Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oda na syfilis

16. 05. 2004
1
0
2913
Autor
peres

Neumřu já od práce,

nezahynu bídou,

nezalknu se v oprátce,

skončím syfilidou.

 

Neumřu já na holky,

ani na silnici.

Zemřu volky nevolky

klidně v nemocnici.

 

Nezískal jsem zaživa

lásku skutky svými.

Jeptiška jen šedivá

oči zatlačí mi.

 

Nad mou mrchou stáhne klaun

tvář svou v smutnou masku:

"Zemřel tady vilný faun

na neštastnou lásku."


Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
dík, Ciri...

peres
18. 05. 2004
Dát tip
No jasně. Chtěl jsem si ověřit, jaký bude mít úspěch profesionál. (Bohužel jsem ani ve snu netušil, že je tak známý). Nicméně, když jsem semka hodil před časem Lermontova, tak to nepoznal nikdo.(tipy dostal dva - což není ostuda jeho, nýbrž ostuda kritiky.)

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
Cirilla, seš fakt dobrá...!!!

Lyryk
18. 05. 2004
Dát tip
není to ostuda kritiky, odpovídá to jeho současné modernosti a tvému podvádění... překračuješ zákon a měl bys cizí dílka smazat nebo uvést ukázky na pravou míru; pokud tak neučiníš budu nucen zrušit tvůj nick...

mník
18. 05. 2004
Dát tip
No fakt, Ciri, seš hodně dobrá :o) Lyryk je v podstatě blb a jeho reakce je svou formou poněkud neadekvátní - ale má pravdu. Gellner sice zemřel v roce 1914, což je víc než 70 let, a tudíž můžeš dílo vydávat a prodávat, jak chceš, autor ale vždy musí být uveden. Postih zřejmě neexistuje - jedná se jen o žert, k žádnému majetkovému prospěchu ani škodě tady nedošlo, ale stáhnout či řádně okomentovat bys to měl ;-)

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
mníku, uklidni se, touto narážkou-urážkou (zbytečnou, nemyslíš?) jsi zařadil do kategorie blbů nikoliv Lyryka, ale sám sebe... Samozřejmě, že vždy je třeba uvést autora díla, které jsem SÁM NENAPSAL, minimálně proto, že je to fér,... když už pominu jiné důvody. Postih by mohl podobné autory postihnout zcela svižně tak, jak jest uvedeno správcem serveru, je jen jeho dobrá vůle, že dává "autorovi" dost času na uvedení věci na pravou míru. Rozumíme si? o jen tak by the way, když už jsem dostala to avízo.

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
Lidi klídek :o)) Peres to prostě přepísk (myslet si, že Gellnera nikdo nepozná byla fakt blbost) a ještě přiznal to s tim Lermontovem...(známý méno ještě nezaručuje kvalitu) Měl by se nad sebou zamyslet, možná i pouvažovat o změně nicku...ale diskutovat tady o nějakejch postizích je možná trošku mimo...ne?(tim nechci říct, že souhlasim s jeho činem...naopak)

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
Fixo, není to mimo, je to jedno z pravidel tohoto serveru... a jedno z pravidel slušnosti. Už se to tu řešilo několikrát. A neboj, jsem v klidu a vůči ani jednomu z nich nemám nic, jen je to prostě slušnost.

Noe1
18. 05. 2004
Dát tip
Mník: těchhle publikací cizích básní je tu v poslední době povícero a už mi to přestává připadat jako tak úžasná sranda. Když něco není právně postižitelné, ještě to neznamená, že je to košér. A když někdo provozuje servr, má nejen právo ale i povinnost dbát na to, aby se tu neděly věci, které podle něj košér nejsou. Ohledně tvé reakce - viz první odstavec u Elyn (avi). Ale díky ní jsem brouzdnul na tvá dílka a řekl bych, že se vrátím. To co sem zatím viděl se mi líbilo

mník
18. 05. 2004
Dát tip
Postihem jsem myslel zákonný postih - ať už autora či serveru Písmák. Jaký postup zvolí správce serveru, je jeho věc, pravidla serveru ostatně sám porušuje. Blbem je podle mě například proto, že mohl napsat pravidla jiná, která by při svých osobních útocích porušovat nemusel (např. zrušení nicku Mathew atd.). V tomhle případě má ale pravdu. Pokud je těchhle publikací kradených věcí víc, chápu i razantnější slova. Noe1: Díky, už tady nicméně nové věci publikovat nebudu a až se k tomu dostanu, což bude bůhvíkdy, smažu se (už s tím vyhrožuju dost dlouho :o)

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
Omlouvám se...moje chyba. Jsem prostě už trošku vypsaná :(

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
mníku, nevím, co víš o zrušení nicku Mathew, ale Mathew věděl moc dobře, do čeho jde... Kde správce serveru sám porušuje pravidal? Můžeš mi říct? Docela by mě to zajímalo. Díky. Fixo, ... ale no tak.. ;)

Cirilla
18. 05. 2004
Dát tip
Ach jo, lidi, taxem tady rozjela něco, co sem fakt nechtěla... omlouvám se - a až příště zas na něco natrefim, nechám si to pro sebe... ;c)

mník
18. 05. 2004
Dát tip
Třeba loňský srpen, nemá smysl zbytečně rozvádět.

mník
18. 05. 2004
Dát tip
Cirilla: Nojo, nedráždit hada bosou nohou :-)

Noe1
18. 05. 2004
Dát tip
Cirilla: naopak, dobře žes to udělala. Dyby ses neozvala ty, ozval bych se já ... Gellnera sem znal blahé paměti půlku zpaměti - to se nedá přehlídnout. A debaty sou zdravé, ne?

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
Ciri, ať tě ani nenapadne... Za co bys jako mohla? mník... ano, nemyslím, že by to něčemu pomohlo, navíc myslím, že loňský srpen zahýbal s více lidma a že ne všichni "hrdinové" mají čisté štíty... Taky - v tu dobu jsem tu nebyla, nemůžu se k tomu tedy vyjádřit nijak víc, než jen podle debat, které jsem tu k tomu četla.. Ještě jedna otázka - proč máš teď potřebu se mazat, když od loňského srpna uběhlo už tolik času? Není to trochu mimo s tím vyhrožovat (tvůj termín) teď?

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
Noe, tak nějak..;) (Já spíš Hlaváčka ..;)

mník
18. 05. 2004
Dát tip
Probůh - nevyhrožuju (komu taky, že). Potřebu odplout mám už od srpna a ještě jsem se k tomu nedostal - trocha nostalgie v tom možná taky je. Za tuhle hlášku nicméně sorry, to sem asi fakt nepatří.

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
Cirillo to teda nemůžeš!!!!! Možná že by si Elyn (nebo já) časem vzpomněla, kde že to tráfla, ale bez tebe by to nebylo ono :o))) Myslim, že každý čin nekalý je třeba....no žalovat ne, ale hlásit se to musí (teď jsem někoho vykradla a nevim koho :o)) asi Trošku)

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
mník... ok..a děkuju..ne každý dokáže uznat, že maličko přeťápnul a omluvit se - za to má poklona..;) ;) a myslela bych si - nemaž se... trocha nostalgie neškodí a my si tě rádi přečtem ;) Fixa: jsem ráda, že se směješ a - já bych si asi nevzpomněla, já opravdu radši toho Hlaváčka ;)

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
hm...a hnedka na něj plácneš Hálka, ne??? :o))) (teď hanim Hlaváčka, ačkoli jsem ho zatim nečetla...) Ale Gellner, Toman...To je skvělá parta

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
Ne, plácla bych na něj Ortena..;)

VypsanaFixa
18. 05. 2004
Dát tip
Jak vidim, tak se dneska nechytám...radši toho nechám, dokud je čas :o)))

Elyn
18. 05. 2004
Dát tip
:) klid, ani já nečetla všechno :) brou noc :)

Cirilla
17. 05. 2004
Dát tip
Tak bacha, tahle báseň je celá opsané, autorem jest český buřič František Gellner: Píseň zhýralého jinocha Nezemřu já od práce, nezahynu bídou, nezalknu se v oprátce, skončím syfilidou. Nezemřu já u holky ani na silnici. Zemřu volky nevolky klidně v nemocnici. Nezískal jsem za živa lásky skutky svými. Jeptiška jen šedivá oči zatlačí mi. Nad mou mrchou stáhne klaun tvář svou v smutnou masku: "Zemřel tady vilný faun na nešťastnou lásku." - hodně velká drzost... peresi.

VypsanaFixa
16. 05. 2004
Dát tip
ta první sloka je mi nějaká povědomá.....

Rena
16. 05. 2004
Dát tip
Líbí*

Marcilka
16. 05. 2004
Dát tip
...rýmování...nemusí vždycky znamenat "báseň". Vcelku mne to rozladilo...

Elyn
16. 05. 2004
Dát tip
taky už jsem někde potkala...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru