Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MEIN KAMPF, ANO ČI NE?

03. 08. 2004
1
0
588
Autor
Kazi

Jedna jízda vlakem z Opavy mě přiměla k tomu, abych zašla ke kamarádovi, který vlastní Mein Kampf. Čtu Hitlera a to ze dvou důvodů: 1. Je to historický fakt, slavná a důležitá kniha 2. Je správné, že bylo zakázáno její šíření?

 

To už je dávno. Bylo nám třináct, když jsme se dali dohromady. A už tenkrát bylo na Vítkovi jasné, že něco dokáže. Všichni naši kamarádi ho ctí, berou ho jako vzor, chtějí být jako on. To on byl první, kdo přečetl Mein Kampf a začal se jím řídit. Ostatní si jen na něco hráli. Proto se taky jediný Vítek dostal mezi opravdové skinheady. A mě vzal s sebou, za což jsem mu vděčná.

Teď je nám osmnáct a jsme členy perfektně organizované party lidí, kteří už mohou něco dokázat. Už to není jen o tom usmoleném mlácení negrů. Teď se konečně něco děje. Konečně můžeme otevřeně vyjádřit svůj názor na současný stav naší ubohé, cizinci za živa vycucávané, země. Vždyť xenofobismus je zde potřeba jako sůl. Vidím to i ve škole. Bože, ti bastardi se tu množí. Zabírají místa českým studentům na vysokých školách, zabírají místa českému pracujícímu lidu… s tím se musí něco dělat.

Dneska za mnou přišel Vítek  na kolej a ukázal mi svoji zbraň. Nepamatuju si už její název, ale je fakt nádherně nebezpečná. Úchvatná. Dostal ji od vůdce. Našeho vůdce. Je to Alexandr Vlámský. Kluk, který zorganizoval tolik úspěšných akcí, že se stal, aniž by byl jmenován, vůdcem celé naší strany. Líbím se mu, vím to. Ale je to férový chlap a nikdy na mě nic nezkusil. Vlastně ani na ženský nemá čas. Je pořád v jednom kole.

No, dneska večer si dáme oddech a vyrazíme s Vítkem na koncert. Bude tam hrát nejmíň pět kapel a jako vždy to bude vytříbená akce. Jenže ještě musím chvíli pracovat na referátu o knize Mein Kampf. Dělám to s radostí, protože tuto stránku přidám ke kopiím mé práce a

rozdám všem svým přátelům, kteří se ještě k této unikátní knize nedostali. Je to výborná šance, jak uspět u doktora Kluzkého i mladých, ještě nic netušících, skinheadů.

Takže mě teď dobře poslouchejte. Je důležité bojovat za svůj názor, za svou zem, za budoucnost…Neopouštějte své ideály a řiďte se vlastním srdcem. Přečtěte si Mein Kampf a žijte, žijte v NAŠÍ ZEMI.

 

Dneska jsem začala číst Mein Kampf. A co mě k tomu přimělo? Ve vlaku jsem jela s partou mladých, asi osmnáctiletých lidí. To co zaznělo výše, je přednes jedné mladé dívky s účesem alá valkýra. Měla těžké obutí a vypadala fakt nasraně. O to  jistě usilovala. Ovšemže tato slečna také mluvila trochu jinak, její rétorické schopnosti uvízly na bodě mrazu, ale hlavní myšlenka jejího přednesu zde zůstává.

Trochu divně po mně pokukovala, jelikož jsem alternativní člověk, a to se jí očividně nelíbilo. Její povýšený pohled vidím ještě teď. Jenže nejsem cizinka a to jí nejspíš uklidňovalo v tom, že nejsem nebezpečná. Aha. Přiměla mě přemýšlet o tom, zda bylo správné zakázat Hitlerovu knihu, či ne. Mám přečtených zatím jen padesát stránek, ale ty se hloupostmi jen hemžily. Je fakt, že ten pomatenec měl vytříbený styl, snad uměl i používat „trefné metafory“, ale to nestačí k tomu, aby ta kniha nebyla nebezpečná. Nechci aby to vyznělo, že jsem zastánkyní toho, aby zákaz prodeje této knihy pokračoval nadále. Jen se Vás ptám, jak to je s naší inteligentní společností? Pořád jsou tu jedinci, kteří té knize věří. Jsou ovlivnitelní a postupem času budou i nebezpeční. Co s nimi? Vyrostou z toho?

Mein Kampf je důležitý pro historii. Lidičky jen čtěte, čtěte, ale buďte objektivní. Jak mezi Vámi čtenáři poznat ty, kteří jsou schopni tuto knihu brát jako historický fakt, který rozdrásal lidskou společnost v minulém století a dnes je brán jako obrovské zlo, které se už nesmí opakovat.

Chci znát Váš názor. Je Mein Kampf opravdu tak nebezpečný, že bylo nutné stáhnout jej z prodeje? Nebo je důležité, aby si společnost přečetla hrůzy, které se staly a v minimální míře pořád dějí? Mein Kampf ANO či NE?

 

 

 


Zbyhoň
15. 08. 2004
Dát tip
První půlka mrazivá, syrová, druhá taky není špatná. Dobrá úvaha. Je pravda, že kdo chce, sežene si ji stejně, sice to třeba bude vytištěný na A4 a v šíleným překladu, ale ti, kdo to chtějí, si k tomu cestu vždycky najdou. Paradoxně by se zákazem mohla vytvořit situace, že historici a podobní (neznalí kontaktů a černého trhu) by se k ní dostat nemohli… Kromě toho mi to připadá jako jakási přefouklá bublina, protože u nás už dřív (ale dlouho po válce) vyšlo nejméně jedno vydání Mein Kampfu naprosto legálně, viděl jsem ho v knihovně. Zítkův háček byl v tom, že Kampf vyšel bez jakéhokoli komentáře. Jenže když budou nácci chtít, prostě vytrhají „rouhačské“ stránky komentáře vydání dřívějšího a zákazem nedokážeš vůbec nic. Tip

Kazi
10. 08. 2004
Dát tip
"trefné metafory"...Stalin byl hovado a Hitler magor. Nebo naopak? Mužu k tomu dodat jen, že Baudelaire používal trefné metafory a Hitler "trefné metafory".

Movsar
04. 08. 2004
Dát tip
ještě, že se vracím, jestli hitler používal trefných metafor. to už se mi zdá střízlivější stalinovo pomatené přesvědčení, že byl největším spisovatelem všech dob.

Litochowitz
03. 08. 2004
Dát tip
...Mein Kapf, ano........všechno je v lidech, ne v tý knížce.....kdo chce, sežene si ji..........a pokud chceš rozvádět i úvahu o rasové nesnášenlivosti či snášenlivosti....chceš?.....mluvit o pozitivní diskriminaci?.....znáš hranici mezi ano a ne?......zajímalo by mne, jak vypadá alternativní člověk, ten se pozná podle zavnějšku, nebo je to i v něm....je to módní záležitost?...hmmm, na rok, na dva...na půl?:)....ale k otázce, říkám ano....

ano ... aj tak je to sracka ... pre sracov

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru