Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vláda zákona I.

05. 07. 2004
3
0
1734
Autor
Honza_W

Poněkud vícedílná povídka... další díly půjdou tak jak je budu psát... celkem počítám se sedmi až osmi díly. Rozhodně se neostýchejte psát kritiky.

Kapitola I. - Audienční sál

 

"Čeho jsi chtěl dosáhnout?"

 

Ruben cítil, že jestli si tu otázku položí ještě jednou, zblázní se. Už teď neměl stání a neustále přecházel po svojí cele. Měl důvod si myslet, že se zde ocitl neprávem. Ovšem musel uznat, že král se může cítit dotčen, když proti němu pobouřil polovinu šlechty. Bohužel pouze tu slabší, tu která měla zájem na nastolení nového řádu. Ti ostatní vycházeli s králem dobře, a proto neváhali pomoci v úzkých. Vojsko rebelů bylo rozmeteno v jediné bitvě.

 

Na králi Feregovi ty tři dny nejistot a strachů, než došlo k onomu střetu, zanechaly silný dozvuk. Stále se obklopoval nejméně pěti silnými bojovníky a nejedl a nepil prakticky nic, co sám neviděl připravovat. Do králových komnat nikdo nesměl a i audience v trůnním sále znamenala dlouhé čekání, až bude král v milostivé náladě, což bývalo bohužel velice zřídka. Teď ovšem taková chvíle nastala, takže bylo možné krále navštívit, pokud se jednalo o skutečně vážnou věc. V předpokoji se tísnilo mnoho vyslanců z okolních zemí, ale i několik bohatých měšťanů, kteří si potřebovali zajistit penězi královu přízeň, nemajíce čisté svědomí.

 

Teď zde vzrůstalo napětí, protože se všem začalo zdát, že audience pána z Darrenu trvá již příliš dlouho a prosakovaly stížnosti a klepy.

"Ani dost málo se nedivím, že tam ten šašek řeční tak dlouho. Je nad slunce jasné, že Darrenští chorobně touží po cenných kovech a právě se snaží přemluvit našeho krále, aby jim za určitý měsíční poplatek přenechal stříbrné doly na severu," promlouval jakýsi tučný boháč. Rozhlížel se přitom do stran, aby zjistil, zda jeho řeč upoutala ostatní čekající. Odpovědi se dočkal ihned.

 

" A král Fereg by byl blázen kdyby to udělal," přidal se do debaty jeden z vyslanců z cizí země, "Ty doly mají stokrát větší hodnotu, než cokoliv, co Darrenští mohou nabídnout. Jejich žvásty o blahosklonnosti, štědrosti a vstřícnosti by otrávily každého v minutě. Kdo ví, proč jim král dává popřát sluchu.” Místnost se dostávala do rozohněné nálady. Lidé spílali Darrenské podlézavosti a drzosti, objevovaly se stále odvážnější a šílenější návrhy, jak by se král měl zachovat.

 

"Kdybych já byl na místě našeho milého krále," ozvalo se najednou a všechny tváře se obrátily ke vstupu do místnosti, aby si prohlédly drzouna, který se odvažuje rozhodovat za krále. Ve dveřích stál vysoký a statný voják v plné zbroji se znakem království. Na čele měl mezi vráskami stáří čerstvý šrám, jako by přijel přímo z bitvy.

 

"Kdybych já byl na místě našeho milého krále," opakoval mechanicky, "obnovil bych v severních dolech těžbu, za získané peníze postavil vojsko a Darrenskou zemi by zahalil plášť smrti."

 

"Maršál Temus," ozvalo se vzrušeně v místnosti. Údiv byl namístě, protože před několika dny prosákly do města zprávy, že maršál zemřel na těžkou nemoc. Jeho zjev v místnosti zapůsobil děsivě, jako obraz povstalé smrti. Také se všichni podivovali jeho zranění, které si nemohl dost dobře způsobit v bitvě, protože zem byla v míru.

 

"Okamžitě musím hovořit s králem," promluvil přízrak. Odstrčil několik zvědavců, kteří se ho chtěli dotknout, aby se ujistili, že je skutečný. Síla jeho pohybu je nenechala na pochybách. Ve dveřích do trůnního sálu se srazil s odcházejícím Darrenem, kterého odstrčil stranou tak mocně, že se stěží zachytil stěny a po zemi se rozutekly dokumenty, které nesl. Dosti nešťastně je sesbíral a z jeho výrazu usoudili dvořané, že neuspěl.

 

Za maršálem se zaklaply dveře. Nastalo dlouhé ticho, které bylo přerušeno zvukem dveří, které se znovu otevíraly.

 

"Jeho Veličenstvo dnes již nikoho nepřijme," pravil příchozí strážný a chystal se opět k odchodu. Jeho zpráva však mezi přítomnými způsobila vlnu nevole. Strážný vsunul do úst dva prsty a dlouze hvízdl. Na jeho povel se v místnosti objevili tři silní hromotluci.

 

"Vyveďte ctihodné pány." řekl strážný a definitivně zmizel.

 

Tohle všechno bylo ale vzdáleno Rubenovým myšlenkám, které se teď toulaly kolem osudů jeho milé a způsobu, jak by ji zpravil o svém údělu. Žila daleko – a zprávy po království cestují pomalu. Sám král dával příkazy, aby všemožné informace tajili, protože jeho politika byla podmíněna naprostou neinformovaností lidu.

 

Ruben přestal popocházet a lehl si na vězeňskou pryčnu. Upíral oči do kamenného stropu a zapřemýšlel se o posmrtném životě. Možná by přišel na nějakou povzbudivou myšlenku, takže je velká škoda, že se za dveřmi ozvalo vrznutí a chůze několika nohou. Otáčení klíčem v zámku – Ruben se posadil na kavalci a pohlédl na dveře. Otevřely se a do místnosti vkráčel pevným krokem neznámý muž.

 

Příchozí nebyl obyčejným hlídačem vězňů. Jeho vzhled působil silně a vznešeně, i když mu nebylo vidět do obličeje. Teprve za ním bylo možno spatřit oddíl stráže.

 

“Půjdeš s námi,” řekl hlubokým hlasem, “král s tebou chce ihned mluvit.”

 

“Ale já s ním ne,” namítl Ruben. V této chvíli čekal jen na popravu a nehodlal si kazit poslední hodiny života pohledem na starého senilního tupce. Stráže jeho poznámku snad ani nezaznamenaly, ale silné paže Rubenovi okamžitě daly najevo, že jeho názor vůbec nikoho nezajímá. Byl vyvlečen na chodbu, po které ho táhli dál.


evalota47
04. 05. 2005
Dát tip
Už se moc těším.

evalota47
04. 05. 2005
Dát tip
Já se tedy odradit určitě nenechám,pro mně je to tip,ale protože je už květen 2005 - postrádám to pokračování

Honza_W
04. 05. 2005
Dát tip
Neboj, pokračování bude:-)

Zbyhoň
09. 07. 2004
Dát tip
Mně se Ruth docela zamlouvá, určitě víc než Fereg, je totiž takovým trapným nepsaným zvykem dávat postavám ve fantasy nebo vymyšlené historii jména plná G, F, R, nejlépe aby tam byla všechny najednou. A zamlouvá se mi i povídka, tip, a těším se na pokračování, avizuj ho prosím, jen nevím, jestli vydržíš. Protože s věcmi na pokračování přichází zákonitě jedna nepříjemnost: Čte je čím dál míň lidí. Kdo vidí „NÁZEV, 6.díl“, vůbec se na to obyčejně nepodívá, protože nezná díly předchozí. Takže se nediv, až budeš mít u díla všehovšudy čtyři návštěvy…A nenech se tím odradit.

Win_Key
09. 07. 2004
Dát tip
Vydržím. Jen to možná bude trvat:-) Druhou kapitolu už skkoro mám. Pak se snad nějak rozepíšu...

Win_Key
06. 07. 2004
Dát tip
Ještě to jde napravit. Vymýšlení jmen není zrovna moje silná stránka:-) Každopádně díky.

Hondik
06. 07. 2004
Dát tip
myslím, že většině lidí to ani nepříjde, ale Ruth byla moje nevlastní prababička, a pak ještě hrdinka v knize Miluj bližního svého, takže mně to trhá oči. :o)

Win_Key
06. 07. 2004
Dát tip
Až vymyslím nějaké lepší, dám ho tam:-)

Hondik
05. 07. 2004
Dát tip
jeví se to dost napínavě. jen tak dál ( hlavně tak do 3/4 ). akorát já znám Ruth pouze jako ženské jméno, zní mi to tudíž trošku kostrbatě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru