Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A limuzíny jedou dál

03. 05. 2004
2
0
1012
Autor
nepřítel

Dnes se mi kvuli EU přihodilo něco velmi nemilého. Patřičně mě to dozčílilo a pak hned rozesmutnilo. Když jsem tak přemýšlel, co vlastně máme z celé té slavné evropské unie(záměrně píšu malaá písmene, poněvadž podle mě nestojí eu ani za odplivnutí) a z toho přemýšlení vzniklo tohle...

Zesláblý dělník leží na dlažbě a umírá. Ze zadní kapsy montérek kouká mu klíč, na prsou pálí nejistota a v kapse mezi cupaninou pár mincí. Rozpraskané ruce zčernalé prací zatínají v pěsti prach a sevření je slabší a slabší a slabší, až už nelze ruku znovu sevřít. Nic. Poněvadž umírá.
A limuzíny jedou dál, s hvězdnatou vlajkou na blatnících, válce klapou jak podpatky na plesech, kola duní jak boty kordónu policie. Život jde dál a dělník umírá. Krev mu neteče, jen tělo pomalu černá a zuby s vlasy padají, klouby vržou, kosti vystupují a na patře je sucho. A oči pálí. Ach Bože, jaká je to zima dnes!
A limuzíny jedou dál. V barvách modři a zlatých hvězd kabelek a šperků. A rtů a saténu. A dělník zemřel. A místo hrobu jen bláto mají pro něj. A místo pocty jen hole třesknou.
A limuzíny jedou dál. Jen prázdné důlky dělníkovy lebky, oči už dávno krysy sežraly, vidí místo hvězd hákové kříže.
Lasy
04. 05. 2004
Dát tip
nevím, připomínám mi to uvědomělou poezii časů nedávno minulých. . . Lasy

nepřítel
04. 05. 2004
Dát tip
4 Lasy: copak ty jsi nepochopil kdo v tý svlavný eu bude rejt čumákem v zemi? kdo bude muset víc a víc makat aby se uživil? Bohatý dostanou investiční pobídky a dotace atd... Nůžky se rozevíraj a budou čim dál víc rozevřenější! A co zachrání "pracující třídu"?

Davinči
03. 05. 2004
Dát tip
dávám tip, pěkné obraty

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru