Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, která potila zlato

24. 05. 2004
8
0
5447
Autor
StvN

Pokročíme.

           ?Víš, jak to nakonec bylo s tím mužem?? zeptal se mě nedávno Došek.

?Pravdu, tu opravdovou, jestli to tak mohu říci, jsem se dozvěděl mnohem později, když jsem se neopatrně posadil na lavičku naproti Prioru.

Sotva jsem si poprvé kousl bagety, přisedl si nemajetný, špinavý muž. Byl opilý. Jako obyčejně mě žádal o peníze. Řekl jsem, že mu nic nedám a on mi začal vyprávět svůj příběh, aby si vyžebral aspoň cigaretu.

Zarazil jsem ho ani ne po dvou větách a bez rozmyslu se ho zeptal, zda-li nezná onoho podivného muže. Řekl, že ho zná, že ten ale není zajímavý, že jen nemůže zmoknout. Poprosil jsem ho, ať mi to vysvětlí a dal mu druhou bagetu. Stála mi za to. Mluvil dlouze, ale v podstatě řekl jen tolik, že nemůže nejen zmoknout, ale nemůže se ani umýt. Voda po něm prý steče jako po oleji, ani se ho netkne. Proto nemá rád déšť. Jak triviální, že??

 

            ?Skutečně triviální,? souhlasil jsem s přítelem. Procházeli jsme se Stromovkou jako dva milenci v odpoledním žáru. Chyběl nám jenom kočárek. Došek pokračoval: ?Znáš zlatnictví Zlatý klas??

            ?Na náměstí.?

            ?Přesně. Byl jsi tam někdy? Prodavačka je velice podivná žena. Povím ti o ní.?

            Byl jsem unaven, zaprosil jsem, jestli bychom si nemohli sednout na lavičku. Svolil s tím, že se mu tak bude stejně povídat lépe. Já jsem si lehl. Došek seděl a vyprávěl.

?Šperkovnictví nemám příliš v lásce, ale matka mě poprosila, abych jí dal spravit zásnubní prsten, ze kterého jí vypadl kamínek. Stavil jsem se s ním ve Zlatém klasu.

Prodavačka prsten přijala, schovala se do rohu za plátěnou zástěnu a pustila se do práce. Celých pět minut jsem přemýšlel, co mi na ní nesedí.

Žena to byla strnulá a upjatá, ale takových je mnoho. Sterilita jejího výrazu, nevýrazné ošacení, obličej bez mimiky, pomalé, úsporné pohyby prozrazovaly, že je nejspíše stále pannou. Ale byl bych hulvát, kdybych své zkoumání zaměřoval tímto směrem. V jejím hlase jsem slyšel jakoby násilím tlumenou sílu. Docela dobře z ní mohla být pěvkyně.

Chodil jsem po obchůdku a ledabyle prohlížel skříňky se zlatem. Pošilhával jsem však do rohu. Jenom úzký proužek u stěny mi dovolil krátce zahlédnout její postavu. Jak jsem předpokládal. Žena seděla rovně jako podle příručky správného držení těla; pracovala volně, avšak šikovně. Stále jsem měl pocit, že v sobě krotí vnitřní síly. Na první pohled měla totiž vysoké silné tělo plné energie, ale z jakéhosi důvodu jí nedala prostor.

            Naposledy jsem se po ní ohlédl, když jsem vyšel před obchod. Skláněla se nad stolkem a malým štětečkem si přepečlivě čistila obočí a čelo kolem kořínků vlasů. Víc jsem neviděl.?

            ?Hezký příběh,? podotkl jsem z polosnu. Nohy jsem měl nataženy na slunci, ale hlavu mi kryl stín. Byl jsem odhodlán v dané poloze setrvat co nejdéle. Mravenčení mě však donutilo ke změně polohy.

            ?Nevrť se tolik,? okřikl mne mírně Došek, který zrovna hledal ptáky na nebi.

            Společně jsem umdlévali v odpoledním klidném podnebí. Mouchy bzukaly, ale jako by tušily naši náladu, nelozili po nás, jak mají ve zvyku, ale spíše jemně dokreslovali atmosféru líného odpoledne.

            ?Určitě se ti někdy stalo,? pokračoval po chvíli Došek, ?že jsi usilovně přemýšlel nad nějakou úlohou.?

            ?Hmm,? zabručel jsem, ale Došek nečekal na mou odpověď.

            ?Nemohl jsi ji ale rozřešit. A nakonec jsi přemýšlení vzdal a když jsi takto uvolnil napětí v mozku, řešení přišlo samo.?

?Ano, to je pravda,? konstatoval jsem. Došek se ujal slova.

?Čím více jsem na ni myslel, tím méně jsem věděl. Nakonec mě rozbolela hlava a vyčerpáním jsem usnul ještě před večeří. Nemohl jsem zkrátka hodiny a hodiny myslet na jednu věc.?

            ?Já taky vždycky usnu,? prohodil jsem kamsi nad sebe.

            ?Jakmile jsem se probudil, zakázal jsem si všechny myšlenky mířící ke Zlatému klasu. Nic mi to ale nebylo platné, protože jsem si zrovna uvědomil několik detailů, kterých si mé oko všimlo, ale můj mozek je přehlédl. To se stává.

            V první řadě jsem se chtěl ujistit, jestli jsem si všiml dobře, že má výlohy zatmavené. Cestou na náměstí jsem v duchu znovu viděl, jak si čistí obličej štětečkem a vzpomněl jsem si, že jsem si všiml jemného písku, který odpadával ze štětce na stůl. O dvě ulice později jsem si vybavil, že ten prášek padal do připravené krabičky a když jsem konečně stanul před tmavým sklem výlohy, došlo mi, že ta žena musí být postižena nadměrnou konzumací knih nebo filmů. Myslel jsem spíše na filmy. Pamatuješ Gattacu??

            ?Ovšem.?

            ?Hlavní hrdina, Vincent, se nakonec před úřady vydává za jiného muže, za geneticky dokonalého Jeroma. Aby v jeho pracovišti nikdo nepoznal, že on není geneticky vyšlechtěný, musí po sobě uklízet všechny spadlé vlasy, chlupy, dokonce z klávesnice vysává odřenou kůži, aby místo ní nasypal kůži pravého Jeroma.

Zdá se mi, že totéž dělala ta žena. Možná proto se chovala tak, jak jsem před chvílí popisoval. Všechno do sebe najednou krásně zapadlo. Zase jsem stál na ulici a smál se do prázdné výlohy. Ta žena je šílená, říkal jsem si, dál od ní.?


StvN
06. 10. 2004
Dát tip
Gattaca je super. Jsem rád, že ses chytla, asi ne nadarmo si s tebou občas popovídám.

Vespa
05. 10. 2004
Dát tip
Zatim se to vyvýjí dobře, vlastně sakra dobře. Hm, Gattacu mám ráda, to je další plus... a další tip

Marty73
25. 07. 2004
Dát tip
Povídka je výborná.

ECHO
19. 06. 2004
Dát tip
Mně to přišlo lepší než první povídka. Pointu člověk pochopí, až když si vzpomene, jak se povídka jmenuje, protože nikde v textu to přímo není - to je pěkný trik. Na druhou stranu, mouchám by tvrdé "y" v příčestí slušelo u všech sloves, ne jen u prvních dvou.

StvN
19. 06. 2004
Dát tip
Chyby chyby, vlezou se všude. Dík.

j_i_r_i_k
09. 06. 2004
Dát tip
Tak jo, mlčim jako delfín...

StvN
09. 06. 2004
Dát tip
Ani pískat.

j_i_r_i_k
09. 06. 2004
Dát tip
Ať žije demokracie, lidé vládnou a chudák delfín aby držel pysk...

j_i_r_i_k
08. 06. 2004
Dát tip
Hmmm, mně teda milenci s kočárkem taky vyhodili ze sedla - ono nejde primárně o to, zda pár, který má dítě, nazývá se stále mileneckým a jaká láska se v tom vztahu vyskytuje, ono jde prostě o to, že když si čtu o dvou chlapech a přiletí přirovnání k milencům (budiž, to ještě beru) s kočárkem, tak se k tomu upnu a chtě nechtě mi to přehluší další aspekty díla... Upřímně, když Ti řeknu představ si milence v odpoledním žáru - fakt si představíš kočárek? No, to by psychologovi asi dost řeklo, mně bohužel ne... A proč tu tak dlouho drbu ten kočárek? Bo jinak nemám moc co říct, první díl mě příjemně naladil a tenhle mě docela usadil, zlatnice to dokonala, no, aspoň jsem pochopil, že v těch příbězích pointa není... Chystal jsem se na jeden velký megatip, no, takhle snad jen konstatování, že Došek je docela sympaťák :)...

StvN
08. 06. 2004
Dát tip
Potíž je v tom, že to neni dopsaný a druhá potíž je v tom, že oni ty dva chlapi jsou milenci. Ale PŠT.

Kareel
02. 06. 2004
Dát tip
Je-li pointa minipříběhu obsažena již v názvu a triviální řešení v pokračování, pak asi skutečně půjde o něco jiného, než jsem zprvu čekal. Ale zatím mne to nechytlo. Ani já nechápu tak letmo nahozenou souvislost mezi milenci a kočárkem. Vyznívá jako provokace, ale netuším, k čemu. I když ti milenci mne malinko zarazili už v první části. Tak třeba se ještě někdy vrátím, až nebudu vědět, co roupama.

StvN
02. 06. 2004
Dát tip
A bude hůř. Inu, byl bych asi někdo jiný, kdybych se snažil dvakrát po sobě opakovat týž vtip. Stejně si myslím, že se mi nepovade to, co jsem měl na počátku na mysli. Ale dík.

StvN
01. 06. 2004
Dát tip
tamiko - zajímá, díky.

Plopez
31. 05. 2004
Dát tip
Technická Marcelina kritika nastavila laťku vysoko. ale... konfrontace vševědoucího a nic nevědoucího vypravěče mě zaujala. Snad by ten vědoucí mohl poodhalit drobet víc.

StvN
31. 05. 2004
Dát tip
Myslíš? A co bys rád věděl?

Plopez
30. 05. 2004
Dát tip
Závidim ti tu diskusi ohledně kočárku.

StvN
30. 05. 2004
Dát tip
Taky si ji závidím. Můžu to číst pořád dokola. Fakt, lidé mě budou stále udivovat.

marcela
27. 05. 2004
Dát tip
sorry, asi to bol omyl reagovat na tuto poviedku

StvN
27. 05. 2004
Dát tip
Není omyl reagovat na povídku. Ale to tys neudělala. Nejvíc tě zaujal kočárek a to, že nepatří k milencům. Nezlob se na mě, ale stavět kritiku na tomhle přinejmenším není moudré.

StvN
27. 05. 2004
Dát tip
Opravené avízo.

maia
27. 05. 2004
Dát tip
Nechapem spor ohladne milencov a kociarika, ked uz mi prislo avizo niekolkokrat, tak sa vyjadrim. :-) Kracali ako dvaja milenci, rozumiem tomu symbolicky, proste nakloneni k sebe v porozumeni, alebo rieseni spolocneho tajomstva a ten kociarik chapem rovnako symbolicky ako spolocnu myslienku, spolocne duchovne dieta, ktore lezi v symbolickom kociariku, ktory si tlacia pred sebou pokial ho (problem) nedoriesia, neporozumeju mu. Mozno som to nespravne pochopila...

StvN
27. 05. 2004
Dát tip
Důležité je, že to nechápeš jako "technický" problém.

marcela
26. 05. 2004
Dát tip
StvN - preco ma nechces pochopit? Neplet sem milenkine deti. Ide o to, ked do vztahu "pride" spolocne dieta, tak milenecku lasku vystrieda laska materska, otcovska, rodicovska. Chapes?

StvN
26. 05. 2004
Dát tip
To je možné, ale nevím, co to má společného s mým přirovnáním, že byli jako dva milenci. Navíc jsem nikde neřekl, že by v kočátku mělo být dítě. A kdyby, tak netvrdím, že by muselo být jejich. Ta věta zkrátka skýtá několik možností a ty ses upnula k jedné, kterou znáš ze svého života. To je vpořádku. A konečně láska dvou mužů je taky jiná než jak ji znáš ty. Proto prosím do díla tolik nepromítej sama sebe. Spíš se nech vést.

pozorovatel
25. 05. 2004
Dát tip
Správně. Jakmile se páru narodí děti, tak láska končí nebo se rozdrobí mezi všechny členy rodiny. Tak to určitě ne. Milenci mohou být i důchodci. Ale pro dva zamilované s kočárkem je vhodnější pojmenování rodičové. Sakra! Proč já se tim vlastně zabývám?! Ten kočárek tu je jako žert pro představivost čtenáře. Zklamalo mě to vysvětlení muže, který nemohl zmoknout. Na mně až moc triviální a odbyté. Já vim, já vim, příběh je někde jinde, ale stejně… Že je příběh v těch dvou, kteří si povídají, mě nenapadlo a taky vlastně nic nedovedlo. Chápu je jako průvodce. Po přečtení první povídky jsem čekal, že nám budeš vyprávět zajímavé příběhy o lidech, kterých si mnohdy ani nevšímáme... Nechci si počkat až na konec, abych zhodnotil obsah. A tak obsah této jedné povídky mi nepřijde příliš bohatý. Přesto si rád počkám na další…

StvN
25. 05. 2004
Dát tip
marcela - ve stejný den, kdy jsi četla tohle dílo, jsi četla i Matyldinu povídku o ženě, jejíž muž si našel milenku a ta milenka byla rozvedená žena a měla už své děti. Taky to byli milenci. Tam jsi to pochopila a tady ne? Aviva - dík, uvidíme. Andulka - příště napíšu lepčí prolog. Tragicus - dobroš, souhlasím. Pozorovatel - je to triviální, ale nesouhlasím s tím, že je to odbyté. Možná to tak vypadá, ale já nechci stavět smysl díla na nesmyslech. Podle mého nic nedává smysl. Uvidíme dále, doufám, že se posunem trochu jinam.

Seregil
25. 05. 2004
Dát tip
Hmmm.... ten Došek má cosi do sebe... Jsem zvědav.... prostě zvědav, zda bude něco dalšího... Dobře napsaný...

StvN
25. 05. 2004
Dát tip
Zvědavosti se meze nekladou.

Seregil
25. 05. 2004
Dát tip
No já je rozhodně nekladu... Ty ji dobře podněcuješ..

maia
25. 05. 2004
Dát tip
Dobre spracovane, tesim sa na dalsie pokracovanie. *

to je vyborne..cekala jsem neco uplne jineho ale ...a je to nadherne napsanane a ma to svih a vubec...uz nebudu chvalit:*))))))tip

Craerassy
24. 05. 2004
Dát tip
dobře, uznávám...máš právo být přísný:-) tip

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
Ale nechápej mě špatně. U Matyldy jsem byl přísný ke kritikům.

Craerassy
24. 05. 2004
Dát tip
a pochop i ty ty druhé (včetně mě)..nehodnotí se jen obsah, ale i zpracování a to bylo dobré

Andulka
24. 05. 2004
Dát tip
Me to trochu nudilo. Uprimne...ma to neco do sebe, ma to fajn atmosferu, ale trochu nudne....Na zacatku me rusilo jak zacal ten opilec mluvit, protoze to nemelo co delat s pribehem. Takze ja bych ho tam nechala, jak skemra, patri to k nalade odpoledne, ale tim bych to skoncila, aby to nenarusovalo linii pribehu.....Dale je to fajn, celkem odpoledne o nicem, a pritel ti vypravi pribeh......ale pak me rusi, ze stojis jednotne cislo pred tim zlatnictvim a vidis.....a pak se zase bavis s pritelem...Ja bych tam toho pritele netahala....on ti vypravel pribeh, ale nic opravdu zajimaveho...trosicku by na tom chtelo propracovat, a tebe pak nohy doslapaly pred to zlatnictvi...a videl si...malicko by chtelo propracovat ten konec.... Ma to neco do sebe, je tam hodne moc fajn veci, ale prijde mi to napul....a vazne si myslim, ze by to mohla byt dobra povidka...kdyby se dotahla do konce...:-)

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
Andulka - tohle není samostatná povídka. Žena, která potila zlato je pokračováním Muže, který nemohl zmoknout. Hodlám v tom pokračovat, protože můj příběh je jinde, je právě v těch dvou postavách, které si spolu povídají, proto tam být musí. Fantastické motivy jsou jaksi podružné. Můžeš to brát tak, že zkouším čtenářovu pozornost a jak poznávám, každý upírá své zraky jinam, než kde je těžiště. Ke svéí smůle samozřejmě. Dík za názor. Craerassy - nezlob se na mě, ale ani zpracování na téma Tenkrát poprvé od Matyldy mi nepřišlo zdařilé.

marcela
24. 05. 2004
Dát tip
Hm, milenci nemavaju medzi sebou "kocarek" - este tak nanajvys sa drzia za ruky alebo sa chvilami zastavia bozkavaju. Prva cast bola dobra, potom to bolo nudne.

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
marcela - proč by nemohli? Když jsou jenom JAKO.

marcela
24. 05. 2004
Dát tip
Myslis manzelia alebo par, ktory sa hra na milencov? To snad nemyslis vazne.

StvN
24. 05. 2004
Dát tip
Marcela - přečti si to pozorně. Obě postavy jsou mužského pohlaví.

marcela
24. 05. 2004
Dát tip
Ja chapem, ale ty nechapes mna. Milenci su milenci preto, ze nemaju deti. Ked maju deti, nie su milenci.

Aviva
24. 05. 2004
Dát tip
Pořád to není přímo pro mě, ale je to mnohem čtivější než muž, který nemohl zmoknout.Pokračuj a já budu tvůj verný čtenář.

Andulka
24. 05. 2004
Dát tip
Tak ja se ti pisu nejlepe podle meho svedomi, aby si to mohl vylepsit....a ty...:-)))) Ja nevedela, ze je to cast celku..to mas pravdu, to pak moje kritika neplati, protoze v celku to muze vyznit uplne jinak.

Tragicus
24. 05. 2004
Dát tip
zajimave... nejvice mne zaujimaji tve charakteristiky... obsahove budu moci rici vice, az to bude vse... : marcela: proc by mohl byt jen bezdetny par milenecky??? to je nesmysl ;]

marcela
24. 05. 2004
Dát tip
Ty asi nemas deti, vsak?

Tragicus
24. 05. 2004
Dát tip
nemam, pravda; ale slovo milenci je pro mne par, jenz se spolu miluje... a ze by se par s detmi nemiloval...???

marcela
24. 05. 2004
Dát tip
:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru