Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Terorismus ruku v ruce s demokracií

25. 07. 2004
4
0
2531

     Demokracie jakožto státní zřízení valné většiny vyspělých států má několik systémových trhlinek. Nicméně až v posledních letech se objevila trhlina nová, daleko větší než všechny předchozí dohromady, a navíc krutě aktuální.

 

Angažovanost s nožem na krku

 

     Demokratické státy se angažují v potírání terorismu vysíláním svých ozbrojených jednotek do sužovaných oblastí, aby tamním obyvatelům pomohly navrátit se k normálnímu životu beze strachu. Spolu s ozbrojenými jednotkami se do země dostávají i humanitární pracovníci, červený kříž a samozřejmě také novináři.

     A teď nám vyvstává otázka, proč by vlastně v tuto chvíli, kdy demokratické státy vysílají své pracovníky vstříc teroristům, měli sami teroristé podnikat nějaké akce mimo tato území.         Není nic snazšího, než si počkat, až se „zboží“ doveze, a pak si ho jednoduše vzít.

     Tímto se dostáváme k únosům, aktuálně užívané taktiky teroristů. Teroristé nějakého pracovníka zajmou a začnou si diktovat podmínky. Většinou se týkají stáhnutí všech vojáků a doprovodného kontingentu daného státu ze země.

     A v tuto chvíli se vlády demokratických států ocitají tváří v tvář velkému problému. Nabízejí se jen dvě možná řešení. Vyhovět teroristům, stáhnout jednotky a zachránit rukojmí, nebo říci s teroristy se nevyjednává, v zemi zůstat a nést zodpovědnost za smrt rukojmích.

     Demokratický aparát je závislý na voličích. Ve chvíli, kdy je nějaký občan daného státu zajat teroristy, ví o tom zanedlouho skrze média celý svět. A na vládu je vytvářen tlak, aby dotyčného zachránila – to znamená stáhnout jednotky.

     Pokud by se vláda rozhodla s teroristy nevyjednávat, což je jediný účinný boj proti terorismu, nesla by zodpovědnost za smrt svých lidí a nebyla by s to již nikdy ospravedlnit a vysvětlit své chování slepým občanům. V následujících volbách by tak následoval téměř jistý krach.

 

Já na bráchu, brácha na mě

 

     Tím, že demokratická vláda stáhne své lidi a zachrání zajatce, jde po vůli občanům, zachová si preference a v první řadě, na což se často zapomíná při bujarých oslavách navrátilců do vlasti, vyhoví teroristům. A to je špatně. Tímto stylem hry se může s přibývajícími roky stát, že demokratické bašty se od terorismu a celonárodních problémů začnou čím dál tím více distancovat a nakonec skončí nemilosrdně vytlačeni v autu.


Yossarian
21. 08. 2004
Dát tip
souhlasím s tím, že většina lidí unesených/v oblasti operujících, jsou žoldáci amerických firem a ti že si sakra dobře dopředu uvědomujou, proč dostávají tak vysoké mzdy, jenomže realita bývá potom jiná, když jde někomu o život, na peníze rychle zapomene literárně dávám tip

TommyBoy
25. 07. 2004
Dát tip
Napísané veľmi dobre, len ten názov mi tam nepasuje.Naznačuje, ako keby terorizmus a demokracia nutne spolupracovali, pritom sám píšeš, že cesty sú v zásade minimálne dve.

JiKo
25. 07. 2004
Dát tip
Myslím, že ten závěr taky může znít: Demokratické státy se zčnou distancovat a svět se rozdělí na dvě části oddělené z důvodu potřeby ochrany vlastního území TOTÁLNĚ NEPROPUSTNOU hradbou. Ovšem to by byla rezignace na principi lidství, solidarity apod. Proto se asi vždy najdou prezidenti ochotni podstoupit to riziko a nahemovat na fundamentalisty své bomby. A já s tím kupodivu souhlasím. K dílu: úvaha jak má být vTip

Kryton
25. 07. 2004
Dát tip
no a? kazdy system ma sve chyby plus lidi jsou prasata vysledek je popsan vyse. ovsem co se bude dit do budoucna, to se odhadnout neda. to je nevyzpytatelnost lidstvi...

Cesty jsou dvě, ale vláda vybírá jen tu jednu (pochopitelně, kdo by chtěl mít ruce od krve) a ta cesta jde ruku v ruce s terorismem - bohužel, ale je to hodně těžká otázka. Sám nevím, jak bych si s tím poradil.

Zbyhoň
25. 07. 2004
Dát tip
Slušná úvaha, k formě nemám větší připomínky, snad jen na začátku příliš často „a teď…a v tuto chvíli…a tady vyvstává problém…“. No, úvahy o takovýchto tématech jsou rozhodně k tomu, aby se o nich diskutovalo, spíš než o nějakém estetickém záměru. Nedávno někdo v MF DNES (pokud vím, čteš ji) psal na velmi podobné téma a podařilo se mu vyzdvihnout jádro problému: „Odpovědnost za životy rukojmích nenese vláda, která teroristům neustoupí, nesou ji TERORISTÉ SAMI!“ Ty jsi zase dobře zdůraznil myšlenku v závěru, podle JiKa totálně nepropustnou hradbu. Fakt si to takhle docela dovedu představit, pochopitelně ne napřesrok, ale tak postupně, v desítkách let by se mohl začít ztrácet vliv západu. Ono by se nebylo co divit, ono často ani nelze poznat, kdo má vlastně pravdu, pak je dost těžký zasahovat. Často má každá strana svou pravdu, někdy můžeš jednu z nich vyvrátit, ale zase jen z toho hlediska, že považuješ za správnou pravdu jedné ze stran, bez objektivního externího měřítka, měřítkem je obyčejně jen morálka, jenže fundamentalisti mají taky svoji morálku a taky je podle nich pravdivá.. Otázka rukojmích, ač to zní krutě, je podle mě ještě jeden z menších problémů. Každý, kdo do rizikové oblasti jde, totiž buď ví, co riskuje (vojáci, novináři), nebo je blbec (různí podnikatelé, lovci teroristů). Je to drsný, ale už to je důvod, proč by se kvůli rukojmím teroru ustupovat nemělo. Tip za velice potřebné nevyhýbání se realitě…navíc slušnou formou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru