Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třešeň a pivo

18. 07. 2004
3
0
3227
Autor
Pečík

Zase ty třešně

Třešeň a pivo

 

Každý druhý víkend jsem jezdil za bratrem pomáhat mu spravovat jeho nový rodinný domek, který koupil v zimě. Když jsem po práci šel do hospody, tak jsem chodil zkratkou, která vedla menší alejí jabloní, jen jeden strom byl třešňový.

A já jsem si tento strom zamiloval. V zimě jsem zdravil jeho holé větve, na jaře jsem se dotýkal třešňových květů, zlobil jsem se, když mu někdo urval větévku. Prostě jsme si s touto třešní dokonale rozuměli.

V hospodě jsem si dal vždycky jedno pivo. Zrovna jsem seděl vedle pultu a vidím, jak se hostinský pan Bezoušek rozhlíží, jestli ho někdo nevidí a do mého piva lije vodu. Pak mi ho s úsměvem donesl. Nic jsem mu v té hospodě ovšem neříkal.

Tu třešeň jsem pojmenoval jménem, které ji naprosto vystihovalo – říkal jsem jí Třešeň. Už z dálky, když jsem k ní přicházel, jsem ji zdravil nahlas: „Nazdar Třešeň!“. Někdy jsem si sedl na její nejnižší větev a povídal jsem si s ní. A lidé z okolních zahrad se divili, s kým si to povídám. Když uviděli Třešeň a jak k ní mluvím, ťukali si na čelo a kroutili hlavou ze strany na stranu. Mysleli si, že jsem se zbláznil. A taky si mysleli, že je nevidím, jak si na mě ukazují a smějí se. Já to všechno věděl. I “má“ Třešeň to věděla a jen jsme se tomu smáli.

A pak se zahrádkář a hostinský v jedné osobě Bezoušek osmělil a zeptal se mě, div nevyprskl smíchy,:

“Chlapče, hi, s kýmpak to mluvíš? Haha!“

Nechtělo se mi vysvětlovat to, co on věděl, a tak jsem mu řekl:

„Ona mi tady povídá, co všechno děláte, sousede.“

Věděl jsem, že mu patří místní hospoda.

On se, opět se smíchem, zeptal:

„A co ti pěknýho povídá?“

Jenom “jako“ jsem přiložil ucho k třešni.

„Říká, že ředíte pivo vodou.“

A má to. Okolní sousedi se zašklebili, pousmáli se a radši zašli do svých chatek. Bezoušek měl samozřejmě zlost. Toho dne jsem čistě náhodou zašel do hostince a nikdo, kromě Bezouška tam nebyl…kupodivu. Vesnické tamtamy tlučou rychle.

S Třešní jsem si povídal o všeličems, ale hlavně jsem se těšil na to, až dozraje a že ochutnám její sladké plody. Těšil jsem se opravdu moc. Vždyť více než půl roku čekám na tuto chvíli.

A ta chvíle nastala. Přijel jsem na začátku července. Uvítal jsem se s bráchou a už jsem běžel ke své třešni a … byla podřezaná. Byla to rána, jako z děla. Ano, pár třešniček na ní dozrálo, ale už byly shnilé a oklované od ptáků. Když mě viděl soused Bezoušek, jak tam u ní stojím, jak hromádka neštěstí, tak se jenom smál. Je to prostě v háji….

Ale ne docela. Když to uviděli ostatní sousedi – zahrádkáři, kteří už do hospody začali opět chodit jako dřív se na pana Bezouška obořili a řekli mu, že musí vysadit okamžitě novou, a zalévat ji každý den, nebo mu přestanou do hospody chodit vůbec a všude v okolních vesnicích rozhlásí, že to pivo ředí slanou vodou, ať už je to pravda, nebo ne. A pak si bude moct tu svou putyku zavřít. Bezoušek udělal, to, co mu řekli, přestal ředit pivo vodou, stal se přívětivějším a mně se dokonce omluvil.


wazzup
25. 09. 2004
Dát tip
Není to špatný. Líbilo by se mi, kdyby hlavní hrdina by byl trochu "pomalejší" a proto by se takhle skamarádil s Třešní. Ta část, kdy mu třešeň říká, jak hospodský ředí pivo, se mi moc líbí. Konec už ovšem tolik ne. To, že Třešeň byla podřezaná budiž, ale.. celkově mi to nějak nesedí. Nelíbí se mi styl, jakým je to napsaný a nějak mě to nechytlo.

Pečík
25. 09. 2004
Dát tip
no jo. ale i tak díky za kritiku.

Pečík
06. 09. 2004
Dát tip
prečo?

Pisces
06. 09. 2004
Dát tip
zhruba tak nějak souhlasím s Lasyho kritikou...něco, co by tam mělo být tam není...a nebo jen já jsem naladěná na jinou vlnu, než dílko :) nic si z toho nedělej - povídka jako taková se mi líbí, akorát já dávám TIP (někdy i stupiditám) jen, když mě dílko jakýmkoliv způsobem osloví, nebo se dotkne citlivého místečka...a to může být i jediným slovem...toť vše :)

Pisces
03. 09. 2004
Dát tip
ujde, ale není na TIP...

Pečík
29. 08. 2004
Dát tip
díky moc!

Lasy
19. 07. 2004
Dát tip
Alojs: Jája a Pája. Večerníček, naprosto dokonalý. Ten jejich soused se jmenoval Krkovička, řezník, sedlák a kupec v jedné osobě a proslul svou hláškou: "Zatr, Sakr" . . . Lasy

Lasy
18. 07. 2004
Dát tip
hmm, zajímavý příběh, ale to zpracování mi prostě nesedí . . . dobrá povídka má asi lepší spád a tochu lepší výrazové prostředky . . . na druhou stranu, je dobré psát a číst a psát a postupně zjišťovat o čem to je nebo není, protože, když to člověk v sobě má, tak to jednou musí vyjít na povrch . . . Lasy

Alojs
18. 07. 2004
Dát tip
A mě se to naopak líbí, trochu mi to připadlo jako z nějakého večerníčku. Sice už jsem velkej, ale tohle mě chytlo :-)

Docela se mi líbila ... i s poučením..no tip a dávám do klubu Uctívačů stromů.

Pečík
18. 07. 2004
Dát tip
Lasy - asi by ses divil,ale to vyjití na povrch až po tom, co to píšu, mi docela vadí. Úplně to odbíhá od tématu a nedokážu nic rozumně napsat. Alojs - který večerníček??? Milan_D_Nejedlý - díky.:-)

Je to prostě halabala odvyprávěné. Možná by to prošlo jako fejeton. Povídka chce, jak už napsal Lasy, něco víc. Povídka se nevypráví. Povídku musíš nechat plynout jejím vlastním tempem a žít vlastním životem.

Alojs
18. 07. 2004
Dát tip
Který? Nemohu si vzpomenout na název, ale bylo to animované a byli tam dva malí kluci na dvorku u svýho strejdy či dědy (a taky ta hláška "ranní ptáče dál doskáče"). A potom tam byl, myslím, takovej příšernej tlustej soused, který vždycky chtěl všechny podvést... Takže... kdo ví název, nechť se mi, please, ozve - přemýšlím nad tím už docela dlouho... :-)

Zbyhoň
18. 07. 2004
Dát tip
Ale zas tak zlý to není…pohodička, až na ten závěr. Správný vokativ zní podle mě „Třešni!“ A Rychlonožka by řekl: „Ale na třešně se snad ani nesmí pít??!“ Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru