Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázka života a smrti ANO nebo NE?

26. 06. 2004
0
0
2126
Autor
jimmiv

Toto jsem nenapsal ja ale moje pritelkyne ktera nema pristup na internet dekuji za pochopeni:o)

 

Otázka života a smrti ANO nebo NE?

 

 

Zavřete oči a představte si, jak jedete sám automobilem, máte puštěné rádio a mezi písničkami slyšíte zprávy, z kterých se dozvídáte, že v jisté oblasti se velmi zvýšil počet prostitutek nakažených virem HIV. Nevěnujete tomu pozornost a pokračujete ve své cestě. Najednou slyšíte tupý náraz do automobilu – zastavíte – vystoupíte a v příkopě vidíte ležet mladou ženu, kterou podle oblečení snadno zařadíte jako prostitutku. Uvědomíte si, že se nacházíte ve zmiňované oblasti s rozšířeným onemocněním. Žena je v bezvědomí a z úst jí vytéká tenký pramínek krve.

Přichází otázka: Pomůžete jí? Nebo jen zbaběle odjedete? Asi každého napadne zavolat pomoc mobilem, ale nemáte signál, kolem nejede žádný automobil a ve vaší lékárničce chybí rouška. Je to jen a jen na vás. Musíte poskytnout první pomoc umělým dýcháním nebo  zemře! Nehodu jste zavinil vy, ponesete proto veškerou odpovědnost a pomůžete? Na druhé straně, je vám kolem třiceti let, máte rodinu a partnera nebo partnerku, celý život před sebou a riziko nákazy je veliké. Ale přeci jen není na 100% jisté, že dotyčná je nemocná a vy , když nepomůžete, si to do konce života budete vyčítat, že jste zavinily smrt člověka. Já osobně bych pomohla, protože chci studovat medicínu a pomoc druhým bude mým povoláním.

AIDS je pořád ještě nevyléčitelná nemoc a ročně na ni zemře mnoho lidí, převážně v Africe, ale i v jiných světadílech počet nemocných i mrtvých stoupl a bohužel pořád ještě stoupá. Lidstvo si za to může samo , ale jak tento problém řešit?!? Lék ještě vynalezen nebyl, ale stačilo by kdyby si obyvatelstvo uvědomilo, že drogy jsou jedním z hlavních zdrojů nákazy, stejně jako prostitutky nebo dnešní nerozvážná mládež. Asi nejsmutnější kapitolou tohoto problému jsou děti nakažené pozitivní matkou během těhotenství a po porodu přes kojení. Stejně jako u dospělých, jakmile je dítě nakaženo, je odsouzeno zemřít.

            Zamyslíme se tedy opět zda pomoci ANO nebo NE?!?

Určitě by se našel někdo kdo by řekl: „Pomohl bych, protože jsem z křesťanské rodiny a pomoc bližním je psána v bibli.“ Další názor může znít: „Nepomohl bych – myslím, že bych zpanikařil a než bych se vzpamatoval tak bych ujel.“ Domnívám se, že tento problém by byl u většiny lidí. Dostali by strach, nebo by nevěděly jak pomoci. Také je pravda, že zmiňovaná žena se do této situace nemusela dostat a tím pádem si za své zranění a případnou smrt může sama a musela s tímto nebezpečím počítat.

            Jaká je správná odpověď? Žádná!!! Každý by se musel zachovat podle svého svědomí a svých pocitů. Určitě si myslím, že bychom se nad touto nebo jinou podobnou otázkou měli zamyslet a rozhodně si nenamlouvat: „Mě se to netýká! Vždyť tato nemoc a celé nebezpečí je mi velmi vzdálené!“ Všichni víme, že to není pravda a každý náš názor ať kladný nebo záporný má stejnou hodnotu, protože podobná situace se nám může stát i ve skutečném životě a pak se budeme MUSET rozhodnout! Když se každý nad tímto problémem zamyslel, možná by se počet nemocných zmenšil!

               


Liščátko
22. 09. 2004
Dát tip
Přečetla jsem si první a poslední větu a nedává to vůbec žádný,ale opravdu žádný rozum.Přišlo mně to nudný,přece nebudu číst zbytek...to by byla nuda,děsná pruda... Jo až napíšeš něco pořádnýho a zábavnýho napiš,jinak se běž radši spláchnout do hajzlu

Bb_Aa_Ff
30. 06. 2004
Dát tip
Šťastný? Byl bych šťastný, kdybych to dilema řešit nemusel. Ale jenom proto, ze bych ho vyresil.

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Poslední věta je mluvnicky špatně, to jen tak na okraj. Ano, neexistuje správná odpověď. Je prý asi 30% možnost, že pokud bude nakažená, dostaneš to. Nevím, jestli mi to pomůže se rozhodnout. Tahle úvaha nic neřeší, jen nastoluje dilema, vyhnané do extrému. A ve světě plném daleko reálnějších nepříjemností se mi nechce řešit ještě tohle. Je to možná zbabělost, ale kdybych se trápil tímhle, nemůžu být ani relativně šťastný…

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru