Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvacátého prvního května

30. 05. 2004
4
0
2731
Autor
Elmiia

Údělem slz je vypršet sebe samu kamsi do prostoru. Zbavit se tíhy, rozplynout a zapomenout. Jako mrak, který splyne se zemí. Dotkne se a hned ji opustí, o kousek menší, lehčí. Jeho část už se nikdy nevrátí. Zmizí. Vteče třeba do květů. Barevně voní. Zbytek se objeví uprostřed nebe a těžkne až jej znovu zlomí přemíra toho všeho, co v sobě nese a znovu ztratí kontrolu nad sebou sám a roztrhne se a vypláče do trpělivě čekající vyprahlé náruče. Den za dnem menší...

„Dobré ráno“, ležím pod šedým převisem, schoulená  do provlhlého spacáku. Prstem se  dotknu tvého čela, přes spánek sjedu k lícní kosti, snad abych si ověřila, že tu JSI. Rozmazleně přikyvuješ a usmíváš se. Na listech jiskří ráno, voní mech, zpívají ptáci. Mlha se tiše s tajemnou něhou proplétá mezi stromy. Klouže po jejich kůře a laská vrásky.

„Krásné ráno, Vílo“, přitáhneš si mě za cíp látky a sevřeš. Ponořeni do ticha v sobě, mlčíme a kolem to hučí a šumí a praská a chvěje se…Šípy světla prostřelují trhlinami v hradbách listů. Bzukne moucha. Člověk si neumí představit, jak nádherný může být ráno -  musí ho prožít! Pes kdesi v dálce zuřivě zahnal vetřelce. Na pavučině se třesou mokré duhové skleněnky.

„Miluju stromy“, slyším barytonový hlas. Vdechnu pryskyřici, co prolétla kolem. Žilnatina zelených dlaní se míhá proti světlu. Občasné tlesknutí. Každý zvuk se tady násobí. Je mnohem intenzivnější. Plnější, nabývá jiných rozměrů, přenáší mě do posvátných dimenzí. Zvláštní…proč jsem si toho nikdy nevšimla?Projede mnu  vlna a  zastaví se v konečcích prstů příjemným brněním.

“Zem se v nich dotýká nebe“, tiše mizíš do svého světa. Bereš mě sebou. Nedutám.

„Kořeny  prorůstají hlínou, naráží na kameny, řvou, když mají žízeň a nikdo je neslyší. Dobývají prostor pod zemí, zakletí do tmy. Nikdo je nevidí, dokud  žijí.“ Ach ten hlas, zabarvený nocí, hluboký, s ozvěnou hor padající do údolí, plný síly, jakou má jen MUŽ. Slyším v něm hvězdy a cítím se v bezpečí.

„Sebou připoután k zemi! Nikdy nevzlétne a přece denně na něm usedají unavená křídla do svých hnízd. Chrání je. Každý den s jinou melodií mezi listy. Blízko mrakům“. Vítr trhnul větví a modré střepy mi řízly přímo do očí. Pes zahnal další objekt. Moucha se vrátila s doprovodem. Voní zem.

„Tvůj strom“, odhrnuješ pramen, co mi spadl do čela (vychutnávám ten dotek).

„Chtěl bych být Tvůj Strom!“

Bojím se všechno to křehké, co ve mně tepe a bouří, směje se i pláče, všechno to probuzené, narozené, očekávající i naplněné vtěsnat do slov, abych to nezabila, nerozdrtila, nepomačkala. A tak se jen dívám - na obrovské svalnaté ruce. Místo, kde najdu bezpečí, až se budu bát…“

 

   Přijela tramvaj. Vmáčknu se mezi ostatní těla. Se známým klišé o nastupování a vystupování, hrkne a rozjede se. Vydýchaný vzduch. Zavaluje mě pižmo nějakého ubožáka. Směs potu a moče, cigaret a alkoholu (a čeho ještě, radši nevědět). Zvedá se mi žaludek. Chce se mi zvracet. Instinktivně se probojuji k oknu. Kupodivu je otevřené. Muž tak kolem šedesáti let (těžké odhadnout). Původně zelenohnědá bunda zapnutá na několik patentů (ostatní chybí), prodřené rifle s hnědými a šedými stopami, malé botasky bez tkaniček vzadu sešlápnuté do univerzálních pantoflí. Střetneme se pohledem. Usměje se (první, kdo se na mě dnes zatvářil mile). Hnědé vlasy zcuchané do pramenů, česané sem tam hřebenem z prstů (když zasvědí hlava, pokud tomu věnuje pozornost). Svoboda. Kdysi mně jeden takový tvrdil, že by umřel být zavřený v bytě, svázaný vším tím, co nepotřebuje a musí mít, jen  proto že to mají ostatní a že by to mít měl také, i když ani oni nevědí proč. Říkal mi, že člověk potřebuje mnohem míň než si myslí a že už se nikdy nechce bát, že o všechny ty „sračky co jen nutí člověka se za nima štvát a k ničemu nejsou“ přijde.

„Krásnej den, slečno, viďte?“, dívá se modře. Nebesky modře. Zpříma. Nádherná barva. Nepozastavuje se nad tím, že ho kdekdo v tramvaji sjíždí pohledy mluvícími naprosto jasně: „Smrdíš! Nechutně, odporně, hnusně, smrdíš!“. Nevnímá to, zdá se. Opřený lokty o madlo je nad tím a usmívá se. Na mě. Jeho až dětsky nevinný výraz mne odzbrojuje. Pořád je mi na zvracení. Krásný den? V čem je krásný? Bude pršet. Ne, už prší. Lidé v nepochopitelné panice začínají zavírat okna. Udusím se! Umřu! Křičím beze slov. Pozvracím Vás! Dodám. Podívám se na bledou, zelenou paní po mé pravé ruce a vyděsím se: PozvracíMe SE! Navzájem. Mlčím a chráním své otevřené okno jako slon svou tůň. Déšť mě sem tam střelí do tváře. Vlastně stále častěji. Vlastně lije a mám obličej celý mokrý. Nevadí. Nevadí! Krásný den? V čem? Nestíhám, na katedru přijedu určitě pozdě. Musím projít několik článků, připravit podklady pro tu konferenci v Heidelbergu. Zopakovat měření (ty výsledky včera se mi zdají nepravděpodobné). Kde mohla být chyba? Možná snížit koncentraci rozpouštědla. Možná ty morfologické změny působí právě tak vysoká koncentrace. Nikde jsem nečetla, že by aflatoxin mohl mít takový efekt. Musím to ověřit. Musím? Pracovní droga, kterou beru dobrovolně. Bere vůbec někdo drogy dobrovolně? Vždycky jde o projev nesvobody.

 „Jedu za sestrou, víte“, nespouští ze mě křišťálový oči. Uvědomím si, že mě nepřestal sledovat. Trhnu sebou. „Za sestrou?“ Nadšeně přikývne. Konečně na něj někdo promluvil. Je tu vůbec někdo, na koho by se on neusmál, pomyslím si. Kdo mu to oplatil stejnou vřelostí? Je zvyklý, že si ostatní odsedají, pokud mohou a dělají, že ho nevidí? „NoJo, byla nasrr… ale teď už nejni, víte“, sám se tomu zasměje a jen on ví proč. Za svou sestrou? Proč mi to říká? PROČ? Ptám se a znám odpověď. Moc dobře.

 Andělé jsou prapodivné bytosti. Někdy se oblékají do tak bizardních podob! Jen proto, abychom jim alespoň chvíli začali naslouchat. Nemají snadný život. Jak chránit někoho, kdo před nimi utíká a je přesvědčen, že jejich pomoc  nepotřebuje? Jak učit toho, kdo nemá zájem a do školy chodí jen proto, že mu nic jiného prostě nezbývá?Jak vést toho, kdo o to  nestojí ani za mák. Jak mluvit k těm, co se točí zády s rukama přitisknutýma na uších. Nechtěla bych být mým andělem a starat se o mě. Neunesla bych to. Ach můj Anděli, přinášíš mi teď oběť, kterou bych já sama sobě nikdy nedokázala přinést. Miluju sprchu. Však víš.

 

„Vzkázala mi, že mám přijet, tak jedu“, říhne si, prohrábne slepené vlasy a dodá „Krásnej den, že jo?“. Zírám na něj. Přikývnu. Proč ne. UŽ NEJNI naštvaná - „Krásnej den“. Bleděmodře září a usmívá se. Prolétnu obličeje v tramvaji. Žádný není tak svobodný. Žádný se netřpytí. Je nejšťastnější z nás všech. Chudák uprostřed žebráků. Sevře se mi hrdlo a potlačím další sérií dávících stahů. Ještě, že jsem nestihla snídani. Bledá žena trhavými pohledy skáče od něho ke mně a zpátky a zpátky a zpátky. Znovu a zas. Je legrační. Překvapená, že s ním mluvím, šťastná, že on nemluví na ni. Je tím tak zaujatá, že SNAD zapomene zvracet.  Ta barva se mi ale nelíbí. Nedivím se.

„Poslala lístek“, připomene se Ten, co je cítit. Z odrbané igelitky, vytáhne obálku. Všimnu si boláků a jizev, žlutohnědé nehty od cigaret lemují konce baculatých prstů. Natahuje ke mně zmuchlaný, umaštěný, nesčíslněkrát čtený a skládaný „lístek“. Děsí mě představa, že bych se  toho  měla dotknout.

„Jedu za ni, už nejni naštvaná. Sedum let sem ji neviděl. Zestárla“, zasměje se tomu a přikyvuje si, zvyklý mluvit sám se sebou. Ještě několikrát převrátí papír mezi prsty než jej s až posvátnou úctou, jakou mívala moje babička k modlitební knížce, zasune zpět do obálky. A teď už jen pro sebe dodá „Krásnej den“. Co mu asi psala? Jaká je? Chce se mi zvracet. Už budu vystupovat. Ale slyšela jsem ho.

Ach Anděli, taková péče o mně! Kdybys to neměl za úkol, tak řeknu, že si ji nezasloužím. Diky. Ano, máš pravdu. Už je čas. A ta síla, co do mě vstupuje,… dobrá práce, řekla bych. Zvládnu to. Dnes to snad zvládnu!

 

Pozdravujte SESTRU“ vyhrknu s citem, jakého jsem v této chvíli schopna a vrhám se do čerstvého vzduchu. Na křižovatce voní spálený olej. Neslyší mě. Tramvaj hlásí následující zastávku a než zavře dveře, zaslechnu jen  „Krásnej den, pane, viďte? Jedu za sestrou, víte…“.

Je středa dvacátého prvního května a JE ČAS. Vytočím číslo katedry: „…náhradní volno. Ano potřebuji… ano nutně … ano, vím …jistě…stihnu to…zítra…ne, nic se neděje… díky“. Dnes to zvládnu, dodám, zatímco ukládám mobil do kabelky. Když jsem tě viděla naposled, měl jsi v  kapse schovaný pralinky a dal mi medvěda. Na růžový plyš jsi vylil snad celou vodu po holení (byl tak příšerný a tak sladký, tak úžasně tlustý,… Od té doby jsem ho tahala všude sebou. Byl od Tebe. Voněl tebou. Usínala jsem s ním,  brečela mu do urousaných chlupů z uměliny a nevyměnila bych ho za nic na světě… Šel jsi mě vyprovodit. Mojí rodině, která se chystala ceremoniálu zúčastnit (kromě rybiček a fenky v plném počtu) jsem to zakázala. Poslechli. Naštěstí. Jen moje dvojče, úplně jiné než já, mělo povolený přístup. Zůstala jen chvíli a zmizela. Musela do školy nebo spíš nechtěla rušit, měla úžasnou schopnost empatie (pro případ, kdyby tentokrát tato schopnost selhala, jsem ji upozornila, že loučení nesnáším a budu vděčná, když mi to ulehčí). Narodila se jako první a ve všem byla o krok přede mnou. Byla krásnější, učení ji šlo snáz. Jaká je to spravedlnost?! Byl to můj nejlepší přítel. Před dvěma roky na Ruzyni …

 

Letištní hala praská. Všichni se loučí nebo vítají, vrací, odlétají, řinčí kolečka od plastových kufrů,  blonďatá holka, sedící na tašce kousek od nás, dostala růži a brečí. Ještě máme chvíli. Proč teprve až  když je času tak málo, tak zoufale málo, je všechno tak bouřlivé, strhující? Soustředit se, hltat každý moment, zraňován vědomím toho, že se už nikdy nevrátí. Bolí to! Kluk, co přinesl růži, jde koupit kapesníky. Mlčíš. Tiskneš mě k sobě. můj STROM. Můj nádherný obrovský strom … právě teď potřebuju skrýš, abych se přestala bát.  

Voní ti svetr a škrábeš. Miluju tě tak, jak Žena je schopna milovat Muže. Víc to nejde. Neumím to říct. Chtěla bych. Slyším tvůj dech. Bušení - hudbu složenou pro  dva nástroje. Hořím ponořená do tónů, propalujících svetr, rifle. Instinkt mi cosi říká, teď nemám sílu jej poslouchat. Zvažovali jsme to spolu. Dlouho. Rozhodli se společně. Jiní to také zvládli. Proč ne my! Je to OBROVSKÁ PŘÍLEŽITOST. Takovou stáž mi už asi nikdo nenabídne. Ale rok je dlouhá doba. Dvanáct měsíců. Přestanu počítat dny. Zabilo by mě to.

 

„Ještě že většina vědců má pleš,  tlustý brýle a na sex myslí jen při pohledu na dělící se buňky“ říká spíš pro sebe než pro mě a pozoruje můj hrudník.

“Muži v plášti jsou škaredí nebo šílení“, dodá „Pokud nejsou, určitě se jednou takovými stanou“ a  ještě dokončí myšlenku: „Američané obzvlášť, slyšel jsem, že…“ Musím se tomu smát. Jsem vděčná, že odlehčil to ticho. Dívám se na něj - o dvě hlavy vyšší než já, opálený, s úsměvem, co mu otvírá dveře kamkoliv. Sbírka, kterou mi věnoval, byla rozebrána do posledního výtisku a připravuje se další vydání. Píše nádherné básně. Koho by to napadlo- v laboratoři poezie?! Pracovali jsme na stejném projektu. Je skvělý, mnohem konstruktivnější a rychlejší než já.

„Jsi jediný existující exemplář, vyjímka, která nepotvrzuje pravidlo!!“. Pohladím ho po tváři a vezmu jeho obličej do dlaní. Ujištěná, že mi věnuje pozornost, opatrně, aby ta slova průvan neroztrhal, poprvé v životě slyším svůj hlas, jak říká:

 „M I L U J U   TĚ“. Jen jednou. Cele. Dvě slova.

Tisíckrát omílaná, pro mnohé nic víc než hromádka písmen použitá, když se večer  zrovna hodí a ráno smetená ze stolu spolu s drobky od snídaně. Těžké schovat si je jen pro Někoho.. Každý by měl chránit svůj Klenot (ať už je to cokoliv), aby při setkání s nejdražší  bytostí nebyly jeho kapsy trapně prázdné a mohl říct:„Tak Toto je - jen pro Tebe“.

Ty veliké, moudré, sebejisté, hnědozelené oči zaplavily slzy. Nevěděla jsem, co si počít a rozplakala se taky. Přitisknul mě k sobě. A obrovská  náruč Stromu mě celou schovala. Mačkal mě,  drtil ve svém sevření . Můj milovaný strom…“

 

   Už to budou dva roky. Vše tak živé. Proč? „Prožít jeden jediný den je prý víc než existovat celá staletí“, někdo řekl něco v tom smyslu a měl pravdu. Vyberu nekuřácké kupé a horký kelímek s kapuchinem postavím na krémový stolek. Kousnu do rohlíku. Vybaví se mi pach v tramvaji a přivane zpátky slova: „je krásnej den … byla naštvaná ale už nejni…“. Anděl s křišťálovýma očima jede se mnou. Zdá se, že neviditelný sedí nohu přes nohu naproti mně. „Vykoupej se a převlékni, prosím“. Otevřu okno.

   Nikdy vás nenapadne představovat si, že budete bez nohy, ruky, oka,… patří k vám. Jsou–li odtrženy, bolí to a je třeba si na tu novou formaci jednotlivých součástí těla zvyknout. Jak si ale zvyknout na to, že místo srdce mám díru. Prohnilou díru v podlaze, zakrytou pestrým peršanem.

Jedu k VÁM. Skoro po dvou letech. Vím, že až odhrnu cíp koberce, bude to BOLET. Cítím ale, že mám sílu. Dnes ano.

   Pásy obilí střídají sytě žluté plochy řepky. Stromy na kopci v dálce ignorují projíždějící vlak. STROMY. Podél tratě poskakují domečky s červenou střechou. Zamávám holčičce u přejezdu a ona se směje, něco volá a zvedá ruce nad hlavu, jako bychom se znaly. Spolknu poslední kus rohlíku, vyhodím kelímek. Ještě tři hodiny. Otevřu časopis a zase jej odkládám. Zvláštní sevření. Jako při startu letadla. Vzlétnutí, osvobození, oproštění a strach – z pádu, který by mohl nastat. Neměla bych zavolat? Chvěju se při představě, kdo otevře dveře. Budeme stát proti sobě. Co řeknu? Jak se na mě budeš tvářit? Nemám se vrátit? Ještě můžu. Ještě ano. Rychlík houká a projíždí bez zastavení malou staničkou mezi kopci. Ve dveřích stojí výpravčí. Vypadá jako modrý panáček na dřevěným „barometru“ u babičky – bude pršet.

   Míjíme kaštanovou alej, zelené dorty plné svíček. STROMY.

Průvodčí s dlouhým copem cvakne můj lístek a usměje se. (Co tvé vlasy? Změnily se?)

   Probudila jsem se chvíli před konečnou. „Díky za ten spánek, pojď se mnou. Bojím se. Moc se bojím. Že mě to zlomí po druhý a umřu“.

   Zkratkou na náměstí, podél voňavých zahrádek… jak dobře to tu znám. Jako by se nic nezměnilo a přece – vše je mi najednou tak zvláštně vzdálené, cizí, od-cizené. Buší mi srdce. Ještě poslední ulice, zahnu doprava, první, druhý, třetí dům. Stojím u branky. Nápis na zvonku mě bičuje do očí. „Zvládneš to!“. Ohlédnu se. Vsadila bych se, že to někdo řekl nahlas. Třesou se mi ruce. Přiblížím prst a chci zazvonit, stáhnu ruku zpátky. Ještě můžeš odjet. Nikdo se nic nedozví. Ten fialový šeřík ale zkošatěl. Je nádherný. Rychle pryč! NE!! Už ne! Ruka vystřelí a přimáčkne zvonek, abych nezmizela dřív než dostane novou příležitost. TAK. A co teď? Čekám, točí se mi hlava. Slyším klapat kroky, pantofle, někdo hledá klíče … Kdo otevře? Oba?

 

   Stojím stále za nízkým tmavozeleným plotem, na zápraží, o tři schody výš - TY. Zdá se mi, že celou věčnost. Chci něco říct, ale nevím co. Sakra, nemůžu ze sebe dostat jediný slovo! Studuješ mě, jestli nejsem přízrak. Uhladíš si vlasy, přešlápnu. Vypadáš skvěle. Najednou seběhneš a odmykáš, jakoby do tebe někdo zezadu strčil. Mlčíš a já vím, že tě potěšilo, že jsem tu, jen si s tím nějak nevíš rady. ANI JÁ. Vejdu do chodby plné červeno-žlutých obrázků, cítím indické tyčinky.

   Instinktivně mě vezmeš za ruku. Připadám si jako v kině. NE! Toto není film. Jsem to já.

   Očima se zeptáš „Smím? Chceš to?“. Doluju sílu a můj Anděl  něžně zvedne mou hlavu nahoru a dolů „Ano“. Ani jedno slovo! Vedeš mě jídelnou. Je jiná. Tvá. Na pastelovém ubrusu stojí váza plná šeříků. Dřevěné police přetékají knížkami a časopisy. Vyhneme se žehlícímu prknu a koši prádla. Znovu se otočíš. S obavou, s otázkou. Anděl znovu uchopí mou hlavu a odpoví. „Je krásnej den…“, vzpomenu si. Pokračujeme dál a já vím, že už brzo. BRZO. „Buď se mnou, prosím tě, buď teď se mnou“ Anděl nervózně přešlápne. Bude rád, až bude mít tuhle práci za sebou. Žádná sranda chránit ten můj život, to vám teda řeknu. Mám pocit, že stojím na římse a jen několik sekund mě dělí od … Chce se mi utéct. Odkrývám svůj peršan a řvu bolestí. Nebo úlevou?

   Tisknu tvou ruku a třesu se. Nebo ty? Ano to ty tiskneš tu mou. Světlý pokoj, na okně rozvěšené křišťálky. Točí se a lesknou. Dřevěná skříň na levé straně, pár polic a v rohu u protější stěny …nadechnu se… překvapí mě, že mám sílu. Anděl se potí, jak mě drží.

POSTÝLKA. Přes okraj přeložená deka. NESPÍ. Ve skleněných očích máš pocit viny a hrdosti, bolesti i štěstí, které mohu jen tušit. „To je Terezka“, ukážeš na tvorečka schovaného za růžovým dudákem. Koutky úst se plaše usmějí a s ostražitostí, kterou ti příroda dala v den, kdy miminko přišlo na svět, hlídáš každý můj pohyb. Dupačky s vyšitou ovečkou, bílý pletený ponožky. Sleduje mě a v prstech obrací gumovou knížku. Je sladká. Veliké hnědozelené oči, co tak dobře znám, mě se zájmem zkoumají. Ta podoba! Nedokážu nic říct. Anděl se marně pokouší pohybovat mými rty, po chvíli to vzdá. Stojíme proti sobě. Koberec odhrnutý, vidím tak dlouho zakryté místo -díra v srdci dostala novou podobu! Strhneš mě do náruče. Tiskneš a pláčeš: „Odpusť mi, prosím tě mi odpusť“. Cosi mrtvé ve mně ožilo a znovu umřelo. Mrak začal pršet. Je menší. Ztrácí se v náručí země. Můj a tvůj mrak. Cítím úlevu a nový rozměr bolesti prostupuje do hučících spánků. Vyprší. Jednou vyprší. Otevřu pusu, ale nemůžu ze sebe dostat jediný zvuk. A tak jen položím dlaně na tvá třesoucí se záda, do dlouhých zlatých vlasů, co máme tak podobné. Horké slzy jako láva lepí můj strnulý obličej.

„Jednou snad, jednou snad, MOJE DVOJČE, to dokážu“ - a jen Anděl teď slyší slib uvězněný pod prkny podlahy, kterou bude třeba celou vybudovat znova.

 

 

 

 


Elmiia
08. 06. 2004
Dát tip
StvN :) ... v branách království stojí tajemný cizinec a křičí : "Směšné kování na závoře, stráže na pendrek, divná brána, velmi divná ... změňte ji a Já vejdu! Stejně ale vím, že se mi u vás nebude líbit. Pochybná brána nepochybně schovává divný svět a směšný zahrady a přihlouplý vladař místo, aby předal žezlo dál pustoší svět umělců..." Třeba má v něčem pravdu... třeba se mýlí ... :)) Možná, že vstupní brány jsou k ničemu a není jich vůbec třeba. Ale nutit jej, aby vešel? Proč? fungus2 díky :) jsi druhým, takže změna

Tragicus
05. 06. 2004
Dát tip
dopadl jsem stejne jako StvN... kdyby to bylo kratsi, mozna bych cetl dal, ale takto si myslim, ze se tady mozna nekde doberu zajimavejsi povidky...

Elmiia
02. 06. 2004
Dát tip
díky Vám všem :)) StvN - ehm, upřímně, tvoje kritika - taky bída, ale máš na ni právo stejně jako já můžu psát o holce, co nenávidí budík a sprchuje se sama. Jestli je to chyba, že jsi nečetl dál, můžeš posoudit jen ty sám. řekla bych, že ano, protože tahle povídka o koupání není :))

Elmiia
02. 06. 2004
Dát tip
StvN ale i tak Ti děkuju, že sis našel chvilku mi to napsat :)

StvN
02. 06. 2004
Dát tip
Jenom mě chceš donutit, abych četl znovu a celé, dobře, ale přepiš začátek. Jsme lidi, napravme své chyby.

StvN
01. 06. 2004
Dát tip
Udělal jsem chybu, že jsem nečetl dál, než do konce prvního odstavce? Nedokáži to posoudit, protože začátek mě znechutil. Tenhle tuctový odstavec používá snad každý. A já už nemám sílu číst dál. Nejde to. Pro jen má každý pocit, že musí psát o tom, jak mu zvoní budík? Koho zajímá, že jsi byla v koupelně sama? Když to podáváš autobiograficky, proč to neozvláštníš? Ani styl a sloh mě nezaujal. Bída.

chicoria
01. 06. 2004
Dát tip
prostě bomba, tip

krásně jsi to napsala...*

Bellis
30. 05. 2004
Dát tip
Nádherný, nemám co dodat.*

fungus2
30. 05. 2004
Dát tip
Skvělé. TIP

Terys
30. 05. 2004
Dát tip
perfektní! klaním se!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru