Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vnitřní kritika

18. 08. 2004
2
0
1163
Autor
imiat

vnitřní kritika.. kritizuje okolí nebo kritizujeme sami sebe??

Zdá se, že největší překážkou spisovatele bývá nedostatek múzy, prázdnota myšlenek, nenápaditost. Do teď jsem psala jen pro sebe, lépe řečeno ze sebe. Existuje mnoho způsobů jak opustit zlé myšlenky a naleznout opět svůj vnitřní klid. Vypsat se byl tím nejúžasnějším, co jsem znala. Vypsat se z problémů, ze smutku, z nicoty, z neochoty, z nudy, z nechuti, ze strachu, zkrátka z čehokoli na světě. Dokonalý způsob, jak být vyrovnaným člověkem za jakýchkoli okolností. Tak na mě psaní působilo. Ani nevím jak, ale napadlo mě, že bych chtěla znát názor na moji literární vyspělost. Nebo spíš slyšet, že mé pocity nejsou pouze správné, ale překvapivé a nečekané? Nevím zda mám nedostatek nápaditosti, nebo prázdné myšlenky, bez jakékoli těkavé náplně, ale zjišťuji, že zveřejnění tvorby vysoko předčí samotné tvoření. Tím myslím těžkostí. Složité je napsat, zveřejnit tisíckrát složitější. Čekání na kritiku, která nepřichází tak rychle, jak bych chtěla. V tomto okamžiku jsem netrpělivě seděla před obrazovkou počítače a bedlivě sledovala. Stále nic. Nedělo se vůbec nic. Několik návštěv. Žádná kritika. Přemýšlela jsem nad svými myšlenkami. Jejich pravdivost se mi začala hroutit jako domeček z karet. Domino, které nemá konce. Hroutí se stále dovnitř. Pocit, že mé myšlenky jen tak vyhazuji do vzduchu, kde se po chvíli rozplynou jako vzduch. Nic z nich nezbude. Potřebovala jsem vědět, že pořád existují, že je nezničil spěchající život návštěvníků internetu. Vědět, že jen neleží, jako kniha ve skladu. Ale toto je jediný výtisk, ale přesto ho nikdo nečte? A když čte, tak z něj není unesen? Vždyť jsem to já. Osobnost. Ne jen pár pitomých slov. Najednou tip. Ani nevím za co. Žádný sportovec nedostane medaili, aniž by věděl za co. Chtěla bych vědět, čím jsem si tuto cenu, nebo snad dar, zasloužila. Líbilo? Co se líbilo? Pár pitomých slov, nebo má osobnost?

 


Andulka
18. 08. 2004
Dát tip
Kdyz neco napisu....nevim. Je to moje baby a nevim jestli jsem uplne mimo, jestli me nekdo pochopil, jestli je to uplne blby, jestli jsem nekomu zlepsila naladu....Nevim a tak jako ty cekam na prvni kritiky. Na rozdil od tebe...jsem vdecna za kazdou. Protoze spousta lidi precte a ani se nenamaha napsat je to blby, nelibilo, nudil sem se, poucujes.....Ja jsem vdecna za to libi....protoze vim, ze to bylo prijemne pro nekoho ztravit pet minut s moji povidkou. A nepotrebuji vedet co se libilo, to vetsinou jeden vytusi....spis k vlastnim chybam je jeden slepy...:-) Na rozdil od tebe tedy nevinim ctenare za to co napisou pod me dilo, ale ptam se sama sebe? CO by mi pomohlo abych mohla psat lepe? A tak se to snazim psat pod vsechna dilka co ctu. Ma pointa je v tom, ze zacinam sama u sebe. Moc se omlouvam, ale tvoje uvaha me k tomu primo vyprovokovala. Vsichni jsme stejni, vsichni chceme vedet, jestli to , co jsme napsali dava smysl i nekomu druhymu. Jenomze je nas tu tolik, ze se nestacime cist navzajem. A kazdy jsme taky trochu jiny.....takze to co chci od druhych, bych mel nejdrive nabidnout ja sam.....a pak mit radost, kdyz se to vrati...:-)......Promin mi, jesli znim jako ucebnice a jako ze moc poucuji...ja jsem obcas svihla timhle smerem...:-), bylo spis mysleno na tvoji uvahu....ze poukazujes v ni na urcity problem....ale uz si nedas praci s tim, jak by se ten problem dal vyresit...:-) tak...tohle jsem chtela rici a trvalo mi to tak mnoho radek...:-)

Mám rád sice jiný druh úvah, ale jednak je to upřímné přiznání a druhak to docela dobře popisuje některé moje pocity (ano, i já jsem netrpělivý a čekám na kritiky). Ale zase tě musím potěšit, že jsem si jednou udělal čas a pročet si věci, který jsem za poslední tři roky (vlastně první tři roky :-)), co píšu, napsal. Samozřejmě, dneska už by mnohé neobstály, ale je to takový dobrý deník. Zjistíš třeba, že kolem některých témat nevědomě kroužíš, že se to různě propojuje atd. A z praktického hlediska - nevím, čím to je, ale úvahy nepíše moc lidí, takže zas tak nezapadneš. Myslím, že básníci to mají horší :-).

StvN
18. 08. 2004
Dát tip
Moc si to bereš. Internetu nevěř a chraň se závislosti na něm. Právě pro tu rychlost.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru