Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Středeční glosa, 16. června 2004

16. 06. 2004
0
0
839
Autor
glosator

16. 06. 2004

 

Děsivá neúčast voličů ve volbách do Evropského parlamentu, což je hlavní a nejdůležitější volební výsledek, má a hlavně bude mít důležitý efekt: konečně nastane důkladná diskuse o současné eurounijní politice a o dalším směrování EU. Jak vtipně shrnul v rozhlase Václav Bělohradský, občané všude v Evropě mají oprávněný pocit, že se rozhoduje jinde a hlavně jinak, než chtějí a že jsou neustále manipulováni proevropskými reklamními kampaněmi namísto argumentů a solidní diskuse.

Teď bude hlavní úkol eurorealistů, v reklamních kampaních europrospěchářů (jejich dokonalým reprezentantem byl u nás ministr zahraničí Svoboda) neustále osočovaných a napadaných, nasměrovat konečně Evroskou unii kýženým směrem: ke zcela volnému pohybu občanů, idejí, práce a kapitálu bez jakéhokoliv přerozdělování, k čemuž pochopitelně netřeba jediného úředníka, jedinou kvótu, jedinou dotaci.

Jde o ohromnou šanci a byla by stejně ohromná škoda ji nevyužít.

Z výše řečeného ovšem též vyplývá, že nemají pravdu ti komentátoři a politikové, kteří nízkou volební účast nazývají neúspěchem (českých) politiků. Je totiž převážně důsledkem politiky Bruselu.

Páreček k pohledání, Špidla + Gross, požádají na červencovém mimořádném ústředním výboru ČSSD o vyslovení důvěry. Bylo by směšné, byť je to ovšem velice pravděpodobné, kdyby byl Špidla obětován a recyklovaný Gross byl naopak povýšen, přesně podle u nás často užívaného hesla "Nejsme jako my".

 

Odstupující ministr spravedlnosti Čermák se obořil na prezidenta Klause, který se podivil nad tím, že oznámil rezignaci až po volbách, ač o ní někteří členové vlády (Špidla, Gross) věděli už dva týdny před volbami a nazval takové své jednání loyalitou a slušností.
V zatajení docela důležité informace voličům ovšem nic slušného nevidím - už to, že se soudruzi rozhodli to zatajit až do doby povolební svědčí o tom, že si byli velmi vědomi možného vlivu této informace na voliče. Jde o typicky českou vyčuranost.

 

Stát si vypůjčí kvůli svému mizernému hospodaření zhruba dalších 47 miliard korun, tentokrát pomocí eurodluhopisů. Úroky budou činit 4,654% ročně, takže každý z nás jen na úrocích zaplatí ročně více než dvě stovky. Tak se nedivme, že Den daňové svobody, tedy den, kdy konečně začínáme vydělávat pro sebe a ne na stát, připadá letos až na včerejšek. Slavit netřeba, kopnout soudruhy do zadku ano.


Tajpan
25. 06. 2004
Dát tip
a ako si prisiel ty k tomu ze je to naivny sarkazmus? Si si len tak povedal? Ak to bol pokus o vtip tak bol taky trapny, ze ani neosviezil. Pohladam definiciu glosy a hodim ti ju sem ak sa chces hadat, ze glosa nema byt vtipna.

glosator
21. 06. 2004
Dát tip
Kde jsi prisel na to, ze glosa by mela byt jenom vtipna.....ze vtipna neni, to jeste neznamena, ze to neni glosa....navic, ten text je naivni sarkasmus...tzn. taky glosa..

Tajpan
18. 06. 2004
Dát tip
blablabla .... glosa je v prvom rade vtipná a zaujímavá, mal som pocit, že čítam nejaké nudné noviny. TOTO NIE JE GLOSA < DNES SOM ZLÝ > TM

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru