Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sebevrah

04. 07. 2004
10
0
6479
Autor
pozorovatel
 

Na chvíli ztratím vědomí.

 

Silný proud vzduchu mě donutí otevřít oči a procitnout. Nemohu se vzpamatovat. Všude je mlha. Hledám pevnou půdu pod nohama, která by mě podepřela. Marně. Chaoticky se mi míhají myšlenky v hlavě, které nejsem s to pochytat a tělem škubám na všechny strany ve snaze dotknout se alespoň něčeho. Lapám po dechu, jak mě pohlcuje beznaděj. Padám! Já padám! Ne, to není možné. To musí být jen sen. Zaléhají mi uši a nesnesitelné tlaky na hlavu mě omračují. Shluk nesrozumitelných zvuků a obrazců se mi míchá hlavě. Vidiny ustanou a já vidím zem. Snažím se zachovat chladnou hlavu a něco vymyslet. Není, co vymýšlet. Zem se neodvratně přibližuje. V tu chvíli si vzpomenu. Jsem jen ubohý sebevrah. Ten sebevrah, kterého jsem nikdy nepochopil. Ten, který neunesl vlastní život. Sám sobě jsem nikdy nevěřil, že bych se k něčemu takovému někdy odhodlal. K sebevraždě. Já ale za to přeci nemohu. To lidé. Lidé, kteří dennodenně mohli vidět mou trýzeň, ale nikdy je nenapadlo mi pomoci. Jen pár slov by mi možná stačilo a nemusel bych počítat zbývající sekundy do konce svého života. To oni mě zabili! Nenávidím je. Nenávidím sám sebe.

 

Ač jsem celý život byl ateista, prosím Boha o smilování. Ač jsem ateista, proklínám Boha. V jednu chvíli toužím vše urychlit a v druhou žádám více času na rozloučení se se životem a připravení se na smrt. Nejsem připraven! Ještě nejsem připraven!!

 

Už ani nedýchám. Jen se pomále nadechuji. Mám strach z nárazu na tvrdou zem. Proč takhle musím zemřít zrovna já?! Tak sám. Tak beznadějně sám. Musím se ještě rozloučit! Ale s kým? Nikdo mě neslyší. Jsem až příliš blízko zemi, než  abych už na cokoliv myslel. Mám strach!!! Ještě ne!!! Prosím, ještě ne!

 

Vzpomínám si na sen z mého dětství. Z dětství, které bylo mým jediným krásným obdobím života. Zdávalo se mi, že létám. Vznáším se nad hlavami udivených lidí a laškovně kroužím kolem nich. Pohlédnu pod sebe a vidím obyvatele města jdoucí právě do práce. Roztáhnu ruce a nechám se nést větrem. Jsem přesvědčen, že létám. Celé tělo zalije štěstí a pocit svobody. Dětský sen se stává skutečností. Jsem už moc blízko zemi, tak raději zamířím vzhůru, abych vyrovnal výšku. Padám dále. Marné je snít. Můj bezstarostný sen se rozplyne a mě zbývá jen několik málo vteřin. Marně tápám v mysli a hledám klid, abych se připravil na smrt. Nic mě nenapadá. Už jen pár vteřin. „No, tak na něco přijdi! Rychle!“

Teď ještě nemůžu zemřít! Musím se rozloučit se svým životem! Už nikdy nebudu žít. Ještě se musím rozloučit! Prosím, ještě chviličku navíc! Tvrdá zem roztříští mé kosti, ale já již necítím žádnou bolest. Jen stále čekám. Ještě žiju, ale už brzy bude konec... všeho.

 

Konečně. Oddechnu si a už se nenadechnu.


Winter
28. 06. 2006
Dát tip
No nechci být kritický až moc, ale tohle mě vůbec neoslovilo. Těhle kňouravých vyznání na téma sebevrah už tu bylo...tohle nepřináší vůbec nic nového pod sluncem. Nevím, ale abych byl upřímný, tohle je asi nejhorší tvoje povídka, ke které jsem se zatím dostal. Nechci se už v tom moc nimrat, nedělá mi to dobře.

Tragicus
18. 01. 2005
Dát tip
StvN: Pokud ta otazka (kolik jich mam za sebou) byla myslena na mne: Sebevrazd, beres-li dokonane, samozrejme zadnou, ale... Proto vim, v jakych situacich to clovek dela etc. Ale je pravda, ze je to uplne zbytecne se o tom bavit. Pozorovatel: Dlouho jsi mne ani videt nemohl. ;] Take zdravim...

StvN
18. 01. 2005
Dát tip
A já zase vim, v jakých situacích to člověk nedělá. Je to slabost jako každá jiná. Pokud to neni z rozumu.

pozorovatel
18. 01. 2005
Dát tip
StvN: odklonili jsme se od tématu já s tebou souhlasim a stojim za svojí poslední kritikou zkrátka si myslim, že o sebevrazích psát můžu a jestli si čtenář bude myslet, že tomu nerozumim, tak s tim asi nic nenadělám...

StvN
18. 01. 2005
Dát tip
Jasně.

Tragicus
18. 01. 2005
Dát tip
StvN: Ano, je to slabost, a presne jak jsi rekl - pokud to neni z rozumu: abych pravdu rekl, nevidim rozumnejsi vec na zivote ...

StvN
18. 01. 2005
Dát tip
Máš tragický osud, zdá se.

Tragicus
17. 01. 2005
Dát tip
Hezky, dobre napsane, tema sice neprilis originalni, ale asi nejlepsi na toto tema. Ta litost toho, co udelal, je spravna ... viz. nize ... Ale musim take souhlasit s andulkou ... Na cas kasli - je irelevantni, kolik to trva, nez dopadne ... Cas cteni se nemusim shodovat s "realnym" casem ... A v teto situaci se take rozhodne shodovat nemuze, protoze myslenek je velmi mnoho, proto: Nevadi mi mnozstvi textu, ale forma ... Chtelo by to, na zapis myslenek sebevraha, kratke, usecne vety... Takovy clovek se nedokaze soustredit, presto : StvN: Musim s tebou nesouhlasit, jak trefne pozorovatel poznamenal, sebevrazdy clovek pacha " v nahlem afektu a nebo z dlouho trvajici deprese." V prvnim pripade toho rozhodne zacne litovat, u druheho to neni zcela jiste. Ze by toho nelitoval se muze stat v nasledujicich pripadu: po poziti drog [ a to sakra velkem mnozstvi ], ci jinemu tezkemu a dlouhodobejsimu naruseni "normalni" funkci mozku ...

pozorovatel
17. 01. 2005
Dát tip
ale tebe jsem dlouho neviděl:)) čau jinak souhlasim

StvN
17. 01. 2005
Dát tip
Mě udivuje, jak lidi, jako my, dokáží tak přesvědčivě mluvit o tom, za jakých okolností člověk páchá sebevraždy. Kolik jich máš za sebou ty?

pozorovatel
17. 01. 2005
Dát tip
StvN: to bychom potom vůbec málo mluvili nestačí, že vidíš sebevraždy kolem sebe a dokážeš se vcítit? Copak sebevrah je o tolik odlišnější než my?

StvN
17. 01. 2005
Dát tip
Ano. Sebevrah je totiž v podstatě nesmyslný označení člověka, kterej už neexistuje. Vlastně je to jediný posmrtný povolání. Kolik znáš mrtvých pekařů?

pozorovatel
17. 01. 2005
Dát tip
Každá sebevražda se nepodaří, jsou i žijící sebevrazi, jsou i potenciální sebevrazi... je to smysluplný označení člověka ale jako sranda to o tom posmrtnym povolání je:))

StvN
17. 01. 2005
Dát tip
Pak je každej potenciální sebevrah. To mi přijde jako nesmysl. Sebevrah je už hotovej stejně jako Onan.

pozorovatel
17. 01. 2005
Dát tip
A každý je potenciální vrah. To ti přijde taky jako nesmysl? Je určitý práh, který rozděluje potencionální sebevraha od normálního sebevraha. Pak jsou lidé (možno ve vybraných chvílích) náchylnější k sebevraždě. Že tě napad zrovna Onan...

StvN
17. 01. 2005
Dát tip
Onan právě proto, že je to jedno. Všechno to je nesmysl. Filozofuješ o nesmyslech. Tohle je jasná věc. Vrah je člověk, kterej zabil člověka. Sebevrah je člověk, kterej zabil sám sebe. Je tam minulej čas, všímáš si?

Plicnik
26. 12. 2004
Dát tip
ateista - myslíš, že si vysvětluje, že je ateista... to jsou zybtečný kecy okolo, kdybys nechal jen ty myšlenky o Bohu a jak se to mění, bylo by to silnější... ten sen se mi zdá trochu spornou představou, ale hezky si to tam zakomponoval s tím stoupáním a padáním... Věta o zemi co tříští kosti je zbytečná - docela fajně to gradovalo... pak ještě nějaký detailu v tom prvním odstavci, v tom popisu... zajímavá myšlenka, ale nidky si to nezkusil, že ne... ;-))) víc nic...

Narvah
15. 12. 2004
Dát tip
je to stupidní. hlavně to s tím bohem. to mi přijde uhozéný.

pozorovatel
15. 12. 2004
Dát tip
kdyby mi na tom záleželo, možná bych se i hádal neznám tě a tak ani nevim, jak na tebe reagovat zatim ignoruju

StvN
10. 08. 2004
Dát tip
Jak víš, že se poserou při pádu a ne až na zemi? Z toho díla zkrátka čiší to, že nejsi sebevrah.

pozorovatel
09. 08. 2004
Dát tip
Většina sebevrahů se rozhodne skočit buď v náhlém afektu a nebo z dlouhotrvající deprese. Pak se může i stát, že při letu k zemi začnou mít strach (většina sebevrahů se za letu pokálí strachy). Nechápu, jak se někdo může chtít zabít pádem. Ještě pár vteřin totiž žije s přelámanými kostmi v těle, pokud teda neztratí vědomí už dřív. Tahle povídka je psaná z části i z mýho snu. Díky!

StvN
05. 08. 2004
Dát tip
Nedává to logiku. Když se chce někdo zabít. Ne, když už někdo skočí, tak nelituje.

Desiré
30. 07. 2004
Dát tip
Mě by se spíš líbilo, kdybys to utnul ... ruší mi to tam slova jako: „No, tak na něco přijdi! Rychle!“ Mám strach!!! Ještě ne!!! Prosím, ještě ne! Ale jinak opravdu všechna čest ... většinou jsou slohy o sebevraždách nudný, ale tohle se mi četlo dobře. :)

Desiré
29. 07. 2004
Dát tip
Stálo to za přečtení ... ale konec trochu zklamal ...

pozorovatel
29. 07. 2004
Dát tip
Ou, a mně se konec právě líbil... Myslíš tím, že je příliš strohý? Díky!

sicco
25. 07. 2004
Dát tip
ten začátek je skvělej to procitnutí Z čeho se probdil? z balastu života? a jak se na sebe dívá? už z druhé strany, nebo jenom nezaujatým pohledem procitnutí to bych chtěl zažít bez oněch fatálních následků

pozorovatel
25. 07. 2004
Dát tip
sicco, hezky! Taky bych chtěl jednou procitnout, zatím znám jen náznaky a střípky... Díky moc!

Arien
15. 07. 2004
Dát tip
nicolette: no, usuzuju z jednoducheho predpokladu, ze bys na to asi nemela tolik casu... ale mas pravdu, jsou to dohady a tedy jedine, co nas ridi, jsou dojmy. A muj dojem byl takovy. pozorovatel: nerikam, ze ta pasaz je spatne, rikam jen, ze je spatne umistena a uvozena, proste najednou skocis a i dyz je to tvuj umysl, proste tim najednou smazes ucinek celeho dila ale rikam, tohle je, jak to vidim JA, tedy jen a jen me zcestne nazory. Ale jsou to nazory ctenare, doufam, ze te, jako autora, zajimaji.

pozorovatel
15. 07. 2004
Dát tip
Platí, co jsem už napsal. Kritikům se nemá vyvracet jejich názor - to je zkrátka blbost. Autor se má jen zamyslet nad jeho pohledem. A jestli mě zajímá tvůj názor? Neblbni, mám nejradši takovéhle debaty. Snad tě to neodradilo. Mým úmyslem je vždy, co nejvíce rozvinout pohled kritika, aby se mi naskytl celý a já ho poté mohl zkoumat. To mý uzoufání bylo nade mnou samotnym, protože jsem porušil to jedno pravidlo: "Kritikům se nemá vyvracet jejich názor." A když už se to podaří, tak ten názor nestojí za nic, protože je ovlivněnej. Díky!

Arien
14. 07. 2004
Dát tip
no, imho tam docela hezky řešíš ty jeho myšlenky, víš, celé to dílo, a pak najednou bum! jako malý jsem... jasně, vím, že to tam prostě chceš, a ono nic proti, jenom mě jako čtenáře vyrušíš nějakým povídání o malým klukovi, kerý chtěl lítat nad městem. Sakra, mě nezajímá žádný usmrkanec, kerý měl sen! Co to sem najednou pleteš? Řekla bych, že to je nešťastně navázané. No a ten poslední odstavec - zas ve vrátíš ke svému dospělejšímu hrdinovi, kerý ale pro změnu jenom fňuká. (Víš, asi by se mi tam víc hodilo kdyby ho zas ovládla zloba a nenávist a teprv v poslední myšlence by si uvědomil, že vlastně nechce umřít.) Ale tohlencto sou akorát moje blbé kecy, píšeš to ty, žejo:)

pozorovatel
14. 07. 2004
Dát tip
Ten jeho sen, když byl malý tam má svý odůvodněný místo. Za prvý ztrácí při pádu schopnost vnímání reality a za druhý se v této hrozivé situaci uzavírá do sebe a snaží se přemýšlet jen na to dobré, což je pouze jeho dětství. Z tohotu sebeuspokojivého snu se probouzí před dopadnutím na tvrdou zem - tvrdou realitou jeho života. Sen jak lítá tu kontrastuje s jeho sebevražedným pádem, který už nelze odvrátit. Uf, tohle nerad dělám. Nerad vysvětluju vlastní díla. To by se nemělo. Pokud to čtenář pochopí jinak (a je už jednou, jestli dobře nebo špatně), tak se v tom má nechat a autor mírně zamyslet. Díky za kritiky.

Nicollette
14. 07. 2004
Dát tip
Je to... nářezový, ke konci.... myslim, že si to zvládl velmi dobře. Ten začátek ani nevim, někdo s tim může souhlasit někdo ne, že to tak sebevrah opravdu cítí...ale ten konec je výbornej, normálně se mi zrychlil tep........:) Arien, je těžký říct, že to neni realistický, ty si to nikdy nezkoušela...třeba je... Já vim, Nicollette, ale jak tohle můžeš říct, ty si to přece taky nikdy nezkoušela.... dohady a dohady..... myslim, že tady nikdo nemá na to, aby řekl, jak to doopravdy je a i kdyby někdo něco zkoušel, jakože já vám věřim, tak nikdo tady nepadal z vokna nebo z čeho.... Mě to přijde prostě dobrý a to ostatní už je zbytečný, nejsme sebevrazi..... ***

pozorovatel
14. 07. 2004
Dát tip
Nicollette: Díky! Tuhle "povídku" jsem napsal po dvou týdnech intenzivního odpočinku a nutno dodat,že ze mně vyjela dost rychle a v jejím konci jsem jen zhluboka dýchal a měl husí kůži, ale pocity jsem neměl špatný, spíš vzrušující. A právě pro tohle si mi tahle povídka líbí.

Nicollette
14. 07. 2004
Dát tip
enem, vůbec neni zač.... to je krásný.... tomu říkám "psát" ...když z toho máš nějaký pocity....... budu ti držet palečky, aby to tak šlo dál.:)

pozorovatel
14. 07. 2004
Dát tip
A proto píšu... Když u psaní nic necítim, tak to vždycky stojí za hovno(s prominutím:-)

Arien
13. 07. 2004
Dát tip
Není to moc realistické, ale to nevadí (nemůžu soudit, že ano), to bych odpustila ale ten odfláknutý konec oproti velmi slibnému začátku...

pozorovatel
13. 07. 2004
Dát tip
Arien: Sakra a mně se právě ten konec líbí! Jaký odfláknutý? Co tam chybí? Nic mě nenapadá.

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
A proč by ten sebevrah měl být hrdina, všemi litován? Nevím, třeba se to nemuselo odehrávat přímo za letu…a je to celé takové moc patetické, nesedí mi to k té syrové realitě.

pozorovatel
09. 07. 2004
Dát tip
Zbyhoň: Já ho nelituju, on se lituje sám. Syrová realita je moc strohá, jak už jsem tu psal Andulce.

Vecernice
05. 07. 2004
Dát tip
Myslim, ze jsi hodne emotivni osoba...... a to je dobre. Obcas mozna dostanes nepochopeni, myslim ze to bude dost caste vyznamenani, ale zato jsem si jista, ze prozivas vsechny veci mnohem dynamicteji, ziveji, hloubeji.. a tomu se rika dar. Tip...

Je to dobré. Jak Andulka podotkla, že ten pád a spád myšlenek by měl být o něco rychlejší, tak tohle se mi na tom líbilo ... pomalost, celé to vypadá nebo se to tak alespoň tváří, že se nic nestane - tedy; musím říct, že to na mě tolik neřvalo, nenaléhalo, ale ten návrat k dětství je fajn, protože mi to připomnělo mé létání - zapomněla jsem na sebevraha a vlatně i on létal - rozháraně asi po celý život. Má to něco do sebe, už tím, že to není "střihové", ale plynulé - takové vláčné se to může oddělit od podobných povídek a úvah, kde střihy a nátlak mají hlavní roli. "Ten sebevrah, kterého jsem nikdy nepochopil."

pozorovatel
05. 07. 2004
Dát tip
No, teda! Překvapili jste mě. Díky moc! K poznámce Andulky: Máš pravdu, ale pokud by to mělo být věrohodný, tak ta povídka bude mít tak čtyři věty. Pokud by totiž člověk padal z takové výšky, tak se nejspíš přeoxiduje a ztratí vědomí. Trochu jsem se o to zajímal a když takovej sebevrah skočí z mostu, tak je při pádu dost omámenej a nanejvýš si tak řekne: "A do prdele, to bude bolet" a navíc už nemá. A potom - podle toho, jak dopadne (na nohy, hlavu, záda), tak chvíli ještě žije. U nás v paneláku takhle vyskočil chlápek z desátýho patra a žil ještě asi tak hodinu, pak umřel. Ale ten nedostatek času a marnost, jaks napsala, tu mám taky. Já tu prostě chtěl říct, co nejvíc, aby se čtenář sžil se sebevrahem.

Andulka
05. 07. 2004
Dát tip
se na me hned necerti....ja zkratka pri cteni mela pocit, ze "Já tu prostě chtěl říct, co nejvíc, aby se čtenář sžil se sebevrahem. " -> ze se ti to moc nepovedlo, ze si to trochu odbyl...nepropracoval.. .:-) No, vzdyt se podivej.....vsichni ostatni co se vyjadrili...jsou jineho nazoru nez ja...:-). Tak se na me nezlob, ja jen napsala, co jsem jako ctenar citila...:-) ...Ja jsem divna...:-)))))

pozorovatel
05. 07. 2004
Dát tip
Ale, prosim tě, jak bych se mohl čertit? Vždyť jsem napsal, že máš pravdu. Já se totiž tím, cos mi napsala, už dřív zabýval, tak jsem hned měl několik argumentů v rukávu... Ne, já jsem divnej!!!

fungus2
04. 07. 2004
Dát tip
Zajímavé*

Andulka
04. 07. 2004
Dát tip
zajimavy tema -> ale podle si se malo do toho vzil...a tak se mi to zda takove dosti neverohodne.... Kdyz nekdo pada, pada rychle, vi ze ma sakramentsky malo casu....myslenky skacou do hlavy, rychle jedna za druhou, myslenky ve forme filmu, obrazky z detstvi, panika...rychle, kratce....a pak uz nic...ticho.....ale urcite ne typu "Jsem jen ubohý sebevrah. Ten sebevrah, kterého jsem nikdy nepochopil. "....

Anis
04. 07. 2004
Dát tip
Kdo skutečně může říct, co se honí v hlavě sebevraha, když padá vstříc smrti. To co trvá krátce, může být dost dlouhé. Máš můj typ!

vesuvanka
04. 07. 2004
Dát tip
Sugestivní, úplne jsem se do toho vzívala.a byl to hrozivy pocit a zaujala mě podobně jako Beatrici slova: Lidé, kteří denodenně mohli vidět mou trýzeň, ale nikdy je nenapadlo mi pomoci. Jen pár slov by mi možná stačilo a nemusel bych počítat zbývající sekundy do konce svého života... TIP

chicoria
04. 07. 2004
Dát tip
je to zajímavé, líbí tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru