Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen tak...

20. 07. 2004
8
0
1550
Autor
abby

Jen tak do větru

rozevírám dlaně

odhodlaně

Jen tak pro sebe

dívám se do nebe

Potichu

aby mě nikdo neviděl

aby se nikdo nestyděl

aby se nestyděla moje křídla

že jsem se v jiné písničce zhlídla

aby se nestyděla moje ústa

že musím chvíli zticha zůstat

aby se nestyděly moje oči

že se už zpátky nikdy neotočí

aby už navždy zmizela vrátka

co jimi odcházím vždycky tak zkrátka

aby se nepletly nohy moje

a nešly tam, kam nejdou tvoje


Eva_S
17. 05. 2005
Dát tip
Nooo, málo kdy se podaří něaká pjekná rýmovaná, zvláštní, neotřelá....Pěkná....taková....něžná....ale zas de o chlapa (?) T

abby
21. 07. 2004
Dát tip
Mahoney, díky za tu práci. Myslím, že už trošku chápu, jak to myslíš. :-)

Mahoney
21. 07. 2004
Dát tip
uf, to jsem rád, byl to hrozný elaborát (co jsem vyplodil :)

Pisces
20. 07. 2004
Dát tip
Pomalý, vláčný začátek, krásné rýmy a přesná melodie uprostřed, tajemnější melancholicky sangvistický prvek na konci.. Nemám co dodat. Povedená od dlaní až k nohám:) Moc se mi líbí hlavně ten prostředek. Rytmus nehapruje a s každým dílkem se zlepšuješ. TIP (toho si važ, posledních dvacet kritik, co jsem psala ráno, bylo dost negativních, hned tak mě něco nezaujme - blbostí, nebo povedeností; Tys zaujala tím druhým).

chicoria
20. 07. 2004
Dát tip
hezká, tip

vesuvanka
20. 07. 2004
Dát tip
Moc pěkná, taková něžná.... díky a TIP

Mahoney
20. 07. 2004
Dát tip
krásně plyne, ale na konci je to krasoplynutí tak nějak násilně utržené - místo aby do něčeho vplynulo.. jestli je mi teda rozumět :)

abby
20. 07. 2004
Dát tip
Mahoney, abych pravdu řekla, moc tomu nerozumím... :-)

Dash_707
20. 07. 2004
Dát tip
:o))

Mahoney
20. 07. 2004
Dát tip
jak vnímám rytmus a melodii: ze začátku se mi to zrychluje, až v šestém verši přijde STOP "potichu" - a pak mi rytmus začíná znovu od začátku, plavně se z pomala rozjíždí a zrychluje, aby se opět zastavil u "že jsem se v jiné písničce zhlídla"; a znovu zrychlujeme až k "že se už zpátky nikdy neotočí", a zase od začátku rozjezd a zrychlení a - poslední verš vybočuje ze zaběhnutého rytmu, nezpomaluje, nezklidňuje, nezastavuje, neústí do ničeho, zachovává rychlost předchozího verše - jenže bez pokračování je to takové neukončené, jako když jdu ze schodů a našlapuju tam kde už žádný další schod není, člověk si skoro zlomí nohu :) ještě jednou jsem se na to podíval a možná už i trochu rozumím, proč se mi citované verše chce recitovat "pomaleji, zpomaleně" a s malou odmlkou po nich: první zastavení je dáno krátkým jednoslovným veršem; ta další dvě zastavení jsou dána tím, že verše začínají třemi jednoslabičnými slovy - tři pomalu vyslovené slabiky, pomalu protože mezi nimi jsou "mezislovní mezery" a tím už je (pro mě) dán celý rytmus/rychlost verše.. po pravdě musím ještě doplnit, že si nedovedu představit, jak tady ten rytmus zakončit, završit, jak ho nechast vyplynout do něčeho - jen si vnímám ten chybějící, očekávaný schod, který není a láme mi kotník :) a ještě musím říct, že to, jak celý text až k předposlednímu verši plne, mě naprosto fascinuje a vtahuje, text má vlastní živý rytmus a melodii - díky za to

Sunmoon
20. 07. 2004
Dát tip
naprosto úžasný...líbí...t*

(závorka)
20. 07. 2004
Dát tip
jo, (líbí) T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru