Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebe, peklo, ráj IX. (29. 4. 2004 – 27. 5. 2004)

20. 05. 2004
1
0
1588
Autor
clovrdka

Dnes naposledy ze Švédska... Obrazová dokumentace na www.olllie.info

* Poslední dny ve švédském Kristianstadu jsou ve znamení velkého loučení a nekončících pitek. Druhý týden v květnu dorazí na týden stařičká Karosa ze Žiliny plná kolegů ze Slovenska, s nimiž odjede Tono a Jano, kteří tu s námi strávili 4 měsíce. Ujistíme se, že v některých případech padají hranice a bariéry, zejména pak ty se Slovenskem… Při loučení s chlapci všichni zamáčknou slzičky dojetí.

 

* Na třetí květnový týden přijedou kolegové od nás z ústavu a mejdan může pokračovat bez přestání směle dál i v tom dalším týdnu. Jestli si majitel penzionu, kde byli nejdříve ubytovaní Slováci, myslel, že ho s nimi potkalo to nejhorší v okamžiku, kdy se jeden accident řešil i s pomocí místní policie, netušil, že o týden později mu Češi málem zboří penzion včetně přilehlého kempu.

 

* Co mi studijní pobyt, který se dá nazvat placenými 4 měsíčními prázdninami vzal a dal?

  • Potěšující je, že mi nevzal nic – ani sny, ani ideály. Jen mi z jistého úhlu pohledu nedal možnost se více rozmluvit anglicky, protože od nás ze školy jelo do Švédska 18 lidí, což rozhodně málo není. Ano, byla legrace a švanda, hodně jsme toho zažili, ale bylo by mnohem lepší, kdybychom byli rozprchlí po celém Švédsku na různých univerzitách (což záleží na dohodách a spolupráci mezi univerzitami) anebo aby nás jelo max. 5 lidí.
  • Mohla jsem poznat typ školství, který se s tím naším nedá srovnávat. Jde hlavně o příjemnou atmosféru mezi vyučujícími a studenty, kdy vám v podstatě kdykoliv rádi pomohou. Styl výuky není jako u nás založen na tom, aby na splnění zápočtu musel člověk prosedět min. 80% cvičení, která mu nic nedají a látka je podávána pasivně, napsat seminární práce a ke konci splnit i písemné práce, aby pak mohl jít ke zkoušce. Ve Švédsku je důraz kladen na samostatnou nebo týmovou práci při tvorbě prezentací a seminárních prací, kde je zadaný termín odevzdání a starejte se, jak chcete. Cvičení povinná nejsou. Pokud kurz je ohodnocen známkou, ne vždy musí člověk vykonat zkoušku, tj. známka se dává za odevzdané práce, prezentace a případné ověření znalostí během kurzu. Na posledním cvičení nebo přednášce studenti vyplní papír „Course Evaluation“, kde můžou ohodnotit obsah a složení kurzu, sdělí, v čem si myslí, že je slabina kurzu a kde je naopak síla, mohou navrhnout zlepšení apod. Toto je vizitka každého, kdo vede přednášky či cvičení, protože se tak nejen on dozví, co si myslí samotní studenti.
  • Viděla jsem další kousek světa – nejen jednu z 24 švédských oblastí Skåne, kde Kristianstad leží, ale i všechna tři skandinávská hlavní města – Stockholm, Helsinki a Oslo.
  • Poznala jsem víc sebe sama, získala jsem nový rozhled, nahlédla jsem do prostředí, kde si nezávidí lidé nos mezi očima…

Yossarian
26. 05. 2004
Dát tip
dobrá reportáž, každopádně k tomu školství- srovnávat je dost nemožný, protože ono srovnávat už třeba jenom v rámci našich vysokých škol je dost nemožné, na každé univerzitě, fakultě, katedře a především pak samotném kurzu jsou úplně jiné podmínky a povinnosti někde se docházka píše, jinde ne, někdy končí předmět zápočtem, jindy zkouškou, někdy také odevzdáním práce takže tak jak to z tvého sdělení vypadalo- že u nás je to málo pozitivní ve srovnání se Švédskem- to musím nutně odmítnout :o) *

clovrdka
26. 05. 2004
Dát tip
Yossarian: ja to srovnavala se situaci u nas na ustavu, ale ano - je to relevantni a v ramci sirsiho srovnani zcela nemozne; to vis, clovek srovnava s tim, co zna a zazil...

clovrdik
21. 05. 2004
Dát tip
hezký shrnutí :-)

clovrdka
21. 05. 2004
Dát tip
a jeste krasnejsi zazitky, prekvapivy zacatek neceho noveho a silneho, vetsi duvera v sebe, sblizeni a poznani mych soukmenovcu a... je toho opravdu hodne, co clovek za tu kratickou dobu ctyr mesicu, ktera mu ke konci pripada jako vecnost, zazil, prozil, videl a poznal...

orsm
21. 05. 2004
Dát tip
Ten začátek něčeho nového a silného je možná velmi překvapující, ale rozhodně to bude krásné a stát za to, pokud tomu bude věřit celým svým srdcem a rozumem. Větší důvěra nejen v sebe je třeba a je dobře, že jí nalezla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru