Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HLAS

07. 05. 2004
3
0
986
Autor
Čuminka

...poslouchejte...

 

HLAS

 

Když na jaře cvrlikají ptáčci, tak se nejlépe svačí, pije, dýchá, rozjímá a píše. Je málo jistot, které máme. Jedno rčení říká, že jistá je jen smrt a daně. Přidala bych jistotu duše a hlasu oznamujícího odjezdy a příjezdy vlaků na nádražích. Všimli jste si někdy těchto hlasů?

 

Jsou další neměnnou jako třeba znělka Večerníčku, jako třeba to, že Češi nosí igelitové tašky a tak. Jsou to hlasy plné historie, pokory, klidu a zvláštního kouzla. Promlouvají k nám stejným způsobem už nejméně století a co člověk umí změnit za století…Co bylo v roce 1900 a co je v roce 2004…Takový skok! Ale to je tomuto hlasu nádraží jedno.

 

Svolával ke spěchu k odjezdu vlaků stejně po válce jako nyní. Stejně buržoazii v rukavičkách, chudáky, trampy, chataře, komunisty, Židy, válečné oběti i zrůdy. Stejně v krizích jako v míru, ráno i v noci, za veder i vánice.

 

Téměř by si člověk myslel, že je to jeden hlas, jeden muž. Neživý. Český duch národa co vidí naše prohry i úspěchy, děcka i starce, pána ze zámku i občana Evropské Unie….všechny, všechno, neustále. Nic nekomentuje, klidným stále stejným hlasem se jen století stará o to, aby nám neujel vlak. Možná jen ten železný, možná i jiný…Nám, mně, tobě,…národu, světu.

 

Je to hlas apolitický, jaksi stranou dění, a proto nás tak uklidňuje. Byly doby, kdy hlásal i jinak než česky. Smutné doby. Takový hlas mrazil. Český nádražní hlas hřeje. Hřeje svou jistotou a moudrostí času.

 

Tak až pojedete někam vlakem, usmívejte se. Máte možnost zažít jistotu jako již tisíce před a po vás. Se smrtí a daněmi je to podobné, ale ne takto příjemné. Vlastně vůbec.

 

Vlak. Nádraží. Hlas. Miluji ho.

 

 


Docela trefný....:)))*T

Dash_707
08. 05. 2004
Dát tip
Líbí :o))

papouch
07. 05. 2004
Dát tip
jůůůů vláčkýýý, mašinkýýýý...!!! Miluju. Můj děda býval fírou na 433ojce (parní lokomotiva) a brával mě ssebou...

Čuminka
07. 05. 2004
Dát tip
no vidíš, tak to máš zažitý i s tím nádražním hlášením :-)

hajdam
07. 05. 2004
Dát tip
Ach ano... Hlas vyvolávající odjezdy a příjezdy vlaků na nádražích... Možná to většině cestujících nepřijde, ale i zde zasáhla technika... Nevím, z kterého nádraží jezdíš, ale například v Brně a Hranicích na Moravě je automatický "mužský" hlásič a v Přerově a Valašském Mezřící je automatický hlásič "ženský" :-) Přirozeně je ten co mluví ženským hlasem výkonnější (pravděpodobně novější software), ale rozhodně se dá mluvit o hlase umělém... Jak jej při výrobě namluví, tak bude hlásat... (Intercity jsou hlášeny trojjazyčně) Věřím však, že ten hlas s námi ještě dlouho bude. Valení kol po železných tyčích se jeví být stále perspektivní... :-)

Minulej tejden sem jel vlakem asi po sto letech a je to skvěly, akorat sem nevedel ze sedim v kabince pro deti, furt me nejaka maminka vyhazovala :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru