Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krumpáče x mikroskopy

24. 05. 2004
0
0
1484
Autor
meduzza

Všem studentům potícím krev v tomto zkouškovém období.

Sedím v menze na Albertově, žvýkám neidentifikovatelnou hmotu a rozhlížím se po lidech: budoucí neurochirurgové, mikrobiologové, geobotanici a softwaroví inženýři se smějí, klábosí a plní si žaludky.

            Vzpomínám na chvíli, kdy jsem poprvé spatřila rastrovací mikroskop v podzemí Přírodovědecké fakulty – sedělo u něj stvoření s průsvitnou kůží a velkýma rybíma očima. Zkoumalo rakovinné buňky laboratorní myši. V tu chvíli mi hlavou blesklo pochopení – tohle není moje cesta. Nemůžu se zahloubat do problému tak, abych se vzdala čerstvého vzduchu prozářeného sluncem. Nemůžu obětovat vědě celý život (pokud ale chcete být expert, jinak to nejde!). Nemůžu!

            Začala jsem přemýšlet o lidské drzosti - drzosti a touze poznat všechno - touze, která se mění v šílenství.

            Je osekvenováno 86% DNA, až bude znalost informace kompletní, co zastaví pokusy na lidech? Etika? Tyhle hranice se prolamují rychle - zvlášť pod náporem finančních injekcí.

            Napadá mě analogie k vědcům a jejich neúprosné snaze dostat se co nejhlouběji k poznání: Tolkienovi trpaslíci z Morie - kopali tak hluboko až probudili démona Balroga…

            Možná jsem paranoidní – snad. Ale kde jsou hranice užitečného poznání?

Ví to oni?

Víte to vy?
meduzza
01. 07. 2004
Dát tip
To zni logicky, ale ve spolecnosti zijes, tim padem se jejim zakonum nevyhnes..alespon castecne. Nechces to trochu specifikovat?

CMax
29. 06. 2004
Dát tip
co třeba zákony, na kterých je vše postaveno? Zákony universa namísto zákonů společnosti apod.......

meduzza
26. 06. 2004
Dát tip
A co je dulezita vec?

CMax
23. 06. 2004
Dát tip
Dnešní věda je vo ho*nu, lidi zkoumaj spoustu tak nepodstatnejch a nedůležitejch věcí, že si zapomínaj všímat těch důležitejch věcí....

meduzza
06. 06. 2004
Dát tip
radsi od Bile vedy dal, sedet v laboratori nebudu a nechci. I kdyz vyhnout se tomu v biologii uplne nejde...pomalu ale jiste mirim na hydrobiologii...potapeni, reky, jezera, potucky, proste voda je zaklad zivota a chci se venovat prave ji.

Noe1
06. 06. 2004
Dát tip
Máš recht, hydro (vlastně cokoliv terénního) musí bejt fajn. Že to říkám zrovna já, kterej z terénu zběhl k počítači :)))))))

Noe1
06. 06. 2004
Dát tip
Ještě mně napadá, že ty krumpáče mi byly vždycky blíž :)))))

meduzza
06. 06. 2004
Dát tip
Jasne! ted jsem cely tyden na terennim cviceni z botaniky zavidela delnikum, kteri u nasich chatek sparovali kachliky a opravovali strechy-manualni prace cisti skvele hlavu.

Noe1
06. 06. 2004
Dát tip
Jezdí se furt do Dobronic???

meduzza
06. 06. 2004
Dát tip
Jo, vzala je pri povodnich voda, ale postavili je znova...zase vedle reky - takze jim davam rok, maximalne dva!

Noe1
06. 06. 2004
Dát tip
:)))))) Vzala to voda a život jde dál ... ale tak tam se musíš cítit jako (Jely?)fish ve vodě :))))

TheMorpheus
01. 06. 2004
Dát tip
Lépe žíti jako negramotný křovák krmící se kořínky a zvířaty, jenž si uloví vlastní silou.....tohle je toho důkazem..... Čím víc budeme hloubit vědní doly, tím hlouběji budeme zakopáni.... ;-(

Noe1
27. 05. 2004
Dát tip
To jsem ještě já. " Podívej, se co si způsobila.", k tomuhle mne inspirovalo včerejší povídání o albertovské menze :))))

Noe1
25. 05. 2004
Dát tip
Jejda, ona ta menza furt funguje?????? A co švabi, stále po podlaze pobíhají a do vyšších pater lezou :)))). DNA my geo* nerozumíme, ale Albertovu zatraceně dobře :)))) Jinak - laicky - myslím, že s nebezpečnou hračkou si to hraješ. Vše co může být použito k dobru lidstva je (zákonitě) nejdřív zneužito proti němu.

meduzza
25. 05. 2004
Dát tip
Svabi uz nelezou, ted je dostavame na taliri:-)

Noe1
25. 05. 2004
Dát tip
Hmmm, v jídle nepříjemně chroupou a chuť nic moc. A v noci děsně dupou ... bydlíval sem kdysi přímo nad menzou :-))) Ty si molekulární?

chalmin
24. 05. 2004
Dát tip
naše skvostné pokolení bují jak rakovina, jelikož jsme právě tím pochopením zmutovaní, není obrany, je to La Vina zkusme to poznat, pochopit a řídít 8^)

meduzza
24. 05. 2004
Dát tip
diky bohu, ze nase DNA ma na opravy mutaci temer dokonaly system. Snad ho ma i nase mysleni. Diky za nazor. Med.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru