Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jarnění

23. 04. 2004
2
0
1219
Autor
Čuminka

:-)

JARNĚNÍ

 

K vyprávění o jarnění si vyberu dub, dubové listy, později pochopíte proč. A ještě začnu podzimem, aby to nejlepší zůstalo nakonec. Každé roční období příroda šustí. Nejvíce na jaře v létě. Nejvíce šustí les, stromy, listy, možná i jehličky. Každý strom šustí jinak. Lípa zpěvně, dub majestátně, bříza vášnivě, topol vznešeně, osika rozjitřeně…Dub je krásný strom, ostatní stromy ovšem také. Život dubových listů začnu na podzim. Dubové listy nepadají na podzim až na jaře, chrání ptáčky, dělají jim bezpečný úkryt. Jiné listy najdeme na podzim po zemi, převalují se, vítr je fouká sem a tam, když jich je větší množství, je velká radost se v nich brodit, hlavně pro děti je to velká zábava. A podzimní listy jsou krásně barevné, ne ale dubové. Dubové drží za scvrklou stopku až do jara, zhnědnou, zkroutí se, šustí podzimem. Ani dravý severák je neutrhne, je to k podivu, stopka se zdá být tak slabá…A v zimě, v zimě je to krása, obalí je jinovatka, mrazík, obkrouží pravidelné kraje listu, pocukruje svou bílou krásou, jsou zabalené do mrazivě hebké peleríny.

 

Nadejde jaro a dubové listy stále staré, loňské šustí, nyní šustí nejvíc, jsou suché. Dub jako téměř poslední shazuje tyto hrdinské listy a nalévá pupeny k novému životu, sladce lepkavé jako nová láska, ostatní stromy již mladými světle zelenými lístky šustí, ševelí v jarním vánku, každý jinak, dle své velikosti, síly, povahy. Dub se k nim přidává. Jeho listy jsou větší, tužší, majestátnější, krásně pravidelně vykrajované, jak to umí jen příroda. Jarní list krásně uklidňuje. Zkuste se na něj v lese déle zadívat, na počasí nezáleží. Díváme se po lese, na utíkající potok i veverku. Málokdy na listy. Jsou zázračné stejně jako vše z přírody, nezaslouží si to. Tetelí se ve vánku, pevně drží na slabé stopce, krásně šustí, ať vane větřík, ať je skrápne déšť, pálí do nich silné jarní slunce. Můžeme pozorovat neopakovatelný tanec ve větru, úžasný, jedinečný koncert ladnosti listu. Jak jednoduché. Vidíme sjíždět kapku vody po listu jako na klouzačce. Zahlédneme slunce prolitý list jako průhledný, zářící, každou žilku, téměř je cítit proudící míza. Život každého listu je zázrak, na každém stromě trochu jinak. Příroda krásně šustí, nejkrásněji právě na jaře.

 

Lidé takto šustit neumí. Škoda. Neslyšíme naše vzájemné šustění. Možná by náš tanec ve větru, v obdobích života od jara do zimy, byl lepší.


Čuminka
26. 04. 2004
Dát tip
díky moc za názor, potěšil, a za Tipa, určitě si taky přečtu něco od tebe čumi

synáček
23. 04. 2004
Dát tip
"sladce lepkavé jako nová láska..." To je moc hezké přirovnání... Šustění lesa bývá opravdu nádherné...ale (dle mého soudu) není projevem osobnosti listů...je projevem osobnosti větru, kterému listy slouží za nástroj...jsou pasivní. Proto jsem (alespoň tedy sám za sebe) rád, že lidé toto "nemusí"... Tanec ve větru...“kam korouhvička, tam plášť“...lidem nesluší. Chtěl bych být spíše jako pevný dub...ne jako jeho listí... TIP...a díky...(a Avi mé nejmilejší elfce...)

Čuminka
23. 04. 2004
Dát tip
díky za názor, ale nepatří k tomu dubu to listí stejně jako poklička na hrnec ? takže tý pasivitě asi úplně neunikneme, ale vláčet sebou nemůžem nechat to ne ! měj se čumi

papouch
23. 04. 2004
Dát tip
tedy já nevim, ale příroda šustí nejkrásněji a nejvíc na podzim

vesuvanka
23. 04. 2004
Dát tip
Krasne! Citlive, vyzaruje z toho laska k prirode. Zaujal lme i zaver. I ja miluji duby, jsou to nadherne stromy, obdivuji jejich vitalitu a silu, nejednou mi setkani s nimi dodalo silu prekonat nejakou tezkou situaci. Pred 37 lety jsem zasadila v jednom prazskem parku 3 doubky primo ze zaludu. V tomto parku pred tim zadny dub nebyl. O doubky jsem se peclive starala, dala ljsem kolem nich koliky, aby pri sekani travy nebyly lposekany. Pozorovala jsem, jak doubky rok od roku pomalu rostly. lMela ljsem z nich velikou radost. Asi po peti letech zacaly rust rychleji . Ted jsou z nich krasne velke stromy. Mam z nich velikou radost. Diky za Tve krasne dilo. Preji Ti hodne dalsi inspirace v prirode a davam veliky TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru