž nějaká věc, která má čtyři kola a co je hlavní nedostatek,  nejsou tam křížovky o ceny…


Shogotte
18. 06. 2004
Dát tip
Ženské časopisy? Ač převážně muž...kluk...chlapeček..., musím upozornit zejmena na platek Maxim...to jsem fakt ještě nežral:)

marcela
27. 05. 2004
Dát tip
Tak toto dielko sa mi fakt pacilo. Tusim som objavila novu kategoriu :-) Neboj sa, konkurovat ti nemienim ;-) tip*

Jokaste
30. 04. 2004
Dát tip
Po delší době jsem si přečetla něco od Tebe a hned je z toho tip-jak to děláš? :)

To víš... snažim se... :) Díky

chalmin
25. 04. 2004
Dát tip
rmm: parádní fejeton, perfektní je domino! btw: je to zdánlivě absurdní, ale cílová skupina tohoto druhu časopisů jsou pracující zralé ženy středního věku vysokoškolského vzdělání, které u nich relaxují po náročném dni..

Díky! Na kdy plánuješ napsat nějakou povíkdu? V poezii nejsem zrovna kovanej...

Dero
19. 04. 2004
Dát tip
Ano. Typicky Tvůj fejeton - to znamená na zdejší poměry velmi nadprůměrný. Skvěle. ***-*

Craerassy
19. 04. 2004
Dát tip
Tam vážně nepíšou nic o sexu?? Tak to zase v těch mužských časopisech jo. Tak si kupuju radši ty vaše.:-)))) tip!!

Makča
19. 04. 2004
Dát tip
Myslím, že na úplně stejným principu fungujou časopisy pro chlapy...jednou jsem dělala nějakou lingvistickou reflexi z časopisu Quo, což je takovej plátek pro nabušený borečky s mozečky tak akorát do dlaně,jak se tam často píše v poněkud jiných souvislostech, nicméně to má silnou čtenářskou základnu, stejně jako tyhle časopisy pro blbý pipky, nikoli pro ženy a jak oni tam profilujou svýho ideálního čtenáře, tak to já z fleku vstoupím do kláštera, kdybych si měla myslet, že všichni chlapi jsou takovýhle..takže já bych se tím nevzrušovala a negeneralizovala to na ženský problém, nebot blbost jde napříč pohlavími, tak nějak bych řekla celkem emancipovaně, půl na půl...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru