Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V prach se proměníš

04. 10. 2000
0
0
1030
Autor
tupoun

Já lidi podle jejich vzhledu nesoudím, Soudím ale jejich ducha. Je mi jedno zda je obrostlý třeba peřím, Duše ale musí být pevná jak socha. Ne ale socha tesaná z tvrdého kamene, Který se loupe a trhá. Nýbrž pevná svou vírou v tebe, Krásná, jemná a bezedná. Připraven odhodlaně přijímat i dávat, Však ale pozor na ty Kteří by je v svůj prospěch chtěli brávat. Těm nastavit jen ostré hroty. Jinak vše jen v zklamání přecházíš, A jen v sázky života se obracíš. I když již teď pevně víš, Že z prachu jsi povstal a v prach se proměníš.
Miracleion
10. 10. 2000
Dát tip
Nepromluvilo to ke mně, příliš mne to neoslovilo. Problém je asi v tom, že autor vždy vnímá své dílo zákonitě jinak, než jej chápou masy čtenářů. Možná, že pro tebe má dílo niternou hodnotu odkrývání sebe sama, ale čtenáři se může zdát ploché, nicneříkající, buď proto, že se není schopen ztotožnit či vcítit do tvého podání, nebo ty sám mu nedokážeš své myšlenky dostatečně naservírovat. Většinou je ale tak trochu chyba na obou stranách. Proto je třeba, pokud opravdu chceš od čtenářů zpětnou vazbu ohledně svých děl, pracovat na podání svých myšlenek, tak aby byly stravitelné. Pokud mají tvá díla mít význam jen pro tebe a nechceš na tom nic měnit, pak má jejich uveřejňování na Písmáku stejný význam jako tzv. "psaní do šuplíku". Jen v případě, že bys rád zjistil, jestli ostatní lidi obohacuje číst tvoji poezii a ztotožní se s ní, jestli tvoje poezii promlouvá nejen k tobě, ale má hodnotu i pro ostatní, pak je publikování na Písmaku na místě. Tedy: volba je tvoje, čtenář je zde jen od toho, aby pro tebe nastolil nové hledisko, vytvořil ti zpětnou vazbu, z níž si budeš moci vyvodit, nakolik se tvá poezie týká i emocí jiných. Já sám zatím nenalézám příliš věcí, v nichž by ke mně promluvila.

Miracleion
10. 10. 2000
Dát tip
Neber to jako účelovou zakořklou a útočnou kritiku, myslím to spíš jako radu, protože se mi zdá, že podle ohlasů zatím příliš k lidem svou poezií nepromlouváš. Možná, že je v tvých básních cit a jsou plně prožité (tedy tebou), ale nám, čtenářům, nedokážeš ten cit prezentovat. Tvé básně padají s formou, která zákonitě táhne dolů cokoliv, co by se dalo vyčíst z výrazu a myšlenky. Jsou příliš kostrbaté, než aby mohly navodit atmosféru a zanechat něco v srdci. Díky tomuse mi zdají prostě špatně čitelnými a plochými.

Miroslawek
10. 10. 2000
Dát tip
Miracleion: no, přečetl jsem tupouna celého a musím Ti dát za pravdu. Dík, po tom duševním vzepětí jsem už neměl sílu to takhle pěkně napsat (svedu-li to vůbec).

Janis
06. 10. 2000
Dát tip
Už je to tak trochu klišé,nemohu si pomoci,asi se cítím podobně jako Miroslwek....

Miroslawek
05. 10. 2000
Dát tip
To je tak pyšné a přitom neumělé, že se s kritikou nezdržím...

Stínovlas
04. 10. 2000
Dát tip
Zase se to nerýmuje... :o(

Mámalibor
04. 10. 2000
Dát tip
Mě se to líbí!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru