Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proti přírodě

17. 08. 2004
5
0
2016

Na olympiádu by piráti rozhodně nejeli.

     Přenesme se dob, kdy moře a oceány brázdily španělské, anglické či holandské dřevěné koráby, piráti si podle poslední módy usekávali končetiny a vydloubávali oči, aby si mohli nasadit stylové pásky a háky, v rukávech námořníků bychom nacházeli pět srdcových es a dámy se na moře dívaly z domácích loží skrze romantické knihy plné beznohých mořských pann.

     Lodě dostávaly přízviska „nepotopitelná, nezničitelná či nepokořená“ a v krátkých časových prodlevách si dávaly společnou siestu na mořských dnech, aby po nich mohla nastoupit další generace „nepotopitelných, nezničitelných a nepokořených“.

     Ve chvíli, kdy se některá z lodí rozhodla usilovat o rekord v hloubkovém potápění bez návratu, musela se rozhodnout i posádka. Buď se mohla zapsat do povědomí středoškoláků jakožto „hromada utonulejch, vo který se nikdo nezajímá“, nebo jako „pár chudáků, který to přežili“.

     Tehdejší nezbytnou podmínkou pro přežití nebylo vlastnictví motorového člunu, nýbrž schopnost dobře plavat. Otužilec si vybral náhodný směr a vyplaval. Pokud překonal dorážející krvežíznivé žraloky, mořské sirény či vlastní bolehlav z podvečerní pitky, byl po zásluze odměně kouskem pustého ostrova s pláží, kde k smrti vyčerpán usnul.

     Probudil se až po několika hodinách napíchlý na kůl, nebo vařící se kádi lidojedů, po čemž mu muselo být jasné, že nic není tak pusté, jak vypadá.

     Na zcela opačném pólu si stojí dnešní plavci. Profesionálové. Při pohledu na ně by si musel pirát vyťukat hákem do čela pořádnou díru. Jistě by si vzpomněl, jak unikl o chlup lidožravému žralokovi, ale co to … dnešní plavec se po 50 metrech otáčí a vyráží zpět, jako by si snad chtěl s touto mírumilovnou parybou podat pracku. Pirát by zavzpomínal na líbezné vábení sirén, ale … „Go, motherfucker, go!“ linoucí se z ochozů by mu vytlačilo slzu z díry po oku. A závěrečná radost plavce, který skončil tam kde začal, by pravděpodobně poslala našeho starého piráta i s jeho dřevěnými koleny na věčnost.

     Budiž mu voda lehká.


Sid
02. 09. 2004
Dát tip
Docela podařené. Plavcům třikrát NYAH, NYAH, NYAH

Jokaste
23. 08. 2004
Dát tip
Mě se to líbí ... :)

Yossarian
22. 08. 2004
Dát tip
osnovu jsem ve škole nenáviděl, psal jsem ji vždy až podle děje :)

Yossarian
21. 08. 2004
Dát tip
hrubě se mi nelíbí ten konec, Zbyhoň má s tím nepřirozeným spojením pravdu, ale zbytek je alles g tip

to yossarian, Zbyhoň: Máte pravdu. Mě osobně to připadá taky hodně šroubovaný. Původně jsem chtěl psát fejeton o plavání na olympiádě, ale jelikož jsem se nechtěl zabývat osnovou, tak jsem na začátku ulítnul a pak jsem se hodně těžko vracel. V určitym slova smyslu bych tam vůbec ten poslední odstavec nemusel dávat, ale já jsem tenhle fejeton chtěl napsat jako určitou reflexi k dnešnímu profesionálnímu plavání, tak to dopadlo takhle... Každopádně díky za poznámky.

Zbyhoň
19. 08. 2004
Dát tip
Poněkud šroubované spojení těch dvou témat, jinak ale vcelku čtivé a přirozené. Jen odstavec s „hloubkovým potápěním bez návratu“ se mi moc nezdá, příliš strojené, snažící se vydolovat vtip z hlušiny. Přemýšlím, jak bych asi ten odstavec předtím napsal ještě líp (třeba lakoničtěji: „potápěla se jedna nepotopitelná loď za druhou“ či tak nějak), což je ale dobře, značí to, že mě dílko zaujalo. Ještě pár věcí mě pobavilo, takže si s klidným svědomím tipnu.

Dero
17. 08. 2004
Dát tip
Dobrý ... ! * Snad jen jednu čistě subjektivní ... "po čemž mu muselo být jasné, že nic není tak pusté, jak vypadá", tuhle pasáž bych úplně vypustil, to, co jí předchází, je dosti trefné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru