Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrtvou rybou

23. 05. 2004
23
3
5165
Autor
Earl_Grey

Stát se tak polomrtvou rybou,

nechat se spláchnout proudem.

Bezvládně plynout, hnít a hynout.

Být starým říčním bloudem.

 

Nebo být rybou hluchoslepou.

A němou už tak od přírody.

Neznat tu pravdu velkolepou,

vnímat jen náruč chladné vody.

 

Leknout se života a leknout

- moci si to tak dovolit.

Smět někdy pod náporem kleknout!

Smět tak náporu povolit!


3 názory

Anetté
17. 04. 2007
Dát tip
Wow, Okamžitá odezva. Prosím Earle Grayi, bylo mi potěšením číst, i teď, znovu((;

Earl_Grey
16. 04. 2007
Dát tip
Děkuji, Anetté:-)

Anetté
30. 03. 2007
Dát tip
Leknout se života a leknout...To je superskvělý*

Eidam
16. 02. 2006
Dát tip
hezký *


Earl_Grey
05. 04. 2005
Dát tip
Děkuju. Nepřeháněj to, Shorty... :-)

Tak tohle vsechno byla dost výborná snůška kritik, což se mi připadá jako interakce mezi kvalitou dílka a kritik...a když jsem si to celé znovu pro sebe vyhodnotil nezbývá mi než sem něco připsat a tak aspoň trocha hluboké slovní idiocie jako poklonka králi ryb, čajů a rybích čajů: Earlu Greyovy od jeho věrného šaška- mě

etna
25. 03. 2005
Dát tip
ach jo ... T!

Earl_Grey
24. 03. 2005
Dát tip
Psyché: Jéje, díky :-) Můj první obrázek a zrovna takovej pěknej... :-) A hlavně se mi na tom líbí, že skoro takhle přesně jsem si ji představoval. Hlavně ta voda je přesná. Dík. :-)

_Psyché_
24. 03. 2005
Dát tip
já ti vidim do duše já vim krásný večer Ti

_Psyché_
20. 03. 2005
Dát tip
mrtvá ryba *

Earl_Grey
11. 02. 2005
Dát tip
Děkuji velice. :-) No ale měnit to nebudu.

pozorovatel
10. 02. 2005
Dát tip
"Leknout se života a leknout" - bych vynechal to "a leknout", páč mi to přijde jasný a to před tim aspoň bude dvouznačný ale nechci radit:)) protože se mi to líbí a jsem ryba:))

Earl_Grey
25. 01. 2005
Dát tip
Shorty: Někde uprostřed. Na povrchu rozhodně ne, už jen kvůli tomu, že ne všichni ten pocit pochopili... Nebo pochopili, ale nedokázali se do něj vcítit. Ale je to jen takovej hodně občasnej stav, kterej jsem teď už dost dlouho nezažil.

pekelne depresivni v hlubsim smyslu pochopeni, vis v tom tretim planu obrazu ze slov kam si uzavření pisálkové schovávají svoje deprese na horsi casy ( :) no ale asi az tak hluboko to nebude, kdyz jsem to nasel ja...nelezi to nakonec uplne na povrchu??? )

Earl_Grey
06. 12. 2004
Dát tip
Děkuju fakt všem. :-)

no prostě ty jsi narozdíl ode mě opravdu výbornej básník jak tato věc jedině potvrzuje

navíc je to tak jak píšeš aspoň u mě

ille
09. 11. 2004
Dát tip
to byla vzpomínka na jednu knížku zenových povídaček, mám doma z tý mrtvý kočky obal, knížka sama se přesunula o dům dál k fajn lidem myslím

ille
08. 11. 2004
Dát tip
to je hezký :t: já to mam takhle s kočkou, že bych někdy chtěla bejt Mrtvou kočkou, ale je pravda, že možná začnu chtít být někdy mrtvou rybou, protože to je rozohodně poetičtější, dík za podnět...

Earl_Grey
08. 11. 2004
Dát tip
Zas ale mrtvá kočka je rozhodně originálnější. ;-)

tahle je taková lákavá..a já neumímpsát nějak výstižný nebo vtipný kritiky i když bych to umět chtěla, ale tahle mě unáší ssebou....*

Earl_Grey
21. 10. 2004
Dát tip
Děkuju, tohle JE pěkná a originální a hlavně milá kritika.

Earl_Grey
02. 10. 2004
Dát tip
Bez keců a upřímně děkuji. :-)

Terush
15. 09. 2004
Dát tip
Líbí, ačkoli sama "rýmovačky" moc nemusím... Má to smysl a vtip ;-)..... přidávám tip ;-) jo a s tím zhudebněním by to nemusel být špatný nápad ;-))

Myslím, že by z toho byl bezvadnej text písničky. Earle, nechceš to zhudebnit? :))

Earl_Grey
19. 07. 2004
Dát tip
B.: Díííky :-)

Beketamon
29. 06. 2004
Dát tip
Jéžiš to je tak hezky...fakt !!!!!

Beketamon
29. 06. 2004
Dát tip
jezis tip sem opoměla dat ti takze TIP

Narriel
06. 06. 2004
Dát tip
Líbí. Neříkám, že chápu, ale k tomu třeba dojdu časem... Takže se budu opakovat...Líbí ;-).

Earl_Grey
25. 05. 2004
Dát tip
Podle mě by to báseň degradovalo, kdyby ty rýmy měly stejný kořen slova. Třeba Vyběhl - doběhl. To by fakt bylo dost trapný. Ale já nevim, vytýkat, že se rýmujou třeba dvě úplně různý přídavný jména... To se mi zdá ujetý. :-) Já nevim, podle mě to nemusí báseň degradovat. Pokud má spád a švih, tak proč ne? Jako Villon ze mě nebude... :-))

ale má chuan stejně z větší části pravdu. je pravda, že rýmy gramatické jsou jednodušší, a proto se sluší zacházet s nimi obezřetně. dalimil ve své kronice třeba skoro jiné nepoužívá... jenže právě proto je na to třeba dávat bacha. je s nima to nebezpečí, že se ti z básničky stane trochu kolovrátek. rytmus přetluče všechno ostatní. proto, když už budeš pracovat s tímhle druhem rýmů, neváhej občas udělat nějaký přesah, aby ti aspoň nevycházely konce vět pokaždý na konec veršov.

Earl_Grey
25. 05. 2004
Dát tip
inž_Prase, chuan: Tak dobře, máte asi pavdu... No, zkusím si na to dávat pozor. Je fakt, že kdyby to bylo delší, už by se z toho skoro stávala taková odrhovačka...

chuan
24. 05. 2004
Dát tip
steven: mýliš sa, sú to takzvané gramatické rymy (alebo nie sú vôbec, aj keď...) gramatické rýmy su take, kde sa "rýmované" slová zhodujú v rode, type, osobe alebo páde, také rýmy sú lahké...tým pádom degradujú celú baseň so sebelepším obsahom,ale ked je forma a obsah v rovnováhe, vtedy je to umenie....skús sa na to pozret rybou - hynout (???) proudem-bloudem (gramatický) hluchoslepou-velkolepou (gramatický) od prírody-chladné vody (gramatický) leknout-kleknout (gramatický) dovolit-povolit (gramatický) skús si len tak zpakruky doplniť ktomu "rýmy" a uvidíš .... (napr.seknout...) ps.možno sa mýlim, ale medzi SK a CZ nie je rozdiel..

Earl_Grey
24. 05. 2004
Dát tip
chuan: tak asi takhle: dovolit-povolit - to uznávám - tam je celkem i stejnej kořen slova. Ale jinak??? Fakt nechápu, co si přestavuješ pod názvem "básně rýmované", ale mezi náma, v rodě, osobě a pádě - nebo aspoň v jednom z toho se rýmy rýmují v naprosté většině. A kdybych byl puntíčkář a přidal k tomu ještě mluvnické číslo, a měl-li by se tím tady každý řídit... Pak nás (resp. vás) tu moc nezůstane. :)) Nic proti, ale vysvětli mi, co je špatnýho, když se rýmy shodují v jednom z toho? Neříkám, kdyby se shodovaly ve všem... to by bylo trapný.... Ale třeba jen v rodě??? Vždyť rody máš jen 3! A jen tak na závěr, kdybys chtěl kritizovat rýmy tohoto typu, pak zkritizuj: Seiferta (báseň Motýli ... Hospodařil jsem špatně s časem ... zkroušeně sedím nad atlasem... - stejný rod) Nezvala (např.báseň pohádka ...už netěšil ho svět ...ten král rád jedl med... -zase rod) Hlaváčka (báseň Svou violu jsem naladil co možná nejhlouběji - Mimochodem doporučuji přečíst - JEDNA Z MÝCH NEJOBLÍBENĚJŠÍCH BÁSNÍ - rým ...nálad - balad - zase stejný rod). No a (možná to ani moc nepřeženu) stovky dalších autorů, známých i neznámých, světových i našich a vašich. ... a nakonec i sebe :-)) viz moje jedna z nejoblíbenějších básní na písmáku 32 - krát: rým ...a oddaj sa taju prísť na chuť 32 - krát vyluhovanému čaju. No a to se navíc shoduješ jak v rodě, tak i v pádě a osobě... Nevim. Nechci to tu rozpitvávat. Já si prostě myslim, že v tomhle pravdu nemáš. samozřejmě je to naprosto individuelní, co si o tom kdo myslí, ale kdyby se měli básníci u rýmů řídit tímhle pravidlem, pak bychom moc básní neměli. Máš můj obdiv za svoje věci a rozhodně nemám na to, abych je kritizoval, ale s tímle s tebou fakt nesouhlasím. :-))

Earl_Grey
24. 05. 2004
Dát tip
A mimochodem: Přečtěte si chuana, má fakt dobrý věci. To myslím upřímě... Klobouk před ním dolů. ;-)

Earl_Grey
24. 05. 2004
Dát tip
skaman: Díky :-) rs232: Super ;-)

chuan
24. 05. 2004
Dát tip
je zaujimave ako si sa upel na ten rod, uznavam ze to som prepiskol, ale ....

Steven
23. 05. 2004
Dát tip
Hezké rýmy. A má to smysl.

Courtney
23. 05. 2004
Dát tip
jak na vodě, houpavý:-)*

TIP* Máš zvláštní talent...

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
Mám skvělou múzu...

Dr_Lecter
23. 05. 2004
Dát tip
hezké verše, hrozná představa...T

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
El: A ještě mi teda dej ten tip, když už to tam píšeš. :-)))))) To byl momentální pesimismus z toho, že se musím učit a nemůžu se na to vykašlat; z toho že lidská společnost je složitá a když se někde šprajcne pár lidí, tak se kvůli tomu další pár lidí nevidí. A přitom se jenom stačí zvednout a jít... Ale na to už se u lidí dávno nehraje... Pochybuju, že by se třeba nějaká veverka ptala, jestli je morální sežrat vořech... :-)

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
Dr Lecter: Někdy neuvěřitelně lákavá... :-) V tomhle dravým světě... Někdy na člověka je vyvíjen tlak a musí uspět... Odpovědnost je důležitá. Ale někdy má člověk pocit, že má sto chutí selhat. Ale já jsem ten poslední, kdo má právo takhle mluvit. A proto jsem to částečně napsal s myšlenkou na ty, kdo nikdy nesmí selhat...

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
El: Dík. :-)) A ještě dík k tvýmu názoru na mě... Ale kdybych psal víc a víc, psal bych hůř a hůř, nemyslíš? :-) Každopádně jednoho potěší, když si o něm druhej myslí něco kladnýho.

Aleya
23. 05. 2004
Dát tip
ano, někdy má člověk opravdu chuť stát se nihilistou:).*

LuisaG
23. 05. 2004
Dát tip
Opravdu se ty verše povedly, jen je to hrozivá představa..

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
El: Kdybych psal moc často, tak budu psát brak. To vím. Nebo bych musel mít permanentně inspirativní náladu, To znamená: a) bejt v euforii b) bejt v agonii c) bejt v lihu No a jelikož na to poslední nemám moc peněz a to zbylý 2 jsou krajní stavy, tak radši budu psát míň. Pak zase líp dokážu odlišit, co je špatný a co dobrý. Jinak se mi stává, že plácám jen abych plácal... Na druhou stranu máš určitě pravdu v tom, že kdybych psal častěji, tak budu vypsanější... Možná bych taky měl tenisovej loket. :-)) No, jestli přijedeš do toho Brna, tak někam zajdem a uvidíme, co chytíme po pár rumech! :-))

Ri_ko
23. 05. 2004
Dát tip
Myslím, že to nemá chybu - dám tip

Earl_Grey
23. 05. 2004
Dát tip
Děkuju. Jste na mě nějaký hodný... :-)

papouch
23. 05. 2004
Dát tip
C) je správně!! :-))

LightWizard
23. 05. 2004
Dát tip
Nevidim v tom ani tak pesimismus jako...asi nejvýstižnější by bylo "mouchy snězte si mě" . tip*

skaman
23. 05. 2004
Dát tip
leknout se života a leknout:) jednoznačný typ

skaman
23. 05. 2004
Dát tip
Čet jsem všechny tvoje dílka co tady publikuješ a moc se mi to líbí, jen tak dál

chuan
23. 05. 2004
Dát tip
steven hezke rymy? ved to su uplne trapne rymy earl rob ztym njeco...rad by som ta pochvalil ale nie je to tak kompaktne....

chuan
23. 05. 2004
Dát tip
steven hezke rymy? ved to su uplne trapne rymy earl rob ztym njeco...rad by som ta pochvalil ale nie je to tak kompaktne....

Steven
23. 05. 2004
Dát tip
Chuan: Rýmy niesu trapné. Právě v jednoduchosti je někdy síla nemyslíš?

Kimísek
23. 05. 2004
Dát tip
povedené....zasloužíš tip :o)

rs232
23. 05. 2004
Dát tip
žralokem být proud vody sít rybičkou mrtvou z pola zpomalit hladu kola říkají "Co tě nemá, změň úhel pohledu" ... však ani hluchoněmá není teď v dohledu ..

Dero
23. 05. 2004
Dát tip
Supr ... skvěle ... ***-* Moc líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru