Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

velký objev

26. 04. 2004
0
0
941
Autor
sipod

Nic.

Velký objev

Byl jsem pozván na návštěvu. Na návštěvu ke svému příteli, jenž byl znám svým amatérským bádáním ve veškerém odvětví moderní vědy. Již před otevřením dveří jeho domu jsem věděl že na "velkou oslavu nového objevu" jsem byl pozván jenom já a na jídlo budou nějaké suchary a na pití krabicové víno tak mladé, že by vlastně ještě vůbec nemělo být v krabici.

Dům v němž badatel bydlel, se ztrácel v houštině nesečených travin na samém konci okraje města, onen dům, který by se měl spíše psát v uvozovkách, byl tak malý, že když ho stavěli, dělali si stavbaři srandu, jestli mají dělat základy nebo pouze na zem hodit pětikorunu a celý dům postavět na ní. Dost ale nemístných vtípků na účet domu mého přítele, když jsem sám bydlel ještě u rodičů.

Po notné chvíli klepání a zvonění konečně otevřel dveře, pozval mě dál a usadil v obývacím pokoji, neuklizené pracovny, ložnice a kuchyně naráz. Přes okna byly přehozeny různě barevná prostěradla, na nízkém stolku mezi špinavými talíři, psacím strojem, kupami papíru a polámaných tužek ležela mísa s různými neidentifikovatelnými sušenkami a vedle ní stála poloprázdná láhev s bledě načervenalou tekutinou. Jelikož jsem byl znalý bontonu svého kamaráda, bez okolků jsem láhev otevřel a dobrou polovinu obsahu jsem vypil s vědomím, že to budu jistě potřebovat.

"Tak, můžeš začít."

Kamarád si sedl na židli naproti mě a až teď jsem si všiml silně neudržovaného vzhledu, podtrženého fialovými kruhy pod očima a do krve rozkousanými rty od nenechavých zubů z dob, kdy hlava zápasila s jistě neuvěřitelnou, převratnou a šokující teorií.

"No", začal velmi opatrně, "bylo mi vždy divné, že lidé se vzájemně posuzují podle vzhledu, myslel jsem dříve, že je to pouhý výraz povrchnosti, ale když jsem se nad tím zamyslel a dále myšlenku rozvíjel, dospěl jsem k názoru, že jak z hlediska upravenosti zevnějšku tak i z hlediska architektury fyziologického vzhledu člověka od narození, jako je třeba tvar obličeje, určuje povahu a schopnosti daného jedince."-dokončil svůj úvod do problému s vítězoslavným obličejem.

To bylo celkem zábavné poslouchat od člověka jenž vypadal jako by po dlouhé době vylezl s městských stok.

"To je jako všechno? Pokračoval jsi nějakým pozorováním? Co nějaké výsledky, závěry?"

"Hmm, hmm" huhňá a kýve hlavou a začne šátrat v kapse svých kalhot, po chvíli usilovného hledání s pomocí groteskně soustředěných mimických výrazů , nachází umaštěný chuchvalec papíru jenž začne opatrně rozkládat, občas se ozve trhaný zvuk a jeho obličej se zkrabatí v bolestný, procítěný škleb. Rozložení trvalo několik minut a z malého kousku se rozvinul papír celkem normálních velikostí, jenž se černal poznámkami zapsanými neuvěřitelně drobným písmem.

"To jsou mé zápisky, které jsem si zaznamenával v době pozorování lidských zevnějšků a potom jejich chováni. Některé úkazy zpravidla na obličeji se u lidí stejných povah nebo vlastností prostě shodují. Ty jsem pak následně vypsal. Neuvěřitelné je to, že nejjednodušší a nejzřejmější pozorování bylo na lidech u kterých se následně projevila nízká úroveň inteligence a vzdělanosti. Tak třeba Nízké čelo- je jasným znakem malé mozkovny a tím i malého mozku, velké nadočnicové oblouky- jsou přežitek s doby dávno minulé."

Tak to už jsem pomalu začínal pojímat jisté podezření, že tady něco nehraje. V koutcích se mi začalo cukat, ale snažil jsem se veškerý smích potlačit, samozřejmě, že by mohl mít pravdu, ale zveřejnění takovýchto závěrů by pro něj znamenalo prakticky vraždu jeho celoživotně budované kariéry.

"Rozpláclý, široký nos" pokračoval "dnes již prakticky nepotřebný přežitek minulé doby, důkaz opožděného vývoje."

To už ale byl úder na hlavičku, již jsem to nevydržel a vybuchl smíchy , mezi nádechy jsem se snažil omluvit , ale přesto na mě přítel nechápavě hleděl a ptal co se děje. Po tom co jsem se dokázal uklidnit, rozhlédl jsem se po pokoji,

ale co jsem hledal jsem neviděl a tak jsem se zeptal "Nemáš tady někde prosím tě zrcadlo?"

"Jenom malé zrcátko, někde tady v tom šuplíku" začal vyhazovat do vzduch jednotlivé kusy haraburdí a ty obloukem létaly a dopadali někde daleko v rohu pokoje a při tom huhňal do zásuvky."Vidím, že tě můj výzkum naplno pohltil a asi správně tuším, že se chceš na sebe podívat, ale ujišťuji tě, že podle mých poznatků jsi....ách tady je."

"Ne já, ale ty se na něj podívej!" snažím se říci pokud možno co nejvážněji.

Kamarád nechápavě sedl na židli a zadívá se do zrcátka, mžourá do něj a proto svižně vstávám a sundávám jedno z barevných prostěradel z okna a tak místnost prostoupilo pozdní světlo, teda alespoň ta část světla, které všudy přítomný hustě poletující prach dovolil projít. Přítel vzal do druhé ruky své poznámky a střídavě vrhal neuvěřitelné pohledy mezi zrcátkem a přibližným místem poznámek ohledně rozpoznání jedinců s nižší inteligencí. Je to chvíle ticha, naprosto vážná a pomalá, nic se nehýbe jen myšlenky se snaží projít tou správnou cestou a nezanechat drastické poškození za svým ohonem.

"Všechno,všechno špatně!" –hrdelní hlas se rozeřval po místnosti, prudce hodil zrcátkem a to se roztříštilo o zeď .

V zápětí s křečovitým výrazem energicky roztrhal papír s poznámkami, na malinké kousíčky a vyhodil je nad hlavu. "Byla to špatná myšlenka, nebo chyba v pozorování" smutně a odevzdaně pronesl, když ve večerním světle kolem jeho hlavy klouzaly vzduchem malé útržky velkého objevu.


idle
27. 04. 2004
Dát tip
nápad je ok, ale chtělo by to lepší zpracování. trochu mi nesedí kombinace květnaté mluvy s hovorovými výrazy (sranda), chtělo by to doplnit pár čárek a opravit formulace typu "přes okna byly přehozeny různě barevná prostěradla", vylézá se Z městských stok apod.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru