Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šmírák

17. 07. 2004
20
0
10394
Autor
pozorovatel

Mezi pozorovatele patří také šmíráci…

 

Medajlónek

Servác je podivný muž. Zatímco normální lidé spí, on bdí a schovává se za stíny. Je totiž šmírákem. Každý člověk má svou vášeň a stejně tak každého něco vzrušuje. Někdo touží po sexu, ale Servácovi stačí pouhý pohled na něj. Vlastně mu o souložení ani nejde. Je to jaksi pod jeho úroveň. Ano, pod úroveň tohoto na pohled oplzlého úchyla. Láká ho tajně sledovat milující či jen prostě kopulující pár. Netušené rozkoše mu přivádí pohled na dvojici, která o něm neví, která si je jista svou samotou. Samota a tajemno - to Serváce vábí. Dávno už totiž zjistil, že rodinný život pro něj není. Ano, měl několik žen, ale všechny ho zklamaly. Chtěl vědět, proč se lidé vdávají a žení. A dospěl k jedinému: nechtějí být sami. Potřebují se podělit o své problémy. Vlastně by je rádi hodili druhému na ramena. Servác ale také pochopil, že se manželé taktéž dělí o svou radost, potěšení,… Jeho obveselením však bylo šmírování a to by s ním žádná dívka nesdílela.

Serváce nevzrušuje sex se ženou. Vzrušuje ho sex dvou pro něj naprosto cizích lidí. A proto je jeho milostný život nemožný. Copak by tohle mohla trpět žena toužící po dětech, po péči a pozornosti a hlavně lásce jen a jen k ní? Z tohoto důvodu si vybral samotu. A proto žije na okraji společnosti, která ho odsuzuje, jakožto každou menšinu. Ano, zasahuje lidem do jejich soukromí, ale naprosto uctivým a slušným způsobem a to jen pro své potřeby. Natáčí sice občas páry na video, ale nezneužívá toho. Servác si dokonce dává záležet, aby neviděl tváře lidí, které pozoruje. Nejen, že by vše tratilo na své tajuplnosti, ale také by zanikla fantazie a iluze, které celou akci provázejí. Šmírování je pro něj něčím čistým, co nesmí být nijak narušeno a hlavně ne jeho přímým vlivem.

Šmírákem se člověk rodí. Někteří tuto svou stránku potlačují, zatímco Servác se jí plně poddal. Nezajímají ho názory druhých. Má pár přátel, kterým se svěřuje, ale těch moc není a tak se stal samotářem.

Je neviditelným mužem za vašimi okny. Pozoruje vás. A vy o něm nevíte…

 

Povídka

Každou noc Servác vychází ze svého bytu vybaven vším potřebným: dalekohled pro noční vidění, dvě baterky různé velikosti, videokamera, pláštěnka a nepromokavá podložka, na které může ležet. Nejčastěji chodí do parku. Má už svá místa, kam často jedinci lačnící po erotice chodívají. Jde většinou o alkoholem znavený pár, pro které je domov daleko a park dostatečně opuštěný. Ty už však Serváce příliš nevzrušují a tak jezdí po městě a hledí lidem do oken. Shlédl už mnoho. I mnoho nepěkných věcí. Nikdy však nic nezveřejnil. To by bylo proti všemu, co dosud konal. Servác se pozorováním lidí v těch nejintimnějších chvílích dostal kamsi za hranice lidské obyčejnosti. Denně sleduje ty nejosobnější chvíle. Stal se zpovědníkem mnoha osudů. Mnohý by to neunesl, ale samotář jako je Servác ano. V jeho srdci je místa dost.

Už nepozoruje tajemné postavy se zakrytou tváří. A o erotiku také nestojí. Dospěl. Jeho objekty pozorování náhle mají tvář, ovšem která náhle vyvolává i pocity a to hlavně soucit. Servác často pláče pod okny…

Nikdo neví, že s ním Servác soucítí, když trpí a myslí si, že je sám. Není. Jen svého pozorovatele nevidí. Jedině on je opravdu sám.

Už nežije svůj život. Stal se obětí vlastní vášně a nyní je úplně jinde. Mimo své bytí. Žije v osudech mnoha lidí. Raduje se, když se smějete a trpí, když jste raněni. Tento neznámý muž vás zná lépe než kdo jiný a vy ani nevíte, že žije. To není chybou. Jeho život je totiž rozdroben do tisíců dalších. V každém z nás je šmírák Servác a tak se za něj nestyďme. Jen mluvit se o něm nesmí…

Jednou až Servác bude u vašich oken ve chvílích, kdy budete trpět a proklínat celý svět, pukne Servácovo srdce. Padne pod vaším parapetem mrtev a nikdo si toho nevšimne. Jeho tělo vstřebá zem. A on bude šťasten, protože si takovou smrt vždy přál. Bez povšimnutí, jako by nikdy nežil, jako by nikdy nezemřel… se skrytým pozorovatelem opodál, možná Bohem.

 


Winter
28. 06. 2006
Dát tip
Jiný pohled na věc má vždycky něco do sebe, to jo. Možná tomu chybí víc jakéhosi napětí a zkratkovitost taky není až tak vzálené slovo pro případnou kritiku, ale mě se to i tak zamlouvá. T.

pozorovatel
23. 02. 2005
Dát tip
aha :))) ?

klipeto
23. 02. 2005
Dát tip
prostě aha! pochopil jsem... všechno :o)

pozorovatel
23. 02. 2005
Dát tip
aha:)) jedeš na Vysočinu?

klipeto
23. 02. 2005
Dát tip
ahoj tome mam te rad_a

pozorovatel
23. 02. 2005
Dát tip
ahoj bobe mám tě rad či ale nerozumim ti jedeš?

klipeto
22. 02. 2005
Dát tip
aha :) pěkné t*

Friday
16. 12. 2004
Dát tip
dobrý... hezky roste před očima *

j_i_r_i_k
27. 10. 2004
Dát tip
:))) Jasně, latex je taky fajn, ale kytičky sou kytičky :)))...

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Mno, soudě podle tohoto dílka, Tvého nicku a názvu ostatních dílek Tě samotný akt pozorování hodně bere, co? Dobře, proveď mě jeho aspekty, budu vděčný... Jinak zajímavý přechod od odsouzení k něčemu vyššímu, něčemu, co nás přesahuje, na to si rád tipnu...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
Jednou jsem sledoval lidi okolo sebe a zkoušel každého poznat. Tak jsem si všimnul, že nejsem asi normální, což mě velice potěšilo a začal jsem své pozorování rozvíjet. Líbí se mi to:))) Nevim, co k tomu ještě napsat... je toho dost. A díky moc za čtení:)

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Není zač, jsou případy, kdy by měl děkovat čtenář - Ty jsi jedním z nich... Každý máme svou úchylku,že, to je v pořádku... Mno, uvidíme, esli se v tom nehrabeš až nezdravě moc :)...

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
:)))))) ...pár lidí mě tu už nazvalo úchylem... no jo... lidi jsou blbý a jak říká můj tělocvikář: "každý má úchylku, výchylku a kdo říká, že ne, má úchylku o to větší" :)

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Všichni na to myslí a kdo říká, že ne, ten o to víc... Však kdo by občas nepomyslel na to, že se zabalí do květinkového prostěradla a skočí do nádrže jahodového želé, že?

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
Pane jo:)))) Tak tomu říkám skvělá úchylárna:)

j_i_r_i_k
26. 10. 2004
Dát tip
Ha ha, teď mi začneš tvrdit, žes na to nikdy nepomyslel, že? To Tě to fakt tak bere, že to musíš zapírat? :)))))

pozorovatel
26. 10. 2004
Dát tip
:))))) parchante!:))))) to víš... já jsem spíš na ten latex....

tak tahle by mohla byt primo ukazkovym dilem Creep Social Clubu. Creep = ang. šmírák:o) t + c

pozorovatel
20. 10. 2004
Dát tip
..a navíc je tahle i mým ukázkovým dílem z dílen pozorovatelských:-) Díky!

sicco
09. 10. 2004
Dát tip
Jednou až Servác bude u vašich oken ve chvílích, kdy budete trpět a proklínat celý svět, pukne Servácovo srdce, protože spatří to, co denodenně vidí v zrcadle. Zemře. Zetlí na zemi a neobejde se to bez smradu, much a sršňů. Pojde z příčin banálních, protože tak naivně věřil ve štěstí. Blbec Trožku jsem si to upravil podle sebe, tak se nezlob, vím, že se to nedělá, ale nemohl jsem si pomoct, už jsem dlouho nic nenapsal. A teď si trochu zakritizuji a nebo kašlu na to, kritzovat nic nebudu. Myslím, že to dílko je přesně takové, jaké má být a nic bych na něm neměnil A tady máš patnáctej tip do počtu, ať se to líp počítá.

pozorovatel
09. 10. 2004
Dát tip
Nezlobim se:))))))) ...moc hezká úprava. Něco už napiš!!! Sakra!

sicco
09. 10. 2004
Dát tip
hmm teď mám povinnou četbu dílek, které napsali mí oblíbení autoři za dva a půl měsíce. Ale až se tim prokoušu, pustím se do toho. A budou to věci nevýdané a událostí neslýchané. Bude se třást zem a peklo možná rozmrzne.

pozorovatel
09. 10. 2004
Dát tip
:))))))wow Už se na to těšim! To bude revoluce literatury! Aby už začali připravovat nobelovku...

pozorovatel
13. 09. 2004
Dát tip
Kafku miluju, ale láska není opětovaná. Je nekrofilní... Má skvělý aforysmy!

pozorovatel
13. 09. 2004
Dát tip
Počkat, počkat,... Jak víš, že ho rád mám? Že bych se tu zmínil...

dadik
13. 09. 2004
Dát tip
jsem ho v tom našla......i já ho mám ráda......hlavně teď čtu jeho dopisy......

pozorovatel
13. 09. 2004
Dát tip
Si ty dopisy už musim konečně sehnat... Kafku v mé tvorbě? Nevěřim... Teď nemyslim jeho velikost, ale stylem jsem nejspíš jinde.

dadik
13. 09. 2004
Dát tip
v tomhle se mi zazdálo...mám dopisy Mileně a pak dopisy Felici...mohla bych si to stále číst jak kafemlejnek..bohužel je to velká bichle, ta druhá, a nedá se moc číst před spaním...

pozorovatel
13. 09. 2004
Dát tip
Pane jo! Tak ze mě asi opravdu bude velký spisovatel...

dadik
12. 09. 2004
Dát tip
Kafka...máš ho rád??.....T

Dero
01. 09. 2004
Dát tip
Působivé. *

pozorovatel
01. 09. 2004
Dát tip
Díky. Si tě taky přečtu.

Dero
01. 09. 2004
Dát tip
pozorovatel: Není nutné, nemyslím, že jsem natolik dobrý prozaik. :o/ ... :o)

pozorovatel
01. 09. 2004
Dát tip
Oni tu nějací dobří prazaici jsou? Možná pár...dva, tři:)))) Se na tebe chystám už dlouho...

Dero
01. 09. 2004
Dát tip
pozorovatel: To dopadneš. :o)) No, já vím o čtyřech dobrých prozaicích, ale jmenovat nebudu, páč by mě ti zbylí ukamenovali. :o))

pozorovatel
01. 09. 2004
Dát tip
Tak mi je pošeptej zprávou a já ti prozradim svý oblíbený.

StvN
05. 08. 2004
Dát tip
Jo jo, moc popisu a málo děje.

Andulka
30. 07. 2004
Dát tip
prvni cast o Servacovi je moc fajn, osobne se mi zdalo...ze se trosku opakujes porad dokola....ze je to trochu moc upovidany...:-) ta druha se mi libila uz mene...protoze se zase porad opakuje dokola to co bylo v prvni casti.... Moje rada, spojit ty dve dohromady....Pak mas konec. Ja bych to ukoncila tim, ze neni. bodka. neni sam.....my(ctenari ti rozumime, protoze se ti podarilo skvele a lidsky toho smiraka namalovat...a netreba na konci opakovat to poucne bla bla bla...ktery nam vyplyva z textu. Jak ironicke, zrovna ja, ktera prskne moralni pouceni na kazdy konec ti ho vycitam....:-))) snad jen...ze jsem mela pocit, ze ty si ho v ty povidce uz mel...ze tam nebylo potreba.... Je to ctive napsany, dokazes vykreslit lidsky obrazek nekoho, o kom radeji slyset nechceme....a to tak, ze mu rozumime, chapeme i trosku nam je ho lito.....Ale na skodu tomu je ze to mas dve casti, a casto se opakujes, a ukoncit driv...:-)* A zase, kdo jsem ja kdo kazu? Ber to jenom jako nazor jednoho z mnoha ctenaaru. Hezky den...

pozorovatel
30. 07. 2004
Dát tip
Ve skutečnosti to nebylo rozdělený na povídku a medajlonek. To mě napadlo až při vkládání sem na Písmák. Jo, už se snažim být o něco strožejší a neopakovat některý věci, jako by byl čtenář hloupej... Díky!!!

Desiré
29. 07. 2004
Dát tip
Musím pogratulovat ... krása ... T.

pozorovatel
29. 07. 2004
Dát tip
Musím poděkovat! Díky!!

pozorovatel
23. 07. 2004
Dát tip
Tohle je ještě hodně špatná povídka. Mám tu svý oblíbený autory a jejich povídky, který jsou mnohem lepší. A to nejsem skromnej, ale upřímnej. Když budeš chtít, tak ti je doporučim, i když o některých už určitě víš... Můj největší problém je forma. Neumim moc psát lehce a svůj osobitej styl taky ještě nemám. Jediný, na co si dovolim bejt hrdej, je fantazie a nápady:-)))) i když mě napadaj spíš ty blbosti:-))))) Víc než na výbery dám na kritiky určitých lidí, i když nejsou na pohled hezký plný chvalozpěvů, jsou určitě trefný a pravdivý. Proč nechceš být redaktorem, když už tam je tolik lidí? Mně se tam teda taky moc nechce, abych se přiznal... Nemyslim, že jsem toho hoden:-)))) Některý lidi bych ale rád viděl v redakci a nejsou tam... Ty bys tam mohl být klidně, ne? Píšeš dost kritik a prozaiků je tam málo...

pozorovatel
21. 07. 2004
Dát tip
Parricida: Prosím, prosím, a byla to normální reportáž nebo povídka? Zly se nějak nemá k odpovědi... Teď jsem si vzpomněl, že i na Nově - Na vlastní oči byla reportáž o šmírákovi. Tehdy mě to dost inspirovalo... Je mi to blbý, ale nezapomněls tip? (Čistě z egoismu, soutěživosti s nevim čim a bůhvíco, co ještě - to je pravda!)

pozorovatel
21. 07. 2004
Dát tip
Parchatni! Sebrali mi název!!! Díky moc!!! Se kouknu. Se musíš ozvat, jakmile ti ho někdo nedá a přitom přislíbí. Já jsem se dnes ozval poprvé. Vždy mi to přišlo trapný a nepodstatný. Mám přeci nějakou čest, ne?:-))) K čertu s tim. Konečně jsem pochopil o co tu opravdu jde: Vo prachy a tipy!!! :-)))) Ale ještě výběr mi nikdo nedal. Chápeš to?! Já ne.

pozorovatel
20. 07. 2004
Dát tip
Nicollette: :-))) Díky!!!

Nicollette
19. 07. 2004
Dát tip
Jednoduše výborné, myslim, že opravdu jsi POZOROVATEL a to mě těší, že takový lidi existujou..... je to fajn, vzal si to pod jinym úhlem pohledu, pod tim lidčtějšim ( enem nefim, či sa to takto píše:) ......... btw: já si řikala, že ten týpek na lavičce tenkrát v parku tam nebyl náhodou....ts ts ts :))) ......... ťip:) *

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
Jedině on je opravdu sám. tady někde bych cítila jako čtenář, že by to mělo být ukončeno...ten zbytek v závěru jde do patosu...pro mě zcela zbytečně..ale jako myšlenka je to velmi moudré a napsáno klidným perem..já tip dám:-)

pozorovatel
18. 07. 2004
Dát tip
Snad každou svou povídku zakončuju patosem nebo nějakou radikálností.:-) Vyškrtnutím konce bych ale přišel o poselství "V každém z nás je šmírák Servác" a zakončení, kdy vysvětluju, že když Servác zemře, zastoupí ho další pozorovatel a pak je tu ještě ta nesmrtelnost "A on bude šťasten, protože si takovou smrt vždy přál. Bez povšimnutí, jako by nikdy nežil, jako by nikdy nezemřel… " Ale nechci tě tím nějak přemlouvat:-) Docela s tebou i souhlasim. S tim záměrem jsem to vlastně i psal... Díky!

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
no jo, ale ono to samo z dílka vyplývá, proto se asi tomu závěru vzpírám..nepodceňuj své čtenáře:-)

pozorovatel
18. 07. 2004
Dát tip
To bych si nikdy nedovolil! Spíš se snažím rozvíjet kritiky druhých, abych je lépe pochopil. Vyplývá? Myslíš tím, že by ty myšlenky byly čtenáři jasný i bez toho konce?

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
mně ano...ale možná je to správně tak, jak jsi to napsal..já nevím..mluvím jen za sebe:-)

pozorovatel
18. 07. 2004
Dát tip
Ty mě snad ještě donutíš si přečíst vlastní povídku:-)))) a zkontrolovat si to. Moc se mi líbí, že tu jsou tak bystří a chápající čtenáři. Občas mě až vyděsí, co všechno vidí:-) Přesto se stále snažim psát, co nejsrozumitelněji... co kdyby si mé povídky jednou četl celý národ??? No? Musíme přece oslovit toho průměrného čtenáře, ne? :-))))))))))))

Zbyhoň
18. 07. 2004
Dát tip
Velice sdělné! Zato si zhusta tipnu a nebude to jen takovej malej tipeček z milosti…zpovědník mnoha osudů…hodně dobrý…

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
jen si to přečti, mě také stále někdo nutí číst se, kluku:-))

pozorovatel
18. 07. 2004
Dát tip
Zbyhoň: Tak to obvzlášť děkuju! beatrice: Moc si cenim. Díky! Craerassy: Mám dotaz: A baví tě to? Mě vůbec. Co může být horší než si číst vlastní díla??? Přijdou mi nudný, protože už vim, jak to dopadne:-))))

Craerassy
18. 07. 2004
Dát tip
nebaví, protože objevuji stále nové chyby:-)

v poslední větě je nedotah (pozorovatelem?) Myslela jsem si, že medajlonek je útvar o osobě, která něco vykonala - přiblížení jejího života, jak tvůrčího, tak osobního, tím neříkám, že Servác by nemohl být adeptem ... Je to dost dobré, líbí se mi to, akorát v začátku - podle mě - Servác nechce vidět lidi, ale jen těla, v tom je rozdíl mezi medajlonkem a povídkou ... "Už nežije svůj život ..." Jsem hrozná, ale já ty další čtyři věty beru jako moc vysvětlovací, jako bys chtěl najednou ukázat o čem píšeš, aby u konce čtenáři nehleděli zmateně; neříkám, že jsou špatné, naopak, jejich styl se mi líbí a obsah také, ale napasují mi sem *

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Dík, opravim. Medajlonek je útvar zabývající se nějakou osobností, si myslim a našel jsem si to ve slovníku:-))). Jinak jsem si vždycky myslel, co ty. I proto jsem tohle vložil do povídek s šedým názvem Medajlonek, možná i proto, aby byl kontroverzní s významem toho slova. Šmírák je slávná osobnost, kterou však málokdo zná. Já vim. Jsem asi dost vysvětlovací. Zamyslim se a případně vyškrtám. Díky!!!

Šmírák je slávná osobnost, kterou však málokdo zná. - geniální věta

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Je to opravdu krásné!! To si prostě musím dát mezi nejoblíbenější, a kdyby to šlo, tak Ti dám 10tipů. Snad jen jednu věc bych Ti na tom vytkl -našel jsem dvě slova, kde Ti vypadla písmenka. ;) Tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip!!!!!

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Ou. Díky ti!!! Jaká slova? Jsem blb. Já se snad česky nenaučim...

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Ne, nejsou špatně napsaná, jen Ti vypadla písmenka. Povídka -2řádek. Má tam opravdu být "nepromoká podložka"? Tu druhou jsem zapomněl. Ale myslim, že Ti vypadlo písmenko na začátku slova. Přečtu to znova, snad to najdu.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Nepromokavá podložka, pravda. Díky Wille:-)

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Neni zac. :) To druhe jsem bohuzel uz nenasel, takze nemohu ani s jistotou rici, ze tam opravdu je. Je moznost, ze jsem se take prekoukl. Fakt se mi to moc libi.. Zvlast v tuto chvili.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Jsem rád, že se ti líbí! Ale proč zvlášť v tuto chvíli? Mohu-li se zeptat?

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Protože právě dnes mám problémy, se kterými nejsem schopen nic udělat. Nebudu mluvit konkrétně. Prostě takovéto, kdy si připadáš sám a jen čekáš, kdy bude večer, aby jsi se z toho mohl vyspat.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Chápu. Vždyť mluvíš s milovníkem samoty. Já jí dokonce vyhledávám, ba někdy jí dám i přednost před společností... Dám radu: Rozjímej´, medituj, přemýšlej,... V samotě člověk rozvíjí své vnitřní hodnoty. Všeho moc však škodí...pozor.

maia
17. 07. 2004
Dát tip
No, myslim, ze si si urobil dobru reklamu na toto dielko. :-) * Takze sa rozpravam s Bohom? :-))

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Jo, o samotě tvrdím jednu věc: Samota je velice mocná, když víš jak na to, a taky velice nebezpečná... S timhle mám své zkušenosti.. S meditací atd jsem přestal... Přemýšlím, to ano. Samotu moc nevyhledávám. Bud jsem sám a jsem uzavřený, nebo s lidmi a jsem ukecaný, ale nedokážu být ve středu. Jinak, já jsem z části Dítě noci...

Will
17. 07. 2004
Dát tip
Ne, to on neni. Zatim.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
maia: :-))))))))) Ano, maia, žehnám ti. No, tak jo. Jsem jen prorokem božím... Will: "Zatim" - velmi správný dodatek. Máš doufám na mysli to samý jako já...(schválně neprozradím, co...)

Will
17. 07. 2004
Dát tip
No, já Ti to neprozradim! :) Takle je to napínavější! ;)

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
No, to snad ne! Ty to nevíš!!! (Napiš soukromě)

Zly
17. 07. 2004
Dát tip
Mám tem dojem, že jsem nedávno četl něco podobného v Reflexu. Mimochodem, bylo to tehdy mnohem lépe napsané.

fungus2
17. 07. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

Matylda
17. 07. 2004
Dát tip
Jó, dobrý. Mohlo to být víc "akční". To rozjímání o samotě v kritikách taky dobrý. Také bývám ráda sama a ráda šmíruju. Ale třeba jen z okna kavárny na ulici, na procházející. Baví mě přemýšlet, kdo jsou a co asi dělají.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Zly: Já Reflex ani nečtu. Byl to článek nebo povídka? Viděl jsem o šmírácích jen pořad - Na vlastní oči. Bylo by asi špatný, kdyby to v tom Reflexu bylo hůř napsaný:-))) Mohl bys mi ještě osvětlit v čem byl lepší? Hlavně mi neodpovídej, že ve všem:-)))))) Matylda: Víc akční to už asi neumim. Akčnost mi nikdy nešla. Myslíš tim, že je dílo málo svižný? Díky!

Matylda
17. 07. 2004
Dát tip
Málo svižné snad ani ne, ale mohlo by to být víc vygradované. Text sleduje jednu lajnu, opakuje podobné šmírákovy pocity. Těžko se mi to vyjadřuje, mám z toho prostě takový pocit. Ale konec dobrý.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Mám takový pocit, že něco podobného mi už někdo napsal, ale jako klad (u díla Odpuštění, myslim). Často zůstávám na místě a pouštím se do různých úvah a tak se může zdát, že povídka stojí. Co myslíš?

Matylda
17. 07. 2004
Dát tip
Jo, to si vyjádřil přesně. Ale pokud je to tvůj způsob psaní, ber mou kritiku tak, že ráda čtu vibrující věci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru