Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svoboda v pangejtu

26. 04. 2004
4
0
6644

Politický fejeton

Dějství první: Svoboda v pangejtu

     „Pane, ta zatáčka vypadá nebezpečně.“

     „Jestli to neprojedeš ve stoosmdesáti, tak si hledej jiný zaměstnání! Kámoši mě čekaj na rautu!“

     Pravděpodobně poslední česká bába kořenářka sbírala opodál bylinky. Náhle uslyšela náraz. Doběhla k místu velkého hluku a spatřila převrácené zdemolované auto. Ministr stál opodál v obdobné pozici jako hráči při zahájení ragbyového zápasu – kolena pokrčená, trup předkloněn, ve tváři zuřivá grimasa.

     „Bábo, pomož mi, něco mě píchá v zadku,“ postěžuje si Svoboda bábě.

     Bába Svobodu opatrně obejde, aby se mohla podívat, co Svobodovi znemožňuje pohyb a záhy téměř infarktově uskočí.

     „Božínku větev. A jak hluboko…“

 

Dějství druhé: Operace větev

     Prohlášení tiskového mluvčího ministerstva zahraničí: „Ministr svoboda utrpěl při automobilové nehodě četná těžká zranění, nicméně jako pravý profesionál nemarnil časem a i přes indispozici se vydal houbařit do nedalekého lesa. Toto je jeho úlovek!“ prohlásí horečně mluvčí a všem ukáže krásného křemenáče.

     Dav politiků propukne v jásot a tleskot.

     „Vždyť houby rostou v září,“ nevěřícně zareaguje jeden z novinářů. Následně je však odvlečen dvěma dvoumetrovými bodyguardy neznámo kam a všichni členové ČSSD začnou sborově pět píseň Čo bolí, to prebolí, aby ministrovi ulehčili jeho muka. Jako dárek mu do nemocnice pošlou dvě kila kaviáru a číslo na Eskort servis.

 

Dějství třetí, závěrečné: …někteří jsou si rovnější

     Operace se zdařila. Svoboda byl osvobozen od větve. Ta byla záhy poté za nepřítomnosti médií odsouzena za pokus o zabití na 126 let, nicméně trest jí byl odpuštěn poté, co ji jeden z bodyguardů neúmyslně zlomil na šestnáct kusů při přesunu do vězení.

     Ministr byl na klíčové hlasování o zákonu DPH přepraven do senátu vrtulníkem. „Zvedl jsem ruku pro … pro … pro co že? no … obraťte se na mého tiskového mluvčího, jsem unavený po práci,“ řekl stručně novinářům. Poté byl přepraven vrtulníkem zpět do nemocnice.

     Našemu reportérovi se podařilo pořídit ještě téhož dne večer s ministrem Svobodou krátké interwiev.

     „Jak jste se cítil při cestě?“

     „Pěkně to letělo, to se mi líbilo. A je to daleko bezpečnější než auta.“

     „Je tedy možné, že se i po vašem uzdravení budete do práce přepravovat výhradě vrtulníkem?“

     „Víte … jak že se to říká … nic není nemožné?“

 

Ponaučení pro obyčejného občana: Radujte se, Svoboda žije!


MeTB
10. 05. 2004
Dát tip
Se smrtí každého člověka je mě méně. Radujme se. Při čtení to na mě působilo jako jakési myšlenkové leporelo. A naprdnutý autor, souhlasím, BG. :-) Vcelku legrace. Tip Tom

zahide
10. 05. 2004
Dát tip
mno mě se to vcelku líbilo, jen forma mi přespříliš nesedla, ale nápad byl vtipný..:))

Máš naprosto pravdu. Ale tohle prostě muselo ven a nešlo to zastavit...

Skoro to vypadá, jako bys mi kálel na hlavu... eh... Ještě, že si z toho má mysl nic nedělá...

Neblázni Joshy, včera jsem viděl v televizi jak naši "vyšší úředníci" nesou hrdě českou vlajku a právě na ní bylo to "pravda vítězí", i když už jsem si smysl těhle slov musel nechat vysvětlil od táty. Poněkud se totiž posledních pár let na ně zapomíná...

Uvidíme, jak se budou ty naši charakteři chovat teď, když jsme v EU... Podle mě se naprosto nic nezmění, akorát se budou snažit dostat dál co se týče kariéry, budou chtít obsadit posty v Evropě, ale tam ti naši charakteři krutě narazej... Pravda vítězí!

Yossarian
01. 05. 2004
Dát tip
pravda a láska... :o) to jo, ale ne vždycky! :o)

Chápu jak to myslíš. Ale zase na druhou stranu pochop mě. Pokud bych to měl napsat inteligentním humorem bez nadsázky, tak bych si musel jenom stěžovat, ztratilo by to právě kousek tý absurdnosti a z fejetonu by byla jenom další usmolená kritika vlády. Dost dobře nejde napsat inteligentní pravdivý fejeton o politice, protože by při jeho psaní autor zešílel. Musej jsem se nad to takto přenést. Ale chápu tě...

Andulka
30. 04. 2004
Dát tip
Omluvil se alespon p.Svoboda verejne svym volicum??Jako jak toho strasne lituje, ze to byla chyba a hloupost jezdit rychle a ze uz nikdy jezdit rychle nebude?

Andulka
30. 04. 2004
Dát tip
Me se libil ten fakt, ze te to stve a ze pouzijes pero a reknes svuj nazor!

Ale no tak, nebuďmě naivní. Už jsi někdy viděla politika, aby se omluvil, případně přiznal svou vinu. Maximálně to shodí na někoho jiného (řidič) nebo bude standardně mlčet a dělat poraněného chudáčka. Prostě normálka, škoda mluvit...

Andulka
30. 04. 2004
Dát tip
Ano. Naposledy to byl kanadsky ministr, v loni na dovoleny v cizi zemi, kdyz ho zastavila nahodna hlidka, mel alkohol v krvi. Lidi volali po jeho odstoupeni, byla z toho velka afera v mediich, a on se verejne omluvil a slibil, ze uz to priste neudela. Mam maly mozek, vejde se tam jen urcity pocet informaci, takze se omlouvam, ze si nepamatuji jeho jmeno.

Yossarian
30. 04. 2004
Dát tip
to nebyl kanadskej ministr, ale jenom chlápek za něj převlečenej, politik by to neudělal, to je totiž charakter :o)

Yossarian
28. 04. 2004
Dát tip
aha, no jo :o)

Yossarian
27. 04. 2004
Dát tip
jo, tohle beru, tip btw Andulko, co ti přišlo nechutný?

Andulka
27. 04. 2004
Dát tip
Ja nevim jak to vysvetlit.....ale tak jak je to popsany. "„Bábo, pomož mi, něco mě píchá v zadku,“ postěžuje si Svoboda bábě." a podobne....Proste by mi politicky fejeton sedl vic inteligentneji napsany.....Zkratka se mi tady libi o cem autor pise, ale nelibilo se mi jak o tom pise...:-)

Andulka
26. 04. 2004
Dát tip
pangejt -??? co to je??? ->skvele tema na politicky fejeton, ale nelibi se mi jak to bylo napsany, nektera cast se mi zdala az nechutna...

Craerassy
26. 04. 2004
Dát tip
„Božínku větev. A jak hluboko…“ :-))) a to já jsem se pobavila tip

Dero
26. 04. 2004
Dát tip
Cítím z toho Orwella ... ;op Fajne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru