Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

cesta domů

16. 08. 2004
1
0
1706
Autor
imiat

každodennost se stává největším nepřítelem lidstva.. jen málokdo si dokáže užít každičkou chvíli života.. zkuste se stát tím, kdo dokáže být opravdu šťastný..

            Vsude kolem se rozprostira tma.. svetla poulicnich lamp matne ozaruji chodnik po kterem kracis.. zahnes za roh a uz z dalky poznavas svůj dům.. tam bydlis uz sedmnact let.. prilis dlouha doba na to, abysis uvedomoval svou kazdodenni cestu domu.. jsi si jisty svymi kroky.. vis kam vedou.. jak byses mohl splest?? Vzdyt tady bydlis jiz sedmnact let..  prilis dlouha doba na to, abys zabloudil.. vis, ze nekde v těchto mistech musis prejit cestu.. bude to tak nejkratsi a to ty prece chces.. nespechas, ale cim driv budes doma, tim se budes citit bezpecneji.. docilis svého odpocinku, sve vecere a vseho co te den co den nuti se sem vracet..

            Vytahujes klice a odemykas u hlavniho vchodu.. jako obvykle nemuzes klice najit, nelekas se, vis, ze nekde na dne tveho prenosneho domova budou.. po umornem hlednani mezi ostatnimi predmety nachazejicich se ve tvem batohu konecne oteviras dvere.. uz je to jen chvile.. a budes doma..            

            Nemas dost sily abys vybehl po schodech jak to obcas delavas, ale to nevadi.. zmacken cudlik u vytahu, který se zahy rozjede.. chvili cekas.. nepremyslis.. nad cim taky.. za chvili budes doma.. vytah zastavi.. oteviras dvere a nastupujes.. po pameti zmackes sedmy cudlik od spoda.. vytah se opet rozjede.. opres se, jakobys tam mel stravit vecnost.. avsak vytah ihned zastavi a najednou si uvedomis, ze domu jit nechces.. v mysli se ti prehraje tva kazdodenni cesta domu.. zamyslis se.. vyjdes z vytahu a podivas se z obrovskeho okna naproti.. vidis par znamych lidi.. neprekvapi te to.. vzdyt je vidas každý den při peknem počasí.. několik cutalistu.. a par pokurujicich siluet v zari spicich lamp.. nevis jak dlouho tak stojis a sledujes stripky zivotu všech tech postav.. ulomky maleho divadla ve velke hre.. nesledujes cas.. nemas hodinky.. zastavili se ti na stedry den.. a když ne.. aspon to vsem vypravis.. prinejmensim zajimavejsi pribeh nez to, ze se ti ztratily.. mala lez nikomu neublizi.. prinuti jen ostatní, aby mohli vic premyslet o nahode a osudu..

            Je pozde.. vetsina postav z tve komedie uz odesla.. domu.. tam kam se chystas, nebo snad ne??


petr(angel)
17. 08. 2004
Dát tip
Perfektni, jsem rad, ze jsi nezanevrela na kritiku a prepracovala to. Ted se to cte mnohem snaze. Nemam dalsich namitek:-D omlouvam se za ten muzsky rod (je to moje prvni kritika tebe jako autorky a jsem tu jen nekolik dni) pro priste se vynasnazim uzivat feminina. Hodne zdaru v dalsich pokracovanich, (urcite o me jeste uslysis) Petr

fungus2
16. 08. 2004
Dát tip
Zajímavé. Líbilo.*

petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Prilis rychle psane: nekolik drobnych chybicek, az je budes opravovat, tak udelej prosim neco i s: 1)sedmnact let.. prilis dlouha(2x za sebou) pokud neni umysl zduraznit, ze je to prilis dlouha doba, tak bych to prepsal jinak ("cele mladi....skoro vecnost"nebo tak nejak) 2) cim driv budes doma, tim se budes citit bezpecneji logicky nesmysl ("cim driv budes doma, tim driv se budes citit v bezpeci" apod.) 3)Vytahujes klice a odemykas u hlavniho vchodu.. jako obvykle dalsi chybicka, melo by tam byt: "vytahujes klice a CHYSTAS SE odemknout (prosklene)dvere u hlavniho vchodu", protoze v dalsi vete je teprve hledas, takto to vyzni, jakobys je oteviral 2x) 4)vzdyt je vidas každý den při peknem počasí veta navozuje dojem, ze je den a pekne pocasi (ve skutecnosti je vecer) Chtelo by to napsat: vzdyt je vidas každý večer při peknem počasí (vim, ze to zni krkolomne, ale nevim, ktere veci jsou pro tebe ve vete dulezit, zda i to, ze je vidas pri peknem pocasi(pokud ne, tak bych to pocasi vypustil, nebo zkusil napsat jinak) 5)několik cutalistu az pri druhem cteni jsem pochopil, ze jde o lidi čutající (kopajici do mice), napoprve jsem to proste automaticky preskocil, jako modni, slangovy termin, ktery jde mimo me 6)prinuti jen ostatní, aby mohli vic premyslet o nahode a osudu Trosku prilis vzletne nemyslis? Skutecne se domnivas, ze nekoho prinuti drobna lez o hodinkach, aby premyslel?(navic o nahode a osudu?) 7) pravopisne chybycky a carky si doplnis jiste sam az to bude hotove, tak posli avizo a zhodnotim to znovu(pokud o to budes stat) ahoj, Petr

imiat
16. 08. 2004
Dát tip
Všude kolem se rozprostírá tma.. světla pouličních lamp matně ozařují chodník po kterém kráčíš.. zahneš za roh a už z dálky poznáváš svůj dům.. tam bydlíš sedmnáct let.. příliš dlouhá doba na to, aby sis uvědomoval svou každodenní cestu domů.. jsi si jistý svými kroky.. víš kam vedou.. jak by ses mohl splést?? Vždyť tady bydlíš již sedmnáct let.. příliš dlouhá doba na to, abys zabloudil.. víš, že někde v těchto místech musíš přejít cestu.. bude to tak nejkratší a to ty přece chceš.. nespěcháš, ale čím dřív budeš doma, tím dřív budeš mít pocit bezpečí.. docílíš svého odpočinku, své večeře a všeho, co tě den co den nutí se sem vracet.. Vytahuješ klíče a chystáš se odemknout dveře u hlavního vchodu.. jako obvykle je nemůžeš najít, nelekáš se, víš, že někde na dně tvého přenosného domova budou.. po úmorném hledání mezi ostatními předměty nacházejícími se ve tvém batohu konečně otevíráš dveře.. už je to jen chvíle.. a budeš doma.. Nemáš dost síly, abys vyběhl po schodech, jak to občas děláváš, ale to nevadí.. zmáčkneš čudlík u výtahu, který se záhy rozjede.. chvíli čekáš.. nepřemýšlíš.. nad čím taky.. za chvíli budeš doma.. výtah zastaví.. otevíráš dveře a nastupuješ.. po paměti zmáčkneš sedmý čudlík od spodu.. výtah se opět rozjede.. opřeš se, jako bys tam měl strávit věčnost.. on však brzy zastavuje.. a najednou si uvědomíš, že domů jít nechceš.. v mysli se ti přehraje tvá každodenní cesta domů.. zamyslíš se.. vyjdeš z výtahu a podíváš se z obrovského okna naproti.. vidíš pár známých lidí.. nepřekvapí tě to.. vždyť je vídáš stále při pěkném počasí.. několik čutálistů.. a pár pokuřujících siluet v záři spících lamp.. nevíš jak dlouho tak stojíš a sleduješ střípky životů všech těch postav.. úlomky malého divadla ve velké hře.. nesleduješ čas.. nemáš hodinky.. zastavili se ti na Štědrý den.. a když ne.. aspoň to všem vyprávíš.. přinejmenším zajímavější příběh než to, že se ti ztratily.. malá lež nikomu neublíží.. přinutí jen ostatní, aby mohli víc přemýšlet o náhodě a osudu.. Je pozdě.. většina postav z tvé komedie už odešla.. domů.. tam kam se chystáš, nebo snad ne?? snažilA jsem se to poopravit.. (jsem slečna :) ohledně té první připomínky.. možná chyba, ale to nezměním.. za 2.3.4. díky.. máš pravdu.. "cutalisti" :) .. 6. přece jen to má být na pokračování .. a stejně si myslím, že zaujme.. (vlastní zkušenost).. možná to bude tím.. že jsem vzletný člověk.. těším se na další kritiku :) díky Od díla: cesta domů

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru