Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdechlina

25. 09. 2000
2
0
3096
Autor
Valerie

Tak mne napadlo... třeba to někdo nezná...? CHARLES BAUDELAIRE ZDECHLINA – zkráceno (Květy zla, 1857) – Přeložil František Hrubín

Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána, jak stvořeného pro lásku, jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblázků. *** Na tuto hnilobu zářilo slunce zlobně, jak dopéci by chtělo tu a velké Přírodě zas vrátit stonásobně, co spojila kdys v jednotu; a nebe patřilo, jak zdechlina v své slávě jako květ rozvíjí se dál. Takový silný puch, že vy jste z toho v trávě div neomdlela, na vás vál. A mouchy bzučely nad břichem, z jehož hnilob dralo se černo páchnoucích pluků larv, valících se jako černý sirob podél těch cárů živoucích. To všechno kleslo a stoupalo jak vlna, či perlilo se praskajíc; to tělo, řekl bych, nafouklé mlhou zplna, množí se, žije ještě víc. Ten svět tak prazvláštní zněl hudbou, jako v dálce peřeje nebo vítr zní, či zrní, které se obrací na opálce za rytmického třesení. Tvary se stíraly a jenom snem už byly, na dávném plátně lehýnce hozeným náčrtem, jejž mistr v pravou chvíli dokončí dík jen vzpomínce. *** – A přece jedenkrát budete, není zbytí, jak tohle svinstvo plné much, vy, hvězda očí mých, vy, slunce mého žití, vy, vášeň má i strážný duch! Ano! jak tohleto, královno spanilosti, svátostmi zaopatřenou vás dají do země práchnivět mezi kosti, pod tučnou trávou zelenou. Pak rcete, kráso má, těm červům, kteří v šeru polibky zrát vám budou dál, že božskou podstatu i tvar svých lásek věru, ač dávno tlí, jsem uchoval!
valerinka
21. 10. 2001
Dát tip
ne Baudelaire sice nepatri mezi moje oblibene...radeji mam Rimbauda, ale Zdechlina je hezka..........dekuju za pripomenuti!

Laďa
09. 10. 2000
Dát tip
Val no to sem věděla. :-)

Valerie
07. 10. 2000
Dát tip
Slunce: Za trest? Snad lépe by bylo říci v odměnu... Javert: Nemohla jsem odolat pokušení, zda se najde někdo, kdo doplní... :) Díky Laďa: Tak teď i víš, proč vlastně patřil mezi Prokleté :)

Slunce
29. 09. 2000
Dát tip
za trest sem to musel recitovat kdyzžem byl na strední

Sarken
28. 09. 2000
Dát tip
znám je to skvělá věc

Kovi
28. 09. 2000
Dát tip
A co takhle Albatros? A škoda toho zkrácení... viz Falka

Falka
26. 09. 2000
Dát tip
Baudelaire.. kápla jsi mi do noty, je to jeden z mých velkých oblíbenců... i když Mršinu mám radši v překladu od Nezvala... Říkala jsem si, proč to sem dáváš, ale pak mě překvapilo, kolik lidí to nezná... Já myslela, že to je notoricky známé dílo... Mělas dobrý nápad.

Pierre
25. 09. 2000
Dát tip
To by mne také zajímalo.. kdopak nezná? apropó... TIP (prostě nemůžu jinak.. tato báseň mne zcela uchvátila už před patnácti lety, když jsem ji četl poprvé)

Merle
25. 09. 2000
Dát tip
já neznal... díky

Laďa
25. 09. 2000
Dát tip
No já akorát věděla, že to napsal.

Vio
25. 09. 2000
Dát tip
Znám...

Javert
25. 09. 2000
Dát tip
Zkracovat je hanba! :-) Místo prvních *** patři: s nohama nahoru jak žena všeho znalá a potíc jedy zpod žáru nedbale, nestoudně dokořán otvírala své břicho plné výparů. A na místo druhých *** patří: Tam za skalisky nás pozorovala vztekle neklidná psice, číhajíc na chvilku, kdy se zas zakousne do rozteklé mršiny, z ních teď nemá nic.

Miroslawek
25. 09. 2000
Dát tip
Sakra zapomněl jsem se podepsat

Hmm? Zase neco zajimaveho :-)

Lasy
25. 09. 2000
Dát tip
No jasan Baudelaire - klasika klasicky klasickeho typu - stejne to musel byt zvlastni clovek. LASY

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru